неделя, януари 04, 2009

Още едно парченце от пъзела

Вече си признах веднъж, че изпитвам носталгия по някои неща от времето на комунизма ("развитият социализъм"). Днес bTV случайно ми подари още едно пъзелче от онези дни.

Става дума за филма American Graffiti, режисиран от Лукас и продуциран от Франсис Форд Копола, в който играят съвсем младите Харисън Форд, Ричард Драйфус и Сюзън Самърс.

(източник на снимката)

Оказа се, че филмът е легенда в Америка, където и до днес се продават коли (!), постери, стикери и всякакви други сувенири, свързани с него.

Разказва се за една луда тинейджърска нощ през 60-те години. Тинейджърите тъкмо са се качили на колите на мама и татко и откриват всевъзможните начини за употребата им.

Как е свързан с мен ли? Имах приятел, който редовно крадеше дребни работи от жилищата на приятели (включително с взлом, включително от мен, това беше доста обичайно и масово явление по времето на комунизма), които обичаше да пласира или да подарява.

Той ми подари анонимна компилация от убийствени парчета от зората на рокендрола. Толкова убийствена, че беше хит на всичките мои купони и тези на сестра ми чак до началото на 90-те години, когато се появиха компактдисковете.

Днес разбрах, че това е саундтракът към American Graffiti.

Толкова хубави спомени, които сега се дърпат по жицата ;-)

10х, бТВ, за подаръка.

Имаше и хубави неща по комунизма...

6 коментара:

Стойчо каза...

Хехехе, даваха преди няколко месеца този филм по ТВ1000 - на няколко пъти го пдускаха, много ми беше харесал, но така и не го хванах от началото и не разбрах тогава как се казва, но много ме кефеше Харисън Форд (той там май го играе лошия) - защото първо едвам го разпознах и второ - личи си че от него ще стане нещо:-)

Пенчо каза...

Жалко, че във филма не показват времето на хипитата. Тогава основната ценностна система се заключаваше в "секс наркотици и рокендрол". Младите живееха в свои градове и мръсни и чорлави посещаваха
Индия за да получат удовлетворение на своите щения. Красиво и трогателно.

Петя Попова каза...

Този твой спомен ми напомня за времето след втората световна война-питали бабите какво мислят за Хитлер,а те отговаряли-много добър човек,ако беше жив нямаше да има хипита.

komitata каза...

Как успяхте да намесите хипитата. Трябва да напиша и спомена си за "Коса" някой ден.

Лъчезар П. Томов каза...

Има една аксиома за комунизма и тя е фундаментална:

Всичко хубаво, случило се през комунизма не е благодарение на него, а въпреки него. Алтернативен изказ: Всичко, което комунизмът може да ви даде, свободата можа да ви го умножи :)

Bla каза...

Филмът е любопитен за епохата, която отразява, но като цяло е крайно надценен. "Dazed & Confused" e по-добрият "Американски графити".

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)