вторник, декември 23, 2008

"Докато гори този възрожденски огън, ще я има и България"

Издал също така заповед неговото царуване да се назове „Златен век“! Защо не!

И за да има време да се занимава със сериозните работи — гладиаторските борби и боевете със зверове, — предал управлението на… света на някой си Клеандър. И този Клеандър продавал открито и в продължение на много години най-високите държавни длъжности.Този цитат от книгата на Костас Варналис "Диктаторите", отнасящ се за римския император Комод, навремето силно ме порази, докато четях книгата като ученик. Стигнах до извода, че жестът да обявиш сам управлението си за "златен век" е последният и окончателен символ на упадъка и моралното пропадане.

Съдбата си прави шеги, и поводът да се сетя за този откъс, беше тази стела във Велико Търново.


Защо 7 декември 2005-та? Защо ново българско възраждане? Защо точно тук, на това място?

Мястото.

Стелата се намира на стената на Гранд Хотел "Янтра" във Велико Търново, собственост на Стефан Шарлопов.

Човекът
Кой е Стефан Шарлопов? Четем в интервюто на BG Север:


Бизнесменът, който е възпитаник на Великотърновския университет, в последно време прави доста сериозни инвестиции в старата столица. Собственикът на емблематичния за града хотел "Янтра" е известен и като меценат и патриот, сега изгражда църква до ВТУ "Св св. Кирил и Методий".

Успехът е труд,

постоянство и амбиция

Стефан Шарлопов е роден е на 14.10.1962 г. в Бургас. През 1986 г. завършва висшето си образование във Великотърновския университет, специалност Българска филология. След това започва работа като журналист в София и в изданията, в които работи, се занимава с икономическа тематика. 26-годишен издава първата си книга с художествена документалистика. През 1989 г. започва частен бизнес. Със стокови и финансови операции се занимава до 1993 г. През 1995 г. създава "Роял Фуудс" АД - компания за производство на трайни пакетирани сладкиши с фабрика в Елин Пелин. Освен на четирите индустриални предприятия, Стефан Шарлопов повече от 10 години е мажоритарен собственик и председател на Съвета на директорите на фирмата за бутилиране на минерална вода "Девин" АД, "Санел" АД, "Роял Стоун" АД, "Роял Инвестмънт" ООД, "Роял Холидей" ЕАД и др. Знае руски език, перфектно говори английски, борави и с немски. Стефан Шарлопов е един от учредителите на Национално движение "Българско наследство". Женен е с три деца - на 3, 5 и 20 години. (цялото интервю)


Очевидно, това е патриотично настроен бизнесмен, бивш журналист (оппа!), със сигурност член на "нашите творчески съюзи".

Фантазиите на този журналист-бизнесмен биха били безобидни, ако не бяха намесени държавни институции

Защо второ българско възраждане? Разбира се, заради ангажимента на президентството.

Със символично запалване на вечния огън от вицепрезидента Ангел Марин във Велико Търново бе обявено началото на Второто българско възраждане. Общонационалната инициатива е подета от фондация “Българе” и е подкрепяна от българския предприемач Стефан Шарлопов. Възстановяването на старопрестолния театър “Ново възраждане”, който е действал във В. Търново от 1979 г. до 1981 г., е един най-съществените проекти на инициативата. (източник на текста и снимката)


Вицепрезидентът участва в историческо-патриотичната бутафория.

Дневник дава малко повече подробности:

Откриването на ремонтирания хотел "Янтра" в града се оказа тържествена церемония, на която беше обявено началото на ни повече, ни по-малко Второто българско възраждане (!?) Лично вицепрезидентът Ангел Марин пък запали "вечния огън" на същото. По-страшното е заканата, че обявен за символ на българщината, този огън щял да бъде пренесен във всички кътчета на страната в подкрепа на новото ни възраждане. Но, както казват в рекламите, и това не е всичко! Като част от едноименната инициатива щял да бъде възстановен и "старинният" театър в града, наречен също Ново възраждане, създаден през недотам старинната 1979 г. по идея на Людмила Живкова и кой знае защо просъществувал до 1981-ва. Смейте се, но ако се вярва на местната преса, на разположение на реанимираната идея ще бъде и един от общинските театри в София, а с постановките си трупата щяла да гастролира не само в цялата страна, а и в чужбина. И тук оркестърът свири туш - в щата на новия театър ще бъдат включени 25­30 актьори, които ще бъдат определени чрез кастинг. Репертоарът също е безкомпромисен - само драми, които пазят българщината и повдигат националния дух. С отсега известни главни герои - цар Симеон Велики, братята Кирил и Методий, Ботев, Левски, Караджата и други от този най-висок ранг.

Ето я стелата — точно между входа на прясно кичозно ремонтирания Гранд Хотел "Янтра" (ей ама тия гранд хотели на три етажа ми пълнят душата) и казиното. Без ирония, това е перфектният символ на новото българско възраждане.

И да цитирам прочувствената реч на вицепрезидента на всички българи Ангел Марин на събитието (от сайта на президентството):

Драги сънародници от старопрестолния Търновград и гости на града,

Тук, във Велико Търново, всеки истински българин осъзнава още по-добре колко е важно да сме българи с възрожденски плам, с възрожденски порив, за да съхраним българското, за да съхраним българския език, богатото българско слово, българската култура, българските традиции, богатия, неповторим български фолклор, както го наричат в ансамбъл „Българе”– осмото чудо на света.

Истинското Възраждане може да се реализира само с икономически напредък, социално развитие, духовно обогатяване и израстване. Тази вечер ще бъде запален вечният огън на новото, Второто българско възраждане. Това съвпада с откриването на обновения хотел „Янтра”. Едно съчетание на развитието на бизнеса с това, което прави г-н Шарлопов, с развитието и укрепването на духовността, което прави Христо Димитров с ансамбъл „Българе”. Това, което жадуваме ние, българите, да има по цяло Българско.

Този огън, който ние ще запалим, е част от пламъка на светилото на Паисий. Той е част от нашите души и нашите сърца. Той е част от онзи огън, с който ще гоним злото и забравата на род и родина. Той е част от отговора на въпроса „Къде пламтиш, ти, искра любородна?”

С този огън, нека се надяваме, ще стоплим родолюбивите сърца и души на нашите сънародници, на чедата на България, които живеят далече от нея.

Днес ще запалим вечния огън на българщината на възродена България. България, която е част от обединена Европа, европейска България с гражданска нация. И съм сигурен, че докато гори този възрожденски огън, ще я има и България.

Пожелавам ви, драги сънародници, здраве и успехи за добруването на нашето отечество! Да живее България!

Забравих да ви покажа цялата стела


"И съм сигурен, че докато гори този възрожденски огън, ще я има и България." — Ангел Марин, вицепрезидент на република България

Смешно е, защото, ако беше истина, щеше да е много тъжно

6 коментара:

Търновец каза...

Най-жалкото, за мен лично, е че само на някакви си 5-6 метра от тая стела(то се вижда на нощната снимка) стои паметника на героите от Велчовата Завера, от единственото Възраждане, открит на 5 май 1935г. и на който е изписано името на един мой роднина ....

Иначе "Второто Възраждане" продължава с "небивал" успех... писах скоро по темата ...

komitata каза...

Интересно, че табелката е сменяна. Интересно защо. Тоя вечен огън не надживя дори мандата на приносителя си.

martinangelov каза...

Повръща ми се от такива малоумия. Тези честно заслужават да ги омотаем всички всички с едно въже и да им запалим вечния огън и една заря може да пуснем :) Много хубава тема - кухият патриотизъм на още по-кухите празни глави.

А Шарлопов си гледа бизнеса човека...

Анонимен каза...

Впрочем,това май е само продължение на скудоумието в нови форми:горе ляво има интересна табелка,съставена на...латински,но очевидно от неук монах,щото fecunt за "направиха" е неизвестна глаголна форма,а ако ги налази джуджето-царедворец-ортограф за транслитерацията на имената - тяхното чудо ничие.

komitata каза...

Благодаря за последната забележка — има две табелки върху хотела. Горната, явно е на оригиналния архитект (това, че е вградена в облицовката, както и архаичният начин на изписване на името на архитекта го подсказват), а долната е на архитекта, правил "реставрацията" а вероятно и стелата отпред с "вечния" огън.

diana каза...

Мислех, че само в нашия град (Враца) има подобно безумие. Тук запалиха "вечния огън" на входа на един търговски център преди няколко години, но май не просъществува дълго. Виж табелката още си стои.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)