петък, декември 26, 2008

Македонски стратегии в празничните дни

След като Бог се роди, Коледо и след като нахранихме телата с постно, а после и с блажно, а душите с българска естрада и американски семейни филми, време настана за по-сериозни неща.

Ние празнуваме, а в съседна Македония ще празнуват по стар стил след Новата Година, което значи че там в момента кипят последните усилни дни на старата година.

И македонците, както и ние вярваме, че клиповете по CNN имат магическа сила да привличат туристи в държавата. Не знам кой шаман събуди тази вяра, но тя върлува като дребна шарка главно по младите демокрации и развиващи се пазари.

Македонският клип е с бюджет от 150 000 евро и дело на Милчо Манчевски, световното име в македонската кинематография.За съжаление клипът, колкото и добър художествено и технически, концептуално много куца.

Демонстрира се традиционното македонско гостоприемство:Звездата от Вергина и Александър Македонски вероятно трябва да привлекат гръцки туристи:

Клипът е част от кампания, която включва също и сайт. Сайтът пък радва оптимистите, които вярват, че в Македония нравите са се пооправили през последния век. Но не знам песимистите как са погледнали на това:Цък на картинката, за да разгледате коментарите.

Извод: Държавно финансираните изкуството, реклама, наука, кино — всичко все още в съвременна Македония служи на една единствена цел — "афирмирането" на нацията и нейната "абсолютно уникална" история. Всички други цели, очевидно остават на второ място (като например истинското привличане на туристи).

Съвсем друга, но и съвсем справедлива е критиката в македонския археологически блог, че инфраструктурата, туристическите обекти, настаняването, транспорта и всичко останало все още са твърде неготови за съвременен туризъм. Някой ден ще се усетят.

Македонците могат само да се надяват, че клипът и кампанията няма да бъдат забелязани в България и в Гърция — двете държави с най-голям брой туристи в Македония. Защото могат да имат точно обратния ефект.

За съжаление, тая болест ходи и по България — да си видим скъпия клип по CNN, а всичко останало да върви по дяволите, кой го интересува.

PS. Някои наблюдатели в македонския интернет, забелязаха сходство с клипа "Грузинска легенда":

8 коментара:

Анонимен каза...

Симптомът "Да си видим клипа по CNN" е просто остаряла мечта от зората на кабелната телевизия в България. Би трябвало вече да е изместен от следващия: "Да си видим клипа по Discovery". :)

Всъщност концептуалното в случая идва на второ място. Именно художествено и технически клипът не е добре и това си личи дори при лошото качество в YouTube:
- личи си кое е снимано в студио на блубокс (или грийнбокс - няма знчение);
- твърде много образи натъпкани в една минута. На някои въобще не им е мястото там;
- безпомощни преходи;
- неспособност да се излезе от сценарното клише с въведението в детската стая.
- безсмислено следване на модата - това е може би 5-ти или 6-ти клип който виждам за последната година, правен с използването на pop-up book (имах такива книжки като малък, но така и не научих, как се наричат на български).

И изобщо Манчевски хич го няма в късите форми. Достатъчно е да видите 1-2 трейлъра правени от него за собствените му филми "Сенки" и "Прах":
http://www.youtube.com/watch?v=eWORGecHejs
http://www.youtube.com/watch?v=kbIULClHuPc

Просто както става обикновено, някой тъп чиновник е решил, че известен режисьор ще направи по-добра реклама от известен рекламист.
А за 150 000 евро са можели да имат чудесен клип... че даже два или три, като се има предвид беднотията им.

Belomore каза...

Клипът безспорно е смазващо хаотичен и, най-важното, не казващ нищо, особено на плоскостта, защо туристът трябва да отиде точно там...
Но здраве да е - ние знаем и пак ще отидем!

Обаче не знам дали ви направи впечатление от един от многото суперкратки (дори дразнещи зрението) кадри, че за снимките са краднали уникалната тракийска златна маска на покойния проф. Китов! :)

Не само историята, но и артефактите ни крадат веке! У-бре, гюбре! :)))

Анонимен каза...

Наосът е живот - беше казал някой. Разбира се, всеки истински българин трябва да отиде в Македония, а колкото до маската на проф. Китов, не съм чула да са я крали. Албена

Анонимен каза...

Че крадат историята ни - това е и така, и не съвсем, защото това е и тяхна история, само дето се притесняват да си признаят че са българи. Гърците дават добър пример за това как се защитава национална история и ценности, само дето нямат основание да си приватизират Македония (става дума за древната държава на македоните). Колкото до "откраднатата маска на Китов", бих обърнал внимание на писалия преди мен, че е хубаво да има позиция, но затова е необходимо и знание, което очевидно му липсва. Показаната маска е от некропола при Требенище до Охрид, който пак е проучван от български археолози, затова и част от открития гробен инвентар е в Археологическия музей (БАН).
Костадин Рабаджиев

Анонимен каза...

Едва ли е само легенда: " Немският историк Готфрид Шрам също е на мнение, че св. Кирил и Методий са вдъхновени да създадат глаголицата от грузинската азбука, с която ги запознава св. Иларион". Е какво излезе, че слав. азбука /глаголицата/ е взаимствана от грузинската!.. В бълг. учебници май са пропуснали да впишат това. А колкото до груз. клип, добър е, знаят какво искат и как да се защитят пред света. Албена

Анонимен каза...

Ало-у-у... Когато се публикува цитат, е редно да пишеш откъде си го взел.
А "Грузинска легенда" е просто името на клипа. Къде тръгна да сравняваш легенди за азбуките? Въобще не говорим за това.

Анонимен каза...

..цитата е от "Исторически връзки между Грузинската и Българската църква" Автор архимандрит доц. Павел Стефанов (Шуменски университет , а повода - краденето на история. Албена

Belomore каза...

Ооох, явно коледните празници са изострили нездраво чувството ми за хумор или пък са притъпили нечие чуждо...

"Откраднатата маска на проф. Китов" беше шега - закачка с нашите любители на сензации, които обичат да измислят световни уникати. В случая такава се явява златната маска на Китов, която е далеч от световната уникалност, която й се приписва.
Неслучайно след края на изречението има недвусмислен знак, указващ хумористичния елемент, а именно - :)
Никой не е крал ничия маска за разлика от много други неща.

И за да си спестя следващ кръг критики, нека подчертая - откритието на Китов е много значимо само по себе си и не беше нужно да се прекалява с оценките, но да спрем дотук.

Айде со здраве и весели празници!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)