събота, декември 27, 2008

Тъжно потвърждение на прогнозата...

“Антена”: Скопие отново отправя по провокативен начин незаконните и нелогичните си претенции към Гърция
27 декември 2008 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Атина. Скопие отново отправя по провокативен начин незаконните и нелогичните си претенции към Гърция, съобщава гръцката телевизия “Антена”. Този път това става чрез рекламна кампания на туристическата им организация.
Във видео, което се излъчва от четвъртък по всички световни медии, има чисти гръцки картини като звездата на Вергина с шестнайсет лъча, маска на Филип Втори, дори и гръцки надписи. Според медията моментът на пускане на клипа е добре избран, тъй като все още са пресни кадрите с инцидентите в Атина (след убийството на 15-годишния младеж на 6 декември – бел. “Фокус”)
източник

Често споря с моите македонски приятели по политически теми. Не искам, защото смятам, че сами трябва да стигнат до начина, по който да се справят с проблемите си, но се налага.

Вече говорих за това, че рекламният клип ще бъде счетен за провокация от Гърция (използвах лека ирония, но мисля че бях ясен), и така и стана.

Страните в ЕС са приятели и съюзници и въпреки някои търкания са солидарни помежду си и си помагат в тежки моменти. Македония е на прага на ЕС в момента, а Гърция преживява много тежък период. Именно сега е моментът да се покаже на дело добронамереността на Скопие, поне с приятелски жестове и декларации, ако не с някакви реални стъпки.

Злощастният видеоклип, който е повече политическа пропаганда, отколкото реклама на туристическа дестинация убеди още веднъж гърците в предразсъдъците им - в Македония не живеят приятели, а хора, които се възползват от всеки момент на слабост, за да ти забият нож в гърба.

Къде отива в такъв случай евроинтеграцията на Македония? Сегашната гръцка криза беше уникален шанс, който Скопие пропиля.

5 коментара:

Павел Борисов Николов каза...

Наистина, с подобни изяви не се постига нищо друго освен противоречия. Граници ли ще отваряме, или ще издигаме в култ Крали Марко, който громи с боздугана си околните врагове на родината (между другото истинският Крали Марко е бил турски верноподаник и е убит в бой като такъв)?

Делян Делчев каза...

Това то Балканската история е една мешаница от измислици и факти. Гърците имат точно толкова общо с древните македонци, колкото египтяните (всъщност те имат най-общо), сегашните македонците, българите и албанците. Така и траките - и ние и гърците си приписваме траките,и се броим техни наследници, а те са престанали да съществуват над хиляда години преди установяването на Българската държава, а общото с гърците им е съвместно съществувание, но само толкова. Румънците и твърдението за тяхното общо с римляните пък винаги ме е осмешавало. А пък историята с Кирил и Методи е една тотална веселба. За мен цялата балканска история трябва да се напише наново, ама от ескимоси, за да нямат нищо общо и да са независими, а после трябва някой по хаджи генчовата методика да ни научи на нея, в продължение на около 10 поколения, та да отминат тия измислици и национализми. Тука на балкански полуостров сме така намешани, че всяко историческо твърдение е точно толкова вярно колкото е невярно.

komitata каза...

Дипломацията, Деляне, дипломацията. Няма значение кое как е омешано, важното е да създадеш чувство за сигурност у партньора и да знаеш приоритетите си. Фактът на поизмислената история не отменя задължението да знаеш приоритетите си, да действаш по законите на дипломацията си и да не изричаш твърде явни лъжи.

Анонимен каза...

А, още по-точно - длъжен си да казваш винаги истината, но ако държиш на дипломацията, не казвай никога до края цялата истина. Така винаги ще си с един ход напред от партньора си, но и имаш шанс да водиш играта. Албена

Анонимен каза...

Комита, друже, изпробвай още веднъж пророческите си способности:


Скопскиот стадион ќе се вика „Арена Филип Македонски“

Градскиот стадион во Скопје бил преименуван во „Арена Филип Втори“, истото име го добил и карго-аеродромот што треба да се гради кај Штип, а автопатот Табановце-Гевгелија ќе се вика Александар Македонски. Одлуките за именувањата со херои на античка Македонија ги донесле надлежните јавни претпријатија уште во јули, во времето на претходната влада на ВМРО-ДПМНЕ.

Во Владата вчера ни ја потврдија информацијата: - Тоа е одлука од пред шест месеци, пред да се формира новата влада - ни изјави висок владин службеник, кој додаде дека очекува Градскиот стадион во Скопје да биде целосно реконструиран во 2011 година, а карго-аеродромот да се изгради до крајот на 2012 година.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=261382A617E07845B992EE3FC3F627BD


АнонименЪ

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)