четвъртък, февруари 26, 2009

Смисълът на кризата

Смисълът на кризата е, че нищо няма да е вече същото.

Сладкопойни чучулиги във вид на министри ми пеят за криза, която ще отмине като сутрешен махмурлук и ще си караме по старому.

Припомнете си последните големи кризи в България.

България от 1987-ма същата ли беше като България от 1992-ра?

България от 1999-та същата ли беше като България от 1996-та?

Вашият начин на живот промени ли се в тези периоди? Много ли?

Или, айде да помислим по-широко.

Световната криза няма как да не засегне целият свят. И това няма да стане без целият свят драматично да се промени. В неизвестно каква посока.

PS. Бюджетният излишък ще ни спаси толкова, колкото ни спаси зимнината от 90-та година през Виденовата зима.

27 коментара:

Тодор Павлов каза...

България от 2009 не ще бъде същата като България от 2007, например. Но да не се отчайваме толкова защото Красива България през 2009 ще реши много проблеми, според министър Масларова. Дано това се случи преди Бурканиада'09.

ekaterina vitkova каза...

В интерес на обективността трябва да кажем, че през зимата на 1990 г. България официално беше обявила фалит, обявявайки мораторим върху външните си задължения чрез официално решение на правителството. Както и да го гледаме, положението ни днес съвсем не е същото. И слава Богу!

Павел Танков каза...

Всичко ще си е баш същото. Хората имат къса памет. След 50 години ще се повтори по абсолютно същия начин и тогава пак ще се чудят откъде им е дошло. Нищо ново под слънцето.

Апропо, аз съм сигурен, че зимнината е спасила много хора.

vassilev12 каза...

Смисъла на кризата е в това да се отсее негодното и неефективното.
В България кризите винаги са били свързани с управление на комунистите. за съжаление винаги се връщат. Не знам, носталгия ли е?
Или глупост?

komitata каза...

Зимнината от 90-та е спасила някого от кризата през 97-ма? Павеле, чети внимателно изреченията ;-)

komitata каза...

Демокрация е. Така решава суверенът на държавата - гласоподавателите.

Анонимен каза...

С риск да бъда обвинен във всички грехове от Сталин до Кастро, искам да кажа следното: Основно пребивавам в чужбина по бизнес дела и като се върна намирам с изумление една променена , обновена България. Вие, които лаете като кучета от дворовете на определени политически сили, където няма привърженици, а само вождове, не виждате ли това ? На глава от население ние сме държава с най-много привлечени милиарди инвестиции. Сигурно тези финансови органи не четат блога на Комитата, иначе нямаше да припарят тука, защото ги заплашва среща с Луканов. Комунизъм с 10% плосък данък никъде го няма. Няколко години имаме около 7% прираст на БВП, най високия в ЕС.
Ще започнете с кражбите, и ще отминете най-некадърния в историята на САЩ президент, чията администрация предизвика световната криза. Аз имам свой бизнес, печеля добре и мога да си плащам кабеларката и още др неща.

Павел Борисов Николов каза...

Анонимен, не само че явно си плащаш кабеларката, но и писанията ти издават манталитет на кабеларка.

komitata каза...

7% ръст ли? Много е лесно да ти расте икономиката, когато в света се надува финансов балон. Особено и за сметка на унищожаване на природата и на градската среда и когато емигрантите пращат милиарди долари у дома, за да заместват несъществуващите и нереформирани здравна и социална системи. Сега, сега да видим какво ще става. Колко добре нашето мъдро социално-социалистическо ръководство се готви за кризата. Или само се пръскат пари до изборите, за да не изглеждат нещата много зле. А след юли - потоп.

Анонимен каза...

Анонимният,
Какво ме грее мен това, че Велчеви и други такива вкараха окрадените пари отново в България. Това има значение само за твоята глава.

Анонимен каза...

Тия комунисти така са се увлекли да крадат като за последно, че не си представят какво ще им се случи при спечелването на изборите и се наложи отново да са на власт.
Ще заприличат на оная змия, която захапала опашката си продължава да я налапва.

Анонимен каза...

Преводите на имигрантите са от порядъка на 2.5 млрд. Капка в морето. Здравната и социалната система реформира Муравей Радев. Четете какъв е фискалния резерв и тогава говорете за потоп. Нашата банкова система е най-стабилната в ЕС. Чакам да кажете нещо за комунизма, защото икономическата политика на правителството е основно на базата на програмата НДСВ. Комита, мисля че още караш своя москвич (трабант ), и за това имаш такава позиция.

komitata каза...

Първо, искам да напомня, че неанонимните коментари в този блог имат по-голяма тежест. Не е задължително да се регистрирате, а просто можете да се подпишете с някакъв ник под текста.
Не карам москвича си, карам по-друга кола. И за нея трябва да благодаря на Партията, Коалицията (забележете главните букви) и Правителството ли? Ха!
Нормално е една малка отворена икономика като българската да скача нагоре надолу със световните трендове. Но, най-главната задача на българските правителства е, да формират политика, която защитава интересите на българските граждани. В случая очаквам адекватни антикризисни мерки. Капка в морето са милиардите, които внасят емигрантите ли? А забелязвате ли че май са повече като сума от широко рекламираният, включително като антикризисна мярка, бюджетен излишък? Лесно е, пак повтарям да ти расте икономиката в ситуация на световен ръст. Дори да не се оправиш със собствената си икономика, хората отиват да работят по чужбина и те подпомагат с пари. Айде сега да видим обратното упражнение. Нищо не виждаме обаче. Пилеене на пари до юли, а после — потоп.

Анонимен каза...

Анонимният,
Бихте ли ми обяснили нещо за Външния и Вътрешен дълг на България. Как стоят нещата там?

Анонимен каза...

Американците скоро ще измрат, защото САЩ има най-големия външен дълг.

Анонимен каза...

Анонимко-червена тиквичка от 9.45АМ,посочими,моля те къде се инвистираха тези широко рекламирани 20мл.евро.А,сетих се,брей колко съм завистлива и не очитам колосалните успехи на комунягите.Я вижте какви магистрали са са опнали като копринен конец,какви жестоки високотехнологични предприятия извивават снага,с висока ефективност и принадена стойност,брей какви нови канализациони с-ми и пречиствателни станции се построиха в последните четири години,да не говорим за здравеоопазване и образавоание,където бяха инвестирани милиарди.та последните чак цъфнаха,ноооо за жалост на комунистите родиха отровен плод и то само и единствено заради Костов.Истината,че твойто комуноидно правителство превърна Б-я в една огромна пералня на мръсни пари и съмнителни капитали.
Мила

Анонимен каза...

Мила Мила, за пералната на пари не бях се сетил. Благодаря и предполагам си информирала Интерпол. Чакам арести или и в Интерпол всички са комунисти.

Анонимен каза...

Милата от 3:25 РМ,
а хотелите по морето?

Стойчо каза...

Да не забравяме, че Костов е виновен за кризата – горният анонимен е прав

Лъчезар П. Томов каза...

Имаше в последните години информация за растеж на БВП на Сърбия = 46 % по медиите. Колкото и залъгваща да е математиката на процентите, все пак това трябва да ни е еталон за ръст от нивото, на което се намираме. 7% за нас са ПРОВАЛ 2% растеж на производителността на труда годишно е ТОТАЛЕН ПРОВАЛ - в САЩ производителността на труда за едно ТРИМЕСЕЧИЕ (последното за 2008) е скочила с 3.2%

Maria каза...

Аз като един гражданин, с далечни интереси към политиката, ще отбележа, че дискусиите на тази тема се оказват доста забавни :))
Китка от най-доброто (ще си позволя да не ги подредя по хронология):
"Не знам, носталгия ли е?
Или глупост?"
"..зимнината е спасила много хора."
"Дано това се случи преди Бурканиада'09."
"С риск да бъда обвинен във всички грехове от Сталин до Кастро, искам да кажа следното: "
"след юли - потоп."
"Американците скоро ще измрат, защото..."
"..в Интерпол всички са комунисти."
"Ще заприличат на оная змия, която захапала опашката си продължава да я налапва."
"Да не забравяме, че Костов е виновен"
"писанията ти издават манталитет на кабеларка."
"И слава Богу!"

;))

Анонимен каза...

Чрез тях човечеството се движи напред и израства i е напълно нормално да е точно така, иначе какъв ще е смисълът на кризите изобщо. Материалното благополучие не е достатъчно, то върви и към своето духовно израстване.
Албена

Анонимен каза...

Стойчо, напротив Иван Костов ми е симпатичен, защото: Изгони Е. Бакърджиев, Ал. Божков, Е. Кошлуков, Ст. Софиянски, Ст. Ганев, Д. Абаджиев и редица други. Изолира Ф. Димитров и Ед. Сугарев, изпращайки ги посланици. Накрая разцепи СДС, учреди ДСБ и накрая изгони един изключителен ерудит като д-р Н. Михайлов. Гледаме ние червените, радваме му се и пожелаваме все така.

Лъчезар П. Томов каза...

Ау каква загуба са горепосочените (преди Ф. Димитров), направо сълзи се ронят по тях

Стойчо каза...

... и за кризата е виновен, пак ли трябва да ти повтарям

Ебем блогъри каза...

Червените сте гьонсурати с попикани гащи и сте с некролога в джоба повечето. Останалите ще ви вкараме в лудниците когато оправим здравеопазването, защото там ви е мястото.

Анонимен каза...

Ехх, анонимни ми, защо не загина при ... (я да проверим кой ще си спомни Немили-те)

"Комунизъм с 10% плосък данък никъде го няма" - поне тук си прав, наистина НЯМА. Просто в комунизЪма са скритите над 20-30% данък Корупция, с които все пак идва някак си по-ефтинко на спекулаторите да се настаняваха насам.
И да се изнасят оттук на бегом, като задухат първите бризове на фьона.
Искрено пожелавам на анонимния да се образова на тема "данъчен рай" и офшорки и защо са предпочитани за криене на данъци и после да открие 3-те разлики с наш`та тАковина. Подсказвам поне една - все още не сме остров.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)