понеделник, февруари 23, 2009

Ники Лауда

По повод на юбилея на Ники Лауда се сетих, че не съм ви разказвал как го видях този човек на живо (през две стъкла, де, но си беше истинският Ники Лауда).



Случката беше във Виена, когато бях дългосрочна командировка там. Живеех в изглежда един от хубавите квартали на града (две спирки преди Гринцинг) и една събота/неделя слизам с трамвая до центъра. Возех се близо до задната врата (софийски навик). Трамваят беше почти празен, като в задната част имаше две или три момичета в ранна тийнеджърска възраст (когато са най-шумни на обществени места, ама на мене не ми пречат).

Трамваят кротко си пътуваше в посока Шотентор, когато по едно време едно от децата викна „Гледайте – Ники Лауда!“ Това, естествено, не можеше да бъде пропуснато от наша милост и станах прав да видя за какво иде реч. Момичетата трескаво започнаха да търсят фотоапарат, пък аз – гледах Мерцедесът зад трамвая, който беше шофиран от ... Ники Лауда! Истински!


Дотук добре – но да обърнем внимание на детайлите:

Мерцедесът приличаше на оня, който караше по това време софийския чистач Вълка – нали го даваха често по ТВ и вестниците, та бях запомнил модела.

Дотук – добре, но как изглеждаше шофьорът Ники Лауда? Как караше той?

Сигурно е в стотицата на най-известни личности в света, със сигурност е в десетката на най-богатите австрийци, със сигурност е велик бизнесмен (основа Лауда Ер, която продаде на Австрийски авиолинии по-късно, а в момента има нова, low-cost авиокомпания – Niki) и със сигурност е един от най-великите водачи на МПС, пръкнали се по грешната ни земя.


Та същият този, наистина известен, богат и способен наш съвременник, караше С КОЛАН! Това лесно можеше да се види, т.к. той караше в продължение на три спирки зад трамвая, без да превишава скоростта, и спираше чинно отзад, когато трамваят спираше (нали знаете правилника за движение:-)


На едно кръстовище сви вдясно и така свърши това мое наблюдение


Та, честит рожден ден, господин Лауда! Възхищавам се на страната, която има такива граждани. И обратното:-)

Снимка: Дневник

П.П.Мерцедесът приличаше на този тук;-)

4 коментара:

Ганьо каза...

Комита,
Ники Лауда е наследник на богата австрийска фамилия, т.е благородник е, а в България всеки, подал си главата над другите, бива порязван...

Стойчо каза...

Верно? И ги глобяват когато минават на червено? Или носят незаконно полицейски лампи? Ти да видиш...

Любомир Попов каза...

След като си живял достатъчно дълго във Виена, си забелязал сигурно и как спират на поне 1 метър от зебрата на точно отбелязано място. Същото се отнася и за светофарите. Ако имаш неблагоразумието и наглостта дори само с бронята да си над обозначението, тутакси си сниман и получаваш "хубава" честитка. Другия вариант е от нищото да се появи полицай. При едно от посещенията си там забелязах и един успяшно прилаган номер: всеки ден на различни места из града разнасят картонени полицаи. Забелязах, че ефектът е поразителен. Няма и грам място за сравнение с картонените ни коли забити до рекламните билбордове по магистралите и улиците на невероятни места. И естествено без ефект.

Стойчо каза...

Според мен проблемът е предизвикан от това, че полицията (държавата българската) допуска негласни изключения от правилата – та помните ли на кой му даваха полицейска лампа или пък вижте как паркират ламборджинитата в София и как полицаите го охраняват

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)