събота, февруари 21, 2009

Азбуката, с която са си служели древните Македонци е кирилицатаЕпохално откритие - древните македонци са писали на кирилица. Репортаж на А1.

51 коментара:

Gnevota каза...

Тия са от друга планета ....

Анонимен каза...

Интересното е, че тези брътвежи са противопоставени на друга популярна македонска псевдоисторическа теория, според която македонската етническа отделност се проявявала и в това, че докато в школата в Преслав била въведена основаната на гръцкото писмо кирилица, то в Охрид, средището на най-стария европейски и чисто македонски университет, за векове била запазена традицията на македонците св. Кирил и Методий - глаголицата.

АнонименЪ

Анонимен каза...

Симптоматично за македонския исторически мит е постоянното очакване скритата незнайно къде и от кого тайнствена истина за македонското етническо минало най-сетне да излезе на бял свят. Рефренът и в този филм е "вистината за нашето древно постоење конечно излегува на виделина".

АнонименЪ

komitata каза...

Виделина, виделина, ама не се вижда много надалече...

Павел Борисов Николов каза...

Я, македонците и те си имат такова чудо като нашенския проф. Николай Овчаров!

Анонимен каза...

С тази отлика, че македонските археолози работят в условия на господстваща в последните години историко-политическа теория за античен произход на етноса. Контекстът е доста различен, Овчаров не фабрикува сензациите си с идеологическа цел.

АнонименЪ

Анонимен каза...

Не трябва ли да е "Азбуката, с която.."?...

Що ли не "докажат", че Бог е македонец, а за

Адам и Ева с просто око се подразбира какви са!
Албена

Анонимен каза...

Кирил и Методи плагиатори! Това наистина ме изненада и развесели, благодарение на великите съвременни македонски "учени". И все пак трябва да се знае, паметниците в чест на Филип и Ал. Македонски са надписани на ГРЪЦКИ ЕЗИК с ГРЪЦКИ БУКВИ.

Анонимен каза...

До Анонимен -може и да не ти е приятно, но Кирил и Методии са наистина плагиатори. Използвали са гръцката азбука като модел.
Албена

Анонимен каза...

грешка -- грузинската. Влюбена съм, за това стана така. Албена

Анонимен каза...

На всички влюбени е простено. Завиждам. Да вземеш една азбука и да е адаптираш към фонетиката на даден език не е плагиатство, а творчество.

Анонимен каза...

Разрешавам ти да плагиатстваш от мен за да се влюбиш и ти. Има разлика и то е само в думичката "разрешавам".
Albena

Анонимен каза...

Ако на друга планета се открие нещо и то ще е "МАКЕДОНСКО".

Анонимен каза...

Днес Александър Велики е писал на кирилица, утре Исус Христос - Македонец!:)))

Лъчезар П. Томов каза...

Ето как с юмрук може да се смачка разума и последствията да са за поколения напред. Грозна и жалка картинка :(

Анонимен каза...

Милите "македонци" какви ли не щуротии са готови да измислят и как ли не са готови да иопачат историческите факти, само и само да си създадат идентичност.

Анонимен каза...

Де е маке се е лайно, я не им обръщайте внимание и не се занимавайте с глупостите им.
Що се отнася до знаците от кирилицата, абсолютно ясно е че са взаимствани от други азбукил Останах много изненадан, когато видях познатите знаци в един коптки ръкопис във витрина на Кунстхисторише музеум във Виена.Важното са не конкретните знаци, а обединяването им в система отговоряща на употребявания език. Очевидно е гръцката или латинската системи от знаци не са вършили работа /в съвремените латински азбуки на славянските народи е пълно с разни допълнителни точки и чертички/, а като се замислите и досега ни е трудно да пишем с латиница и внасяме разни "подобрения" като 4 за "ч" и 6 за "ш" или zh за "ж". Всъщност най-същественото е , че Кирил и Методи са създали нова система която да съответства на езика, което от своя страна е било важно за проповядването на старобългарски и писане на богослужебни книги на пак на старобългарски.

Анонимен каза...

А отпред няма ли да я оправиш? /грешката в заглавието/ Албена

Анонимен каза...

А отпред няма ли да я оправиш? /грешката в заглавието/ Албена

Belomore каза...

И отзад, и отзад, както е казал Евгени Минчев! :)))

Колко още правописни грешки има заглавието?
Аз виждам в момента поне две.

Ей, татарчища, собствениот хунски язик не си знаете, от чуждите азбуки пак профитирате, еееййй!!!

Пределно ясно е, че кирилицата е азбуката на древните македонци - на нея е писал законите си и македонецът Юстиниан, а по-късно македонецът Климент просто е излъгал простия татарин Борис да я върне в употреба, ловко мятайки в небитието грузинските (както разбрахме) измишльотини на гръцката агентура Кирилас и Методиас.
Кое тук ви се види толку нелогично? Всичко се връзва, почти като пещерната вагина на бая ви Индиана Овчаров, например, къде е проблемът, татарчища?!

Стойчо каза...

Почвам да си мисля, че македонците са произлезли не от маймуните, както нормалните граждани, а - от друг биологичен вид. А може те да са преки наследници на онези извънземни, които са предизвикали развоя на цивилизацията при хората(по Ерих фон Деникен)???

Със сигурност обаче журбналистите от А1 са произлезли от кравите (говедата);-)

Belomore каза...

Моля, моля, без презюмиране достоверността на дарвино-еволюционистичните пропаганди!

Който иска - да произлиза от шебеците, яс некям! :)

Стойчо каза...

и аз не ща, ама ей на – Сашо Македонски пишел на древногръцка кирилица;-) Дали верно не я е наследил от извънземните на Деникен?;-)

Анонимен каза...

Трагично е, че са в 19в. и се борят с "Мегали идея"-та и това трябва да се разбере най-вече от тях, дали дава перспектива.

Хесапов каза...

Всичко това е толкова идиотско, че не подлежи на коментар! Но дали нашите объркани роднини ще могат да сътворят "идентитет" на идиотите, не знам...
Даже и да постигнат нещо, ще им бъде мъчително при отрезвяването....

M каза...

Тя и луната е македонска, но Северна Корея планира саботаж.

Belomore каза...

Майтапите настрана - всички присмиващи се на "болните братя / братовчеди / тетинчовци" приемат, че постулатите на съвременната (предимно) българска историография са камък връз камък и е антибиблейско да се поставят под съмнение.

Пиша горе "предимно" в скоби, защото голяма част от проблемите на македонската историография са твърде частни такива откъм световна и дори континентална гледна точка и в повечето случаи противоречат предимно на постановките в нашата, официална, българска история, чието единствено превъзходство е, че е била съчинявана и напасвана също така фантазийно както и македонската, само че стотина и кусур години по-рано.
Доколко е прецизна и вярна тя обаче?
Може ли с лека ръка да се присмеем на това или онова, само защото не пасва на канона, който сме учили от първи клас насетне.
Възможна ли е грешка и, ако да, къде е тя - във факта или в тълкуването му?

Знае ли някой от присмиващите се, как точно Св. Климент е стигнал до извода, че глаголицата не е функционална и, че трябва да нагоди точно гръцки букви към славянските говори? А как точно е стигнал до конкретното нагаждане? Ударил ока и половина винце и буквите сами му се явили? Или е правил пространно проучване на размера на дланите на средностатистическия монах от Българското царство и присъщата на тези длани моторика, плътността и твърдостта на използваните перодръжки и т.н. и така решил, че тая буква ще я нагодим така, а пък оная онака.
Възможно ли е да е използвал графични образци, които е виждал преди това някъде и които са се използвали в някакъв период по някакъв определен начин?

Даденият от един от анонимните коментирали по-горе пример с коптския ръкопис с познатите символи само потвърждава наличието на почва за съмнение (копти = Египет = Птолемеи = антички македонци = античка "протокирилица").

Отделно, че античната македонска фамилия Силвано вероятно е емигрирала по-късно в рамките на вътрешноримски миграционни процеси някъде към Сицилия и от наша гледна точка вече съвсем скоро е станала основа на явлението, придобило популярност като "коза ностра" (самият термин насочва към привързаността на древните македонци към козите като символ на общността и лоялността - справка легендата за древната столица Еге).

Профанският или, по-точно, непрофесионалният и търсещ евтината сензация начин, по който А 1 представя археологическите открития, не бива да е решаващият за оценката ни.

Най-лесното е да кажем "тия са луди" и да махнем от висотата си на психично-здравия братовчед, член на това и онова.

Някой да има по-добра идея за реакция?

Стойчо каза...

По-добра реакция би била по-лесно даване на паспорти – но не зависи от нас. От нас зависи да осмеем глупостта (всяка)

Belomore каза...

Това за паспортите може би е така - на когото ще бъде даден, трябва да бъде даден по-бързо и по-лесно (а не след 4-5 г. безсмислено и обвито в обичайната за българските институции мистика чакане). На кого трябва да бъде даден и защо е друг въпрос.

Хайде обаче да дефинираме понятието "глупост (всяка)".

Кое е глупостта в случая:
1. Твърдението, че еди-къде си са открити символи, идентични със знаци от кирилицата и, че тези символи датират от времето на древната македонска държава.
Къде тук е глупостта - твърдението може да бъде или верно, или неверно.
2. Тълкуванието на откритието (ако е верно, което, разбира се, не знам) - и да има такова графично съвпадение, означава ли то, че древните македонци са използвали азбуката, днес известна като "кирилица".

Затова по-горе попитах - къде е грешката (след като приемаме изначално, че има такава) - във факта или в тълкуването му?

Глупост ли е налице, манипулация, криворазбрана информативност или нещо друго?
Наскоро по Канал 1 (пък и май и по други ТВ) имаше новина, че на деня Х (17.02.?) се навършват седем хиляди и не знам колко си години от Потопа. Така изчислил българският учен Х (но така и не стана ясно как точно е изчислил денят), според когото поради Потопа от Варненско тръгва разселването на човешката цивилизация.
Новината не беше представена като сензационно-хумористична, а любознателно-информативна, като доказателствата за датирането не бяха повече от тези в аналогичния материал на А 1.
А смейте се, де!

В тази връзка, единствените смислени коментари са на г-н АнонименЪ (2 и 3), другото е автоматично изпълнение на съмнително съществуващото субективно задължение за осмиване на чуждата "глупост", предимно предвид това, че е (конкретно) чужда.

Стойчо каза...

Глупост е, само че защо се учудваш на Канала? аз и на битивито не се учудвам? Нали затова водиме блогове - защото ни заливат глупости по медиите. А пък с А1 е още по-специален случай – е, аз не мога да разбера какво толкова им харесваш;-)

Belomore каза...

Нищо не им харесвам и на нищо не се учудвам, но ти така и не ми отговори (във връзка с предходния ми коментар) кое точно е "глупостта" в случая.
Бидете мор спесифик, ве молам! :)

Айде лека, читаме се утре!

Стойчо каза...

Беломоре, не се прави, че не разбираш глупостта, че някои хора са произлезли директно от Бога или че Ацо Великия пишел на кирилица – те май бяха населили с бялата си раса цяла Евразия и чак после се появили другите народи (клипът дето дядо Боже си говори с журналистите на А1;-).
На някои хора тия глупости им излязоха през носа на Нюрнбергския процес – та е по-добре да ги осмеем докато е време – за тяхно добро е

Анонимен каза...

"... голяма част от проблемите на македонската историография са твърде частни такива откъм световна и дори континентална гледна точка и в повечето случаи противоречат предимно на постановките в нашата, официална, българска история, чието единствено превъзходство е, че е била съчинявана и напасвана също така фантазийно както и македонската, само че стотина и кусур години по-рано."

Бело море, не съм съгласен със заключенията ти. И не само аз. Примери:

1. “The main obstacle for methodical revival of the Macedonian historical science is, no doubt, the typical symbiosis between the politically active temporary historians and those professional politicians, who, on the basis of the specificity of SRM, dedicated themselves intensively on creating a realistic political “operational” national history. There is no similar case of mutual dependence of historiography and politics on such a level in Eastern or Southeast Europe”.

http://www.newbalkanpolitics.org.mk/OldSite/Issue_6/troebst.historical.eng.asp#_ftn10


2. Ali više nego i u jednoj drugoj balkanskoj naciji, makedonski historičari u svom stvaranju mitova nailaze na otpor stranih historičara. Više no u drugim balkanskim zemljama, historiografija je u Makedoniji i dalje ispolitizirana - mada ne na nivou neposrednog miješanja već prije kroz paradigmatske postavke.10 I ne samo da je historija ispolitizirana, već je i politika historicizirana.

http://www.iis.unsa.ba/izdavacka_djelatnost/mitovi/mitovi_brunnbauer.html

АнонименЪ

Анонимен каза...

Първият цитат е от

Stefan Troebst
Historical Politics and Historical “Masterpieces” in Macedonia before and after 1991

а вторият от

Ulf Brunnbauer
DREVNA NACIONALNOST I VJEKOVNA BORBA ZA DRŽAVNOST: HISTORIOGRAFSKI MITOVI U REPUBLICI MAKEDONIJI (BJRM)

който от своя страна утвърдително се позовава на Трьобст. Не бих стигнал дотам напълно да изравнявам степените на недостоверност в двете историографски традиции въпреки немалкото проблеми и у нас, особено пък в периода на "антиквизация" оттатък границата. Дебатът "антични ли сме или славяни" там вече се решава на най-високо държавно ниво чрез помирителни послания на премиера Никола Груевски...

АнонименЪ

veda каза...

Имам роднини в Македония. 84-годишният ми чичо ми разказа преди години, че дядо му в Скопие е пишел само на глаголица и това е старото писмо и четмо там. Фалшификациите в македонската история са смешни, но фалшификациите в българската са направо страшни. Жалко, че сами се правим на идиоти

komitata каза...

veda, дядото на чичо ти да не е съвременник на Александър Македонски? Да не става дума все пак за стария правопис отпреди 45-та година?

komitata каза...

И още — за Беломорската хипотеза — да, и на мен ми направи впечатление голямото сходство на коптската писменост със старата кирилица, когато посетих Египет преди 2 години. Нищо чудно, Климент да се е обърнал към готови символи (може би достатъчно популярни сред образованата публика), за да попълни дупките в гръцката азбука. Но това какво общо има с Александър и Филип? Също така като доказателство се цитира надпис, на който пишело "поменик", и доцентът вика, ами тоа значи "споменик" и айде — пак Филип и Александър с особености на днешния литературен македонски говор. Манжда с грозде е тоя репортаж, и нова мъгла в главите на горкия зрител. Очевидно и зад тая трънка няма да изскочи "вистината за нашиот идентитет"

Селин каза...

Това е някаква шега, нали? Македонците са ни дали азбуката... Ле-леее... Явно и езика са ни го дали, защото разбирам без проблем текста на материала, макар и някои думи тук-таме да ми запъват. А и най-малкото думата "виделина", от която произлиза и името ми (Вида) си е била широко използвана в България, нищо, че сега е позабравена.

Belomore каза...

Вижте, приятели скъпи, нито се опитвам да оправдая историчарите, нито да твърдя, че не са политизирани, нито много други работи.

Искам само най-приятелски да ви обърна внимание на автоматизираната реакция на присмех и поучителни пъшкания.

Залагам два и пеесе, че някой от коментиралите само са прочели заглавието на Комитата и веднага са изокали по адрес на болните брат'чеди.

АнонименЪ,
с кои точно мои заключения не си съгласен? Какво толкова сторих, та съм наказан с цитати от Улф Брунбауер? :)))
Да съм писал някъде, че македонската историография не е политизирана? Че е качествена, достоверна и аргументирана?

Писах само, че в своето недавно и нашата е била (отделно, че и още е) такава, само че преди повече време - не си ли съгласен?

Писах също, че драмите на македонската историография са частен случай поради ограничената си приложимост - взет сам за себе си всеки отделен проблем се отнася до малко хора, до малко територия и до малка времева продължителност, поради което в повечето случаи изпада в колизия предимно с наши постулати - просто защото единствено нас ни засяга тематиката.

Вярвяте ли, че на някого по белия свят извън територията на МК и БГ му пука какъв е бил тоя или оня и кога и как точно е измислена кирилицата. Дори на ползващите я по света не им пука.
Това е доста сериозен проблем, за който надали си давате сметка - нашите исторически дрязги със скопските историчари са толкова малозначителни за континента и света, че за външния наблюдател е по-лесно да приеме, че въпросът Х е спорен, без да вникне защо се спори, отколкото да си губи време да се занимава с аргументацията на едните и другите.
Тук времето по принцип работи против нас и трябва да приемаме като по-малкото зло факта, че си губят енергията с антични "глупости", след като сме убедени, че са именно глупости. Колкото по-големи абсурди достигне "античната мисъл" толкова по-голям е шансът на хората там да им писне от нея и да потърсят нещо с по-здрав корен.

Комита,
няма Беломорска хипотеза, а само игра на думи и допускания.
Но, за да продължим играта, а откъде и как тези "готови символи" биха могли да бъдат "достатъчно популярни сред образованата публика" и коя би могла да е тази "образованата публика" по родните земи на Климент? ;)

Хипотези нямам, но имам обаче сериозното съмнение, че трайните настроения по default за присмех и надменност към лутанията на хората в РМ, май не работят много в полза на добрите ни отношения с тях.

Та, велам, да не прекаляваме и да не правим от мухата букефал.
Този репортаж все пак не е "онзи" клип за Японско море...

Айде приятно и не берите гайле!

komitata каза...

ц ц ц ц, Беломоре. Едно удоволствие ни остана на нас, жолтите татари, да го негираме идентитетот, и сега и от него трябва да се лишим. Животът губи цвят и аромат без любимото ми хоби ;-)

Анонимен каза...

"Писах само, че в своето недавно и нашата е била (отделно, че и още е) такава, само че преди повече време - не си ли съгласен?"

Не съм съгласен.

"Вярвяте ли, че на някого по белия свят извън територията на МК и БГ му пука какъв е бил тоя или оня и кога и как точно е измислена кирилицата."

А може би и провокираната от Гърция "липса на единодушие" за приемането на Македония в НАТО е била израз на пълно безразличие към тези въпроси.

АнонименЪ

Анонимен каза...

Май прозвучах доста едностранчиво, а не биваше.

"Искам само най-приятелски да ви обърна внимание на автоматизираната реакция на присмех и поучителни пъшкания."

Според мен Бело море е прав за горното. И това не е за радване. Имам впечатлението, че в последните 3-4 години преобладаващото число коментари по македонските работи на читателите на българските медии в интернет са точно такива - инерционни, стереотипни и като че ли по неизбежност подигравателни. За съжаление сякаш има тенденция и журналистическото говорене да приема този лековат подход.

АнонименЪ

Хесапов каза...

Нормално е коментариите на тема "Македония" да бъдат подигравателни, защото повечето обществени и правителствени акции около Вардар са откровенно глупави, заредени с отчайващо тесногръдие, детски фантазии и никаква визия за развитието на републиката.
За сметка на това, малкото хубави и полезни инциативи, като например тази за "европейска Македония" или там, както се наричаше(виж Ж. Траяноски) срещат невероятен отпор от голяма част на обществото.
...така че подигравателния тон си е на място, все пак говоренето е в духът на дружелюбната ирония, а не е злобарски обиди, каквито можеш да четеш по наш адрес, колкото искаш в македонския инет и преса.

Belomore каза...

Винаги съм бил категорично против сравняването и поставянето на българо-македонските и гръко-македонските отношения на една плоскост.
Мигът, в който сторим това, трябва да констатираме официално, че от туй либе и повехнала китка не бива да чакаме.

Затова Гърция може да си позволи да провокира и да обърне въпроса с идентичността на бай Санде и с-ие нежна дружина в международно-правен, а ние не можем (по-точно, не бива според мен) да правим същото със Самуил и Климент например.
Ако пък консенсусът в българското общество е именно за това - ОК, давайте да се смеем до премала, да туряме и ние ветото и да палиме сламата в плевните на омовците.
Не си спомням свалките с дърпане на плитките някога да са били много успешни.

Какъв е Александър МКски, е въпрос, несъмнено по-популярен по света или поне континента, от това какъв е бил Гоце Делчев. И никой нямаше въобще да разбере, че има такъв спор (за Алекс), ако Гърция не беше истеризирала спора.
Така че гръцката случка не опровергава, ама никак, твърденията ми относно галактическото безразличие към нашите драми с брат'чедите.

Що се отнася до тона и дали критиката към античките попълзновения е приятелска и дружелюбна (Хесапов) - не съм убеден нито дали това е точно така отсам границата, нито дали се въприема така оттатък.

Важен е резултатът, а той според мен не е добър и не мисля, че съмнителното негаторско удоволствие си струва цената нито в кратко-, нито в дългосрочен план.
Въпрос на приоритети, а такива не виждам формулирани, вкл. сред негаторите.

Анонимен каза...

hahhhahahahahhahahahahahahahahahahahhahahahhahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
kolko muka ima po toq svqt bozhe

komitata каза...

Някой ден щеше да се случи - да приравнят негирането към пушенето и алкохолизма като вредни навици ;-)
Но какво да се прави - всичко приятно на този свят е незаконно, неморално, скъпо или от него се дебелее...

Стойчо каза...

Негирането – враг на народа!

(Беломоре, радвам се че имаш такова отношение към татарите)

Стойчо каза...

Всъщност обяснението за истеризирането на спора за Ал.Македонски показва, че само по този истеричен (наистина) начин на некои хора им увират (дай Боже) главите.

Та по повод на „татарите“ де...

Анонимен каза...

На Китайската стена, на един участък, близо до Пекин, има ясен надпис на български, издълбан в един от каменните блокове, от които е изградена стената.
За съжаление, беше простотия от рода не "Пешо и Мара от Ямбол", но в духа на новите македонски "ситорически" отрития, можем да опънем пък ние едни претенции за Китайската стена.
И трябва да го направам по-скоро, че македонските "учени" да не ни преварят...

Анонимен каза...

Не само Великата китайска стена е българска. Отдавна е известно, че и Божи гроб в Йерусалим е наш:

"Излизайки от големия храм, при самия му вход ви очаква още една, по-реална българска следа в Йерусалим. Върху лявото крило на голямата дървена порта, високо над човешкия ръст, има надпис, издялкан с ножче: "Недко от Копривщица, 1854 лето" - някогашен хаджия, един от предшествениците ни, за които поклонението на Божи гроб е било най-заветната цел на живота им."

http://www.pravoslavieto.com/poklonnichestvo/holy_land/jerusalem/index.htm

АнонименЪ

Belomore каза...

Стойчо,
ти вярваш ли си наистина, че с истеризирането от гръцка страна нещо някъде увря?

Напротив, нещата само се влошиха, но гръцката простотия, макар и съизмерима, не е темата на този разговор.

Това за отношението ми към татарите не го разбрах.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)