вторник, януари 06, 2009

Новогодишният подарък на Русия

То имало полза да се организира година на Русия в България. Ето, че получихме истински новогодишен подарък от Москва.


източник

Другарят Путин ще излезе най-добрият приятел на демокрацията в България, като собственокрачно ритне столчетата на бойните си другари Гоце и Серьожа.

Ситуацията ще е много тежка и вероятно ще я усети всяко българско семейство, което се отоплява с нетвърдо гориво. А вероятно, ще я усетят и останалите.

Работата е съвсем проста - Русия се опитва да изнесе проблемите си навън и да скара съюзниците от ЕС (включително бъдещите - Украйна) и НАТО, за да реши поне отчасти забатачените си газово-финасови проблеми.

Все още мъждукащата демократична преса в Русия отдавна бие камбаната, че Газпром е пред фалит (другарите могат и пясъка от Сахара да откраднат - имаше такъв виц), и че парите от високите цени, вместо да се инвестират в разработката на нови находища и в инфраструктура, бяха прибрани, и то главно от близки до реалния руски диктатор лица. Т.е. Газпром/Русия друга стратегия освен извиване на ръце за монополно високи цени на газа и шантаж на клиентите си, нямат. НЯМАТ. Иначе самата Русия ще се срути под собствената си тежест и тежестта на чекистите.

Така че това трябваше да се очаква.

Какво трябваше да се прави? Можеше да не се дава новият АЕЦ на руска фирма, да не се залъгва публиката с никакви "южни потоци", да се действа сериозно по НАБУКО и по енергийната ефективност. За съжаление, бяха прахосани два мандата от танцуващият с мечки преструващ се на президент Гоце и почти цял от Сергей Дмитриевич, неговият трагикомичен премиер. Сега, като се обърна колата, пътища много.

Но един от пътищата е ясен - на 14 януари на протест против абсолютно проваленото управление на БСП и компания.

Защото ако останат, може да стане и по-зле.

Благодарим ти, Русия.


източник на снимката

PS. Не забравяйте, че подаръкът за страните, които празнуват Коледа по стар стил е и Коледен. На Коледа стават чудеса!

PPS. Интересно ми е също, в момента Кремиковци дали гори още газ и за какво го употребява?

33 коментара:

martinangelov каза...

Какви интересни времена предстоят, тръпна в очакване на новата серия, дано червените актьори никога не ги видим повече :)

Павел Борисов Николов каза...

На 14-ти пред Народното събрание!!!

Анонимен каза...

Нищо вярно.Пишат за Русия повечето пъти хора, които и хабер си нямат за това което се случва там.

Анонимен каза...

Браво! Ще си имаме среща на 14....!!! И какво ще последва от това? Ще атакуваме отново бастилията! За кого ? Да дойде отново крадливия циганин със дружината си!?, Или може би онзи мачо с големата уста дето две думи не може да изговори правилно и върже на кръст? Опомнете се и определете и ясно формулирайте задача и цел и тогава давайте покани !!!

Анонимен каза...

Напълно съм съгласен с човека, който каза, че няма нищо вярно в статията - това, че някой си изказал собствено мнение на публично място, ни най-малко не означава, че е прав и е "навътре" в проблемите, които описва. Съжалявам, че взема отношение и към българското правителство, което няма никаква вина (има вина, разбира се, но за други проблеми) за случващото се. Надявам се повечето хора да са наясно и да не вярват на всякакви писаници!

Анонимен каза...

Na nas vse nyakoi ni e vinoven. Ne. samite sme si vinovni - za vsi4ko koeto stava v tazi darja ! Vsustnost , to nyama takava. Bulgariya e samo geogravsko ponyatie. Prodaljavaite po sustiyat na4in , sled vreme i tova nyama da go ima

Анонимен каза...

Намерил Иванчо мегдан за изказване и плюе ли плюе срещу вятъра. Ами първо малко се образовай географски, икономически, политически, че тогава си вади пишката, но не пикай срещу вятъра.

Стойчо каза...

Защо всички защитници на руските интереси са анонимни?

Анонимен каза...

Я пак руснаците са виновни, е те са виновни за всички световни беди. А иначе украинците са бая нагли. Не стига, че руснаците им субсидират икономиката, като им продават газ по занижени цени от 179 долара, докато Западна Европа купува газ по 400 долара за 1000 куб.м., но отгоре на това и тази цена не си плащат, а пък и нямат нов договор с Газпром. Когато руснаците им спират газта, тея започват да си крадат от доставките за Европа, въпреки че има отделни договори за доставка и транзит. Вече няма СССР, всичко трябва да се плаща. Независимо дали има или няма договор м/у Украйна и Русия транзита не трябва да се нарушава. Руснаците увеличават транзита на газ през Беларус и “Син поток” по турското направление, но дали нас това ще ни огрее е друг въпрос. Ако имахме Южен поток нещата щяха да са други. България трябва да си гледа интереса. Да пусне спрените блокове на Козлодуй, да построи “Южен поток” и “Набуко”, да построи ако трябва още една АЕЦ. Стига сме слушали какво ни казват външните фактори.

Същността на газовия конфликт между Русия и Украйна се крие във въпроса за стойността на газа и неговия транзит в Европа, коментира енергиен експерт пред вестник „Нойе Цюрихер Цайтунг“.В днешния си брой изданието публикува интервю със Симон Пирани, експерт в областта на енергетиката, старши научен сътрудник в Oxford Institute of Energy Studies. Темата на разговора - газовият конфликт между Русия и Украйна. Пирани смята, че същността на конфликта е във „въпроса за стойността на газа и неговия транзит в Европа”. Досега украинците са плащали за руския газ изключително малко, и сега Русия иска да получава повече, твърди той. Украинците, на свой ред, пожелаха да получават повече от транзит. Тъй като истински пазар не съществува цената на газта е обвързана с цената на нефта, продължава експертът. Сега Западна Европа купува газ по 400 долара за 1000 куб.м. и 44 долара от тази сума отиват за транспортни разходи. Съответно, отбелязва Пирани, „За Украйна справедливата цена би била около 356 долара“. През миналата година украинците купуваха газ по 179 долара

silvercoin каза...

Анонимни са, защото са един и същи човек :)

А по отношение на статията - много точно попадение в проблема - сега най-малкото трябва да е очеизвадно, че на Русия не може и НЕ ТРЯБВА да се разчита. Хеле пък за такъв грандиозен проект, какъвто е АЕЦ "Белене".

На толкова много хора устата им се разраниха да повтарят, че трябва да избягваме колкото е възможно повече зависимостта от Русия. Но Гоце и Дмитриевич не искат и да чуят.

Затова трябва да сме единни на 14-ти и да им посочим изхода. Със или без сурвакане!

Стойчо каза...

Не само са един и същ човек, но и не четат материалите, които коментират.

По-скоро приличат на канал за свеждане на ченгесарски ПР до населението

Анонимен каза...

Царя Батушка Путин за денги"долари" е готов да съдере кожата и на добрият диктатор Лукашенко.Камо ли пък на "братушките болгари".

Изцяло си прав, че решението е НАБУКО.Плюс 2-3 терминала за втечнена газ.

Абсолютно си се пуснал по "пързалката" за Кремиковци...Това е един огромен актив и той произвеждаше и пак ще произвежда 10 % от българският износ....За сравнение е много по конкурентен от сръбският в Смедерево, който вече е американски или този на Фьорст Алпине в Австрия и в Словакия и в Чехия и т. н. Забележи все във вътрешноста на Европа.Дали "пързалката" не е Мутренската -Бойковата/нямам впредвид ледената след последният сняг, макар, че и тя не е за пропускане/.

А може би мислиш, че не ни трябва промишленост, а ще печелим от гледане на зеле в Равното Софийсдко Поле...Ами што не земеш да попечелиш малко от зеле.Така няма да ти трябва и да пишеш за газта...То тогава газ въобще няма да ни трябва...Зелето само тор му требе.Ама и той нема да ни треба, щото няма кой да го купува.Сите ше сме у Европата ...У заводите на У Ес Стийл и фЬОРСТ аЛПИНЕ.

Анонимен каза...

Само един пропуск забелязвам...

Новогодишният подарък е и на Русия и.... от Киевска Рус.

Анонимен каза...

На кой му пука, че на Балканите няма газ. Да си са управят! На Гоце му омръзна никой да не го забелязва, та и той рече да се хване на хорото, щото от Европата повече нищо няма да получи, та белким Русия се смили и "пусне нещо". Това е политиката - от където й да я погледнеш "курва от класа". За мен по-важно е накъде ще тръгне Б-я, ако столът се катурне и Гоце падне. Кой ще го наследи? Хайде Комита, давай мнение! Албена

Стойчо каза...

Албена, отговорът е: за когото гласуваме:)
Забрави ли за демокрацията? Или искаш да бъде като в Русия - по наследство?

(отговарям вместо Комитата, защото знам, че в момента не е онлайн)

Зелен Бетон каза...

Лошото е, че едва ли Русия иска безкористно да помогне на нас, българите, да се освестим. Просто защото няма сметка от това. Неосвестени сме много по-удобни за двуглавия орел с петолъчка вместо сърце.

Така че със сигурност ще има още вълнуващи развития на нещата. Седнал съм на първия ред, заредил съм се с пуканки и чакам с любопитство.

Навремето имаше дрънкане на оръжия. Днес го има също, но има и друго: дрънкане на газо- и нефтопроводи. На празно. Русия се е заела да доказва, че ги може и двете. Наскоро - в Грузия, сега - в Украйна.

Да видим какво още ще последва. Защото това със сигурност не е всичко. Като малките деца: докато се охрабрят да издекламират първото стихотворение - зор, обаче после като придобият увереност и почнат, не спират, докато не си изпеят целия репертоар.

Ако трябва да бъда по-конкретен - интересно ми е какво ще бъде раздрънкано в Прибалтика. Струва ми се, че Русия е решила да изпревари създаването на т. нар. санитарен кордон около себе си, като си го създаде сама.

Прелюбопитна е ролята, отредена на България в тази геополитическа сапунка.

Сещам се за един виц от соц време. Дето у нас всичко минавало през пет етапа:
1) всеобщо и пълно въодушевление;
2) всеобщо и пълно объркване;
3) издирване на виновните;
4) наказване на невинните;
5) награждаване на неучаствалите.

В този дух: може би любимите ни президент и премиер в крайна сметка ще бъдат наградени с някоя руска "Стара планина" с лента? За приноса си в решаването на руско-украинско-европейския газов конфликт?!

И ще излязат хем благодетели на Европа (майчицейййй...), хем желязно прави, че мястото ни е под полата на Матушка Рус?

Да видим.

Подозирам, че няма да ми стигнат пуканките. Отивам да пусна микровълновата да си направя още.

Анонимен каза...

Анализирай сега ! Световна финансова криза - срив на цените на петрола - срив на цените на газта . За кого е инсценирана тази криза ? За САЩ ?! Целта е Русия и Европа!

Анонимен каза...

Късогледа съм и ползвам очила за близко виждане, но в далечина имам поглед на орел. За съжаление не виждам хората, които ще изградят демократичната страна. Аз също искам законово-уредена страна. Демокрацията не е най-добрият модел за Б-я. Албена

lostrider каза...

Леле, хора.. Не ща нито Русия да защитавам, нито НАТО, нито САЩ, нито Украйна, нито никой.. Няма разбира се и нищо лошо в това, човек да изрази мисленето си пред всички. Не обвинявам и никой в това, което казва (вярни или не). Ама забелязвам, че до тука повечето си говорят наизуст! Хора, смятам, че истината за това, което става никога няма да стигне до наще уши, та камо ли очи. Кой на кого спрял газта, кой на кого бутнал нек'ви милиярди под масата, кой поръчал убийството на Кенеди, кой плаща дълговете на САЩ, кой прибира парите от фалиратите банки, заради тая пуста (измислена) икономическа криза...и още, и още.... Да, говорим си наизуст. И пак повтарям: Няма нищо лошо в това да имаш мнение.. И най- малко твръдя, че мойто е меродавно.
Обаче от онези дни съм седнал с едно приятелче на по чашка. Говорим си. Обсъждаме световната подредба и той вика: "Абе, човек, аз мисля, че ако разбера само на половина това, което се случва някъде - мноооого нависоко, зад кулисите...не знам дали ще мога да го понеса..сигурно ше се гръмна..!!!!!" Стана ми забавно :-)

Стойчо каза...

албена, казвай, ако ще организираш НЕдемокрация в Бълграия - да се изнасям докато е време. Той и Путин така смята със сигурност

Благодаря за предупреждението

Анонимен каза...

За да затвърди новосъздадената д-ва Борис налага християнството, но по доста недемократичен път, така че заминавай. Албена

Отец Димитрики Галактион каза...

Той lostrider вярно си го каза. Всичко говори наизуст, показва колко е научило за политиката, придавайки си така важност, а пък всъщност нищо не знае :)
Пък и да ви кажат, няма да повярвате...
Само ме е яд, че се говори в множествено число - "Русия спряла газта". Една шепа хора решават какво се прави, недейте обвинява цели народи.

silvercoin каза...

Албена, какво точно искаш да видиш?
Имаш ли изградена система от критерии, по които да определиш това, което търсиш?
А какво ще стане, ако след като го намериш, това нещо вземе и се промени след някое важно събитие, като например... демократичните избори?

Не ти ли е хрумвало, че качествата на нещото, което търсиш, зависят от теб?
Че "кучето скача според тоягата", както е казвал неведнъж народът.
Нима не ти е идвало на ума, че като родиш детенце, то колкото и да е хубавичко и умничко, ще трябва да го наглеждаш отблизо, за да стане то човек?

Хората често забравят това, защото е по-лесно. Затова и "бебето-демокрация" е такъв изрод. Защото е оставено на самотек. Хората искат да не се интересуват, но така не става. Никъде по света.

Ако хората във властта не се научат, че след дадения им период за изява (или по време на него) ще им бъде поискана сметка за свършеното, те се справят лошо.

Затова е и поканата към всички заинтересовани - 14-ти януари е само едно начало. Така е правилно. Така трябва да бъде.

Анонимен каза...

За съжаление не съм от София и не мога да участвам на митинга. Само демокрацията не е достатъчна за да се изгради законова д-ва. Албена

Анонимен каза...

Абе, като ви е толкова свидна русията, що не си ходите там... Идиоти! Изобщо не ми се обяснявайте и се пръснете от яд! ДА, РУСИЯ Е ВИНОВНА И НЕ Я ЩЕМ И НИЩО РУСКО НЕ ЩЕМ!
ЧЕРВЕНИТЕ ИЗРОДИ У НАС СА ВИНОВНИ ЗА СЪСИПВАНЕТО НА НАШАТА ХУБАВА ДЪРЖАВА БЛАГОДАРЕНИЕ НА РУСКИТЕ СИ ГОСПОДАРИ!
Ние сме българи и за нас е важна България. Затова на 14-ти трябва да сме заедно и да ритнем това !

Бончо каза...

От материала разбрах, че Путин бил комунист-богат капиталист,по-лошо няма. На 14-ти съм с вас, предполагам че ще бъде и огромната маса народ ( цифрата е някъде около 5000 ), който избра Мартин за шеф на
СДС. Стойчо да дойде, без него нищо не става

Анонимен каза...

Тъпаци!

Teodor каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Ti4aite ....za 14 Boiko Kmeta shte vi iz4isti idealno Sofia ot snega....moze i 4erven kilim da vi pusne do Parlamenta...i tam shte vi 4aka s bjala prestilka i gotvarska shapka na glavata..shte razdava topla bob 4orba ( bezplatno) i po butilka domashna rakija na 4ovek.....

vagon каза...

tam sme

Венко каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Венко каза...

Я анонимният да помисли малко над това, дето цитира:
"Сега Западна Европа купува газ по 400 долара за 1000 куб.м. и 44 долара от тази сума отиват за транспортни разходи. Съответно, отбелязва Пирани, „За Украйна справедливата цена би била около 356 долара“. През миналата година украинците купуваха газ по 179 долара"
Сега Украйна взима 44$ за транзит, защото получава газ за 179$. Когато и дават газ за 400$ нормално е да поиска пропорционално увеличение на цената за транзит. Или да получава по 44*(400/179)=98$ за 100 кубика и тогава цената за Украйна трябва да е 302$.
Обаче руснаците искат да дигнат цената на газа без да предоговаярят цената на транзита за Европа. Украинците разбира се не са съгласни, защото украинските управляващи не са дупедавци като нашите, дето договориха по 1$ на тон транзитиран през Бургас-Александрополис петрол без значение колко ще струва петрола или долара когато и ако стане готов петролопровода.

Селин каза...

"Двуглавия орел с петолъчка вместо сърце" - Зелен Бетон, МНОГО добре казано!

Някой от вас заяви, че българските управници нямат вина за кризата, защото това си е скандал между Русия и Украйна. А не ти ли хрумна, че другите страни си имат и алтернативни източници на енергия, а ние сме единствените дупедавци, дето си нямаме? Мизерно находище в Чирен + мазут и нафта, това е с което разполагаме и тое крайно недостатъчно. Защото скъпите ни комунистически управници нищо не направиха за газопровод през Турция, дадоха Белене на руснаци и направиха още сума ти поразии!
Интересно ми е едно нещо. За толкова много години комунизъм, пост-комунизъм и какво ли още не защо не разбрахме, че КОЛКОТО ПО-ДАЛЕЧЕ ОТ РУСИЯ ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ, а продължаваме да гласуваме за БСП и всякакви други дебили и да ИМ СЕ ДАВАМЕ ДОБРОВОЛНО.
Когато всички политици са задници, не пропускаш изборите, а гласуваш за най-малкото зло. Но не, хората предпочитат да не гласуват въобще и съответно червените бабички и младите социалисти-ватмани избират онези гадове отново и отново, и отново!
А иначе, и Бойко е русофил, каквото и да прави сега. Помните ли като кмета на Москва беше тук как му се змазнеше и колко много му се натягаше.
И да, ще се видим на 14-ти. ЗАЕДНО НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ БЕЗЗАКОНИЕТО И ДУПЕДАВЩИНАТА!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)