петък, декември 19, 2008

Студентски протест и политически страх

Отдавна не бях присъствал на политическо събитие, което така да ме вдъхнови и да ме зареди с оптимизъм. Студентите се бунтуват!

Браво. Дано успеят да се преборят за това в България да има поне една човешка европейска територия, а именно - Студентски град. От там да започне европейска България и, дай Боже, да стигне до всяко ъгълче на Отечеството!

Няма да крия, че и на мен Студентски град ми е любим като място за забавление. То просто няма къде другаде в София. Софияленд го закриха, в мола в Гео Милев има само добър боулинг, другото не става, в центъра е депресия и проблеми с паркирането, а купоните по къщите вече са невъзможни, заради възрастни съседи и малки деца, които изглежда така, като че ли са навсякъде.

Имах сутринта важна среща и пропуснах началото на похода, засякох протестиращите на телевизионната кула.

Студентите бяха тръгнали с твърдото намерение да не издигат политически искания, но как без тях. Нали е ясно на всички, че сегашното състояние и на държавата и на градовете, и на природата, се дължи на безобразното управление, което не че някога е било особено добро, но напоследък стана извънредно нагло и корумпирано, а ние очаквахме точно обратното — защото вече сме европейски граждани "с тапия".


"Оставка! Червени боклуци!"

Не знам колко шофьори са "благославяли" протеста, който запуши няколко важни пътни артерии в Столицата (ама няма резерва затова, градът е в прединфарктно състояние, а и наближават празници), но протестиращите не трепнаха, нито от дъжда, който отвреме-навреме ни навестяваше, нито от дългото ходене и стоене, защото каузата си заслужава.Георги Добриков от Пловдив, III курс студент

Парламентът от днес бил във ваканция. Защо така бе, джанъм, защо точно от днес? Дали не е заради гостите, които ви идват от три страни — еколози, студенти, земеделски производители? Учтиво ли е да се изнасяш по терлици, когато хората от цялата страна ти идват на крака? А може би е време за предсрочни избори? За назначаване на по-гостоприемно мнозинство?

Патриотичен костюм

Хем си гласуваха по един бон бонус, хем един месец ще почиват (от 19-ти до 14-ти), хем се крият като мишки и не си признават кой каза оная простотия за "in vivo". Чувствителност май ви липсва, господа депутати от управляващото мнозинство, май ви липсва и възпитание. Работодателят ви е сърдит, така да знаете. Кой работодател обича да отиде на работното място на служителя си (а народният представител е пар екселанс служител на обществото), а служителят да е гепнал касата с парите и да е хлопнал кепенците на дюкяна за един месец? Малко неразумно, а?Интервю с Мирослав Джуканов, един от организаторите

Вуду процедури

За съжаление не останах до края на протеста и не разбрах как завърши. Но поздравления за твърдостта — никакъв дъжд не уплаши никого, защото знаем кое е важното!

Лозунгите

PS. Нямам никакви забележки към полицаите. Толкова се бяха наплашили някои хора, че на площад Народно събрание имаше повече полиция, отколкото протестиращи (а протестиращите не бяха хич малко!). Полицаите си вършеха спокойно и съвестно работата, да не забравяме, че те самите протестираха с разрешените им средства преди няколко дни и проблемите, за които бяха излезли студентите не са им никак чужди.


Минута мълчание и националният химн за загиналия Стоян Балтов

В крайна сметка, любовта винаги побеждава!


Facebook галерия със снимки от протеста
Още клипчета

41 коментара:

Felixbg каза...

На 14 януари 2009 година всички пред парламента - да изметем БОКЛУКА! Писна ни от бандюги и конуняги!

Ангел Грънчаров каза...

Хвала на студентите, излезли вчера на протести: след вас ще дойдат много други - така винаги става в историята! Вие разрушихте най-огромната и тежка стена, която душеше нацията ни в последните години - стената на безразличието, изградена от огромните камъни на малодушието. Оттук-нататък се иска упоритост и твърдост, за да въведем ред в нашия ощ дом, наречен България!

Анонимен каза...

Не са само студентите - земедлци, полиция, екозащитници, работници от фалирали предприятия. По-надолу, няма накъде! След като млад човек е убит, а управляващите си зариват погледа в земята, то едва ли е най-разумният начин да си кютаме и чакаме Господ да ни управи. Албена

Стойчо каза...

Най-голямата грешка на всички протестиращи в последните 5-6 години е, че бягат от думата „политика“. Как така исканията не са „политически“?
Развитите на дадена територия – Студентски град, Камчийски пясъци, паркиране в София - е именно ПОЛИТИКА. А Селскостопанските субсидии са НАЙ–ВАЖНАТА политика в Европа.

Търновец каза...

Жалко, че се замотахте толкова по пътя. Обедната ми почивка е само 1 час и успях да видя само земеделците пред парламента в 1 часа...

Анонимен каза...

Давам ти и моя 1 час. Днес почивам. Албена

Анонимен каза...

Това не е студентски и политически протест. Това е икономически протест скрит зад студентите. Едното момче с мегафона, най-ентусиазираното, което показаха по телевизията, доста дълго време е студент. Поне преди 10на години пак минаваше за студент. Предпиемчив студент с бизнес и демонстративни предпочитания към хубавите жени и коли. За какво ли толкова силно крещи?
Нека протестите се водят от истински студенти, а не подставени лица. Нека има ясна визия за протест. "Вън комуниситите и ченгетата от властта" не работи. Та нали на вратата чука новата партия ГЕРБ, съставена предимно от приятели на лидера, от средите на полицията и охранителния бизнес.

Ангел Грънчаров каза...

Стойчо изцяло е прав, всичко в едно общество, което касае начините за уреждане на отношенията, на съвместния ни живот, е политика. "Политически" е синоним на "обществен", на "социален", просто думите имат различен етимологичен корен. Докато тия, които тръбят, че не бива да се "политизират" протестите, задават тон, нещата не са поставени на адекватната основа и напредък не може да има.

А вижте анонимния преди мен какви фитили пуска: "не бива да се протестира, понеже тия, дето идат, са по-лоши от комунистите"! Това е открит призив да се бетонира ужасното статукво. Ей, тия нема да поумнеят: ами тия, дето са, и тия, дето ще идат, ще ги респектираме и ще изискваме да вършат работа, а ако почнат да усукват и крадат, ще ги сваляме. И ще избираме нови. И само по този начин гражданите ще си възпитат онази власт, която да работи за обществения и национален интерес...

Анонимен каза...

атака ! кога миналата година НИЕ скапаните даскали стачкувахме 2 месеца !-вие си траехте и гледахте сеир!

Анонимен каза...

Да се сваля правителството това трябва! И ако се налага всеки месец да има избори - нека да има! Колкото и да не ми се иска да е така в България може да се постигне нещо, само чрез заплахи, протести и бутове. Нали за това казват "Каквото почукао, такова се обадило".
Относто за по -горния анонимен пост на анонимния учител, искам само да кажа, че прочетеното отново говори зле за учителското съсловие, отново се оказва, че тези които трябва да са за пример -злорадстват и падат в очите на хората. Елена

Pavel каза...

Според мен липсваха лидери и оратори. И хората на моменти губеха мотивация и затова и бързо се разотидоха. Иначе имаше доста енергия и потенциал. Доста положително събитие.
Между другото щях да ти се обадя да се запознаем и те загубих из тълпата, add-вам те във facebook.

Анонимен каза...

Когато Господ направил жената, забравил да даде инструкцията за ползването й на Адам. Оттогава мъжете въртят жените както си искат, но рядко уцелват правилния им режим на работа и затова често се стига до рекламации.
И с политиката е същото! Албена

Мирослав Джоканов каза...

Аз съм един от организаторие на последните два Студентски протеста.
Напълно приемам забележката, че липсваха оратори и лидери - просто ние сме 7-8 души, които две седмици не спряха да говорят за всичко това, които са спали по 2 часа на нощ, за да могат и да ходят на работа и да се занимават с организаторска дейност.
И в крайна сметка, събрахме не малко народ, но наистина бяхме ментално изцедени.
За "Анонимен", който каза, че един от организаторите имал афинитет към скъпи коли и жени, официално го каня да дойде на някоя среща в Студентски град, събираме се в читалня.
Да разбере, че сред нас има трима души с лични автомобили, чиито години на производство са преди 1990.
Кънчо Драгнев е най-старият ни съмишленик, на 30 години е - има две магистратури и е защитил докторат. Вчера ми беше последния ден в Студентски Град. Много ценен кадър, заради юридическата си грамотност.

За последно искам само да добавя, защо твърдях пред медиите, че нашият протест не е ПОЛИТИЧЕСКИ.
Ние не излизаме на улицата, за да сменим едните, с другите. За нас всичка са еднакви.
Ние излизаме да протестираме, защото търсим ПРОМЯНАТА не в политическата партия, която да е на власт, търсим ПРОМЯНАТА в ПОЛИТИЧЕСКИЯ МОРАЛ.
Трявба всеки държавник да се научи да уважава обикновения гражданин. А не да защитава интересите само на тез, които карат скъпи джипове.

Надявам се и вие да мислите по този начин.

Павел Танков каза...

Хора, моля ви, ако ще пеете химна, поне го научете!

Ангел Грънчаров каза...

Драги Джоканов, ако можеш да покажеш как в една страна, която претендира да е демократична, може настъпи промяна без "политически средства" и без участието на партии, нищо чудно и Нобелова награда да ти дадат :-)

А сега сериозно. Ако вие сте на улицата не за да накажете некадърните управници, които, понеже не си вършат работата, доведоха нещата дотам в страната вече да са застрашени не просто спокойствието и сигурността, а даже и животът на хората, то тогава вашият протест до нищо няма да доведе, до никаква промяна. А положителна промяна може да има само ако тия управляващи, които доказаха, че са вредни за страната, бъдат свалени, а пък страната отиде на предсрочни избори. Има смисъл да искате предсрочни избори, защото само по този начин може да настъпи промяна, но да искате някаква абстрактна "промяна в политическия морал", извинявай, е проява на гражданска дезориентация. Това означава, че вместо горди граждани, които знаят как могат да защитят правата си, вие, студентите, се превръщате в просители на благоворението на една корумпирана, некадърна, вредна за страната и народа власт.

Аз вярвам, че по-голямата част от студентството има развито гражданско съзнание и скоро протестът ще придобие смислена форма. Не може да се протестира за "повече морал", щото моралните въпроси се решават по съвсем друг начин. Не може да се слагат всички политици в един кюп, щото това опит за оневиняване на истинските виновници, които ръкопляскат на такива моралистични приказки. Изобщо се налага повече да се обсъжда ситуацията, да се спори, та да се изяви същината на проблема, та да се разбере за какво по-точно си заслужава да се протестира. Иначе от протестите ефект няма да има. Ето, вчера някои издигнаха лозунг "Стига реституция!", този лозунг най-много е харесал на правителството, оглавявано от комунисти, "чиито идеали в сърцето са все същите", а те са врагове на частната собственост не за друго, а понеже предпочитат да я заграбят чуждото за себе си... доказано от цялата история на България в ХХ век...

Селин каза...

ЕВАЛА на Мирослав и останалите организатори. БРАВО на вас!!! Не ги обвинявайте за ораторство и т.н, ако искате професионалисти в организацията, обърнете се към Расате. Тези хора, които направиха този протест го направиха не с професионалността на политици и мошеници, искащи да яхнат вълната, а със сърцата на хора, които искат да променят нещо. Нека им благодарим за това, което направиха, вместо да хвърляме камъни по тях. Всеки, който смята, че би се справил по-добре - да се размърда и да го направи, а не да обвинява тези, които действат, вместо да говорят!

Протестът беше много добър, само ме притеснява Расате и качулатата му гвардия. Бтв, оная лудата с националния костюм направо не мога да я трая. ><

Ангел Грънчаров каза...

Моето мнение по "епохалния спор Слави Трифонов-Пирински" за дипутатите, Парламента и промяната, което има пряко отношение към тукашната дискусия, стана дългичко и затова го публикувам отделно: Защо "народният трибун" Слави Трифонов разиграва толкова пошло театро и плещи чак такива глупости?

Трябва повечко да се мисли и тогава нещата у нас може и да потръгнат, иначе рискуваме ако не знаем какво точно искаме, да продължим затъваме в тинята...

Мирослав Джоканов каза...

В демократична държава хората могат да упражняват контрол над държавните институции по два начина - пряк, чрез ИЗБОРИ и непряк чрез ПРОТЕСТИ, когато смятат, че народните представители не изпълняват интересите на електората, който представляват. Може би поради неопитност не разбирам какво ще рече "Политически протест". Ние не сме излезли на улицата с безусловното решение да сменяме настощият политически елит, стига те да покажат готовност за действия в насока "защита интересите на студентите в студентските градчета".
Без значение кой е на власт, трябва да се упражнява натиск над него, защото само тогава той ще си върши работата. За съжаление в България, по мое скромно мнение, такова е дереджето.

Ангел Грънчаров каза...

Тази е ролята на гражданите, на данъкоплатците: да държат изкъсо властта, да изискват, когато не си изпълняват обещанията или открито злоупотребяват, да излизат на протести и да ги принуждават да си вършат работата, а пък ако въпреки това властта не си взема поука, да воюват за предсрочни избори.

Ако нашите студенти очакват настоящата изцяло дискредитирана и корумпирана власт да им реши проблемите, то явно са големи наивници: такова правителство не само че не решава проблемите, напротив, то е проблемът! И трябва да се свали, за да се отприщи промяната. ЕС, ЕК, целият свят ни се чуди на акъла, че ги търпим тия - какво още трябва да се случи, че да започнем като граждани да си изпълняваме функцията?! А та е: да респектираме властта, да я държим под контрол. Ако не го правим, властта става арогантна като нашата. Станишев, Гоце Първанов и пр., ако идете да им се молите, ще ви излъжат, ще ви обещаят, и ще ви окрадат - нима вие още не знаете, че тази власт се прочу по цял свят с кражбите си?! Как ще ви окрадат ли? Много просто: ако протестирате, ще гласуват от излишъка някакви пари, за да ви подкупят да си мирувате, а пък после със свои фирми ще окрадат парите, които уж ви били дали. Това е, драги студенти, бъдете смели и взискателни граждани, дайте пример на заспалия благодушен народец, не допускайте властта да ви прави на пълни наивници!

Анонимен каза...

Страшно се радвам на всичко това, което правите и ви подкрепяме от Варна. Много искам и тук да направим протест след депутатската ваканция. Не е ли добре да се създаде единен студентски форум както полицаите и така да се организираме в повечето градове.
На 14.01 от форума на майките също ще ви подкрепят. Ще дойдат много повече хора.
Не спирайте да повтаряте, че протеста не е политически и по-точно че не е партизански, казвайте че не ви интересува нито една партия. Те може да се лепят, но никой в БГ не обича партии.
В София е съвсем реално от 2 милиона да се съберат десетки хиляди. Напълно постижимо и съм готова да ви помагам с каквото мога.

Мирослав Джоканов каза...

Ако наистина имаш желание да се включиш в протестите на 14 януари, можеш да потърсиш контакт с мен. Тогава ще има студенти от Пловдив и Велико Търново. Ако и някой от Варна се включи ще е супер.
skype: mirro-shao
Facebook: Мирослав Джоканов

Анонимен каза...

Думата „демокрация“ произлиза от древногръцки език: „demos“ означава „хора“, а „kratein“ — „управлявам“.Или с други думи власт на народа!Много хора спекулират със значението на думата, това е от незнание, незаитересованост или защото така е по-лесно, а на много хора и по-изгодно.Време е да упражним правото си да уволним некадърните служители, за неспазване на работното време, както и неизпълнение на задълженията си!Нека на 14.01.2009 да се съберем, не само студенти, но и всички недоволни от работата на подчинените си. Извикайте близки, прятели, роднини и познати.

Stel' каза...

Научих за протестите чак на 19-и, след като кацнах от Виена.
Май се случи да летя с представителка на онези, за които се чудите що баш тогава излезли във ваканция.
Не сме се запознавали, просто нямаше как да не се забележи суетното поведение на гейта, опитващо (и успяващо поне за момент) да привлече внимание... та да стане ясно, че ние не сме някой от ония случайници, отбили се до Виена за селяшко-меркантилно коледно пазаруване...
Моето внимание бе привлечено по-задълго спрямо това на останалите пътници, тъй като обичам да наблюдавам подобни изпълнения.

Та, моля да проявите разбиране, хората са много изморени от пътуване и промотиране на собствените си личности
Полага им се ваканция. И да, точно сега :)

... Относно самите студентски протести... само се надявам да не бъдат после използвани за пореден път като евтино и лесно запалимо гориво за нечии интереси...

Стойчо каза...

Много добра статия за отказа от „политика“ http://marfieta.wordpress.com/2008/12/22/1-2/

Stel' каза...

Ех, Стойчо ... :))) шА ли си играем на "не съм от тях, как` Сийке" ... А не съм!- от по-лошите съм :)
Не ме провокирай точно тук да разказвам...- няма да се поддам, защото разказът би бил обезсърчителен. А последното, което искам, е да обезсърчавам.
Вярвам, че има "добавена стойност" в усилията на всяко следващо поколение и именно в това е шанса за успех. Не смятам, че отрицателното ми "ноу-хау" има стойност към днешна дата.
Извън сигналната лампичка (последните редчета от предния ми пост) не бих споделила нищо от "преди"... колкото и да се изкушавам да постна линк към първия и единствен засега пост в блога на един от онези хора, най-горещите тогава...
~~~
... За мен няма спор по това, че няма нещо, което да не е политика.
И не е реалистично да разграничаваме което и да е свое действие или бездействие от политиката. Наясно съм, че всичко което правя, особено когато съм извън страната, е политика... и първата емблема, която автоматично ми се присвоява (преди професионалната дори), е - българка.
Чак след това ми се присвояват статута и съответните (поведенчески, професионални и политически) отговорности на global нинамсикво.

Който си вярва, че е независим от политиката, все едно вярва,че е независим от законите на физиката. Крачка напред от клона, на който някой е "кацнал" би бил прекрасна проверка на това.

В снощния ни разговор визирах политиканстването, като афектирани действия без ясна цел, респективно-лесно манипулируеми от онези, чиято цел (им) е напълно ясна.
~~~
Позволявам си да оставя коментара си тук, въпреки възможността да го отправя лично и непублично.
Защото вероятно няма да се хареса на "публиката" и това е ценно, доколкото ще отрази присъствие на хора като мен. Които са положително настроени, с отрицателен опит в аналогични явления отпреди, и (поне за момента) по-скоро индивидуално и непублично "правещи/неправещи"
И- да- както го каза ти "скрили се в черупката си" да повръщат още от политиканстване (в смисъла, споменат по-горе)
Да се разобяснявам, че и без публичност и насред такова повръщане човек пак може да допринесе немалко, е леко излишно.

Ощипана мома :)))

Stel' каза...

Мирослав Джоканов,
Важно ми е да напиша и нещо лично към теб, доколкото представляваш онези, заради които тази тема изобщо съществува.
Важно ми е, защото в написаното от теб виждам рискови моменти, всеки от които съдържа потенциал да се обезмисли или отклони вложената и влаганата от вас енергия.
Далеч съм от майчински тип желание "да предпазя". Това можете само вие да направите, и имате достатъчно капацитет за целта.
Аз мога само да ви обърна внимание върху някои неща- ако прецените за уместно, ще постоите малко над тях и може би ще ги преосмислите. И може би ще си струва преосмислянето.
~~~
На въпроса
Неуместно ми се струва подчертаването на факта, че вий не сте от Тях. Защо е това робуване на идеята, че трябва да си непременно "беден", за да ти се има доверие? Дали караш кола модел 2008 или нещо скрибуцащо от миналия век не ме вълнува особено и не ми е критерий дали ще ти вярвам или не.
"Роден съм и съм израстнал в бедно работническо семейство" отдавна не би трябвало да е непременно положителна атестация в едно зряло общество. А да протестираш и да разчиташ, че това има смисъл, е възможно само ако вярваш, че обществото е узряло за протеста ти
Или -още по-оптимистичния вариант- че протестът ще допринесе за узряване на обществото. Да размахваш знамето на мизерията едва ли е добър стимул за съзряване- нима тази антична псевдо-ценност ще прокрамираш?
(моля, не се подвеждай от употребата на 2л.ед.ч.- аз така си говоря)
~~~
Друго...
Както вече писах по-горе, ако ви липсват ясни критерии и визия за търсената промяна- това ви прави (идея нямаш колко) уязвими за манипулации.
Подчертавам, че не визирам морала ви. Визирам един специфичен вид "наивност" (не е точната дума), присъща на подобни социални явления, чието основно гориво е афекта и основна поддържаща сила- публичността, масовостта, лозунгово-скандиращата изразност.
Вярвам, че вашето поколение е в нужната "доза" по-цинично и зряло от моето. Иначе не бих се намесила дори и с няколко някаквиси поста.

Ще ти покажа кое примерно ме наведе на тези мисли за недостатъчните критерии и визия:
"Ние не сме излезли на улицата с безусловното решение да сменяме настощият политически елит, стига те да покажат готовност за действия в насока "защита интересите на студентите в студентските градчета".

Какви са критериите ви за "готовност за действия", какви действия в тази посока очаквате, какви биха ви удовлетворили и какви- не, докъде точно бихте стигнали и как... ?
... Подобното привличало подобно... И по закона за привличането, общите неясни искания резултират в общи неясни мерки. Ще ви удовлетвори ли това или сте много по-наясно какво точно искате?
Прощавай, не съм запозната в детайли с всичко около вашия протест... и бих се радвала да греша в колкото се може повече от изложеното по-горе

Аз ще направя тихичко каквото мога и както аз го желая, но ти се чувствай поканен да ми мяташ камъни по "аполити(-канства-)щата" тиква- винаги е полезно

Стойчо каза...

Всъщност това от което бягат е „партизанщина“ – но т.к.тези, които управляват общественото мнение са свързани с „партизаните“, затова умишлено подменят значението на думата политика, защото иначе ще се разбере истината, че хората бягат от „партизаните“ и партизанщината, а не от политиката.
Трябва да си върнем политиката

Анонимен каза...

"ЕВАЛА на Мирослав и останалите организатори. БРАВО на вас!!! Не ги обвинявайте за ораторство и т.н, ако искате професионалисти в организацията, обърнете се към Расате. Тези хора, които направиха този протест го направиха не с професионалността на политици и мошеници, искащи да яхнат вълната, а със сърцата на хора, които искат да променят нещо. Нека им благодарим за това, което направиха, вместо да хвърляме камъни по тях. Всеки, който смята, че би се справил по-добре - да се размърда и да го направи, а не да обвинява тези, които действат, вместо да говорят!"

Анонимен каза...

Моите поздравления за г-н Джоканов и действията му! Присъединявам се към обнадеждените от съществуването на такива ярки изрази на критична социалнозначима позиция. Студентският град има нужда от сериозна промяна и създаване на условия предимно за интелектуална работа. Аз също като него съм на мнение, че в съвременното общество подобни акции са възможни без те да бъдат превръщани в елемент и функция на организирания политически живот. Гражданският натиск може и дори трябва да остане извън политическите структури, което няма никаква връзка с обхвата на понятието политика. Политиката, разбирана така широко, се прави не само от професионални политици и в такъв смисъл се доближавам до последната реплика на Стойчо.

АнонименЪ

Анонимен каза...

Уточнение. "Политическите структури" да се чете като "партийните структури".

АнонименЪ

Стойчо каза...

„Партизански“ е по-точния термин, но мисля, че сме се разбрали за смисъла. (не бих сложил обезателно негативно значение в думата „партия“ т.к. партиите са единиият от двата механизма, по които се отбират хората, работещи в държавната(общинска) власт. А другият механизъм са изборите).

Затова нека говорим за „партизани“ и „партизанщина“, когато говорим за негативното лице на системата.

Радвам се, че ме разбрахте:-)

Анонимен каза...

Знаете ли в повечето форуми има голяма цензура и е пълно със провокатори и саботьори по темата за протеста. Тъкмо хората се ентусиазират, а те искат да ги откажат. Мисля, че е наложително as soon as possible някой от вас, който има възможност да направи общ форум, където да се съберем всички. Първо има нужда от свободна зона и второ от един форум, не в 1000 да се пръскат идеите. Ако поне след празниците веднага имаме форум, мисля че ще се получи по-добре и повече хора ще дойдат.

Стойчо каза...

Че какво ти пречи да коментираш тук?

Анонимен каза...

Не че нещо, но това на последната снимка не са ли две жени дето се прегръщат =)

komitata каза...

Последният анонимен печели награда за наблюдателност.

Мирослав Джоканов каза...

Отговорям на Стела относно конкретиката на нашите искания. Направо ще ти изложа част от тях:
1. Бързо, справедливо и сурово наказание за убийците на Стоян Балтов;
2. Разследване на виновните институции, допуснали предпоставки за възникването на подобни инциденти;
3. Отчет на МВР и Прокуратура за извършената дейност, обявяване на всичките участници в убийството на Стоян, достъп до видеоматериалите от вечерта на убийството;
4. Одържавяване на територията на Студентските градчета в Република България и изцяло държавно стопанисване на общежития и площи;
5. Незабавни общи действия на държавни, общински и университетски институции за оформянето на Студентските градчета като територия за обучение и отдих на студенти;
6. Всички дискотеки и заведения незабавно да изпълнят законовите и нормативните изисквания, обектите на нарушителите да бъдат закрити;
7. Незабавни мерки по отношение на подобряване инфраструктурата, сигурността и осветлението в Студентските градчета;
8. Ограничаване на транспортния трафик през Студентските градчета и строг контрол над паркирането на автомобили по тротоари и зелени площи;
9. Стопанисваните от университетите сгради да се ползват само и единствено за студентски нужди;
10. Обвързване на капацитета на висшите училища с наличния сграден фонд, в изпълнение на всички нормативни изисквания и европейски предписания;
11. Ограничаване и контрол продажбата на алкохол в Студентските градчета и забрана за хазартна дейност;
12. Подобрено медицинско обслужване в Студентските градчета;
13. Повишаване ефективността на органите на реда на територията на Студентските градчета.

В случай, че прецениш гореспоменатите студентски искания за неконкретни, съм длъжен да поясня, че моята гражданска отговорност е да кажа КАКВИ са нашите искания, а не КАК подробно да ги постигнем - това е избор на Държавността. Не, че ние не сме обсъждали различни подробни и излишно конкретни планове за реализиране на нашите искания.
Но това, с което ни посрещат е "ЛИПСА НА ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ", политическа мерзавост и страхливост.

Правова държава е тази, в която има правила и закони, и тези, които ги нарушават биват санкционирани и наказвани. Е, в България стана политическа ценност да се играе не по правилата.
Няма наказани => създава се чувство за безнаказаност => това се мултиплицира и върху обществения морал.

Политически ли е този протест? Да, политически е, защото засяга цялото общество, засяга решението дали желаем като цяло да живеем в правова държава или не.

Анонимен каза...

Сега виждам отговора на Мирослав... Не бих коментирала подред всички искания- ще се получи огромно нещо, и вероятно ще провокирам никому ненужно зацикляне в нищене на детайли (помисли какво би се получило ако стартирам само с блиц-анализ на конкретиката в "бързо", "сурово", да не говорим за клонящата към безкрайност разтегливост на "справедливо").

Обобщено- да, все още липсва конкретност в някои от изложените искания, доколкото липсва ясна визия за очаквано удовлетворително положение.
Липсва ли и разбирането, че подобни искания (изключая 1-2) няма как да бъдат удовлетворени в изолирания мащаб на Студентски град, само? Просто защото не са така "тясно локални"... и няма как да бъдат.

~~~
И... прощавай, не мога да видя своята например "гражданска отговорност" свеждаща се просто до това да изложа исканията си... Моето разбиране за гражданската ми отговорност касае и участието ми в реализирането на тези искания. Не критикувам твоето. Просто не го приемам за себе си.
~~~
Не смятам да ти/ви викам "Евала", да благодаря, нито да привнасям още афектиращи журнализми в лозунгите.
Не смятам и да развявам уверения, че не опитвам да препъвам ничии пориви и прочие забавни предположения на един анонимен.
Всъщност съм провокатор, така си е- смятам, че все пак провокирах да си по-добър спрямо себе си отпреди минута.
В горното изречение второто лице не е лично... отнеси го ако щеш към човек, към група хора или идея; а "по-добър" следва да се разбира в широк смисъл.
В тази посока нямам повече какво да кажа- би било повторение на вече казаното с други думи
~~~
Насред всичкото това бяха подминати няколко ценни за мен неща, например вметката на Стойчо за "смесването и отграничаването"...
Струва си да "завие" в тази посока темата...

пак С.

Анонимен каза...

Аз също съм от Варна и за съжаление не мога да дойда до София, тъй като все пак съм в сесия. Но бих се включил в организирането на протести и тук на место. давам си e-mail: demokrat@mail.bg
Студент съм във ВИНС-а спец. Туризъм, преди това в Германия съм учил политология и икономика и съм участвал в местната студентска политика на университета.
Очаквам да се съберем да обсъдим някакви общи идеи
Поздрави от Варна!

Анонимен каза...

За съжаление организатор във Варна няма… Нашите Председатели на Студентските Съвети не искаха да има протести. Аз бях противм, но нищо не можа да се направи. Ще се съберем пред Окръжният съд и само това можем да направим за сега. Аз няма да имам възможността да дойда в 11, но към 1 трябва да съм вече във Варна и ще дойда. А на 15 и 16 съм там цял ден от 11 до когато стоим. Дано се съберем повече, но както винаги ние от Варна сме доста по пасивни, защото повечето ни студенти не са от Варна или по-точно нашият манталитет е като този на цяла България- стоим си мирно, докато другите а*ат върху нас… което е жално!

Анонимен каза...

мисля, че не беше добре подготвен за пред медиите. необходими са повече връзки с други непартийни организации. добре е да се търсят пенсионерите- никой не може да повярва че и те били екстремисти, а и полицията няма лесно да използва сила нали по цял свят биха излъчили как бият баби и дядовци....
Срещу ченгетата най- добре е да се избягва насилие, но ако се стигне до сблъсък при тези температури просто да се използва вода - не е опасна, а с една бутилка минерална вода изваждаш човека от строя и каската не помага.....

Анонимен каза...

Не успях да проследя протеста на 15.01, но на 14.01 по Канал 3 излъчи на живо от различни точки на площада.
Ще си позволя да отправя (след многото забележки) може би само една забележка към организаторите: Имахте уредби за озвучаване. Защо не ги използвахте както трябва? Можеше да подготвите възрожденски песни, включително и химна при започване на протеста.
Но при усложнената обстановка едва ли ви е било до това. . .

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)