петък, януари 02, 2009

Първанов 2007 vs. Първанов 2008

Да сравним последното и предпоследното новогодишно обръщение на президента Първанов


Х
арактеристика на изминалата година:

2007 — “2007 година беше такава на сбъднати европейски надежди, но и на опровергани илюзии.”

2008 — “С какво ще я запомним, как ще остане в историята, тепърва учени и анализатори ще преценяват. За България това беше нееднозначна година – и важна, и изпълнена с много и противоречиви събития и нелеки моменти.”

Президентът няма ли мнение за 2008-ма година? Или има мнение, ама то не е "за пред хората"


Постижения:

2007 – ма
 • “Доказахме, че имаме силна и активна политика, способна да решава проблемите”
 • “Доказахме, че можем да отстояваме аргументирано, но конструктивно своите интереси. Наложихме изписването на общата европейска валута с българската азбука.”
 • “Доказахме, че сме предвидим съюзник, на който може да се разчита и добър, сигурен съсед в един все още труден регион.”
 • “Доказахме се като нация от таланти - изпращаме годината горди от успехите на нашите блестящи спортисти, покорили световните и европейските върхове. ”
 • “Нашата култура и изкуство, талантливите ни творци имаха осезателно присъствие в европейския културен календар;”
 • “Доказахме се, не на последно място, като народ, на когото не е чужда социалната чувствителност и солидарност ”
и като извод:
 • “Не бих могъл и не искам да правя пълен преглед на българските успехи. ”

2008 – ма
няма изброени успехи (!) освен :
 • “въпреки проблемите и тежестите на ежедневния живот, нацията ни успява.”

Нищо ли не доказахме през 2008-ма? През 2007-ма няма сили да изброи всичко, а през 2008-ма няма какво да каже? Определено успехите са понамаляли.


Проблеми през изминалата година
2007 – ма
 • “сънародници, погълнати единствено от грижите за насъщния”
 • “опровергани илюзии”
 • “природните бедствия”

2008 – ма
 • “противоречиви събития и нелеки моменти”
 • държавата е “много дълго изречение, написано с голяма любов и вдъхновение, но пълно с правописни грешки”
 • “проблемите и тежестите на ежедневния живот”

А проблемите са се увеличили, особено в държавата, описана като "изречение с правописни грешки".

Предизвикателства:

2007-ма
 • “Когато ще има далеч по-малко наши сънародници, погълнати единствено от грижите за насъщния и които ще имат своите смели мечти и стремежи.”

2008-ма
 • “световната икономическа криза”
 • “безмисленото противопоставяне”
 • “нихилизма”

Жалко, че не е отделил време да ни поговори повече за втора и трета точка.


Средства за решаване на проблемите:
2007-ма
“Постигнатото не ни изпълва със самодоволство и все пак то е основание за по-високо национално самочувствие, повод да гледаме по-уверено напред, да чертаем по-амбициозно и за по-далечен хоризонт общите и личните си планове.”

“Но нека освен всичко друго да си дарим, да си върнем една позабравена национална ценност – за добротата, топлотата и човечността в отношенията помежду ни”

Решенията се търсят в междуличностните отношения

2008-ма
“Без да забравяме нито близкото, нито по-далечното минало, нека да помислим как да преодоляваме изпитанията на следващата година, предизвикателствата на бъдещето.”

“Нека неуспехите и трудностите да ни мобилизират, но нека и постиженията да ни радват и окуражават. ”

“Нека неуспехите и трудностите да ни мобилизират, но нека и постиженията да ни радват и окуражават. Нека оставим нихилизма пред прага на новата година и тя да ни зареди с повече самочувствие и доверие и в държавата, и в нас самите.”

“Повече от всякога – пред лицето на световната икономическа криза, имаме нужда от съгласие; да работим заедно – един с друг, а не в безмислено противопоставяне.”

“Да издържим с чест изпитанията, на които ще бъде подложена способността ни да бъдем разумни и сплотени.”

Решенията са — единство, повече мислене (разгеле!), съгласие, разум, сплотеност, добра памет (100% съгласен!)


И накрая - чисто формално:

Дължина на обръщенията:

2007 — 751 думи

2008 — 402 думи (почти 2 пъти по-късо!)

Или 2008-га година заслужава по-малко внимание от 2007-ма или пък бъдещето което ни чака през 2009-та е по-незаслужаващо внимание от това през 2008-ма.


Визуално оформление:

2007 -ма

2008-ма

Липсва знамето на ЕС, свещичката е запалена ;-)
(благодаря на Димитър Дачев за идеята)

Ако сме излезли междувременно от ЕС, някой е забравил да ни съобщи.

16 коментара:

Георги Павлов каза...

О, разбирам, че президентът е направил по-добро обръщение тази година: по-кратко и с ограничено самохвалство. Е, не е откровено до болка и е малко помпозно, но .. той така разбира жанра.

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Ето това е вече друго нещо, показва цялата му държавническа импотентност (безсилие, да не си помислите нещо мръсно, ей), а не, като онези менталиви монтажчета.

Стойчо каза...

Коледната шапчица на логото на БНТ1 си е съвсем на мястото :-)

Павел Борисов Николов каза...

Положението със знамената не е читаво; този да не смята следващото му обръщение да е с българското и руското знаме?

Анонимен каза...

Още един детайл: цвета на вратовръзката! Миналата година беше на скромно райе, тази година обаче - ЯРКО ЧЕРВЕНА!!! И при липсата на евро-знамето - вижда се тя накъде отива работата...

Лъчезар П. Томов каза...

"Повече от всякога – пред лицето на световната икономическа криза, имаме нужда от съгласие; да работим заедно – един с друг, а не в безсмислено противопоставяне."

"Да издържим с чест изпитанията, на които ще бъде подложена способността ни да бъдем разумни и сплотени."

" Нека оставим нихилизма пред прага на новата година и тя да ни зареди с повече самочувствие и доверие и в държавата, и в нас самите."

Превод:

1. Нека не търсим виновни за спирането на еврофондовете, а да плеснем и да се прегърнем крадци с ограбени.
2. Да дадем яростен отпор на ЕК и ОЛАФ в опита да наложат справедливост.
3. Може за нищо да не ставаме, но нека гледаме с оптимизъм на това!

Анонимен каза...

момчета, много добро попадение и много добро изпълнение - стига да има кой да чете и да разбира...
проблемът е, че масовият консуматор на медийно съдържание под формата на манипулативни техники (да не си мисли някой, че показаното по-горе е случайно - тук работи здрава десетилетна традиция) на моделиране и насочване на мнението на масовата публика-гласоподавате идея си няма какво му се случва в главицата и какво ще му се случи в животеца преди и след летните избори.
Тъжна, тъжна страна...

Анонимен каза...

"Имаме основание да кажем, че въпреки проблемите и тежестите на ежедневния живот, нацията ни успява."
Къде го това "ОСНОВАНИЕ" бре Седефчов?

Анонимен каза...

@Павел Борисов Николов по добре на Русия от колкото на тея шматки от ЕС.Дадаха едни пари в началото сега само ни глобяват и тея пари от де мислите се спестяват от народа разбирасе...На Русия винаги трябва да сме благодарни че са ни спасили от робство, иначе още щяхме да сме по турско робство.Ние вместо да сме отчуждени от турците допуснахме тяхна партия в парламента.Но за това ние сме си виновни не сме единни онея черните индианци по гетата са обеденени колкото и прости да изглеждат ни надхитряват.

martinangelov каза...

Това със знамето е гениално, ясно се вижда какви са приоритетите на държавата, само дето руското знаме го няма, но нищо догодина нали не бързаме :)

Анонимен каза...

Алоооо, пича с "турското робство", ти на кой свят живееш, бе проста душице?!
Имперска Русия си е направила добре сметката през 1876-7-8 г., защото целта й е била съвсем друга - да бъде и в действителност, а не само като идеология, "Третият Рим", и последните две стъпки за това са били: Контрол върху Проливите, и стъпване в Цариград.
А това, че междувременно се е възползвала от международната ситуация, за да си направи още една губерния - на Балканите, това за нас е "освобождаване". Ама от какво? Вземи да прочетеш "Бит и душевност на нашия народ"(ако може и да го осмислиш, ще е супер пробив) от Иван Хаджийски (между другото - русофил, ляв интелигент, марксист). Та там чрез интервюта и свидетелства на самите българи за онези и следващите ги събития става безпощадно ясно, че на "българския народ" (който тогава не е и съществувал като такъв - имало е шопи, граовци, и прочие етнографски общности) не му е било до освобождение, а до спокоен и стабилен стопански живот. Само маргинализираната в онези дни т.нар. интелигенция (справка: "Хъшове") е бленувала собствена държава, в която най-сетне и тя да се качи горе на високото (справка: А.Констатнинов, З.Стоянов...).
Обаче нашата славна, така наречена историческа наука, гузно мълчи, когато хилядите факти около "освобождението" й бодат очите. Такива тикви като тебе обаче има мнооооого, и на те тая българска нива те мнооооого добре растат.
И гоцевци и станишевци, и прочие проруска агентура в милата ни родина точно уповавайки се на тази зеленчукова реколта, си редят азиетските пасианси.

watmark каза...

Страхотен анализ. Поздравления.
Разбира се от бракониера отдавна нищо добро не очаквам. Речта му беше безизразна и безмислена, като на кмсомолски секретар. Обезпокоителното беше липсата на еврофлага на екрана. Предполагам, че ловните му съветници са го подтикнали да покаже колко е обиден на Европа и че ще я отстреля ако онези продължават така. Да бяхме поне мало нормална държава, това щеше да мине като глупава постъпка. То И Клаус не бил сложил еврофлага пред президенството. Но Първанов не е Клаус, въпреки, че и той ... Чехия не е България. Това, което ме страхува е, че нашият елит започва да застава открито на антиевропейки позиции. Да помилим макло - Първанов не го допускат до Европа заради еврофондовете. Черепа го споменаха във връзка с тъговете за магистралите. Доган отдавна не е европец. Румен от братя Галеви се прави на спортен деятел за да ходи из Европа на ВИП ниво. Европа ще тръшне вратичката и на други наши юнаци от елита. И тогава ще започне едно подмятъне, колко лоши били това европейците... Да ви утеша пропагандата вече започна - спомнете си антиевропейските изцепките на баба Николай преди празниците...
До кога ще ги търпим ...

Аспарух К. каза...

Мен лично ме тормози свещичката. Малко като на опело на БГ членството в евросъюза ми звучи. Липсата на знамето само затвърждава това впечатление.

Иначе анализът е много точен, и смисълът на казаното в речта е доста обезпокоителен. Особено в частта с нихилизма (която аз я тълкувам като "Уважавайте ме като институция, нихилисти такива, вместо да ме наричате като това, което съм - бракониер").

Borislav.Sandov каза...

Много е притеснително всичко това, което се случва покрай нашите си ДС-ари. Започнаха да си показват "рогата", ала накрая май пак народецът ще страда. Питам се обаче, дали не си го заслужава. Само дето ние, осъзнатите, губим най-много и това е вече притеснително. Ако продължават с този рекурс то дано проевропейските партии спечелят мнозинството на следващите избори. Дано и протестите на 14.01 и по-натам подскажат на България, че има нужда управници, държавници, а не агенти и властници!

Анонимен каза...

Кофти са нещата. Освен безгрижен, доносника е и бездарен.
Ако дам за пример речите в скандинавските монархии ще ви разплача.
Тъжно.

Анонимен каза...

Трябваше вместо коледна шапчица на логото на БНТ, да сложат фесче.
За какво сме обидени на ЕС?! Хората вече ги бяха разпределили тия парички по партийните каси, те пък взеха, че им ги спряха..

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)