вторник, февруари 24, 2009

Последиците от негласуването

Безумен водевил се върти около българското участие на най-кичозното и музикално най-безмислено, но пък широко рекламирано с държавни пари в цяла Европа състезание/мероприятие "Евровизия".

Безумно е, но пък покрай "Евровизия" човек научава по някоя нова група. "Здоб ши здуб" например. Това едва ли е бил очакван ефект от конкурса, но е полезен.

Красимир Аврамов - "човекът-глас", когото гледам по пресата сигурно от 15 години, за пръв път чувам как пее, и не съм впечатлен. Няма да го слушам.

Случило се е най-баналното. Някой е купил предплатени карти, (зло)употребил е системата за гласуване и е вкарал своя човек на първото място на стълбичката. Има право да го направи и се е възползвал от него. Правото му е дадено от безразличието на организатора към справедливостта и силната му заинтересованост от парите от СМС-и.

Прекрасна илюстрация - колко е лесно да се злоупотреби с избирателна система, когато а)самата система е порочна - щом имаш пари за смс, гласуваш и б) владее апатия в широката публика.

Напълно безплатна и почти безобидна демонстрация за значението на правилата, на гласуващия, на апатията. Демокрацията наистина е тази система, която всички заслужават. Не по-добра.

Жалко само, че тези които няма да гласуват, няма и да разберат това демо.

От два дни нямам телевизия поради неплатена сметка. Щастлив човек съм с повече свободно време и дори успях да чета книга преди 12 часа вечерта.

И да напомня пак - ако ви интересува резултатът от даден конкурс, гласувайте!

36 коментара:

Стойчо каза...

А къде забрави „гражданските“ протести на негласуващите?

„Отивам на протест, ама няма да гласувам“(цитат по памет от девойката, която беше в организацията по протестите пред Народното събрание преди месец)

Никой не се съобразява с негласувалите - и с право!
А негласуващите освен всичко друго правят купуването на избори сравнително евтина операция

templar каза...

http://templar.blog.bg/viewpost.php?id=295760

Моят коментар

Maria каза...

Преди време попаднах на представянето на клип на точно този певач. Още тогава бях убедена, че той ще спечели. Най-малкото заради парите, които бяха наляти в тази промоция и беше логично, че не са последните му патрони. Момчето не е виновно, толкова може... просто брат му е бил "квартална мутра", убиват го и явно той наследява някакво имане (това чух на промоцията).
Конкурсчето трябва да се прекръсти на "SMS Winner".

komitata каза...

Темплар, отличен текст, къде са ти коментарите бе, да те похваля?

Анонимен каза...

Правя нещо много по-приятно, чета "Сняг" на Орхан Памук. Колкото до Евровизия отказах се да я гледам от миналата година, нямам и намерение да гласувам за порноклипчето на "пишман-мъж", пък било то и "човека-глас" Краси Аврамов. Albena

Радан Кънев каза...

Хахахах

Ами много неприятна алюзия. ИЗБОРЪТ наистина беше уникален - всички песни бяха еднакво некадърни, скучни, безлични...

В тази компания дори човекът-който-се-надпява-с-калашници може да спечели честно (макар да не ми се вЕрва да беше такъв случаят)

Peter Petrov каза...

Koмита,понеже съм "женен за македонка" хвърлям по едно око на блога ти. И не ми е ясно, защо тази ти статия е вече с 6 коментара, а предната - значимата с 0. Хубаво смислено интервю... Да не би да си държал публикацията за малко? Или си прекалено академичен?! Книгата на твоя приятел има ли я в "Хеликон"?

А Красимир Аврамов е просто различен. И в това му е проблемът.Защо няма да го слушаш, може би за да си заедно с хората, маршируващи срещу гейчовците? Или втората в класацията Поля ти хареса, или "Графа" - с вид на селски тарикат? Или никой, защото ни е тъпа държавата ли?!?

Лъчезар П. Томов каза...

Тук проблемът е, че гласуването е платено, но не на нас плащат, а ние плащаме. Това е порочността в системата. Или системата в порочността

Анонимен каза...

Вместо да чувам глас-стихия, гледам сексрепитицията на един "разгонен" Азис!
do Petrov: Kato ne ti haresva statiqta ne q cheti! Na men pak drugata ne mi haresa! Albena

Анонимен каза...

По начало не следя конкурса, но, вчитайки се в разни коментари около скандала, оставам изненадан от неговата слаба популярност. От днешния вестник "Сега":

Фирмата, отчела резултатите при финалния вот, IMS разпрати съобщение до медиите, в което уверяват, че гласуването е протекло без никакви технически проблеми и резултатът отразява изцяло приетите гласове. Няма никакво "изкривяване" на резултата, увериха оттам. И оповестиха точния брой гласове за всеки участник: Стефан Илчев - 1038 гласа, група "Мото" - 132, Поли Генова - 4135, Дани Милев - 843, Ивелина - 890, Графа - 1377, група "Сахара" - 1128, Мариана Попова - 2976, JuraTone и Лейди Би - 715, Стефан Добрев - 408, Красимир Аврамов - 19 553, Нора - 2023.

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=3440&sectionid=2&id=0000503

Явно публиката почти не се интересува от този фарс, тадиционно разиграван от шуробаджанашката БНТ.

АнонименЪ

Peter Petrov каза...

Албена(анонимен), кой Ви каза, че не ми е харесала статията? Даже не сте си направила труда да видите, че предния материал на Комитата не е статия, а радиоинтервю. Дано пак прегледате блога и да чуете това интервю.
Там става и дума за един поет от Македония, който както Аврамов е много различен от другите. Малко вулгарен се показа на едно ТВ предване, в което го представи преди Комитата.
Аз изобщо не гледах финала за Евровизията. За жалост течеше полуфинала по снукър на Уелш оупън. Но гледах после клипчето на Красимир и не видях нещо смайващо.

Стойчо каза...

„публиката почти не се интересува“ е именно разковничето!

Щом не се интересува – много лесно може да спечели "кой-да-е" ИЛИ "който-си-плати". Точно както се случва и на избори.

И ако една евровизия не е нищо повече от песенен конкурс – то неучастието в избори вече ражда чудовища

Анонимен каза...

Като сме почнали да се обесяваме и аз ще продължа в същият дух. Блогът на Комитата редовно го следя, допада ми темата за Македония, но е доста "гореща", та затова избягвам да се набърквам в нея. Слушах и радиоинтервюто mu. Алекс Букарски по стил съвпада с едiн друг млад българин - Мартин Ангелов. И двамата са доста вулгарни на моменти, но това е присъщо за младостта им. Носят си заряда и дарбата да пишат, и определено имат какво да кажат.
А колкото до Краси Аврамов, ако тези 19553 човека, гласували за него, наистина го харесват, то по-добре и аз да се прекръстя на Снежанка, щото повече ще ми отива! Албена

Peter Petrov каза...

Албена, това последното Ви мнение отговаря на духа,който заслужава този блог.
Като Вас считам, че културата е средството да се отлепим от дъното на Европа(където за съжаление сме били винаги, поради некои особености на социализъма у нас...)Не можем да се отървем от миналото си. Много като Вас, без да Ви познавам, избягват "горещите" теми. И ... не гласуват, а после мърморят кой и как определя имиджа на страната ни...

Анонимен каза...

Наистина умеете да ме предизвикате! Не съм от мърморещите, но едва ли един глас е в състояние да промени нещата - било в политиката или Евровизията. Културата безсъмнение е силата, която променя хората, но само ако и те го искат. Както се казва "насила хубост нестава". Всеки има уши и очи и ако е достатъчно честен към себе си и околните, едва ли щеше да ни се налага да поставяме тема като Аврамов за всеобщо обсъждане. Албена

Стойчо каза...

Албена, а останалите, дето са гласували за втория?

Ако имаше 5 милиона гласували, какъв щеше да е резултата?

Анонимен каза...

По справка - като втора се евявя Поли, а трета Марияна, но ако са гласували 5 мил. човека, можеше и друга да е класацията. Музиката може да обедини, но и да разедини хората и е наистина добре управляващите да следят такива конкурси. Албена

Стойчо каза...

Именно – можеше да е друга класацията:-) Само, че ние негласувалите за Евровизия нямаме никакво право да се обаждаме по въпроса. ЗАЩОТО НЕ СМЕ ГЛАСУВАЛИ!

Стойчо каза...

Перфектен пример за това какво се получава и защо се получава, когато протестираме, но не гласуваме.

Лятото има избори, нали не сте забарвили?

Peter Petrov каза...

Стойчо, ако си лягаш като мене при македонка, ще почнеш и ти да вземаш думата без да си гласувал. Ами дай като не съм гласувал за избора на мис България, да не и одумвам раменете, пардон бедрата?!
Жалко, че предпочетох снукъра и мача на Али Картър. Само веднъж превключих и видях Марияна Попова. Съсредоточих се върху неподходящите и шорти. Освен това силни мъжки крака - обути в ботуши на травестит от Репарбаан в Хамбург... И веднага се върнах на прокълнатата от жена ми маса със зелено сукно(този път не дадоха на Михаела Таб да свири мача).

Antivirus каза...

Винаги съм бил за гласуването с 2 ръце. Това е свещено право на всеки, поне това ни набиваха по "Психология" в училище и бяха прави. Всеки, които негласува дава "пасивно" гласа си на борещите се партии или кандидати, които си го разпределят.

И не ми е никак приятно някой, който не се е вдигнал да гласува после да се оплаква, че не му е хубаво с тези резултати от последните избори, били те на кмет, правителство или президент.

Стойчо каза...

Ти откъде знаеш, дали не съм женен за македонка?

Пък и одумването не е най-добрия подход;-)

Стойчо каза...

Или с други думи – ако седим и само одумваме, ще си останем само с одумването. Пък за някои избори става дума са развитите на страната (средата в която живеем в крайан сметка);-)

Belomore каза...

Албена,
бърза бележка по темата за вулгарността на Алекс Букарски.
Това не е просто присъща на младостта черта, а е нещо присъщо за голяма част от пост-югославското пространство.
Ако знаете какви вулгарности се използват от уж-интелектуалци в статиите им по "сериозните" вестници в Македония, Румен Петков ще ви се стори фин младеж.
Един от най-циничните коментатори дори сега е кандидат за президент от водещата опозиционна партия (Фрчко, Комитата го знае).

Анонимен каза...

Такива "вулгарни думички" и аз си ги използвам, те са нещо като солта на разговора. А колкото до Комитата, покрил се е като "млада булка". Никакво отношение към дебатите. Цял следобед да обсъждаме темата му, а той за нищо не ни .....! Албена

Хесапов каза...

За да имаш гъз, требе да гласуваш! Естествено не за Евровизията.

Анонимен каза...

Ето един исторически пример за югославска елегантност. Приятно четене, Албена:Zbog mogućnosti napada fašističke Italije na Jugoslaviju, meseca maja 1940, izvedena je delimična mobiilizacija Jugoslovenske vojske s koncentracijom trupa u Sloveniji. Smotri borbene spremnosti prisustvovali su i strani vojni atašei i novinari. Prilikom obilaska niže navedenog puka, stenografisan je govor kapetana Ðuraskovića održan vojnicima, sačuvan u arhivu SANU (SANU - A36-119-263). Kapetan je kasnije poginuo tokom Drugog svetskog rata.Govor komandira prve čete, Četrdesetog pešadijskog puka, kapetana Luke Ðuraškovića,
vojnicima na dan 26. maja 1940. u Pomoreki, kod Brezovica. (Četa postrojena u razvijenom frontu, prisutni vodnici)"Slušaj 'amo! Mi živimo u ozbiljno doba i svaki od vas znade zašto ste tu. Svi ste skoro već stariji i ženjeni ljudi, vi čitate novine, je li tako. Ako nam ko pruži rat, jebo ga otac, mi ćemo prihvatiti i ratovati. U tom slučaju, jebo mu pas mater, morali bi mi da primimo borbu, pa makar svi izginuli. To bi bilo od nas časno, je l' tako! Naši susedi 'Talijani, e to su kurve jedne. Oni, jebo im pas mater, boje se ratovanja, a hoće da dobiju zemlju bez krvi. Oni, fuкare jedne, kažu da imaju pravo na Dalmaciju. Jeste, dobiće, ali kurac. Je l' tako? A zar mi nemamo pravo na Trst, Istru i druge naše krajeve? Pa dabome da imamo! Sada se prave prijatelji, a sutra napali bi nas, kurve jedne! Jer vam je to jasno! Jebo im pas mater, samo neka dođu, poslaćemo ih u pizdu materinu!

Drugo: mi, južni Sloveni, bili smo i jesmo najbolji vojnici Evrope. Je l' tako? Dabome da je tako i tako treba da bude! Musolini je dosta učinio za Italiju. On je mnogo dao Italijanima, al' ih nikad neće načiniti hrabrima, makar im kurac dao, neće moći da im da srce junačko.
Je l' tako? Je l' vam jasno!

E, drugo kažu 'Talijani. Oni vele: kod nas je sve motorizovano.
Naši su mitraljezi FIAT, naši su tenkovi FIAT, naši su avioni FIAT i šta sve ja znam... u pičku materinu. Znamo mi to, ali je u njih i srce FIAT, jebo ih sveti Jeronim na nebu. Samo ima jedno, oni nas ne znaju, pička im materina! Je l' tako? Dabome, baš tako, i tako treba da bude.

Drugo: hoće da nam budu kuratori, da garantuju naše granice, pizda im materina. 'Talijani i ko zna koji kurci - Nemci, Englezi, Francuzi, Japanci, Kinezi i drugi, pa čak i Društvo naroda. A šta se nas tiču njihove garancije, pizda im materina. Znamo mi šta su to garancije. Kurac garancije. Jebo im pas mater, garancijsku i kurvarsku!

Drugo: Svi vi znate da se naša vojska najbolje hrani. Je l' tako? E, kad je tako, onda hrana treba da bude jos sto puta bolja. Imamo kuvare, jebo im pas mater, još i ne valjaju. Pa dobro gde su ti kuvari, jebo im pas mater svima odreda. Dežurni, deder zovni mi kuvare, pizda im materina... Pa dobro kuvari, jebo vas sveti Jeronim na nebu, poslaću vas sve da terate mitraljeze u brda, u pizdu materinu, pa da vidimo da li će hrana biti bolja... Jebo vam pas mater kuvarsku! Je l' tako? (Kuvar Trobec javlja se: "Ali gospodine kapetane, iz griza se ne more...") -"Kuš, ništa te nisam pitao. Marš u pizdu materinu. Jebo ti pas mater kuvarsku. Kad te raspizdim pretvoriću te odma' u mitraljez."

Drugo: Gde je tu onaj koga su ubile gaće? Aj, tu je! E, baš tebe ću poslati na 'Talijane, jebo te mitropolit. I ti si mi kurčev vojnik i ubile te gaće... Slušaj 'amo i šta se smeješ?... Svi vi znate da ima i drugih kojima se hoće naša zemlja, pizda im materina! Eno gore one ciganske kurve, kažu da im pripada Srem, Banat i Baranja. Pa dobro, pizda im materina tatarska, što ne dođu da uzmu pola Slavonije i Hrvatske, jebali ih njihovi grofovi, jebo pas mater njima i Hortiju i Telekiju i grofici Marici!

Drugo: je l' idete vi onako, preko noći malo u Domžale? A? Znam vas ja dobro. Sve ja znam, je l' tako? E, vidite to ne sme tako da bude. U nas postoji preki sud, pa tu nema više šale. Odma' te streljaju, jebo te faraon!... Da li vi mislite tako?... Evo ide ti komandir negde tamo u pizdu materinu, vodnici šta ja znam gde, jebo ih Bog, i onako ništa ne valjaju, podnarednici sede u kafani, a vi - u Domžale? Pa ti sad lepo dođu 'Talijani, pizda im materina! Kako bi to sve izgledalo! I kako bi nas fino udesili... majku im žicarošku! Pa to ne sme da bude. Jer vam jasno? Ne može to tako kod nas da bude, kako je bilo kod Čeha. A, jok... Eto i to su kurve koje se uopšte ne bore, nego samo polažu oružje, kukavice, jebo im pas mater i njima! Pa evo i Poljaci, jebo ih sveti Jeronim, borili se... borili, a njihova gospoda ministri - tup u avione, beže kurve avionima pravo u Pariz. Ništa manje u pizdu materinu, da tamo tobože vladaju, ali samo kome, pička im majčina! U nas ne sme da bude tako i ne može da bude tako, naravno.

Drugo: Nije to sve što sam vam kazao. Ama svi vi znate, pa vi ste pametni ljudi. Išli ste po svetu i sigurno ste videli lepu varoš Temišvar? E vidite kažu Rumuni, jebo ih Bog otac: "To je naše"! Pa dobro sad, pička mu materina, šta je onda naše? Za koji smo krasni mi onda ovde i šta mi da branimo, kad ništa nije naše? Pizda im materina! Pa, šta mi plaćamo toliko porez, kad je ovo tuđe? Je l' tako? Onda od nas neće dobiti niko ništa! Daćemo im kurac tvrd, i to tvrd za mnogo godina. Neka dođu ako su junaci, a mi ćemo s njima pravo u pizdu materinu, preko Drave i Save, pa makar svi izginuli!! Je l' tako?! I je l' vam jasno?! E pa dabome da jeste, jer drugčije ne može i ne sme da bude! Naravno! ... A sad, vodniče, daj ljudima voljno!"

АнонименЪ

Belomore каза...

АнонименЪ,
добичеш црвену петокраку, jебао и ньу пас матер!
:)))))))))
Устварио си ми дан са овом шедевра, човече! Баш фино и тачно!
Хвала лепо!

komitata каза...

Многу ми е слаб сръпския, за да се изкефя на текста ;-)

Анонимен каза...

Наистина няколко пъти го четох, ползвах и речник, та в общи линии хванах смисъла.
Откъде си "изкопал" този бисер? Такъв цветист и звучен речник, само може да предизвика завист. Представяш ли си, да беше дръпнал едно поучително конско?... Ефектьт ще е нулев, а тази реч е уникална /Sada se prave prijatelji, a sutra napali bi nas, kurve jedne!/
Ако се преведе ще загуби звучността си. Харесва ми! Дори бих се възползвала от някой изрази, ако не съм толкова консервативна.
Komita, ne laji! Perfektno vladeesh srabski.
Albena

Лъчезар П. Томов каза...

Аз лично не виждам защо да се прехласвам по простащината, само защото не е нашенска. Който си псува Бога, си е варварин

Анонимен каза...

Албена, открих текста случайно в интернет. Намира се из доста форуми от страните на бивша Югославия. Дори някъде имаше и английски превод...

Лъчезаре, наистина не е за възхищение, но е важно. В такава среда са живели около 70 години нашите македонски братовчеди и сега колчем някой македонски патриот реши да те напсува, в поне половината случаи го прави със същите тези сръбски псувни...

АнонименЪ

Анонимен каза...

P. s. Бело море е прав за маниера на безобразно вулгарничене в културите-наследнички на бивша Югославия, това исках да подкрепя с пример.

АнонименЪ

Анонимен каза...

Големи моралисти се извъдихте, та и Бог замесихте.
Яворов го е казал най-добре: "Като няма прокопсия, плюл съм тая орисия!"..., нарамил пушката и тръгнал да се бори за свободта на македонците.
Като сте толкова "печени" що не свалите правителството, а се криете зад някаква "псевдодемокрация" и настоявате за всеобщо гласуване? Никога няма да се получи - взетото с кръв, се връща само с кръв!
Букарски бил расъл В Югославия - страната на разврата и аморала, Марти и той ли там е расъл, та има същият стил на изразяване?
Много лесно рамкирате "младите". А вие какво правихте коgато бяхте млади?
Албена

Анонимен каза...

Албена, много често езиковата бруталност е изразител на човешка бруталност. Проблемната българска демокрация с нейното половинчато скъсване с комунистическия период и гангстеризацията на обществото въпреки всичките й отблъскващи черти е за предпочитане пред югославското развитие: националистически режими, стотици хиляди избити, милиони бежанци, трайно етническо прочистване и умиротворяване на живота в насила създадени хомогенни етнически зони, нерядко обградени с бодлива тел и под контрола на международни въоръжени сили.

АнонименЪ

Анонимен каза...

АнонименЪ, защо си анонимен? Защо не ползваш някакъв ник, по-добре ще е, отколкото под тази безлична самоличност да се криеш. Откривам силна симпатия у теб към Югославия. И други народи претърпяха диктаторски режими и своеволия - Чили, Уганда, Полша, Китай, но ти определено си сърбофил. Не, че ме дразни, но се усеща. А и темата беше не за режима на съседката, а за творчеството на младите. След "грешката" идва и прошката, а и наближава Заговезни, та ще се съгласиш с мен, че те правят онова, което могат, а дали е добро или не, бъдещето ще покаже. А ако трябва да избирам м/у оръжие и вулгаризъм, ще предпочита второто без никакво угризение на съвестта си. Албена

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)