сряда, януари 28, 2009

Пресконференция, малка победа и митинг!

Пиша този текст смъртно уморен, след като два дена хвърча напред-назад покрай участието на Електронна граница в протестите пред Народното събрание.

Днес (вчера) имаше пресконференция в БТА, където пред доста медии, включително телевизии, обяснихме подробно заплахите за демократичните свободи, които представляват промените в Закона за електронните съобщения.

Тези промени, които представляват българския вариант на евродиректива 2006/24/ЕО за задържане на данни, обезмислят българската Конституция и правят от България евроазиатска държава, в която свободите са някъде на нивото на Армения, Русия или Узбекистан.

Нямаше как от Електронна граница да не се противопоставим.(информация има тук, тук и тук).

След комичното заседание на Комисията по транспорт и съобщения в Парламента, което се проведе проформа и продължи само час (само толкова ли заслужават гражданските права?!), ние сметнахме, че единствения начин да бъде спряно приемането на това мракобесно законодателство и да бъде подложено на широко обществено обсъждане, е, да се участва в протестите пред Народното събрание.Предвижданите в закона промени означават следното - няма вече да има в България анонимна електронна комуникация. Всяка предплатена карта, всеки IP адрес в България ще бъдат придружени с Име, Фамилия, ЕГН и точно местоположение. Гражданинът става напълно прозрачен за властта.

Властта ще задържа тези данни за 24 месеца (напълно необосновано) и без никакви гаранции за опазване на тайната на личните данни. И то ще се държат данните на всички потребители, а не само на заподозрените в тежки престъпления, които са разследвани със съдебна заповед.

Малката победа (която засега е слух) се състои в това, че изглежда в законопроекта ще влезе определението "тежки престъпления", т.е. че промените ще се прилагат само при престъпления, изискващи повече от 5 години затвор.

Христо Христев (инициатива "България е наша"), Ивайло Стоименов (от организаторите на студентския протест), моя милост и адвокат Александър Кашъмов (програма "Достъп до информация") в БТА.

Това е добре, това е супер, това е победа извоювана дори без да се явим на митинга, а просто демонстрирайки нашата твърда решителност да отстояваме правата си.

А сега да видим какво ще постигнем ако отидем на митинга. Слава богу, съвместно с организаторите на митинга стигаме до следната декларация, която отразява общото ни отношение към властта в момента:

Обединените сдружения на майки, студенти, природозащитници, земеделци и Интернет потребители канят всички граждани на протест срещу проваленото управление на България под надслов „Уволнени сте” на пл. „Народно събрание” на 28 януари, сряда, от 15 ч.

На протестния митинг ще бъдат обявени следните действия:

1. Искане за оставка на правителството.
2. Обявяване на национално гражданско неподчинение и призив за обща стачка.
3. Иницииране на нов обществен договор.


Основни принципи на обществения договор са:

I. Правова държава, в която законите важат за всички.

II. Пряко участие на гражданите в управлението и промяна на избирателната система.

* Референдуми, инициирани от граждани с нисък праг за свикването от гражданите.
* Гражданска законодателна инициатива.
* Пропорционална избирателна система с преференциален вот без праг на преференциите.

III. Гаранции за свободата на словото, личната свобода и неприкосновеност.

IV. Опазване на природата и въвеждане на принципите за устойчиво развитие.

V. Реална евроинтеграция на България.Това е засега. Очаквам ви от 15 часа на митинга, който ще продължи и след работно време, за да могат всички желаещи да присъстват!

22 коментара:

Анонимен каза...

"Референдуми, инициирани от граждани с нисък праг за свикването от гражданите."

Имам много сериозното притеснение, че към настоящия момент обществото ни не е съзряло за този модел на самоуправление. Още повече, че той по начало не бива да се използва неограничено. Не и в случаите, в които експертността на спорните въпроси надвишава възможностите на мисленето на средностатистическия гражданин, както е например относно ядрената енергетика. В сегашните условия този властови механизъм може да се превърне в маша на свиреп популизъм. Да не се окажем в положението накрая да се конфузим защо за втори най-велик българин е обявен бутафорния мистик Петър Дънов, достигнал до тази позиция вследствие на мощната мобилизация на последователите му, гласували непропорционално активно, а на това отгоре поне 75% от избралите за най-велик Васил Левски едва ли някога са чели негови текстове или научни изследвания за дейността му. Според мен е желателно правото на избор да е съпътствано от способността за разумен избор...

АнонименЪ

Анонимен каза...

П. п. Драги Комита, прости ми че зазвучавам като консерватор от втората половина на 19 век, но според мен въвеждането на образователен ценз в изборите би било вероятно доста по-ефективна мярка. Слабообразованите тълпи са основните действащи лица в търговията с гласове, а би било прекалена оптимистичност да се вярва, че референдумите няма да се превърнат в поредната мръсна сделка на бизнеса и политиката с иначе апатичното простолюдие.

Николай Павлов каза...

Как се спряхте точно на пропорционална система с преференция?

komitata каза...

Исканията на митинга са компромис между исканията на отделните групи, участващи в него. Който не участва, не е представен в исканията.

Селин каза...

Прекрасна декларация. Кратка, ясна, изберпателна. Браво! :)) Много е хубаво, че има мерки по проблема с подслушването на Интернет, това, което ни готвят, е безобразие!
Ще се видим на площада, задължително^^
Имам само един-едничък въпрос, който не е лично към Вас, защото не зависи по никакъв начин от Вас - тази декларация защо не е качена в сайтовете на СРОКСОС и на "За да остане природа в България". Би трябвало да я има при всички организатори. За момента я намерих само във feelfriendly и "България е наша". Така се получава дезинформация. И все пак, има я в пресрилийза, което би трябвало да е достатъчно.
БРАВО отново и до площада. :)

Стойчо каза...

Това за новия обществен договор е много добра идея – защото се нуждаем от именно достойно членство в ЕС (а това е нещото, което нашите управаляващи не могат да постигнат)
„Достойно членство“ включва общо взето всички искания на протестиращите и на голяма част от неучастващите пряко в протестите.
Пропорционална система с преференции с нисък праг е нещо също много добро, според мен.

На предишния протест ме представляваше Господин И, днес е твой ред – (вземи си чадър за всеки случай, че вали)

Emil Georgiev каза...

Проблемите идват от това, че директивата предвижда изплзването на съхранените за от 6 до 24 месеца данни да става с цел предотвратяване на т. нар. serious crimes, които обаче никъде не са дефинирани. Единствено recital 9 от директивата демонстративно ги свързва с организирана престъпност и тероризъм. Във всеки случай всяка държава членка следва да определи при какви престпления ще се ползват съхранените данни. "Тежките престпления" се оформят като тенденция в държави като Австрия и Германия на пример.

Irina каза...

Какво значи пропорционална избирателна система с преференциален вот? Нали се обсъждаше това, че трябва да има засилен мажоритарен вот, за да се знае персоната, за която се гласува, защото това е най-важното когато избираме?

Irina каза...

Защо пропорционална система с преференциален вот? Нали обсъждахме, че трябва да има акцент върху мажоритарния вот, за да гласуваме за уважавани личности?

Анонимен каза...

Явно параноята, а по точно, "управленческата страхова психоза" яко е разтресла върховете.
Подкрепям общественият договор м/у гражданското общество и управляващите!
Свободата не е свободия, а с-ма от закони, задължителни за всички. Ako някой има усещане, че е богоравен, то мястото му е при боговете!
Албена

Стойчо каза...

Ирина, ти ходи ли да гласуваш на първите (последните) изборите за Европейски парламент в България?

Belomore каза...

Ще започна делово с оправданията - не бях днес на площада, но не заради валежа (пу-пу, все по вода да върви), а поради субективна транспортно-професионална невъзможност.

Доста по-добре сте формулирали исканията. Това е най-доброто, което организаторите на протеста са поставили досега като искания пред обществото.
Жалко, че:
- малко звучи като "дайте да дадем демокрация с човешко лице";
- всичко е толкова закъсняло, че вече (почти) няма как да хване дикиш. Ножът проблясва над терминално болен екземпляр от разред бозайници, семейство Pomiares Tripartitis;
- няма да е никак зле, като ще се правят обречени напъни, да се тури и искане за оставка на президентино.

Обаче продължавам да чакам отговор на чисто организационните въпроси от коментара ми под постинга ти от предишната сряда.
Не мисля, че игнорирането помага.

Сенко каза...

Страшен митинг. Участват млекопроизводители, зърнопроичводители, други производители, ключодържатели и турбошони и т.н. Много ми харесват лозунгите, които нищо не означават. Ту-ту-ру-ту-ту. На Миков не му се иека оставката. Забравихте.

Анонимен каза...

Някой от тия идиоти дето го мислят тоя закон замислял ли се е, че това са
СПЕЦИАЛНИ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА!!!!
и използването им без нарочно искане от прокуратура е ПРОТИВОЗАКОННО, а СИГУРНО е и ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО!!!
:))

Делян Делчев каза...

Наистина ли ще напишат "тежки престъпления"? Това е много важно! Кой го е казал?

Търновец каза...

Всичко хубаво , ама положението взе да става като в една песен ...

Животът, брадър, е сурав и курав...
все по-често се чувствам като в лодка без гребло насред Дунав...
На кой му дреме за новото време ?
Изтървана ситуация , утрепано племе ...
Да сменям държавата или да си ходя на село...
Е те тоз кръстопът ме притеснява дебело!

komitata каза...

Деляне, наистина е важно, но засега е слух, който ми каза Богомил.

Irina каза...

На изборите за европарламент този подход беше опитан, макар и изключително осакатен с бариерата от 15%. Неуспехът на преференциалния избор беше ясен сигнал, че грамотните избиратели не могат да бъдат мобилизирани в достатъчна степен по този начин. Предвид централизирания пиар на партиите, ако достатъчен брой гласоподаватели се бяха възползвали от правото си на преференциален вот, то неминуемо щяха да бъдат излъчени кандидати, които да преодолеят високия праг.

Освен това, преференциалният вот усложнява много броенето на гласовете и удължава изборния ден, създавайки допълнителни предпоставки за машинации.

Като цяло, преференциалното гласуване би било от полза, но не може да се очаква, че то ще доведе до радикална промяна в статуквото.
Множество други предложения за промени в изборния закон циркулират в медийното пространство. За съжаление, всички те са отчаяни опити за търсене на дребно, конкретно, технологично решение за дълбоката криза на политическата система. Вместо това, време е политиците и гражданите да се замислят за принципно решение, което качествено да подобри изборния процес и да върне доверието на избирателите в основните принципи на демокрацията.

Избирателната система MMP е такова решение. Политиците са длъжни да й обърнат внимание.
СМЕСЕНА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА MIXED MEMBER PROPORTIONAL (MMP)

Този тип избирателна система съдържа ефективен компенсаторен механизъм.
Избирателите гласуват мажоритарно в едномандатни райони, като подават и паралелен вот за партия. Крайният брой парламентарни мандати се определя на пропорционален принцип, според подадения брой гласове за партиите. Тези места се попълват първо от мажоритарно-избраните кандидати, а след това от партийните листи.

По този начин се изпълнява почти точно основната идея на пропорционалния избор, като в същото време се въвежда силен мажоритарен елемент.

Изкривяване на пропорционалността е възможно само, ако кандидатите на някоя партия спечелят повече места по мажоритарния вот, отколкото се полагат на партията според пропорционалния. Тези “overhang” мандати се запазват, както е в германския бундестаг например, а може и да се добавят съответен пропорционален брой места за другите класирани партии, ако се цели все пак абсолютно запазване на пропорционалността.

Пропорционалният вот може да бъде върху районни листи, както е досега в България, а може да бъде върху листи на национално ниво, което би осигурило максимална еднаквост на парламентарното с електоралното пространство.

Стойчо каза...

Ирина, тогава защо се правиш на неразбрала? (само дето доводът че било сложна пропорционална с преференции - не е верен. Аз тогава участвах в комисия и сме броили абсолютно нормалните час и десет, петнайсет минути. Е, може да е било сложно в районите на ДПС, но това е, както знаем друга бира – там винаги затварят комисиите към полунощ;-)
В случая ниската активност може да се обясни, че изборите бяха за евро парламент – според мен подобна система с нисък праг (хеле пък за избори за общински съвети) е супер идея. Но наистина 15% на евроизборите бяха практически забранителни – според мен, ако изобщо има бариера, тя трябва да е не повече от 0,5 до 1%

Irina каза...

Напоследък политици и социолози, уж загрижени за оздравяване на болната ни държава, правят какви ли не предложения. Занимават ни с някакви „консултативни референдуми" или „мажоритарни елементи" в избирателната система. Пропускат обаче най-важното - деблокиране на истинската пряка демокрация - основа на основите на народовластието.

Както е известно, демокрацията се осъществява чрез два подхода - пряка и представителна демокрация. Но сега пряката е напълно ръждясала, а представителната - само декоративна.

Най-силното средство на пряката демокрация - референдумът, вече почти две десетилетия се отхвърля, и то за изключително важни за развитието на страната ни въпроси - строителни проекти и урбанизация, природоопазване, енергетика, здравеопазване, образование, законодателство, международна политика и т.н.

Стойчо каза...

Ето, аз вече предложих в другата тема да организираме референдум за трети мандат на Първганов – въпреки, че според мен неговият срок трябва да е доживот. Таман ще имаме възможност да проследим пътуванията му до Лаос, КНДР, Венецуела, Непал, Джибути, острови Зелени нос и т.н.

Атанас каза...

Абе, я чакайте малко. Какво като била европейска тая директива?
Тоя ЕС вече и без това самият той е доста спорен.
Уж беше икономически съюз и докато се усетим взе да ми издава директиви как е правилно да се ползват презервативите и тоалетната хартия.
Само дето още не е издал директива за максимално допустими децибели на пръднята.
Нещо много взе да си изпълзява от рамките май, а?
И нашите олигофрени както винаги със задника напред.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)