петък, декември 12, 2008

Стратегии за борба с кризата

Въпреки че кризата още не се е разразила с пълна сила, добре е да си припомним стратегиите за оцеляване, които ни вадиха от предишните кризи и да използваме все пак за нещо този болезнен исторически опит, който натрупахме:

1. Внезапен джакпот — не става дума точно за лотарията, а за емиграцията. Тези българи, които намериха сили в себе си да отлетят за Хавана, а по пътя да слязат на летище Гандер в Канада изтеглиха печелившото билетче преди всички. Светът още не беше настръхнал срещу българските емигранти, а и вълната още не беше започнала, така че точно те сравнително бързо и безболезнено се справиха с имиграцията и интеграцията в новите си общества. Малък проблем — държавите, в които сега може да се емигрира като че ли са ударени по-жестоко от кризата и от нас. Твърде дълго време ще трябва да се мият чинии и да се разнасят пици, за да се спасиш от кризата. Все още не е ясно струва ли си.

2. Работа в западна фирма — Работата в западна фирма беше вторият метод ("вътрешна емиграция"). Работиш тук, но работиш за Запада, всеки месец ти идва заплата в твърда валута. Страхотната заплата беше около 200 долара. Спокойно стигаха за приличен живот и оставаха. Недостатък — трябваше да търпиш разрухата, мутрите и престъпността. Плюс — по улиците почти нямаше коли в тежките моменти. В момента — не е ясно кои от тези фирми ще оцелеят, а кои не.

3. Работа в държавната администрация или в държавна фирма монополист — Кофти вариант, малко пари, бюрокрация, скотски отношения в службата. Плюс — сигурност на работното място. Минус — има риск заплатата да ти стане 5 долара, докато се задействат да ти я индексират. Приложимост днес — неясна. Със сигурност ако нечии доходи ще се хвърлят във фризера, тази категория ще е първата.

4. Работа в българска частна фирма за валута, например в недвижимите имоти. Първо - валутата не е това спасение, което беше. Сега и левът е валута. Сега валутата също може да представлява риск. Второ - недвижими имоти ли? Ха! Че то половината брокери ще си търсят работа през 2009-та година.

5. Връщане към корените. Минимизиране на консумацията и минаване към натурално стопанство — означава приготвяне на зимнина, игра със сезонните цени на продуктите, минаване на почти натурално стопанство в което се харчат пари само за ток, сол и вода. Може би част от хората по селата ще го практикуват. Те и досега го практикуваха, но ще го засилят. Пряко следствие от тая стратегия е засилването на сивия сектор — ще намалеят "лудите", които декларират произведените от тях за домашна употреба алкохоли, да не говорим за други питейни и съестни продукти. Приложимост — проблем е, че изчезнаха бурканите ОМНИЯ, както и капачките за тях.

6. Впускане в черния бизнес - мутри, наркотици, хазарт, бели робини и всички останали прелести на прехода. Очаквайте нови хитове от ранга на "Радка пиратка". Приложимо във всички времена и народи. Очаквайте и все по-смешни вътрешни министри.

7. Впускане в полу-белия частен бизнес. Хубавите длъжности на заплата намаляват. Някои хора използват бурното море да се хвърлят надолу с главата в него. Кризата е страшна, но дава и възможности. Ще израстнат нови бизнеси, ще се появят нови лица. Това е най-оптимистичната част. Ще ги мачка бюрокрацията и наново стегнатите данъчни и бизнес закони. Ще ги мачкат конкуренти, не винаги по пазарни принципи. Приложимост — тези хора ще останат без личен живот и свободно време поне за 4-5 години напред.

8. Куфарна търговия и контрабанда. Проблематично, защото кризата е световна и всеобхватна, границите около нас поизчезнаха, а контролът се усили. Като най-уязвими, полицията първо ще демонстрира постижения точно върху тази категория бизнес начинания.

Сигурно има и още, но в момента не се сещам. Допълвайте. ;-)

10 коментара:

Анонимен каза...

Вместо да търсим разни варианти за оцеляване, анализираме причините , предизвикали глобалната фин. криза и ги унищожаваме. Звучи просто и логично. Само че времето на Маркс одавна си отиде, а и Зола вече не е актуален. За да оцелеем трябва да се нагодим към новата система на управление. И това ще постигнем с много ум, хъс и съобразителност. Поне за мен това е начина за оцеляване. Албена

Анонимен каза...

Мисълта ти действително е малко!

Анонимен каза...

Криза в България няма.Всички кръчми,ресторанти и дискотеки са пълни и големите търговски вериги правят невиждани обороти.

komitata каза...

Албена, това звучи разумно. Какво значи според теб времето на Маркс си отиде?

А за останалите.. Анонимнии, анонимнии, анонимнии гласовеее...

Георги Неделчев каза...

Ще си позволя да цитирам бащата на една героиня на чик-лит роман - Беки Б. Човек вместо ПП, трябва да прави ППП. Тоест, вместо да Пести Пари, трябва да Прави Повече Пари.
Преведено в нашия случай това означава просто повече бачкане. Проблемът е, че за последните 10-ина години доста хора се научиха да живеят охолно и да печелят много без да си дават прекалено зор. Е, за тях имам една новина - свършва това време вече... :)

Анонимен каза...

Интересна ми е темата ти, затова и се включих с коментар. Равенството, братството и свободата, с които марксизмът зариби "синия пролетариат", бяха само една утопия. Временно червената психоза притъпи разума на милиони хора, но с годините настъпи и отрезвяването и тоталитарната комунистическа система се срина. Не мисля, че колелото на живота може да се върне обратно. Все още сме на стадния принцип - един да мисли, а всички като овце да вървим след него, но не мисля че има бъдеще. Човекът е личност, индивид и трябва да има възможност да избира, без да пречи на другите. Виж, това си е мое становище и дали е правилно или не, незнам, но аз така поне виждам нещата. Албена

Ярослав каза...

Тук в Русия people propose similiar ways, but I think the main hope is exploitation of the great Russian resources, as usual. And actually these resources are not infinite.

Анонимен каза...

Много важно за българите е да разберат, че един от източниците за омекотяване на удара-европейските фондове ни бе отнет, заради кражбите на управляващите ни, следователно, трябва да ги изметем от управлението на страната ни. Това е според мен най-главното, за да можем наистина да се възползваме от пълночленното си членство в ЕС! А на индивидуално ниво, българите оцеляват като хлебарки, минали през какво ли не...Кризата ще отмине все пак, но е важно какво сме правили, докато тя трае, какво сме си постлали..

Анонимен каза...

пълноправно, членство разбира се!

Ashtree каза...

Каква криза в България, бе хора! Наистина, вижте кръчмите и магазините! Та 'кризата" при нас е перманентна - от 1989 г. насам:) Вече така сме й свикнали, че не я усещаме, а не я ли усещаме-криза няма! Кризата е по-скоро световна паника, предизвикана от добре платени за целта журналисти, защото някои кръгове трябва да изперат такива суми, каквито дори в съзнанието ни не се събират! Живейте си живота!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)