събота, януари 17, 2009

Очевидци: Починалият в ареста на полицията е участник в протестаОчевидци разказват за смъртта на Методи Маринов в полицейския арест, на пресконференция на ДСБ

27 коментара:

RoujkaBG каза...

Браво на тия достойни момчета.
Така се прави.Публичност и гласност.

Дано студентите проумеят грешката си, която допуснаха, а именно- отказ от коалиция с политически партньор.

Не може да имаш 19 политически искания и да мънкаш, че протеста ти НЕ е политически.А какъв е? И те не знаят. Сбъркана работа.

Не може да нямаш политически опит,
да скандираш "Единство" и да НЕ си единен с по- знаещи и можещи хора от теб, с достатъчно политически опит, какъвто е именно политическата опозиция.

Искаш да сваляш ляво правителство, обръщаш се на дясно. Коалараш се с опозицията в Парламента, подписваш политическо споразумение и протестираш. Вършиш това, което можеш и трябва да свършиш.

Казваш ясно и категорично: "Да, протеста ми е политически, мирен, граждански и като българин и европеец искам да живея нормално в нормална държава.Искам Ви
оставката!"

Другото е работа на политиците, а не на лаиците. Проста работа.Кой ще им внесе исканията в пленарна зала, кой ще ги постави на дневен ред,кой ще ги преложи за гласуване и прогласува, според исканията им? Естествено политическата опозиция в Парламента.

Простички въпроси, чийто отговор трябваше да знаят предварително.
И не, че не им бяха казани, ама кой да чете и да мисли. Така не се сваля правителство. Дори да им подарят оставката си- какво ще я правят?

Те, студентите ли ще управляват или ще я предложат някому и как постфактум? Има Законодателтво, което не може и не трябва да бъде заобиколено. За тези неща се мисли предварително и се организират с помощта на врели и кипели в тия работи. Липсата на опит и доверие си казаха думата.

Анонимен каза...

Комита не си прав.

Студентите правилно казват, че не е политически, защото в Б-я вече всичко е толкова изкривено откъм политика.
Ти като гражданин си длъжен да симпатизираш на някоя партия, независимо дали не харесваш всичко в нея. Младите хора са против системата, защото общо взето наглото ограбване и корупцията ще присъстват, която и партия да е на власт. Те не искат да е политически, заради изкривените представи и защото ако го превърнат в политически просто ще помогнат на следващите да се качат на власт.
Моето виждане, а предполагам и на студентите, е че просто вече ни е писнало от цялата работа и искаме нови хора с ново мислене!

Анонимен каза...

П.С. Основното, което аз целя и надявам се другите е управляващите най-накрая да спрат да се мислят за богопомазани и да разберат, че ние сме ги пратили там, че не трябва да си развяват коня и да слушат какво иска народа и покорно да изпълняват! С 2 думи - да разберат кой е шефа и работодателя.

komitata каза...

Нещо не разбирам за какво не съм прав. Не участвам в клипа.

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Има ли значение дали е участвал в протеста, когато човека е умрял в полицейските мазета. Свинете казват, че бил автокрадец, от което изглежда, че са си разлешили да го умъртвят.

Сенкод каза...

Най после! Появи се Васко Кръпката и изпя песента "Кака Мара от Подуенската гара" . Малко фалшиво, но с революционен плам. Няма го другият гений Вили Кавалджиев. Да изпее поне онази студентската песен. Не и помня името, но той друга не знае. Така ще бъде сменена системата. Не капитализъм, не комунизъм, а нещо като модерен анархизъм.

komitata каза...

Сенкод, благодаря че посещаваш протестите.

Анонимен каза...

БРАВО "АНОНИМЕН" ЗА !ТОчНОТО МИСЛЕНЕ
РЕПОРТАЖА ГОВОРИ САМ ПО СЕБЕ СИ ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ !
НА КАКВО СИ ГОТОВ БЪЛГАРИНО ЗА ДА ПРОМЕНИш ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ?
КАКВО НАПРАВИ ЗА ДА СИ СВОБОДЕН И ДА ЖИВЕЕш СПОКОЙНО В РАДИНАТА СИ?
ОБЯВЯВАМ ОБщОНАЦИОНАЛНА СТАчКА И ПРИЗОВАВАМ ВСЕКИ,КОЙТО СЕ чУСТВА И/ИЛИ ИСКА ДА СЕ чУСТВА СВОБОДЕН ДА ИЗЛЕЗЕ И ПРОТЕСТИРА И ИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!

Сенко каза...

Грешиш Комита. На такива дивотии не ходя. Гледам телевизия. Революция се прави с кръст и кръв. Кръста го игнорирахте, за това предлагам Стойчо да се направи на умрял на площада. Може да има ефект. А този преди мене лозунгите за освобождението на "Радината" ги пише за собствено удоволствие.

komitata каза...

Сенкоо, Сенко, каква революция с кръст?! Първото нещо, което правят революциите, е да изхвърлят кръста и да обесят поповете. Ние със Стойчо не сме революционери, не ни плаши, моля те. От кръв ни става лошо. Ние сме фенове на Ганди - без кръв, без насилие. Со кротце и со благо и комунистите вън от властта. И не гледай толкова телевизия, ще загубиш представа в коя точно държава живееш.

silvercoin каза...

Това са редки моменти, които предоставят чудесна възможност за прочистване на неудачници на ниско ниво в МВР.
А Миков трябва да поеме политическата си отговорност (оставка), но също мисля, че подлежи и на наказателна такава (не познавам Закона за МВР, може и да греша) заради липсата на идентификационни номера на полицаите. Това трябва да се провери.

RoujkaBG,
Не си права. Протестът е политически, но е непартиен. Т.е. той има политически искания, но не се организира от партии. Никой не е вързан за опозицията, за да има право на искания пред законодателя.

А борбата на този протест е също и за утвърждаване на механизъм за пряко участие на гражданите в законотворчеството. Още повече, че проект за такъв закон вече има, но се бави приемането му по фалшиви причини. Също така се осакатява с "недомислени" препятствия пред бъдещите му ползватели (вдигане на долната граница за брой предложители примерно).

"Не гледай телевизия" - и аз се присъединявам към този призив ;)

Лъчезар П. Томов каза...

Аз съм привърженик на Буш и неговата стратегия за борба с тероризма - без милост за безмилосните! Даже бих писал на Обама да прати войски тук, да хванат терористите (тесен социалист = терорист)

Владимир каза...

правилно. протеста си е политически. протеста не и партиен. стига партии с ДС в името си. не Ви ли стана ясно, че те са на Държавна Сигурност.всички от тях в Белене да строят АЕЦ-а. необходими са истински партии, които да излъчат експерти, а не от мамините синчета и парушетистчетата на ДС-то. гласуваите за ЗЕЛЕНИТЕ http://www.bulgariangreens.org/

komitata каза...

Неграмотни човече, научи първо как се пише парашутист. Второ, ако имаш желание да строиш Белене, иди го строи ти.

marfi каза...

Защо да греши комитата, той само Ви показва видеото.

От това, което каза втория човек, мисля че човекът е бил епилептик и се е задавил, а никой не му е помогнал.

Не е важно бил ли е не е ли бил на протеста, тревожно е, какво тревожно - недопустимо е да се помисли дори, че може човек да си погине в полицията.

Тъпите медии питат за насилие, дори да няма насилие, е недопустимо да не обърнеш внимание на човека, той си е казвал че е имал здравословни проблеми, ако са му събрали нещата, той си има карта с диагнозата и обикновенно хапчета за всеки случай, както и да е това е само предположение, но може да се установи както би трябвало да са направили от съдебна медицина.

Това с лепването на обвинението за автокрадец, за ареста на хората от кафето само показват безсилието и хаоса, които царят в службите, тоталната липса на организация и вътрешни процедури, които да се спазват в подобни случаи.

Нямам думи, да допуснеш човек да умре...

Анонимен каза...

Ами докторката, която казала на полицаите: "Спокойно, починал е в наше присъствие"???! Мисля, че те са показатели за цялата система, във всички сфери,в цяла България... Един представител на (уж) най-хуманната професия да изрече такива думи! Та на партиите ли да вярвам?! Не вярвам на нито една, въпреки че твърдо съм против комунизЪма. А да сравняваме нашите тъпи полицаи с тези от нормалните държави просто не е възможно - те са на светлинни години разстояние. Браво обаче на младежите, които не се уплашиха да изнесат истината!!! В тях ми е надеждата!

Стойчо каза...

Здрасти Сенко, все пак са го давали CNN докато си бил чужбината;-) след като си го гледал по ТВ...

Анонимен каза...

предагам в сряда вечер(21.01), след 18ч всеки, който има възможност, да мине и остави цветя или запали свещ пред 4-то РПУбийци, за да почетем паметта на убития на 14.01 от държавния произвол Методи Маринов и покажем, че няма да търпим тези безподобни безобразия занапред!

Анонимен каза...

Така...първо да се представя-студентка съм по психология, в СУ. Случайно попаднах на този запис и го изгледах внимателно два пъти, защото заглавието в блога "полицията УБИ..." ме стъписа на пръв поглед. Но... не мога да не отбележа, че това заглавие е подвеждащо, необосновано и наивно, дори смешно!:))) Въобще цялата тази "пресконференция" е смешна! Първият "свидетел" освен, че има инфантилно поведение (моля да ме извините, ако греша), е имал среща с човек, който очевидно е престъпник, за да бъде арестуван пред кафе в цетъра на София, странно нали:)...Вторият свидетел беше неколкократно прекъсван от тихичкото суфлиране на Ат. Атанасов и дори не можа да се искаже докрай, тъй като беше прекъснат (отново от г-н Атанасов) заради появата на третия свидетел. Момчето с червеното яке минава през два различни етапа на поведение. Първоначално, докато говори за протеста, той гледа надолу, сякаш чете, говори накъсано, няма постоянен зрителен контакт с журналистите, челото му е набръчкано като на човек, който се мъчи...Това са белези на езика на тялото, които недвусмислено показват, че той е неискрен. В момента, в който една от журналистките връща разговора към темата с починалия човек, той коренно променя поведението си (вгледайте се внимателно и ще забележите) - погледът му става по-спокоен, гласът- по-уверен, говорът - по-свързан и плавен...Интересното е, че той отрича да знае дали починалият е имал нещо общо с протеста. Все пак с автобуса, с които момчето е било докарано в 4то РПУ е имало 20 човека, сред които то не е забелязало въпросният 60-годишен мъж. НАЙ-ВАЖНОТО: починалият е бил ЗАВАРЕН в районното от всеки един от свидетелите и БЕЗ ВЪНШНИ БЕЛЕЗИ НА НАСИЛИЕ...И някъде тук ми се губи връзката с твърдението, че полицаи са убили протестиращ на 14ти януари... Ако греша или пропускам нещо, поправете ме!;) (Рада)

Анонимен каза...

иЗкаже* :)) (отново аз)

Стойчо каза...

Винаги ще се намери студент, който да подкрепя милицията – защо не се среща милиционер, който да подкрепи студентите? (или всичко трябва да е в кавички?)

Анонимен каза...

Хм...В случая никого не подкрепям. Опитвам се да разсъждавам обективно, като излагам друга гледна точка. Бях на протеста на 15ти, провериха ми личната карта, но никой не се е отнасял към мен или към колегите, с които бях, агресивно или арогантно.:) Искам да кажа, че е наивно да се абсолютизира, каквото и да било, защото както имаше екзалтирани футболни хулигани сред протстиращите, така е имало и агресивни полицаи, които са проявили физическо насилие. Така е и в обратния случай. (Р.)

Стойчо каза...

Да, да, разбира се, разбира се...

Боно каза...

На Анонимен:

Ами не сте прав колега - когато човек бие полицай, това е лош полицай (и човека ще го съдят за хулиганство). Когато полицай бие човек, това е произвол!

Лошото на произвола е, че служи за да те сплаши. Да, днес не те биха, а утре? Ако мълчиш днес че пребиват бандитите, утре студентите, вдруги ден никой няма да остане за да ти помогне когато теб те набият.

Именно за да не поемаме по тази наклонена плоскост целта е да няма полицейски произвол, като този на 14-ти.

Анонимен каза...

Мале, направо съм бесен... Вижте ги тези подобия на журналисти...политически подлоги мръсни. Човекът е починал понеже не му е оказана медицинска помощ, а единственото, което питат е:"Ама той от протеста ли беше?"

Анонимен каза...

DO 7:42 PM,"psiholojkata".
Mojesh da si skasash diplomata,ako izobshto imash takava.
Maltretiranite,unijavanite,strahlivite ili sramejlivite syshto svejdat pogled.A chesto lyjcite sa dosta ubeditelni,nahalni i gledat pravo v ochite.Dori detektora na lyjata ne e sposoben da ustanovi istinata.Nito himichnite procesi,proiztichashti v tialoto.Zashtoto vseki e individualist v reakciite si.
Manipulatorka!

Анонимен каза...

DO 7:42 PM,"psiholojkata".
Mojesh da si skasash diplomata,ako izobshto imash takava.
Maltretiranite,unijavanite,strahlivite ili sramejlivite syshto svejdat pogled.A chesto lyjcite sa dosta ubeditelni,nahalni i gledat pravo v ochite.Dori detektora na lyjata ne e sposoben da ustanovi istinata.Nito himichnite procesi,proiztichashti v tialoto.Zashtoto vseki e individualist v reakciite si.
Manipulatorka!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)