сряда, февруари 18, 2009

Гласуване по Интернет — Късно е, либе, за китка

БСП, с подкрепата на европейските си партньори, (гласове в европарламента са това, не е шега работа) очевидно е пуснала пердето и смята да направи изборното лято по възможно най-безочливия начин. Щом може, защо не, си казват другарите.

Парламентарните избори, най-вероятно, ще са през юли, защото тогава е най-изгодно за другарите. Не им завиждам на избирателните комисии и на застъпниците в неклиматизираните училищни стаи с южно изложение. Въпреки максималната мобилизация на демократичните, професионално активните и отворените към света, тогава е сезонът на отпуските и децата са във ваканция и изборите ще изискват големи жертви. Аз самият пропуснах първите евроизбори, защото бях на отрано резервирана екскурзия в Чехия тогава.

Ако не можеш да докараш избирателя до урната, то поне докарай гласа му.

Късно, късно се сети опозицията за дистанционното и електронното гласуване. Преди няколко дни разговарях с общински съветници и районни кметове от опозицията по въпросите на електронното гласуване, а преди малко, в RETV по БУЛЕВАРД БЪЛГАРИЯ гледах Митко Аврамов и проф. Михаил Константинов да говорят по темата. По телефона се включи и Боян Юруков от Германия.

Съгласен съм и с тримата. ;-)

С Митко Аврамов: Дистанционното гласуване по Интернет ще помогне да се ангажират в изборния процес хора, които не са близо до урните (пътуващите и емигрантите).

С проф. Константинов: Електронното гласуване няма да ни подмине, все някой ден ще го въведем.

С Боян Юруков: Ако, чисто технически, гласуването по Интернет бъде въведено със същото качество, с което администрацията реализира други IT проекти (като например софтуера на здравната каса, сайта на парламента или системата на митниците), то рисковете от фалшифициране на вота са огромни и по-добре да не се прави.

Моето мнение: Дори и да гарантираме качеството на проекта (кой може, как може да гарантира?), то неговият срок за реализация не може да е под 6 месеца (и проф. Константинов мисли така), така че е безмислено да го разглеждаме за ТЕЗИ избори. Но дори и да успеем в кратък срок да го направим с необходимото качество, стои въпросът за идентификацията на всеки избирател онлайн. Най-евтиният начин е с цифрови сертификати, които всеки да взима лично от общината си (посолството) или с валидни електронни подписи. Инфраструктура за издаване на сертификати няма (и няма как да се появи за срок по-къс от 6 месеца), електронните подписи съществуват, но а) са твърде скъпи б) не премахват необходимостта от сървърната част на решението (компютърът, който ще приема заявките за гласуване от гласоподавателите, за който пак трябва държавна поръчка и поне 6 месеца изпълнение). Така че...

Късно е, либе, за китка.

Но не е късно (тъкмо сме се сетили) сега на спокойствие да започнем да се готвим по принцип за електронно гласуване и за електронно правителство в по-широк смисъл.

Например, може да се упражни граждански натиск, в новите документи за самоличност да има вграден цифров подпис. Това ще мине много трудно, защото в ситуация на криза не една и две фирми се точат да продават електронните си шит подписи за безумните си шит ценички. И ще има лобиране. Но това е цел, около която модерните потребители и гласоподаватели си заслужава да се обединят.

Може да се почерпи австралийски опит, например.

За съжаление, ако тази тема присъства отсега нататък в дебата за технологията на изборите през лятото, то тя само ще ни губи времето.

За тези избори сме преминали the point of no return. Но за следващите - не.

32 коментара:

И.Е. Станков каза...

В случая съм съгласен единствено с Боян Юруков.

Въвеждането на ел. гласуване в България ще доведе до 2 неща:
- Тотално разрастване и улесняване на купуването на гласове и контрола над купените гласове. Без възможност за никакво противопоставяне.
- Тотална власт на една фирма/група хора да решава изборите в полза на когото трябва.

Всичко друго е или лобизъм в тази насока, или наивно гийкърско въудошевление към всичко що е електронно.

RoujkaBG каза...

Абсолютно НЕ съм съгласна с всеки, който твърди, че не трябва да се въвежда електронното гласуване!

Купуване и провадаване на гласове има в България, но не и извън нея.

1,5 милиона българи извън нея едва ли ще гласуват за БСП и ДПС, и точно там им стиска обувката на господа депутатите, защото знаят, че точно емигрантите ще ги издухат от Парламента.

Юруков силно ме разочарова с позицията си тази вечер, а видя се, че остави и без дъх и Бедров, и
проф Константинов.

RoujkaBG каза...

За китка, либе, никога не е късно :) И на гроба да ми е донесеш- китка е, либе!...ама друго си е да ми я дадеш преди изборите, преди да е увехнала...

Що да е късно, бе, Комита?
В 2004г е внесен проектозакона в Парламента. 5 г от тогава. колко дена са им нужни да прогласуват един закон?

Че какъв чеп го дириха един мандат в Парламента, а по- вечето от тях са там таман 5 мандата или 20гозиви.

До юни не два компютърни курса ще изкарат, а таман 4. Писна ми от простотии, които просто не вървят, а тичат. Само дето нужното и полезното - за него, път няма.

dzver каза...

Ъъъ, каква ще е тази електронна система за гласуване, в която не се съхранява информация за това кой за кого е гласувал?

Belomore каза...

Драга РужкаБГ,
опитвате се да спестите на ДПС парите за автобусите или се заблуждавам? :)))

Тук г-н Станков е пределно и болезнено прав.

Анонимен каза...

Не съм специалист в областта и не мога да кажа нищо за евентуалните ползи и рискове на електронното гласуване, но имам намерение да разводня дискусията с друго. Когато и да се състоят тези парламентарни избори, аз ще гласувам. И ще гласувам против участниците в тройната коалиция. Дори само заради шмекерията с юлските избори. Писна ми.

АнонименЪ

Анонимен каза...

Слушах интервю с Неделчо Беронов, кандидат за президент на ДСБ и бивш шеф на Конституционния съд. Той твърди, че ако се проведат избори 2 в 1 или по-рано парламентарни избори, това е нарушение на Конституцията и всеки може да обори резултатите. Давайте предложение за промяна на Конституцията.

Стойчо каза...

Може и с подаване оставката на правителството, ако са разумни хора. Ама не са - и приличат на анонимните милиционери от РПУ Пазраджик

Селим каза...

Много ще съм доволен, че ако се въведе електронно гласуване, аз и моите събратя турци, живеещи в Турция ще гласуваме за ДПС. По този начин Доган спокойно ще седне на примиерския стол. Той е умен човек и можете този факт да приемете спокойно. Поздрави на Стойчо! Все пак Аллах е велик и каквото той каже, това ще бъде.

Анонимен каза...

Не става ли дума за закона за електронното гласуване, който няма нищо общо с гласуването по Интернет

Бого

Стойчо каза...

Хехехе, разбира се - каквото аз кажа, така ще бъде. Поздрави на Пазарджишкото РПУ:)

куку каза...

RoujkaBG: Жестоко грешиш. На миналите избори в Щутгарт гласувалите бяха под 1/3 от броя на българските студенти в местния университет. Бих казал, че под 10% от българите живеещи на не повече от 30 мин. с трамвай от секцията решиха да я посетят.

Със сигурност обаче в някои турски градове по интернет биха гласували на 200%, че и отгоре. Някой да се съмнява в това?

Анонимен каза...

Аргументирах позицията си в блогът ми, защото останаха много въпросителни след нея. Не съм съгласен с всичко, което експертите казаха. Принципно съм за електронното гласуване, но смятам, че трябва да се подходи внимателно и да не се въвеждат за следващите поне три вота.

komitata каза...

Трябва да се съгласе с Беломоре, че задачата на "организаторите" на ДПС ще се ограничи до извикване на всеки гласоподавател пред партиен компютър и проследяване лично на подаването на всеки глас. В състояние на пълен комфорт - без досадни застъпници, наблюдатели и медии.

куку каза...

Защо толкова сложно? ДПС като нищо ще се доберат до личните данни на избирателите си и просто ще им се обадят по телефона да си стоят вкъщи и да си пушат наргилето. Интересно като ги обземе лакомията дали ще се поколебаят преди да въведат и моите данни...

Зелен Бетон каза...

С четири ръце съм ЗА електронното гласуване. Дори и само като се сетя за майка си, която от години е прикована на легло - но следи политическата обстановка непрекъснато, редовно ни разпитва как мислим за това или онова, и акълът и паметта ù са съвсем бистри. И като си представям какъв празник (ама истински) ще бъде за нея, когато ù занесем един лаптоп и пусне гласа си.
______________

Но и Комитата, и Боян са абсолютно прави: не е моментът сега. Не само заради липсата на технологично време, а НАЙ-ВЕЧЕ заради (напълно оправданата!) липса на доверие към тези, които би следвало да въведат подобна система.

И то не се опасявам толкова от фалшификации В САМАТА СИСТЕМА. Това е техника, която подлежи лесно и на наблюдение, и на експертна оценка.

Опасявам се от две неща:

ПЪРВО, как ще се използва системата ОТКЪМ ВХОДА.
Не бих бил никак учуден, ако се окаже, че районите с предимно нискообразовано население отведнъж са започнали да гласуват на 100%. Колко му е - закарваш там един лаптоп и почваш...
Мнозина ще си дадат електронните подписи на този, който ще въведе гласа им вместо тях. Какво става после с тези подписи? Не крие ли това такава опасност от компрометирането им, че да се блокира за дълги години въвеждането на е-правителство у нас въобще?
Имаме опита от регистрирането на фирми-фантоми на името на нищо неподозиращи хорица. Даваме ли си сметка какво може да стане, ако разполагаш с хиляди електронни подписи на хора, за които си сигурен, че никога няма да надникнат в Интернет?

И ВТОРО: въвеждането на електронно гласуване ще се използва ПРЕДИ ВСИЧКО като още една димка в и без това задимената от манипулации публична среда.
Самото повдигане на този въпрос СЕГА е още един ход за отклоняване на вниманието (и дискусионната енергия) в странична посока.
И не на последно място: ако такава система се въведе сега, кой ще е виновен за всички свързани с нея гафове, които ще лъснат след изборите?
Как кой - "блогърът Атила", разбира се...
_______________________

Когато в обществото се въвеждат мощни нови технологии, които са доста над нивото на разбиране на огромното мнозинство от населението, е САМОУБИЙСТВЕНО това да става в обстановка на масово недоверие към властта.

Едно че изкушението за злоупотреба е неимоверно високо, и второ, същата тази власт въвежда един изкуствен "виновник", който може да бъде изключително удобно оправдание за много от нейните собствени престъпления, некадърност или безхаберие.

Анонимен каза...

Нека се прави разлика между интернет и електронно гласуване (в стаичката).
Защо се опитваме да слагаме каруцата пред коня? Трябва време да се купят машини, да се минава през конкурси, фирми, изграждане на сървъри и т.н. доста дълъг процес, а е нужно и време да се тества, няма ей така да се пусне всичко без един тест в реална обстановка. Почти всички страни с години правят опити и тестове, а ние ей така изведнъж ще въведем електронно гласуване, че даже и по интернет. Има и дупки в сигурността.
Боян е прав, а не Аврамов, който ни пробутва популистки идеи. Нека гледаме реално на нещата и да видим нашата българска действителност.

komitata каза...

newbie, прав си. виж заглавието на материала. Специално говорим за гласуване по Интернет.

RoujkaBG каза...

Има 2 вида електронно гласуване:
- контролирано електронно /м избирателните секции/
- некотролирано /гласуване по интернет/

Ха да ми каже някой от Вас, умните как ще ми вземе някой паролата от ДПС и да гласува вместо мен, че не мога да се сетя? Или ще си дрънкаме глупости на кило и на час?

Изададена е книжка от проф. Михаил Константинов,математик, председател на изборната комисия, който я подари на Иван Бедров и Димитър Аврамов/ журналисти/ в ефир.

Който се интересува да я поиска от Бедров и да я публикува в блога си и да не се водят излишни спорове по принцип и да се правим на по- умни от умните, че това за което тук иде реч, отдавна се прилага в света и в държави като Бразилия и Индия, несравними с България нито по брой на населението, нито по степен на неграмотност.

RoujkaBG каза...

Юруков,

не си ми отговорил на два въпроса:
- кой те издържа в германия да следваш?
- съвпадение или роднинска връзка е фамилията ти с бившият "лидер" на СДС?

Не ме интересуват студентечетата, мамини синчета, дето живеят от 20- 30 км от Щутгард, а най- ме интересват ония българи, които живеят в двете Америки, Азия, Африка, Австралия, Нова Зеландия и т.н., на които с поправката в избирателния закон за уседналост беше отнето КОНСТИТУЦИОННОТО ПРАВО НА ГЛАСУВАНЕ.

- интересува ме е каква е цифрата на българите емигранти, за които знаем, че са 1,5 милиона, но не всички от тях са в страни членки на ЕС. Колко са? Дали се равняван на броя на екскурзиантите от Турция? Не, нали? Е, колко са? кой да каже? Аз ли? И аз не знам, ама се сещам, че са в пъти по- вече от ония, дето си идват от Турция с явтобуси, влакове и коли. При това на екскуриантите им плащат да гласуват,

а един българин- емигрант, за да се дигне да гласува на 1 000км си плаща сам и въпреки това- го прави! само, че на някои не им отърват именно гласовете на българите, защото българин, който живее в условията на реална демокрация никога не гласува нита за БСП, нито за ДПС!

И точно там им стяга обувката на господа управляващите от тройната коалиция.С отрязването на 1,5 българи извън България, които ще ги изметат одма от парламента се дава възможност именно в общините с ДПС ръководство да се издават фалшиви бележки за уседналост и редом с купуването на гласове да печелят избори.

Аз не приемам твърдението, че българският народ Е неграмотен и тъп и не може да се справи с два бутона! Не приемам всякакви приказки от общ хаактер, които противоречат на здравата логика. Хоата правят банкови транзакции за милиони и милиарди, те ми се закъхарили за няколко бюлетини. :)

RoujkaBG каза...

Сякаш като няма електронно гласуване, че няма мошеничества и далавери...и ....какво......борба за опазване на статуквото. Браво, бе, другари и другарки!

RoujkaBG каза...

Комита,

че кой е казал, че трябва да гласуваш от партиен компйтър?

Точно ти пък си имаш свой собствен и няма сила, която може да те накара да гласуваш от компютъра на офицера от 6-то, 6-ти отдел, другаря Каракачанов, нали?

възрастните хора гласуват електровво- контролираво, чрез бутони в избирателни секции. Какви партийни компютри са Ви в главите?

види се, че не сте наясно изобщо със проектозакона за електронното гласуване и говорите, ей тъй да се намираме на приказка.

Юруков, да ми отговори на двата въпроса, че след тях следват още два. Разбира се, ако иска. Негово право е и да не отговори.

komitata каза...

Ружке, май говорим за различни неща. Представи си следното. Представители на ДПС (или пък мафията) отиват с един лаптоп в циганско гето и задължават всички жители на гетото да гласуват пред тях на компютъра с паролата/подписа, който са получили от общината. Невъзможно ли ти се струва?!

Зелен Бетон каза...

@RoujkaBG:

Много по-добре е ние, глупавите, да се замисляме И за неща, които привидно не са на дневен ред - вместо те отведнъж да изскочат на дневен ред и да се окажем пак "изненадани".

Не знам някой да мери писаното в Интернет на кило или на час. Лично аз съм съвсем в график с проекта, върху който работя в момента, тъй че мога спокойно да отделя време да коментирам.

А по отношение на статуквото: като хукне човек да го разрушава, трябва добре да си направи сметката - за да не се натресе на някакво друго такова, дето съвсем ще му излезе през носа. Разрушаването е по-лесната част, по-трудната (и по-съществената) е какво идва после. За първото е достатъчна само примитивна революционност, за второто трябва и акъл.

Лъчезар П. Томов каза...

Ако лятното време е причина БСП да спечели следващ мандат, ТО ХОРАТА ПРОСТО НЕ СТРУВАТ

куку каза...

RoujkaBG: Нещо не разбирам какво искаш от тези твоите 1,5 млн. българи по света. Имаш ли представа колко от тях изобщо се интересуват кога са изборите? В зависимост от държавата хората придобиват гражданство да речем след 10 години, максимум. Мнозинството си сменят гражданството. Колко остават от 1,5те млн? Някой да е чувал друга голяма държава, с която поддържаме двойно гражданство освен Турция? Ужас!

Стойчо каза...

Няма никакво значение методите за гласуване и избирателните системи – ако на гражданите не им пука кой ги управлява, ще управляват тези, на които не им пука за (мнението) на гражданите

Стойчо каза...

Да го кажем в поетичен стил – за танго трябват ДВАМА:-)

Зелен Бетон каза...

Стойчо, малко бързаш с тангото, чини ми се. Последния валс още не сме го довършили... ;)

P.S. И аз съм нещо поетично настроен отрано днеска :P

Стойчо каза...

И за последен валс трябват двама

Зелен Бетон каза...

Вярно. Ако единият се прави на разсеян, нещата излизат от танцувалната сфера и отиват накъм сумо... :|

RoujkaBG каза...

Проектозаконът за "Електронното гласуване" е изготвен от проф. Михаил Констанитов и е внесен в НС през 2004г от Иван Костов.

Електронното гласуване включва:
- контролирано с бутони в избираелна секция
- неконтрлирано чрез интернет, като за този начин на гласуване ще има индивидуални пароли.

http://www.kultura.bg/article.php?id=15251

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)