вторник, януари 13, 2009

Съвременна Северно-корейска живопис

Да поговорим за изкуство

В сайта на Андрей Ланьков попаднах на една поредица от съвременна живопис от КНДР. Изложбата е показана в Берлин през 2008г. Изложбата е била неполитическа (без изображения на Вожда и Главнокомандващ)


Долната картина изобразява млада учителка от началните класове, доволна от работата на децата от класа ѝ с конструктор по моделирането на съвременна корейска военна техника:

Хван Чхол-хо (황철호) Размисъл... 2007 г.

Учителката е доволна от начина, по който децата изразяват любовта си към Армията. Виждат се два лозунга „Ние сме щастливи“ (лозунгът на децата в КНДР) и „Да живее великата победа на политиката за водеща Армия“.
На заден план се вижда нощен Пхенян, окъпан от електричество.

Който чете руски, ето още картини от тази изложба>>>

PS. (от Комитата) Изложбата е за външна употреба, показана е в Берлин, и това обяснява защо не присъстват Великият или Любимият ръководител върху платната. За пръв път попаднахме на информация за тази изложба при Артемий Лебедев.


10 коментара:

Павел Борисов Николов каза...

Социалистически реализъм в пълния смисъл на думата. Вождът не присъства, но духът му е навсякъде.

Господин И каза...

Разгледах и другите картини. Честно казано имам слабост към социалистическия реализъм (Комитата знае), което не означава, че споделям идеологическите цели, които картините си поставят.

Харесват ми като произведения на изкуството.

komitata каза...

Знаем Илия, знаем!

Стойчо каза...

Дума не сме обелили срещу социалистическия реализъм. Мисля, че текстът на дописката може спокойно да бъде препечатан в списанието „Корея днес“ под заглавие „Български инженери се интересуват от изкуството на КНДР“.
Но според мен радакторите на списанието ще намерят най-доброто заглавие и най-точните думи

Петя Попова каза...

Харесвам идейните ти вдъхновения.

Анонимен каза...

Понеже се коментира живопис, за мене Корея е много далече. Намерете и публикувайте картината в Брюксел, която представя България като кенеф. Много смешно! Патриоти действайте!

Стойчо каза...

Двамат ми давате повод да изкажа мнение за личното ми усещане за патриотизъм:
Горд съм, че страната ми може да се надсмива над себе си и че може да напише „Бай Ганьо“. Заслужава си да се живее в такава страна. Иска още подобрения, но базата е добра.

Горко на тези, които не го могат.

Клюки каза...

Ако Любимият ръководител забележи, че фалическите символи и устните на девойката са в един и същи цвят, ще счете това за гавра със соцреализма. Всъщност - картината хич не е лоша!

Анонимен каза...

супер, даже има ток в сградите, които се виждат през джама ;)

/симо

Анонимен каза...

Този филм сме го гледали....

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)