четвъртък, декември 18, 2008

Оправячите на Студентски град

София. Главният архитект на София Петър Диков е разпоредил проверка на всички обекти, построени в „Студентски град”. Проверката ще включва - как са получили разрешение, как са били построени. Пред журналисти Петър Диков обясни, че няма официално разрешение за отварянето на дискотека „Амнезия” в „Студентски град”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. (източник)

Ректорът на Техническия университет Камен Веселинов предлага да се ограничи работното време на заведенията в Студентски град

„Проблемите са свързани с безумната реституция и безумното застрояване, което се направи. Надявам се, че ще се положат някакви усилия и те няма да са бързо затихващи. Ректорите се опитаха да предложат някои ограничения в застрояването и те бяха приети”, посочи Веселинов

„Не съм много оптимист. Това, което изпуснахме, и това, което не трябваше да се допуска, е да се превръща Студентски град в центъра на развлечения на София”, категоричен бе Камен Веселинов.

Той направи предложение към участниците в работната група - да се ограничи работното време на заведенията в Студентски град до полунощ. „Ако се ограничи работното време на заведенията, ще се ограничи приходът на външни хора в Студентски град”, заяви Веселинов. По думите му - вечерно време половин София се изнася за забавление в Студентски град. източникСофия. Искаме пари от министерството за постоянен видеоконтрол на блоковете в Студентски град. Ако около заведенията си сложат по няколко камери, освен на входа, въпросите ще бъдат решени. Това каза Борислав Дамянов, началник отдел „Студентски общежития и столове” към Техническия университет,

Според Дамянов проблемите в общежитията на идват от студентите трети и четвърти курс, които вече са работещи момичета и момчета. Проблемите идват от студентите в първи и втори курс, които са за първа година далеч от родителите.

Той припомни, че преди началото на демократичните промени е съществувала традиция във всеки блок на Студентските общежития, да бъде настаняван по един крайно нуждаещ се полицай. източник


Почна ли да ви пари под гъзовете, чичовци? Как не ви е срам. Трябваше студентите да се вдигнат, за да се сетите, че в Студентски град има проблеми. А предложенията ви показват, че никога досега не сте мислили за тези проблеми и никога не сте мислили за решаването им, камо ли да повдигате въпроса пред някого. Късно. Кутията на Пандора се отвори и за всеки от вас ще има коледно подаръче.

20 коментара:

Радан Кънев каза...

Огромна част от проблемите са СЪЗДАДЕНИ от чиновничета по университетите и т.нар. "Студентски съвети", Комита.

Сега им е виновна реституцията - че има съмнителни реституции, има. Има корупция по общините, вещи лица в съда и т.н., което води до спорни реституции.

Но големите проблеми в Студентски град ги има много от преди реституцията...

komitata каза...

Ама те са толкова нагли. Виновни са им студентите първи и втори курс, виновни са приходящите, виновно е министерството че няма пари за камери, виновни са дискотеките...

Само към себе си не поглеждат.

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Мен леко ме обзема подозрението, че има няколко типчета, които правят опит в момента да се пробутат в политиката, около разправиите в Студентски град. Дано да бъркам, но ми се срува, че ще се опитат поне един-двама от въпросните студенти. И ще еб*т майката на всякакви граждански начинания за следващите 5 години.

komitata каза...

Това е напълно закономерно да се появят нови студентски лидери. Важното е протестите да не отидат нахалост.

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Знам, че е закономерно, но все пак си мисля, че преднамерено ще се опитат да влязат в "големата игра" ;)

Пламен каза...

А предложените мерки са просто смешка - кръгла нула, облечена в думи, колкото да се замаже положението.

Belomore каза...

Не виждам защо беззаконието в Студентски град трябва да се превръща в особено казус на фона на беззаконието в цялата ни държавна кочина.

Дискотека "Амнезия" нямала разрешение да функционира.
Чудо голямо, публична тайна е, че сума ти жилищни сгради, магазини, заведения, банкови офиси и какво ли още функционира без разрешение за ползване - някой е да е казал нещо?
Да има наказани лица (има глоби по закон)?

Да продължаваме ли с примерите?

Студентските съвети нищо не могат да направят сами. Нищо.

Спас Колев каза...

Най-тъпото е, друго - когато се опитваш да свършиш дадена работа с инструмент, предназначен за друго, резултатите са предвидими.

Кой ще подобрява сигурността по улиците - главният архитект на София, ректорът на МЕИ, чиновник от някаква фирма, даваща имоти под наем? Ако са разпуснали полицията без да разбера, защо не са ми върнали част от данъците?

Анонимен каза...

Единственият смислен коментар е от Спас Колев.
Другите сте като песове на синджир. Лаетее и до там. Гюбрето няма да се изчиси с писане из интернет.

dzver каза...

По мое време тая работа със студентските общежития и студентските и академични съвети беше извор на непрекъсната корупция. Помня с много отвращение разни индивиди от СДС в студентски град.

Blagun каза...

Живях в Студентски град като аспирант и млад научен работник (каква комбинация - хем научен, хем работник!), неженен, после женен, после с 1 дете за 13 години - от 1986 до 1999. После още 8 години в собствено жилище, но в кооперация на научни работници в подстъпите на Студентски град.
Категорично съм съгласен с "дзвер", че настаняването, пренастаняването и оставането винаги е било корупционен и политически проблем. Свидетел и (неактивен) участник съм още в първите опити за граждански сдружения и състезание с повече от един кон - разбира се, под крилото на ОФ. После някои от деятелите станаха депутати и общински съветници, и то предимно от столетната партия-кърмилница.

Оттогава се смениха всякакви управления. И никой не каза: нищо няма да правим! Разтягаха се непрекъснато лакарзии: "Дайде да дадем!". Та значи оправячите не са от вчера.

А какво е в действителност? Нито Мин.на образованието, нито някой от ВУЗ-овете не успя да докаже собственост върху някаква територия. Оказва се, че партийното решение за създаване на Студентски град от 70-те не е било юридически подплатено. И защо да е - нали всичко беше единна и всенародна държавна социалистическа собственост? И съвсем закономерно, първият реституционен напън събори тази конфигурация. А оттук нататък всякакви приказки за спиране, замразяване и не-знам-какво-си не са нищо друго, освен политически пиар, който няма да издържи даже и в селския съд на Долно Уйно. Ако някъде чуя приказки за академичен град, кампус и други там задокеански глезотии, просто превключвам канала.

Питате, къде е полицията? Ама моля ви се, в Студентски град е седалището на 7 РПУ, отговорно за целия югоизток на София - Дървеница, Мусагеница, Младостите. Полицаи има. Ще ви кажа, къде са, може лично да ги потърсите:
- до Онкологията на пешеходния светофар
- по Г.М.Димитров до Софавто на ограничението 40 кв/ч
- на Симеоновско шосе и разклона за Студентски град.
И какво, че в района им гръмнаха Илия Павлов, цяла сюрия бандити в хотел Амбасадор, "попския" разстрел, картечния обстрел около НСА? Важното е, че "работят" за сигурността на нашите улици...

Вали каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

А, бе, Спасе, а, бе, Колев, а, бе, идеалисте!

Аз като писах едно писмо до СерГейчо (от правителствения сайт) с предложение да хване за ушите виновниците за спрените 220 милиона евро и да изтръска тези милиони от джобовете им, за да ги върне на народа, дори и едно проформа писмо-отговор не получих, камо ли народът да получи тези пари, а ти пък чак ресто за данъците си искаш. А, бе, ти в коя държава живееш, та чак такива претенции да имаш? Това да не ти е Германия, за която преди 10 години ми разказаха, че полицаи глобили наши българи за нарушение на германския закон (екологичен или пътен - разляла им се нафта от автомобила на улицата), глобили ги, а по-късно изпратили до България ресто, щото били надвзели пари!

Не виждаш ли, че нарочно е разпусната тази полиция, за да се пуска кръв на народа от време на време (пък и на някой наш човек - я депутат, я друг), за да не забравя народът кой командва в държавата?

Не осъзнаваш ли, че ако всички ние, които все още сме живи останали в България, сме тук само заради играта на демокрация (тоест - за да сме гласоподаватели по време на избори) и за да сме данъкоплатци, та да има от кого да се краде и в името на кого да се лапат еврофондовете?

И това няма да се промени докато Европа не осъзнае вековния руски имперски стремеж за излаз на проливите и не отреже руските мераци веднъж за винаги! Защото Русия все още управлява България чрез собствените си креатури, а Европа все още се ослушва!!!

За да разберете дълбоките корени на сегашната българска действителност, погледнете какво е прозрял Захари Стоянов още преди век - http://www.extremecentrepoint.com/?p=335 , а също и http://www.extremecentrepoint.com/?p=311 .

Хайде със здраве и умната! Ако не с умната, то с русата!

Послепис!!!

Възможно е да не съм прав в гореописаното. Тогава излиза, че съвременните комунистически управници са просто некадърници.

Анонимен каза...

dzver, blagun, пламене и компания, катозключим г-н кънев, който има ясна политическа позиция и я отстоява с името си и работата си, какво сте предприели останалите в реалния свят извън глаголстването и морализаторстването в мрежата?

Belomore каза...

В качеството на какъв точно искаш отчет, уважаеми Анонимний?
Къде да ти го пратя в писмена форма?
А ти? Какво си направил, за да критикуваш? Трябва ли да си направил нещо, за да имаш това право?

И десет пъти да си повториш поста, ефект няма да има.

Айде со здраве и Весела Драганова!

Анонимен каза...

Belomore, щом те успокоява, пиши. Дори един да те прочете, егото ти ще е почесано. То, егото, май е като крастата иманужда от постоянни грижи.

Belomore каза...

Благодаря за споделените с широката аудитория емоции и преживявания!

Любомир Попов каза...

Работих близо 3 години в район "Студентски". Част от работата ми беше да обикалям и проверявам "кръчмите". По едно време даже ги и броих. Към края на 2002 година имаше над 350 места за хранене и пиене - от бургер до печено прасе.нямаше "обект" без редовни документи. Ако се появеше някой, веднага го "засичахме" и наказвахме. Относно глупостта която е казал главният Архитект на Столичната община: няма официално и неофициално разрешение за функциониране. "уважаемият" архитект да бъде така добър и да попрочете наредбите, които действат на територията на Столична община. Според тях от вече 5 години не е нужно общината да дава така нареченото преди "удостоверение за търговка регистрация". Сега само се подават документите по списък, съгласно наредбата и започваш да работиш. Ако нещо не е както трябва от общината те уведомяват, че трябва да отстраниш пропуска в определен срок. Ако не го направиш, следват санкции.
Току що научих че пребили някакъв собственик на хотел на метри от полицейското управление във Варна посред бял ден. Много ми е интересно дали полицеиското има документи за да функционира?
П.С.: Студентски град наистина е построен незаконно. Единици са блоковете с документи за построяването им. За ВУЗ-ъвете нямам спомен дали имаше, но Зимния със сигурност няма.

Анонимен каза...

Коментара е само един- вината е в тази корумпирана и некомпетентна администрация.Смениха се дузина кметове, чиновниците са си едни и същи, работят в полза на мутрите.Вместо да ремонтират общината , да си ремонтират служба ТСУ, КАТО ИЗХВРЪЛЯТ ВСИЧКИ ЧИНОВНИЦИ, ПОДГОТВЯЛИ ЗА ПОДПИС ТЕЗИ ПРЕПИСКИ.

Анонимен каза...

Пазара гласи-Свободен наем му е М...

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)