сряда, декември 10, 2008

Правозащитниците не са поканени на собствения си празник

Не е ли подигравка това:

На 10 декември т. г. ще бъде отбелязана 60-ата годишнина от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека. Тази дата се чества ежегодно от 1950 г., когато с резолюция на Общото събрание на ООН 10-ти декември бе провъзгласен за Световен ден на правата на човека. По повод юбилейната годишнина МВнР и Дружеството на Обединените нации в България ще проведат тържествено събрание на 10 декември от 18.00 ч. в Аулата на СУ “Климент Охридски”. Слово ще произнесе заместник министър-председателят и министър на външните работи на Република България Ивайло Калфин. (източник)
Значи първо, не виждам на тая мила сбирка "виновниците" за тържеството, а именно правозащитниците в България. Сигурно да не развалят празничната обстановка с мрънкането си. Второ, от правителството присъства външният министър (а не вътрешният, който има много по-директно вземане-даване с правата на човека!), демек "при нас в България нещата с правата са уредени, само някъде там далеч бият негрите", трето поканено е казионното и беззъбо Дружесво на ООН в България, което има толкова общо със защитата на човешките права, колкото имам аз с тежката металургия.

И ако още не вярвате че въпросът с правата на човека при нас е на път към окончателно разрешение, прочетете капиталния правен труд на евродепутат Филиз Хюсменова в Стандарт (видяно при Нели Огнянова). Ех, този вестник — орденоносец.

12 коментара:

marfi каза...

Природозащитниците - Екогласност ли визираш ?

komitata каза...

ПРАВОзащитниците

Стойчо каза...

Трябва да се хигиенизират правата – само правата на лидерите на ДПС са универсални, останалите - да се хигиенизират

(другите депутати в Европарламента знаят ли какъв титан на мисълта имат за колега?)

Димитър каза...

"Стандарт" започва да става най-мракобесният вестник в България. Да не говорим за измисления език, на който пишат - "папироса" или "авион" направо ме влудяват...

Търновец каза...

Добре бе ... на къде я карат тая държава ватманите и ? Обратно към феодализма ? Или към ре-комунизация ???

Анонимен каза...

Проблемът на държавата не е в това че няколко обичащи да протестират срещу всичко индивиди не са поканени на някакво смотано казионно мероприятие, а в това че повечето от гражданите на гореспоменатата държава отдавна са забравили че освен права имат и някои задължения. До гуша ми е дошло куцо и сакато да реве по форумите против "корумпираните политици", след това да излезе на улицата, да мине на червено и да се опита да бутне някой лев на катаджията за да не му напише акт.

komitata каза...

Голям проблем е и това, че огромна част от гражданите са бъзливи и не смеят дори да се подписват с имената си, а камо ли да се борят за гражданските си права и очакват "протестиращите срещу всичко индивиди" да им решават проблемите.

Анонимен каза...

Сега ще кажеш и нещо за "Влечугите" (нали такива бяха) "пред компютъра" :))

САНДО каза...

И аз съм съгласен с това, че държавата е такава, каквато хората си я представят. И както един писател не може да създаде персонаж, който да е по-интелигентен от него самия, така и народът не може да излъчи управници, които да са по-кадърни от елита на страната.

Държавата е нещо просто и виртуално - става въпрос за добрата воля на хората, която ги кара да живеят заедно в името на общото благо. Обаче има и обществена норма, според която се създават законите, които пък от своя страна трябва да се спазват. Защото в държавата има права, но и задължения. Или както казва дядката Русо, ако някой се възползва от правата си, а не спазва задълженията си, целият обществен договор рухва.

Може да съм ви доскучал, но едва ли някой ще отрече, че държавата - това сме ние.

Belomore каза...

Сандо,
това е смисълът на договора - той е нещо двустранно, има права има и задължения.
В противен случай би имало напр. упълномощаване - нещо а-ла "пра'йте к'от' зна'йте...", което в нашата китна феодална държава има доста по-различен смисъл от laissez fair.

Обаче задълженията се явяват досадна подробност за много от гражданите. За съжаление - и за част от правозащитниците, които акцентират върху неприкосновеността на правата и спомагат за изграждането на погрешна представа и в самото общество, което се настройва (съвсем умишлено според мен) в погрешни посоки.

Търновец,
държавата Е феодална, тя не върви натам, тя си е там. Живеем в парцелирана икономика (както всички знаем, има бизнеси и сектори, в които външни люде нямат работа), управлявана/управляваща парцелирана политика с параван от парцелирано уж-общество на квазиелит със запазени места.
Няма никаква разлика от тимарите, хасовете и вакъфите на едновремешния падишах, поради което не трябва да се учудваме, че сегашният такъв и аверите му се държат като същински спахии. Като малки спахийчета се държат всички докопали някаква властчица тарикати спрямо някого - било то в администрация, бизнес или дори в човешките отношения.
Затова и няма промяна - на много хора им е ОК така.

Извод - трябва ни Просвещение, с което отново се връщаме към въпроса за обществения договор и Русото чиче :)

А пресата отдавна не си струва да се коментира. Понякога се питам кой в действителност чете и се връзва на разните Щандарти, Моноклитори, Трупове, Телеграпави и подобни.

Изоках се :) Бек ту бач :(

ian каза...

The Universal Declaration of Human Rights
http://www.youtube.com/watch?v=hTlrSYbCbHE

САНДО каза...

Belomore, не ни прави чест да се връщаме с два века назад - във времето на Просвещението с Русо, Дидро, Волтер, Обществения договор, утопията за благородния дивак и т.н. Толкова ли сме изостанали, че тепърва се чудим дали сме хора и дали имаме нужда от права и свободи?

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)