сряда, януари 07, 2009

Периодизация и класификация

Две идеи:

1. Кадафи избираше национални празници, за да се гаври с българите, а Путин избра православната Коледа (по стар стил), за да се изгаври с Украйна, Сърбия, Македония и Черна Гора, точно на празника и с Богоявление (по нов стил), за гавра с Румъния, Гърция и България. Всичките - православни братя ;-)

2. Демокрацията в България може да се раздели на два периода — от лукановата зима до виденовата зима и от виденовата зима до станишевата зима.

23 коментара:

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Много добре си ги класифицирал нещата. Не се бях сетил да направя връзка между Кадафи и Пути, но сравнението е точно. Свалям ти шапка за доброто попадение.

поручик Немиров каза...

Браво! Руснаците лъжат! Швейцарската фирма SGS, отчитаща входните и изходните количества за Украйна също лъже! Украинците са невинни. Ако руснаците са братя да осигурят газ и ни финансират Набуко ( 12 млрд долара) и ни направят независими. Тогава ще ръкопляскаме.

Belomore каза...

За момента да изръкопляскаме на опита на поручик Немиров да заеме мястото на редник Матросов!

Можем да изръкопляскаме и на перфектния тайминг на Вовата Руснака (баш рекетьор от СИВ, за разлика от Димата от СИК) - дали проблемът с грязните украински кражби е бил разкрит от швейцарците и поручик Ераст точно на 1.01. или се е знаело отпреди?
Ама да врътнеш крана през октомври не е като през януари, неужели?

komitata каза...

Русия се плъзга надолу по наклонената плоскост и всеки момент проблемите и ще избият или като жестока вътрешна криза или като жестока външна криза (може би дори и война!) Плаша се.

Belomore каза...

Не знам, но мене ако питаш (както пееше едно време бат' Васо Гюров), Русия наникъде не се плъзга, тъй като там, както е известно, ски спортовете не са от алпийските дисциплини.
Пространствата са необятни, но с минимална денивелация, предвид което плъзгането може с минимални усилия да продължи за неопределен период от време.

Извод - споко, немой се плаши! :)

демократик каза...

Комита, вземайки пример от Напалеон и Хитлер, трябва да се действа по-умно. Вземай байряка и ни поведи напред срещу Азиатскакта империя. Малко пречи Гоце, но ти вече си му вдигнал мерника и той ще бъде унищожен.
Ще победим!

Търновец каза...

Еби му мечката!!! Не я знам тя накъде се лъзга, ама България май е тръгнала накъм Виденова зима ... не става това така, малко дете с бързовар да го къпеш вечер ... стаята му да не можеш да стоплиш.

dzver каза...

не са готови за война с ЕС, щеше да се чуе.

Анонимен каза...

Луканов от лукановата зима вече го няма, а кой ли ще си "замине" със станишевата зима, ако Русия не получи каквото иска. Албена

Стойчо каза...

Станишев?

Belomore каза...

Никакъв бонус за повишена трудност не печелиш, Стойчо! :)

Анонимен каза...

Бонус за повишена трудност може и да не спечели, но да се пази от мерника на Гоце, че много точно цели! Албена

Анонимен каза...

3 идеи:

1. Грузия (американско протеже, Саакашвили) си спретва провокационна война с Русия баш по време на олимипадата.

2. Украйна (американско протеже, Юсченко) си спретва провокационна кризичка с газта, засягаща ЕС и Русия, баш по време на разразяването на кризата в ЕС

3. Израел (отново американско протеже) си спретва отново война, отново близо до ЕС, баш по време на коледно-новогодишните празници (и по стар и по нов стил).

Кво правят американците в тоя момент - необичайно тихи, сменят си президента...

Дали 3те идеи са ловки ходове, целящи да дестабилизират европейската икономика и да дадат преднина на американската? Или търсим под вола теле? Теория на конспирацията? Параноя?

Мисълта ми е, че непотвърдени теории и спекулации може да си развиваме колкото щеш. Нито аз мога да докажа горните идеи, нито Комитата - своите... Малко почва да омръзва анти-путин тематиката на този блог.

komitata каза...

Така е, така е, омръзва. Може да не четеш повече този блог. Путин винаги ще бъде показван в същата светлина както досега.

Анонимен каза...

А междувременно около нас...Турция и Русия ще организират съвместно военно учение в Средиземно море

09 януари 2009 | 13:16 | Агенция "Фокус"

Москва/Анкара. Турция и Русия ще организират съвместно военно учение в Средиземно море в рамките на разширяването на военните отношения между двете страни, пише турският вестник „Заман”. Говорителят на командването на руските военноморски сили Игор Дягало заяви, че наред с комуникацията на военни кораби по време на учението, ще бъде организирано и учение за търсене и спасяване с хеликоптери КА-27. Учението ще започне след пристигането на военните кораби и подводници в пристанището Аксаз-Караагач, пише вестникът.

http://focus-news.net/?id=n1108635Гърция разреши на руските въоръжени сили да проведат военни учения в Егейско море

02 януари 2009 | 14:30 | Агенция "Фокус"

Родос. Гърция е разрешила на руските въоръжени сили да проведат военни учения в югоизточната част на Егейско море, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Навтемборики". По информация на гръция генералния щаб руският самолетоносач „Кузнецов", който плава в югоизточната част на Средиземно море, е поискал от гръцката гражданска авиация да използва част от FIR Атина (Район за полетна информация) за авиационни учения с участието на руски самолети.
Гръцката авиация е приела искането, така че руските авиационни учения ще се проведат югоизточно от остров Родос на 3, 4, 8 и 10 януари и на юг от остров Крит - на 11 януари.

http://www.focus-news.net/index.php?id=n1104781Турция ще закупи руски бойни хеликоптери

от Дневник

22 декември 2008, 15:15

Анкара смята да закупи 32 бойни хеликоптера МИ-28 от Русия, след като САЩ отказаха да й продадат хеликоптери AH-1 Кобра и AH-1 Супер Кобра, съобщиха днес турските и руските медии. Турция ще плати за хеликоптерите близо 1 милиард долара.

Турските въоръжени сили бяха планирали да купят от САЩ десет хеликоптера Кобра втора употреба, докато бъдат произведени и одобрени първите хеликоптери Т-129, турско производство.

Американският държавен департамент обаче отказа да изпълни заявката на Турция, като обясни отказа с липса на налични хеликоптери от този тип в момента и предложи в замяна хеликоптери АН-64 Апачи на Боинг.

Медиите съобщават, че турските въоръжени сили по-рано са отказали и хеликоптерите Мангуста, предложени от Италия като временен заместител, защото според турското командване те не отговарят на изискванията на турската армия.

Турските власти накрая се договориха с руската оръжейна компания "Рособоронекспорт" за спешна доставка на 32 хеликоптера Ми-28.

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=605223Гърция купува руски БТР-и за 2.5 млрд. долара

от "Дневник"

05 декември 2007, 17:11

Гърция ще закупи 415 руски бронетранспортьора 415BMP-3 на стойност 2,5 млрд. долара.

Това е първата поръчка на руска техника от подобен мащаб, направена от държава член на ЕС и НАТО, коментира агенция Ройтерс.

Поръчката ще бъде изпълнена в рамките на няколко години, като официалният документ най-вероятно ще бъде парафиран по време на предстоящата визита на премиера Костас Караманлис в Москва.

Гърция отделя 3 на сто от бюджета си за отбранителни нужди, коментира агенцията. Това е една от най-високите стойности сред страните от Северноатлантическия пакт.

Поръчката на руската техника е в съответствие с 10-годишен план за развитие на отбраната, по който ще бъдат изразходвани 27 млрд. евро.

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=404633АнонименЪ

komitata каза...

Анонименъ, благодаря за цитатите. Напълно очевидни са агресивните намерения на Русия за региона, и газовата война, която започна преди няколко дни е не за друго, а за господство над Украйна и Балканите.

Стойчо каза...

Аз също съм на мнение, че ако някой иска про-путински статии в блога – да си пусне битивито, первий канал и да се запише в Атака. Опции - много. За щастие сме демокрация.

Анонимен каза...

Драги Комита, питам се дали страните от региона ще използват новозакупеното руско оръжие за отбрана при кулминацията на руската агресия - предстоящата руска военна инвазия? Как мислиш? ;-) Сериозно казано, на мен цялата тази информация ми изглежда повече като засилване на държавните и военните контакти на водещите европейски и натовски страни от региона с Русия. Нещо, което според твоите дълбоко идеологизирани и лишени от реалистичност тези не би трябвало да се случва.

И още. Ето че вече се чуват призиви част от реалността да бъде обявена за пропутинска, тоест неправилна, неуместна и не точно забранена, но силно нежелана тук. Вашите текстове, Стойчо и Комита, няма да бъдат обективни докато освен безскрупулността в поведението на руския политически връх не въведете в анализа на случващото се и наглата нехуманност на Украйна да защити желанието си да продължи да купува доставяна от Русия газ по непазарно ниски цени дори с цената на икономически и хуманитарен срив в Югоизточна Европа. Думите "Путин избра православната Коледа (по стар стил), за да се изгаври с Украйна, Сърбия, Македония и Черна Гора, точно на празника и с Богоявление (по нов стил), за гавра с Румъния, Гърция и България. Всичките - православни братя." се отнасят с пълна сила и за прозападния и антируски държавник Юшченко. Защото проблемът на България не е само в това, че единственият газ, който получава, е руски. Точно толкова проблемно е, че единственият получаван газ преминава през Украйна. В такъв смисъл ефективна защита на българските икономически и национални интереси би представлявало едно двойно решение: както изграждане на газови трасета към Близкия Изток и Средна Азия извън руски контрол (НАБУКО и не само), така и създаването на такива пряко към Русия без украинско, молдовско и румънско посредничесво (Южен поток). Към това трябва да се прибави и съоръжаването на ново българско газохранилище, тъй като дегашният капацитет на "Чирен" захранва до 30%-40% от потребностите на страната в кризисна ситуцаия, което е неприемливо ниско ниво.

Другото са... магически заклинания на политическата безидейност.

АнонименЪ

Стойчо каза...

Мдааа, АнонименЪ, само забрави да споменеш добрите очи на Путин...
Вече сме били съюзник на Русия, вече сме имали про-руски президент и правителство (сегашните) - благодаря, не.

Нека друг им целува ръцете когато им спират парното, а ако ще нека да го нарича „разширяване на сътрудничеството“. Разширяване на сътрудничеството може да има само ако техните доставки стигнат не повече от 25% от доставките - докато са близо 100% може да мислим само за разпределяне на риска от сътрудничество

Анонимен каза...

Ти му думаш за икономическата ефективност, то ти отвръща... за добрите очи на Путин. Между другото, в момента гледам един съветски филм од 1941 година, "Первая конная (Прорыв Польского фронта в 1920 году)". Навремето не е стигнал до киносалоните след негативни оценки от Ворошилов, Будьони, Тимошенко и прочие мастити кинокритици било поради неудовлетворително за тях обрисуване на техните собствени персони във филма, било защото антиполската пропаганда към 1941 година вече не е била актуална. Забележително е присъствието на Сталин като централна фигура, който се явява любящ ръководител и кумир на народните маси, същински организатор и военен стратег на пробива на Полския фронт. Мога да изразя впечатленията си от тази тоталитарна съветска култовщина с една дума - омерзение. Та, какво относно добрите очи на Путин? На някои хора явно им е доста трудно да излязат от старата седесарска матрица "който не е с нас е против нас"...

АнонименЪ

Стойчо каза...

хехе, отново приписваш думи казани от един човек на друг, ама нейсе - типично.

Анонимен каза...

Гръцките въоръжени сили са в повишена тревога, тъй като турците се готвят да окупират необитаем остров в Егейско море, съобщи гръцкият вестник "Авриани". И за какво и е на Турция този "необитаем остров"?

Анонимен каза...

Турция не желае да позволи на Гърция прилагане на установените от международното право 12 мили териториални води (и съответно държавно въздушно пространство) около егейските острови. Те са толкова близо до турския бряг и така гъсто разположени, че при въвеждане на 12-милни зони ще се създаде непрекъснат пояс под гръцки суверенитет от устието на Марица на север до остров Родос на юг. Това би направило невъзможно излизането от западните брегове на Турция направо в международните морско и въздушно пространства вън от контрола на Гърция. Затова се оказва постоянен натиск по на пръв поглед практически безполезни поводи. За обща ориентация виж

http://en.wikipedia.org/wiki/Aegean_dispute

АнонименЪ

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)