сряда, януари 14, 2009

В ъгъла на протеста.

Днешният протест зрееше дълго в обществото. В България се натрупаха проблеми, които вече доста сериозно влошават живота на българските граждани (внезапни като спирането на газа, или натрупващи се, като съсипването на околната среда, например).

Да си припомним как започна всичко. След взимането на властта от тройната коалиция, държавата започна почти мигновено да загнива. Квотният принцип, предплатените политици, купените избори и откровеният пазарлък при раздаването на държавни службици доведоха до чудовищна корупция, невъзможност да се живее по стандартите на Европейския съюз в България, санкции и пълна загуба на авторитет на държавата ни пред евро-атлантическите ни партньори.

Корупцията и липсата на административен капацитет (на обикновен български — некадърността) на управляващите доведоха до лавинообразно нарастване на проблемите във всякакви форми — презастрояването на големите градове, курортите и бреговата ивица на Черно Море, унищожаването на малкото уникална природа по морето и в планините, която все още е останала за всички, унищожаването на уникални паметници на архитектурното и историческо наследство, превръщането на Студенски град в Лас Вегас, забатачването на националните инфраструктурни проекти и още много, много други неща...

Зависимостта на сегашните управляващи от миналото им и от досиетата им в Държавна сигурност доведоха до откровената антиевропейска и проруска политика, която от своя страна доведе до безпрецедентна газова криза в една икономика изцяло унижена и зависима от вноса на газ от Русия.

И каква е иронията на съдбата, че след като ЕС със скърцане на зъби подписа индулгенциите на сегашните ни управляващи, те направиха всичко възможно за да се провалят.

Както казва М, те „на равно се спънаха“. Неслучайно протестът обедини еколози, студенти, фермери, майки и всякакви други елементи, недоволни от властта.

По медиите се тиражират глупости, че протестът „нямал искания“. Нищо подобно — това е протестът с най-подробно и грамотно изложени искания, който съм виждал. Еколозите знаят съвсем точно какво искат, лекарите знаят, майките знаят, студентите също, предполагам и фермерите и другите недоволни граждани. В новата мрежова, фрагментирана обществена среда вече ще е така. Много малки групи с дълги списъци конкретни искания.

Аз лично искам светкавична оставка на правителството и президента и предсрочни парламентарни и президенски избори. За несправяне с работата.

Силно обнадеждаващо — всички хора се движат към площада, където се провежда протестът.

Моите впечатления от протеста. Закъснях около 15 минути за събитието и,честно казано, не очаквах това, което се случи после. Очаквах поредния празник на демокрацията — демонстрация на вдъхновение, позитивни чувства и желание за промяна.

Имах намерение да направя репортаж като миналия път, да интервюирам участници, да заснема протеста от различни ъгли. Но не би.

След като се срещнах с Господин И, Христо и Данаил (които, предполагам, че не са очаквали на този протест да гледат парламента точно под този ъгъл), тръгнах да търся познати, които бяха пръснати навсякъде из тълпата. По пътя мернах тези доктори, които бяха дошли по бели престилки да изложат исканията си.

Гледка, която отдавна не бях наблюдавал и която определено ми изпълни душата.


Видях се с М, съперника и wattie (в близост до СДС агитката), и тръгнах да намеря Радан, който беше на ъгълчето на БАН, където се събираше ДСБ актива. Докато си говорехме за протеста, любимото ни чедо и просто се разпознавахме с различни познати в тълпата, се разпростря слух, че Бойко Борисов забранил протеста. После се разбра, че големият мачо мъж, подмокрящ 20-тина процента електорат, се е скрил зад полата на своята заместник-кметица, която, всъщност вместо него, е ударила подписа за забраната. Голям мъж сте, господин Борисов. Но само на размери.

Лекари от Ямбол протестират срещу корупционни практики в окръга им.

Предтекстът беше наличието на бомба на площада и звучеше толкова нелепо и невероятно, че никой не повярва. Но нямаше време за репортажи и за чудене. Точно между паметника и сградата на Народното Събрание се видя, че става нещо и че футболните агитки (които очевидно са били мотивирани от някого да си организират малко кютек с полицията) са в конфликт с полицейския кордон. Но от моето ъгълче, освен хвърчащите топки мръсен сняг и полицейските шлемове, които плуваха из тълпата, нищо не се виждаше.

Старателни оператори с любителски камери на стратегическо място.
Точно в този момент ми се обадиха от RETV и трябваше в ефир да обяснявам какво се случва на площада (Точно тогава полицията се вклини в протеста и започна да изтласква най-радикалните елементи в посока на ул. Шишман).

От този момент нататък плановете ми за „празник на демокрацията“ се провалиха.

На протеста си пролича „стратегията“ на властта за овладяване на ситуацията — в момента и по принцип:

Полицията с баварски шлемове втора употреба.
(обърнете внимание на емблемата)

План А. Да се дискредитират протестиращите и техните искания с разцепление в лагера на организаторите (видя се кариеристчетата от студентските съвети какво представляват), с клевети, с инсинуации, със заплахи и да се покаже, че протестът е несъстоятелен. Този план се провали по елементарен начин — именно с престараването на властта да елиминира конкретния протест и протеста като явление (чрез новия закон за обществените прояви) и ядоса доста хора, които по принцип чакаха на готово някой да им изработи кауза и да ги покани на площада, но този път все пак разбраха, че демокрацията и свободата на цялото българско общество са застрашени и които решиха да дойдат. Няма да ги споменавам, за да не ги засрамвам.

Полицията ни подбира като овце и ни изтласква извън площада

План Б. Ако протестът успее, да бъде компрометиран с футболните агитки и други хулигани, желаещи просто да си разменят по няколко ритника с полицията. Дали няма връзка с изчезването на Лупи и ордените на Батков?

План В. Ако все пак протестите успеят, да се пробута мачо имитаторът в кметския стол като някаква „алтернатива“ на управляващите. А именно той даде най-голямото рамо на репресията днес, като забрани протеста.

План Г. След мачо имитаторът идват две „националноотговорни“ партии, които по принцип стискат много силно очите си, за да не забележат проблемите на обществото, а забелязват проблемите единствено на спонсорите си. Именно те смятат, че правилата на ЕС са виновни за всичко в България, и в неделя те ще протестират срещу нашите ангажименти в Европа.

Полицията не ни оставя на мира и след първото голямо кръстовище

План Д. След като и „националноотговорните“ не успеят, ще се използва байганювата мантра „Всички са маскари“ и ще се хвърля кал по парламента и по парламентаризма въобще докато всякакъв релеф в пейзажа бъде замазан.

Въпреки медийните дезинформации, че ДСБ и СДС не подкрепят протеста или пък се чувстват по някакъв начин засегнати от него, това съвсем не беше така. На протеста присъстваха и депутати и общински съветници от СДС и ДСБ, и останаха докрай, чак докато полицията развъртя палките. Не че им правя реклама, а просто в западния сектор, който беше отцепен от полицията, и постепенно „компресиран“ от две страни, се оказахме заедно. Не мислите ли, че се изисква смелост, като народен представител без щит, жилетка и палка да се шматкаш из тълпата, която се гневи на парламента? И че далеч не всички са маскари?

Въпреки очакванията ми, действията на полицията не бяха ограничени само до територията на площада. Полицията тръгна след протестиращите по бул. „Цар Освободител“ като правеше почивки на всеки 20-тина крачки напред. Съвсем очевидно беше, че полицията е специално инструктирана да гони демонстрантите до дупка.

Мобилен бизнес и брандинг

Това е много интересен въпрос — полицията докъде трябва да „разпръсква“ демонстрантите? До първата пряка? До НДК? До дома на всеки „неблагонадежден елемент“?

С Тони се измъкнахме от тълпата (по-скоро аз я измъкнах от тълпата, поради моя вроден страх от безмислено насилие над крехката ми личност) и тръгнахме с бърза крачка и тръс да се измъкваме в посока към президентството. Точно когато пристигахме, на президенството се изсипа цял автобус с полицаи, който трябваше да отреже пътя на протестиращите към Президентството (защо ли?)

Президентството се охранява като крепост. Защо бе, Гоце? Ти нали нямаш нищо общо с правителството?

Любопитен епизод — мъжагите от фургончето на Атака панически преговаряха с полицаите да разположат кордона пред тяхното кафезче. Защо бе джанъм, нали сте опозиция и протестирате? Защо зад полицаите? Дали не е заради план Д?

Ето го любимецът

Друго любопитно епизодче — заедно с полицейския автобус дойде и БМВ-то на любимеца на цял народ Младен Червеняков. Абе все едно машина на времето. Върна ме 12 години назад.

„Виждате ли народната любов, виждате ли я?“ — го пита Тони
„Ама какво искате от мене, нямам нищо общо“ — заоправдава се големият политик.

Тръгнахме си, а зад нас полицаите застанаха в плътна верига, за да опазят любимият ръководител Гоце от горещата несподелена любов на народа му. Гоце, Гоце, защо не се роди в Северна Корея?
Протестиращите са в клещи — отзад напира полицията с каските, отпред ги спира жандармерията

За съжаление, не можах да се видя с всички, които исках и не направих репортажа, който исках да направя.

Затова ще бъда утре пак там, от 11 пред Народното Събрание.

21 коментара:

симо каза...

значи като през октомври '89-та ... или като в холивуд, римейк след римейка.

komitata каза...

точно и аз имах същите deja vu усещания. не за 97-ма, а за 90-та!

Анонимен каза...

Само не разбрах... защо твърдиш, че всичко е започнало след идването на тройната коалиция. Истината е, че разграбването започна на 11-и ноември 1989 г. и ВСЯКО ЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО допринесе за това. А следващото, начело с Бойко, ще е върхът на сладоледа.

komitata каза...

Защото ти си анонимен. Помисли, това е същата причина!

Анонимен каза...

Комита, оставам с впечатлението че силно агитирате за провалената десница, СДС и костовистите. Те нямат място оспред мен в новите протести. Дано не успеят да излъжат децета както през 1997. Нека да слезнат техните лидери и ще бъдат изгонени какт номенклатора Заимов

Стойчо каза...

Супер репортаж

Анонимен каза...

Коце ама дали в ПЛАН /некойси номер/ не се предвижда власт на СИкБАНК...

Съвместно управление на бившият и собственик Иван Йорданов Костов и новият милиардер/по жена разбирасе/Бойко Борисов.

И ако не е така защо ББ и ИК зочестиха срещите в къщата на общият приятел СХ.Щото има приказки нали.Там дето е текло пак ще тече.


Айде да поясня- СХ е Славчо Христов.Най- бързо успялият българин.За 6 чесеца от ресторантьор на СИКаджийте до собственик на СИкБАНК и няколко курортчета.

Christo Karabadjakov каза...

Страхотен репортаж.
Участник съм в януарските събития през 97-ма. Сега нямам възможност, тъй като живея в Мюнхен.
Вярвах, че дори комунистите са научили нещо от тогава и няма да приложат подобни мероприятия ... Всичко е съшито с бели конци.
Не трябва да забравяме, че в деня на първоначалния протест, преди Коледа (кога беше точно?!) Пирински затвори парламента и обезсмисли демонстрацията, а през тези три седмици комунягите не са спали ...
Комита, защо казваш, че събитията от вчера приличат повече на 90-та?

Christo Karabadjakov каза...

да

komitata каза...

ха, анонимни ми говорят на малко име!

komitata каза...

Ами през зимата на 89-та и 90-та митингите бяха такива шарени и уж неполитически.

Георги Павлов каза...

Mnogo se pritesnjavam, che ne se povtarjat 90ta i 97ma, a Atina.
Tova, che pravitelstvoto e slabo ne oznachava, che lumpenite ne trjabva da bydat biti i hvyrleni v zatvora.

Protestirastite trjabva da gi izolirat i izhvyrljat ot svoja kryg. Ne mozem da kazem "decata ne sa vinovni".
Utre ste imame opozarena Sofia. Da, i v rezultat na slabosta na pravitelstvoto.

Ne pravitelstvoto mi vnushava strah, a talpata lumpeni.
Govorja za syvsem konkrenten strah. Ziveja na 200m ot parlamenta i ne se chuvstvam siguren kak ste se dobera do letisteto.

Idvat izbori. Ste glasuvam.

Анонимен каза...

Много хубав репортаж!
Много ми хареса систематизацията на плановете!
БЛАГОДАРЯ!

RoujkaBG каза...

Анонимен,

Иска се оставката на управляващата коалиция- ДПС,БСП и НВСВ.

Нормално е след това да дойде опозицията- СДС,ДСБ,Герб, Атака.

Защо оставка, ако ще избираме пак тия, които не искаме?

Анонимният явно предпочита някои други, дето ги няма или са извън СДС, но също толкова нежелани?

RoujkaBG каза...

През ,89-та и ,90-та митингите бяха също толкова шарени, даже още повече.Тогава идеше реч за смяна на политикоикономическа система, а не просто да се разкара бай Тошо.

Също бяха политически, даже още повече от сега.

Днес има нещо сбъркано. Хем Протест и искане за оставка на правителството и 19 политически искания, хем деклариран отказ от политическа претенция.!?

Куца Жаба. Игра на гоненка.
Ние ги гоним, те ни изгониха.

Недомаслена работа. Лисата на доверие в политиците доведе до отказ на студентите да се коалират с политиците, но просто няма как да се мине без тях.

Ако не го разберат и тая работа ще мине като "Всяко чудо за три дни, най- много за пет"

Не може с трици маймуни да се ловят, а тая Маймуна е стогодишна и тая играе от тогаз.Днес дори заявили, че не искат да сменят властта, а тя да промени начина им на живот...Бля,бля...

Анонимен каза...

Цял екшън сте разиграли - " тръгнахме с бърза крачка и тръс да се измъкваме в посока към президентството." Май наистина доста горещо е станало щом сте и "тръсирали". Истината се ражда в спора, а свободата в борбата. Албена

Анонимен каза...

Определено споделям чувствата на автора, че това правителство трябва да се махне незабавно, но заедно с него да се измете ведъж за винаги шуробаджанащината, която се е вкоренила в живота ни. Всеки знае, че приятеля на шефа винаги е най-добре. Надявам се искрено, че следващите управници ще дадат всичко от себе си, за да възвърната тежестта, която някога е имало името България. Дано не са такива, които само взимат, а не дават. Искрено вярвам, че някой ден България ще се оправи, дано само съм и аз на тоя свят да го видя.

Анонимен каза...

спите ли? ето ви нещо забавно за гледкане - vbox7.com/play:9e5296f8 - youtube.com/watch?v=A0H1vpnNoec

Анонимен каза...

И аз така мисля - великолепен репортаж: последователно, аргументирано, фотографирано и подходящо изкоментирано (фотографираното), с емоция и обективизъм, и аналитизъм (бих казала) - изобщо супер, както го е казал друг, преди мене. Удовлетворение и удоволствие ми достави четенето на този репортаж, заедно с коментарите, а RoujkaBG ме изкефи допълнително с думичката "недомаслена", която не бях чувала поне от 25 години насам (и вероятно малцина я знаят). Браво! Такива хора искам да срещам реално и виртуално, а не фалшивите и лицемерни боклуци, с които се сблъсквам нерядко по институции, офиси и прочее обществени места. Знам, че ги има (доказват го самите протести - реалният и виртуалният също)!

Анонимен каза...

http://zazz.bg/play:93989f84 - ....

ВОЙВОДАТА каза...

ДО кога ще правят народа на слабоумен!
Време е конституционният съд да обяви БСП за антинародна партия, а триглавата ламя за виновник за националната катастрофа!Разпускане на партиите . Нищо няма да стане, след като ги разпуснем!!
С революция до нова конституция !
Това е лозунга на митингуващите !!!!БРАВО!!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)