вторник, януари 06, 2009

Някои хора тотално са изтрещели

След като се засрами да застане до европейското знаме, Гоце достигна нови висоти в анти-европейското си поведение – поиска да отворим трети блок на АЕЦ Козлодуй заради газовата криза.

Абсолютно необходимо е да се абстрахираме от техническата несъстоятелност на предложението (очевидно в Сирищник вече са прекарали ток и човекът е свикнал, че като натиснеш копчето лампите веднага светват – затова си мисли, че и АЕЦ-ът се включва и изключва с приблизително същата скорост, както и електрическата крушка в „онова място“ на двора).

Трябва да се абстрахираме, защото Гоце е политик, а не енергетик – можем да простим техническата му неграмотност, но политическата му неграмотност (за да не казвам злонамереност) е абсолютно непростима.


Сега вече разбрахме какво си шушукахте тогава


Та разгледаме какво ни казва Гоце с това изявление: България има подписан договор с Европейския съюз, в който едно от нашите задължения беше да се затворят двата блока. България освен това има договор с Русия за доставка на газ. В момента Русия очевидно не изпълнява задълженията си (не е наш проблем какви отношения имат Русия и Украйна – нашият договор е с Русия, но не с Украйна).


Т.е.патронът на Гоце не изпълнява задълженията по договора си, след което ние, вместо да поискаме санкции за неизпълнението, вече НИЕ трябва да играем ролята на нарушители по СЪВСЕМ друг договор, сключен със СЪВСЕМ ДРУГ партньор. Деликатността на ситуацията е, че Европа (в социален и полтически смисъл) е СИСТЕМА ОТ ДОГОВОРИ, които трябва да се спазват!!! Нарушаването на един договор те прави негоден да участваш в тази система!

Основополагащ принцип в правото e: Договорите трябва да се спазват (благодаря, dimka)

PACTA SUNT SERVANDA!


Или с други думи: Гоце иска ние да нарушим даден договор, с довода, че друг е нарушил неговия – или с други думи: Гоце иска да нарушим основополагащ принцип на Европа.


Още по-просто казано:

Гоце е НЕГОДЕН ЗА ПРЕЗИДЕНТ на държава от Европейския Съюз. Който Европейски съюз пък е на позицията, че Русия веднага да започне да изпълнява задълженията си


Какво трябва(ше) да направи правителството:


Елементарно Уотсън! Русия не за пръв нарушава договорите за газта. Т.е.трябва (ше) да се вземат спешни мерки по разпределянето на риска от нарушаване на доставките (даже като се имат пред вид форсмажорно обстоятелства – като земетресения например. Сегашното не е форсмажор, а чиста проба извиване на ръце)

Другото, което трябва(ше) да се направи: забележете кои страни тотално нямат газ и кои не са чак толкова зле засегнати:-) Забелязахте ли? Страните, в които Русия е „любима“, „братска“ и т.н. са с ТОТАЛНО спрени доставки (Гърция, Сърбия, България, Македония). Докато по-вражеските Чехия, Полша и Словакия – не са чак толкова засегнати (в момента съм в Словакия и, вервайте ми, никой не говори за газова криза или някакви проблеми).

Т.е. Какво трябва да направим, драги ми, Уотсън?
Незабавно да спрем да се умилкваме на Русия
(особено Путинска) – като първа стъпка е да поискаме санкции за НЕИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДОГОВОРА по доставка газ

Тогава Европа ще ни уважава, а Русия няма да смее да си играе с нас.


Какво можем да направим ние, гражданите?

Уотсън, две неща са:

  1. Да мислим как гласуваме

  2. Да изгоним Гоце в Сирищник да се учи да управлява крушките в къщи (цък – светва, цък – угасва). Когато го изпращаме от Дондуков ще му подарим издълбано на камък изречението: PACTA SUNT SERVANDA! (Благодаря още веднъж на Димка за идеята:-)32 коментара:

dimka каза...

pacta sunt servanda,
е фразата;
На него някой да му го подари издълбано на камък:
PACTA SUNT SERVANDA!

Стойчо каза...

Благодаря много!

Павел Борисов Николов каза...

Тези мижинурки няма да поискат санкции за неизпълнение на газовия договор в никакъв случай. А да реактора ще драпат със зъби и нокти. Това ще бъде поднесено като основно и пред Съвета за национална сигурност, който Вълшебният стрелец свиква.

Ангел Грънчаров каза...

Подкрепям! Ужасен, нетърпим гаф на бракониера с международна известност Гоце!!! Моето мнение: Екстремно: по нареждане на Путин Гоце разпалва международен скандал! Гоце трябва да си иде! За национално предателство! Говоря сериозно, този боклук трябва да си иде! Непременно!

Emil каза...

Можеш да добавиш на камъка пояснителен текст: "Etiam hosti fides servanda" (Спазвай дадената дума дори към врага си).

Анонимен каза...

Първото, което трябва да направим е на 14 януари в 11 часа да бъдем пред парламента и да не се предаваме докато не падне правителството. Това за изборите, вече са го измислили и отдавна са ни скроили шапката.

Тончо каза...

Гоце не позна. Още по времето на временния Софиянски, енергоминистър ( не журналист или политик )Стоилов каза: - АЕЦ Козлодуй е атомна бомба със закъснител. От тогава на запад по този повод се стряскат на сън.
Въпросите са:
1. Трябва ли Южен поток?
2. Трябва ли АЕЦ Белене?
или 3 Фантасмагорията Набуко?

Pavel каза...

Абсилютно съм 'за'. Някой от нашите момчета използва ли днес словосъчетанието 'неспазен договор'? Един се би в гърдите каква добра работа за България е свършил с договора. Друг призова бизнеса да спре производство. Трети констатира криза. А във всички световни медии е Гоце и АЕЦ Козлудуй. Истина е, че утре всички ще приемат предложението на Димитров за... каквито и да мерки. Защото 'не e редно' да има политическо деление в момент на криза :-D

watmark каза...

Да бракониерът е подозрително активен в антиевропеизма напоследък. Провокира постоянно Брюксел. Каво се опитва да постигне? Дано самия той знае. Щото не мога да му схвана целите. Виждам само резултата - българия си остава страната с най-лоша репутациятя в европейото общественно мнение.
И кой има полза от това? Никой. Нито руснаците - за да им защитаваме интересите в Европа трябва да сме авторитетни там. Нито нашите елити. Те крадът парите ни,тук в територията, но ги харчат в Европа.Повечето там живеят или поне семействата им. Ако станат лоши тук, то там ще ги изолират. Да речем, че целтта е да ни изгонат от Европа. На кого му трябваме отвън? На Русия? Че защо сме и? Тя е азятска империя, която неможе да произведе нищо друго освен ресурси, престъпност, стари военни технологии и имперски мечти. След като американците се отказаха от лукса да си избират тъп човек за президент, то руснаците ще има да сънуват цени на петрола, като тези от лятото на миналата година. И каk тогава ще си възтановят империята? За каво сме им извън Европа?
Гледам снимката на бракониера, онази със запалената свещ, и си мсля, че ниското му чело е не само за декорация - придава му автентичен вид. Мисля си, че то е и национален проблем....

Анонимен каза...

Na avtora na bloga ..bih kazal 4e e ne po malko iztreshtjal samija toi...
Kato pishe za gazovite problemi na Balkanite-Pone da beshe poglednal za da rezbere z4e Polsha,4ehija ,Slovakia,Ungaria polu4avat ga ot traba kojato ne minava prez Fashistka Ukraina.....i Kato mahnete Gotze ,koi shte slozite na negovo mjasto,Volen,Boiko,Dogan,Koburga ispanski.....Ne razbrahte li 4e na Evropa ne i dreme izobshto za Balkanskite Selenduri....nito pak na Putin za Evropa......Mislete kak da se opravi BG sama bez da blize Evropeiskite ili Ruskite zadnici...

RoujkaBG каза...

Първото, което трябва да се направи е да се блокира Парламента с депутатите вътре. И да работят.

Да си отработят глобите, премиите, неприсъствените и яловите присъствени дни в Парламента.
Премахване на депутатските имунитети, които им служат само и единствено да се укриват от Закона.

До края на мандата им да работят без заплати в полза на обществото.

Докато тия боклуци не приемат нов избирателен закон няма никакъв смисъл да пада, което и да е било правителство.Веднага ще се намерят гяволи да яхнат вълната на недоволството...и после пак същото
"Пременил се Илия, погледнал се пак в тия".

Да им се носят храна и вода от вън, закупени с техните джобни пари с 20%ДДС.

Който не проумее нуждата от приемане на нов избирателен закон просто ще надува свирката на трамвая.

Анонимен каза...

Кой е този Стойчо дето е публикувал статията? Освен да плюва и бръщолеви глупости друго може ли той? Нека напише кой е той и какви са му реалните постижения.

Анонимен каза...

По принцип съм съгласен,но кой ще дойде на негово място.Ние нямаме политици,който да знаят как де се държат и как да не говорят глупости,камо ли да свършат нещо като хората.

Стойчо каза...

Някак си е много смешно точно анонимен да иска от автора (т.е.моя милост) на статията да дава каквито и да е обяснения за личността си.

Защо защитниците на Гоце са анонимни? Да не би да ги е срам? Абе, измислете си по един ник (както „Гоце“ си е измислил) и се подписвайте с него (така както и „Гоце“ е правил)

stojanbg каза...

Последният анонимен съм аз,за разлика от първия.:}}
Както казах съм сагласен с теб,но ми кажи кой ще дойде на негово място,този поне говори без да заеква и без да пелтечи,като 5 годишно дете.Защото по твоята логика всички политици в момента трябва да се махнет,но на тяхно място няма никой

Анонимен каза...

Ама че сте забавни :) И като дойде новото правителство какво - ще донесе газ в джобовете ли си? "Попитали Радио Ереван дали Русия ще влезе в НАТО? Ще влезе - отговорило то - ако се налага, и до Белгия ще влезе." Понеже авторът говори за спазване на договорни отношения - и как сега Европейския съюз ще ни помогне - нали сме пълноправни членове? Американците ни изпратиха нота, в която съжалявт за случилото се - страшно ни върши работа, особено за отоплението. Па прегледайте някои и друг филм - Zeitgeist, End game Blueprint примерно, почетете Юрген Рот и тогава пак говорете кой какъв е

Стойчо каза...

Стояне, нямах пред вид тебе, а този преди тебе:-) но мисля, че се сети:-)

отговорът е елементарен: когото си изберем на избори.

След като Русия може да влезе до белгия - трябва ли преди това да я посрещаме като манна небесна?

Стойчо каза...

Пък и каквото и да си говорим - по-добре президент-пелтек, отколкото президент със спряно парно (ток и т.н.)

май беше нещо от Брехт: бабичките се молят да е жив и здрав диктаторът им (който го насилваше май), защото не се знае какъв ще е следващия.
Гоце - диктатор ли е, та да не искаме да го сменяме?
Русия преди три години направи същия номер - за три години можеха да се вземат някакви мерки по въпроса (затова са упрваляващи, за да мислят по тези въпроси и да намират отговори) - тогава драги ми анонимко (не знам вече кой номер си - не ви броя) щеше да знаеш дали с джобовет ще носят газта

Стойчо каза...

Но най-забележителното е, че не четете текста, а спорите по съвсем друга тема:-)

Анонимен каза...

Искам да започна като цитарам Чл. 92. от Конституцията на РБългария(1) "Президентът е държавен глава. Той олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения". Тук става въпрос, че президента не е упълномощен да се меси във вътрешната политика на държавата, но при нас това става често. Не само политиците са виновни за всичко случващо се , а това че в България няма гражданско общество. Защото толкова абсурди станаха и продължават да стават, че като цяло обществото не реагира по никакъв начин(само за няколко дни най-много да се коментира и после всичко утихва). По никакъв начин гражданите(за мен не са, а са поданици) не показват че "Цялата държавна власт произтича от народа". И как няма да крадат(депутатите) и т.н. като знаят, че няма кой да ги накаже. Ако знаеха, че обществото реагира адекавтно на всяка тяхна тъпотия и кражби и много други неща дали щяха да се държат така. И не е вярно, че няма кой да ги смени. Има толкова кадърни хора тук в България и не само тук, но в момента при тая система те не желаят да влизат в нея и да се цапат с тая помия.

Стойчо каза...

Съгласен съм с последния анонимен – сега от нас, гражданите, се иска да вземем мерки: да внимаваме как гласуваме и да изгоним Гоце и всеки като него

Анонимен каза...

Дами и господа Форумци Защо все трябва да се търси виновен Ясно е че газовата криза ни е натресена отвън и ние сме много дребни и слаби за да окажем натиск на които и да било и в тоя тежък момент ние почваме да плюеме по някои Аз работя в енергетиката и за мен предложението за пускането на 3 блок в Козлодуи е съвсем на място европа можа да ни спре парите по сапард без ясни доказателства това не е ли нарушение на договора ни сЕ С

Анонимен каза...

Дами и господа Форумци Защо все трябва да се търси виновен Ясно е че газовата криза ни е натресена отвън и ние сме много дребни и слаби за да окажем натиск на които и да било и в тоя тежък момент ние почваме да плюеме по някои Аз работя в енергетиката и за мен предложението за пускането на 3 блок в Козлодуи е съвсем на място европа можа да ни спре парите по сапард без ясни доказателства това не е ли нарушение на договора ни сЕ С

Анонимен каза...

Словакия обмисля възможността да отвори АЕЦ „Ясловске Бохунице”

07 януари 2009 | 18:09 | Агенция "Фокус"

Братислава. Словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че се обмисля възможността за подновяване на работата на втори блок на АЕЦ „Ясловске Бохунице”, ако не бъдат възобновени доставките на руски природен газ за страната, предаде РИА Новости.
Словакия затвори втория блок на АЕЦ-а на 31 декември 2008 година. Страната беше принудена да го направи, тъй като според ЕС атомната електроцентрала не е била достатъчно безопасна.
„Ако Словакия продължава да бъде заложник на двустранния конфликт между Русия и Украйна, не изключвам варианта да отворим един от блоковете на АЕЦ „Ясловске-Бохунице”, каза Фицо.

http://focus-news.net/?id=n1107459


Изтрещяване, да-а-а...

АнонименЪ

Стойчо каза...

Връщам се от Словакия тия дни – всички глупости написани по нашите медии, че там са в тази криза, каквото сме ние (в къщи парното мъждука, докато в Братислава изобщо не става дума за подобни неща) - приемам само като част от проруския ПР на българските медии

АнонименЪ, за много години!

Стойчо каза...

Мда, и за АЕЦа ще ползваме доставки на руско гориво, нали?

Анонимен каза...

Добре де, и какво ако се пусне 3-ти реактор на АЕЦ, ще започне да прозвежда газ ли? Нито ще задоволи нуждите от газ за топлофикациите нито пък нуждите от газ за големите производители, на които им е нужно газ. Това само ще влоши отношенията ни с ЕС. Правителството вместо това да помисли как да си оправи инсталацията и да може да се черпат достатъчните запасите за около 2 месеца от газ в Чирен.

Анонимен каза...

Драги Стойчо, току-що ти даде аргумент в противоположна на позициите ти посока. Щом като в Словакия кризата не се усеща на битово ниво, то предложението на словашкия премиер за рестартиране на тяхната затворена ядрена мощност става още по-изтрещяло. Между другото, реакторите в Бохунице са съветски тип ВВЕР-440, така че и там ще е нужно геополитически неправилно гориво.

За много години и за още толкова след това!

АнонименЪ

Стойчо каза...

АнонименЪ, недей да вкарваш в текста ми думи, които не съм казал. (маниер е на истинските анонимни) - никъде не съм коментирал словашкия премиер.
Коментаръте ми се върти около Гоце и неадекватното за ситуацията управление на България. (ако бях словак щях да коментирам словашките щуротии, но за щастие съм българин и коментирам българските щуротии.)

Та, за да си имаме уважението и друг път - не ми приписвай тези, които не съм коментирал изобщо. Остави тази дейност на анонимните ченгенца

Лъчезар П. Томов каза...

Той не е тотално изтрещял, той е тоталитарно изтрещял. Отговорът на "Защо" го знае Меровингий! http://www.youtube.com/watch?v=_-lpy3E3fA0

Анонимен каза...

Словякия днес/11 янури/ съобщи, че снощи е взето официално решение за рестартиране на спреният Втори реактор на тяхната АЕЦ.

Сега кно ще кажем...

пс

В никакъв случай не съм гласоподаветел на Гоце, но когато се действа за защите на национален интерес, не мога да приема спокойно пропаганда от "хората на ДСБ"...Колкото и малка да е тяхната партийка.

Анонимен каза...

Комитата изглежда и други хора в Европа са изтрещели ако се съди па последните новини от Централна Европа.

Цитирам
...


Словашкото правителство реши по време на извънредна сесия да отвори затворената си АЕЦ "Ясловске Бохунице" заради руско-украинския газов спор, предаде ДПА.

"Съзнавам, че с това решение нарушаваме споразумението си с ЕС и поемам пълната политическа отговорност за това," заяви премиерът Роберт Фицо по време на пресконференция, излъчвана по канал TA3..

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)