четвъртък, януари 22, 2009

Протестът на 21 януари.

Отмина и протестът на 21 януари. Какво беше по-различно? Тоя път бяхме под "опашката на коня" и с гръб към парламента. Отличен ход, защото тези които искаха да ядат бой от полицията бяха сами пред парламента и официално не бяха част от митинга.

Връщаме се към типичните методи на оранжевите революции, които свалиха Виденов, Милошевич, Шеварнадзе и Янукович (май), което е за предпочитане - повече песни и танци, повече музика, хубаво озвучаване, добро настроение, желание за победа и никакви поводи на полицията да разваля протестите. А и исторически тези методи се доказаха като ефикасни.

Тоя път участвах и като част от инициативата "България е наша" и не можах да откажа на М да кажа няколко думи от трибуната. Не е истина. Сбъдна ми се мечта от 90-та година, да кажа и аз нещо на протестиращите.

Ето видео от речта (Илия ми е обещал с по-добро качество ама засега го няма онлайн):


В началото се бях спекъл, но по нататък направо съжалих, че не бях подготвил нещо по-дълго и по-емоционално. (Благодаря на Wattie за снимките и на Марфи за публикуването)

Ето, изваждам ви текста отдолу:

Здравейте,
В България има пространство, което е свободно от цензура. Това е пространството на интернет. Ние не го даваме и няма да го дадем.

Говоря от името на инициативата "България е наша". Тя обединява хора с най-различни политически възгледи. Обаче има неща, които нас ни обединяват, които ние искаме.

Първо, ние искаме истината. Няма да живеем повече в лъжа. Няма да допуснем повече бруталните медийни манипулации. Ние ще се противопоставим на лъжата, която видим в медиите или изречена и казана по друг начин

Второ, ние сме обединени около правила, които да важат за всички. Ние искаме честна игра, честна игра във всички области на живота.

Трето, ние имаме желанието да живеем в европейска държава. Ние сме за евроинтеграция. Ние казваме не на всички опити да бъдем отделени или скарани с европейския съюз. Ние сме европейци.

Нас ни води вярата, че нашият живот зависи от всички нас и ние ще направим всичко възможно да го подобрим. Ние искаме да живеем в една добра държава, в едно културно общество.

Ние всички сме съгласни, че за да се случи всичко това е необходима промяна! Промяна!

Искам да ви прочета нашата декларация, с която призоваваме някои хора да предприемат съответните действия.

Първо, настояваме институциите да поемат политическата отговорност за масовите побоища в София. Ако министър Михаил Миков и правителството имат съвест, ние очакваме техните оставки.

Оставка!

Ние настояваме за незабавни мерки срещу тоталната корупция, която разяжда страната ни и влошава живота на българите. Настояваме за прозрачност. Настояваме за категорични мерки за здравната и образователната реформа в България. Стига хората са умирали без медицинска помощ.

Настояваме институциите да започнат да отговарят за действията си пред гражданите на България. Настояваме за пряко гражданско участие в управлението на страната.

Ясно е, че със сегашното управление, това няма да стане. Затова ние искаме само едно нещо - ОСТАВКА!


И не забравяйте - на 28 януари пак на площада.

И да завърша репортажа с едно послание от речта на Обама на полагането на клетва като президент:

"To those who cling to power through corruption and deceit and the silencing of dissent, know that you are on the wrong side of history; but that we will extend a hand if you are willing to unclench your fist."*

* "Към онези, които са се вкопчили във властта чрез корупция и измама и чрез заглушаване на недоволството, знайте че сте от грешната страна на историята, но че ние ще ви протегнем ръка, ако отпуснете юмрука си."

25 коментара:

marfi каза...

Само две уточнения, видеото е от Филип и второ... ГОЛЯМ СИ!

Преди да започнеш да говориш, една журналистка от радио Хоризонт, ни пита за "България е наша!" с Филип и ние и казваме, изчакайте да чуете речта на Константин Павлов за повече информация и тя:

А да, Комитата, ще го чуя :)

komitata каза...

хехехех благодаря! защо не ме потърси госпожата ще и дам интервю ;-)

M каза...

Комитата, да не те прекръстим скоро на „Вожда“? По-политическо коректно е, ако ще преследваш кариера като президент например:)
Сега сериозно: речта беше страхотна. Благодаря, че се съгласи да говориш от името на всички нас - направи ни горди.

Plamen каза...

Не искам да звуча заядливо по-никакъв начин и знам, че е досадно! В предпоследния абзац има грешка. Няма да казвам каква :)
Иначе е било много силно изказване. И съм напълно съгласен със всичко.
Нужна е промяна, но лошото е, че лично аз не знам каква. И да се смени правителството кой ще дойде?
Всички настоящи политици са един дол дренки ...
Поздрави!

komitata каза...

Предпоследния абзац на речта ли? Или на постинга? Ще помогнеш ли още?

Plamen каза...

На речта. Извинявам се, че не бях конкретен :)
Малък жокер : Става въпрос за едно име.

komitata каза...

Готово!

Plamen каза...

Надявам се да съм бил повече полезен отколкото досаден. В първият момент помислих да напиша нещо от рода на : "Айде научете се да пишете, срамота и т.н." Но се замислих след чутото и прочетеното, че всъщност това е една тъпа правописна грешка, която може всеки да допусне. А и се сетих колко ме дразнят укорителните постове...
Извинявам се за офф-топика.
Поздрави!

komitata каза...

няма проблем, обаждай се ако забележиш нещо друго!

Анонимен каза...

Браво!

Антони каза...

Хм, ти пък, спекъл си се бил, изобщо не забелязах такова нещо. Напротив много добре си стоеше, поне от страни изглеждаше много "на място" - добре премерени неща, казани по най-добрият начин. Мисля че нямаш повод за притеснения. А бе, супер си беше, аз поне много се изкефих.:)
И освен това - свиквай - това е, което ще ти се налага да правиш занапред. ;) :)

Анонимен каза...

Първо,да се забранят всички телевизии. Да остане само РЕТВ. Тя е правилната телевизия. Къде е Стойчо, няма го и митингът оредя. Властта трепери и започват оставките. 20 студенти не е шега работа. Добре, че е интернет да не сме цензурирани, особено вестник Дневник, който се подмазва на комунистите.

Анонимен каза...

ТРЕВОГА!!!
Блогът на Иван Бедров не се отваря!
Изписва ми следното:
The page cannot be displayed
Някой знае ли нещо???

Dr.Todor Lefteroff
France

Анонимен каза...

ТРЕВОГА!!!
Блогът на Иван Бедров не се отваря!
Изписва ми следното:
The page cannot be displayed
Някой знае ли нещо???

Комита, разчитаме на теб!!

Dr.T.Lefteroff, France

Найден Чакъров каза...

гледах по retv Калфин и разни от вътрешната комисия най-после да коментират доколко е зле МВР.
След това на вратата се звънна. Едни господа с черни очила и хубави костюми казаха да гледам в една посока и нещо присветна.
Та кой беше Иван Бедров?

ОТО СКОРЦЕНИ каза...

Протеста на 21.01.2009г.,ЗАД ПАМЕТНИКА НА ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ,БЕШЕ ПАРОДИЯ И ПОДИГРАВКА С БЪЛГАРСКИЯТ
ДУХ.Организаторите на този протест са
хомосексуалисти,наркомани и дегенерати,които обслужват юдео-масоните и Олигархията.Еврействащите либерали,
които говориха на митинга са полезни
идиоти,които лансират еврейската демокрация,която унищожи българският
народ.Демокрацията е символ на нравственият упадък и заличаването на българският етнос.Синедриона протърква ръце от щастие,че протеста не успя да извади етническите българи да протестират
по площадите.Организаторите на псевдо протеста отблъснаха всички истински националисти,които бяха бити и арестувани на 14.01.2009г.,пред Народното събрание.Вие еврействащите демократи сте нищожества и неличности,които живеете в матрицата,която много скоро ще се отърве от вас.
НАШЕТО ДЕЛО Е СВЯТО И НИЕ ЩЕ ПОБЕДИМ!!!
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!!!

komitata каза...

Скорцени, кефиш!
Колко съжалявам за истинските националисти.

Стойчо каза...

Споко, анонимецо, аз пиша стратегиите и организирам заговорите:-)

Наистина е жалко, че няма истински националисти. Може би защото България, като страна-членка на ЕС граничи на доста повече от три морета (което си е така) - и истинските националисти са преценили, че целите на Възраждането са постигнати (което също е така). Такова е обяснението ми истинските националисти да не се появяват, а да се появяват анонимни фенове на волен, расате и други офицери.

Анонимен каза...

Не знам защо, но последните събития много ми напомнят не 97-а, а 90-а годдина. Да започнем с лозунга "България е наша" - тогава беше "Времето е наше", нямаше реална опозиция - няма и сега. Протестите се съпровождаха с песни и ред други "културни прояви" - виждаме го и сега. Мога да изброя и други аналогии, поне според мен. Какво всъщност се случва? Ами нищо, едно голямо нищо. Двумилионна София изкара на площада 500, нека са 1000 човека. Къде са другите??? Доволни ли са от живота си - ами сигурно. Или посланията не са ги докоснали, не са ги мотивирали или ... си е чиста "causa perduta" за тях и инстиктивно се отдръпват. Внушенията, че видите ли те се били уплашили са доста наивни и обслужват други интереси. И се сещам за оше една аналогия. Помните ли лансираното от БКП(БСП) твърдение - "Всички са маскари", ами сега това излиза от устата на "протестиращите". Е, чии интереси обслужва? Бунт с констатации не се прави. Дайте решения, и не само, а и лица, които да ги изпълнят. Иначе си мирише ... и всички сме пак подведени.

Анонимен каза...

Opital si se da goworish na "politicheski ezik". Tochno shablonnite frazi, koito puskame pokrai ushite, po syshtiq nachin, po koito ne wijdame kreshtqshtite reklamni baneri po saitowete.. wse pak e opit, de.

A

Belomore каза...

Значи, Комитоски, вИди сЕга кОя е финтата - с гръб към парламента си бил ти и другите народни трибуни, но хората си останаха с лице - и към парламента и към гъзъ на конйъ - баш над вас, като чуден ореол.

А тези, за които казваш, че са искали да ядат бой (децата с голямото българско знаме) повечето изглеждаха доста приятни младежи и, честно казано, повече ме влечеше към тях, отколкото към аудиодупката пред Радисън.

Ако организаторите искат(е) да СМЕ с гръб към парламента, трибуната трябва да е под муцуната на коня.
Честно казано, ако нещо ще ме пръска, предпочитам да е пяната от джуките на подразнен московски жребец, а не нещо от другия край на храносмилателната му система :)

Иначе се получава - качваш се на трибуната и забравяш кой - къде е.
Важното е къде са хората, а не говорещите. Иначе от самото начало нещата тръгват в грешна посока.

И още нещо - организаторите трябва най-накрая да си определят целевата аудиторията и въобще какво искат да се случва на тези протести. Кои хора искат да дойдат - студентите (в сесия), пенсионери и/или работещи - хора на трудов договор, малки предприемачи, юпита, фрийлансъри? Искат ли да има повече хора или да няма? Ако искат - кой е часът на най-малкото общо времево кратно на таргет групите? 11.00? 15.00? Не всички на този свят са еколози, студенти и свободни агенти.
Като определите горното, идва следващия въпрос - как ще привлечете хората, чието присъствие сте направили вече възможно от часова гледна точка?
С песни и танци на народите, Дичо, Пичо и Мичо от Мюзик Айдъл 8?
Помислете, че има потенциална подкрепа от хора, като мен, които нямат време и нерви за хипарливи хепънинги и да викат "Единство", а просто искат да теглят една майна на капутите и да покажат, че не сме се примирили и не ни е все едно.
Въпросът за исканията пък е съвсем отделен, но не си струва да го захващаме тук.

Градивна критика, разумеш, нели? ;)
Гледам, че си ги взел присърце работите, затова въобще повдигам въпросите - от доверие и подкрепа, не от друго.

Иначе хубави работи си казал. Тая сряда пред 500, следващата пред 5000*, пу-пу :)

* не че го вярвам, но е хубаво да си го представим

Анонимен каза...

След като всички си подадат оставките, да се назначи Иван Костов да ръководи. И никакви избори, защото ако ги загуби ще се сърди не 2 а този път 4 години. Трагедия.
П.С. РЕТВ да преупреждава, че трибуната е на опасно място и има опасност от фъшкии.

ОТО СКОРЦЕНИ каза...

Организаторите на псевдо протести пред Народното събрание,нямат никаква
представи,кой стой зад сегашното правителство на България.Зад правителството стои Олигархията и юдео-масоните,а тяхната задача е да бъдат унищожени етническите българи.
Когато се вгледаме във физиономиите на министрите от сегашното правителство ние не можем да видим
български физиономии,а само чифутски.
Едно от исканията на протестиращите,трябва да бъде,че на всички административни постове в България начело да стоят етнически българи.Само тогава може да се възстанови свещеното ни Отечество.България да бъде социално
справедлива страна,каквато е била древната българска държава.Необходимо е намеса на държавата във икономиката на страната.Еврейският капитализъм,не се вмества в душевността и нравите на етническите българи.Не може единственото желание на етническите българи да бъде правенето на пари,и по този начин живота им ще протече безмислено.
Нашата основна цел трябва да бъде да възстановим и възскресим Родината си и България да бъде само
за етническите българи.
НАШЕТО ДЕЛО Е СВЯТО И НИЕ ЩЕ ПОБЕДИМ ЮДЕО-МАСОНИТЕ-ПАРАЗИТИ!!!
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!!!

komitata каза...

Ото, братко, ти не разбра ли бе. Ние в този блог сме антибългари и юдеомасони. Не ни пречи да си вършим антибългарската пропаганда. Щом си ни разкрил, моля те не ни издавай.

Анонимен каза...

Всичко това придизвиква определен брой въпроси: Какво означава смяна на системата? Каква система се предлага? Къде е има тази система, кой е упражнява? Или да се премахнат днешните и ще видим. Какво означава гражданско участие в управлението. Къде същесвува? Или пак ще се импровизира? Кухи приказки на митинги със затихващи функции. Какво е това " България е наша"? Разбирам, че трябва да е ваша и на никой друг. Къде и е програмата? Можехте да публикувате няколко реда. Тази година властта ще спечели ГЕРБ. И тя няма програма, но е простено, знае се че генералите трудновато се занимават с писане.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)