събота, ноември 29, 2008

ДСБ гледа напред

Блогването освен пристрастяващо, ми дава достъп до хора, места и събития, които иначе едва ли бих видял отблизо.

Ето, продължава запознанството ми с политическите партии в България. След като водих семинари на БСП и БСМ (ще разкажа, ще разкажа, обещал съм), участвах в обща акция за защита на гражданските права пред Омбудсмана съвместно с Политическо движение Социалдемократи(хората на Камов), поговорихме си в Русе със Зелените за природата в България, бях на срещата на Богомил с депутатките от ЕНП и Нено Димов по повод протеста на 11 октомври, присъствах на срещата на Мартин Димитров от СДС с блогърите и медиите, дойде време и да уважа националното събрание на ДСБ (което е нещо като конгрес) и се проведе вчера.

Събитието се проведе във ВИАС, в голямата зала. ВИАС (УАСГ) е изключителна сграда, невероятно красива, жалко само че е малко позанемарена.

Голямата зала беше натъпкана до дупка, което беше изненадващо за мен. Делегати, гости — нямаше място за всички, така че се наложи да седна на пода. Това хипарско преживяване всъщност ме окуражи.

Учудващ демократизъм цареше на входа - очаквах да ме спрат за делегатска карта или покана, но влязох без проблеми.

Пристигнах точно за речта на Иван Костов. Речта беше интересна, посветена повече на бъдещите изборни-предизборни-следизборни коалиционни действия вдясно, но също и на проблемите на България - икономиката, мафията, сигурността. Няма какво да ви я преразказвам, по-добре я чуйте цялата (и увеличете звука, че се чува тихо):
Накратко — взима се решение да се участва в следващото правителство в някаква коалиционна форма, като коректив на водещата партия. И че партията ще се готви да се явява сама на избори. Абе оставя се възможно най-широко пространство за маневри.

Сцената беше добре направена, това синьо е наистина красиво (надявам се да не го загрозят с много ЕНП оранжево).

Иван Костов говори пред събранието


Иска ми се една партия, която иска да бъде носител на европейското, във всяко едно проявление да бъде европейска и отличаваща се от околната среда. За съжаление температурата в залата беше ниска, хората бяха в палта, а украса извън сцената нямаше. Т.е., поне външно цареше същата българска унилост, както и навсякъде. Искам балони, панделки, цветя, отопление и гардероб за дрехите. Капризен съм, но Европа все някъде трябва да се започне в България.

Изказванията бяха любопитни, имаше откровени куриози, като този:
dsb-sms.ogg (192.55 KB)

Имаше още 2-3 забавни изказвания, но повечето оратори бяха достатъчно смислени и сериозни (предполагам на сайта на ДСБ ги има всички). И разбира се, няма как да пропусна изказването на Радан:Радан беше единственият изказал се, който беше цитиран лично от Иван Костов в заключителната му реч, така че ако имаше фирма, която се казва "Радан Кънев" Акционерно дружество, акциите и сериозно щяха да подскочат нагоре.

Правех си социологически експерименти, като подхвърлях идеята за оставка на Иван Костов пред различни ДСБ членове и независимо от техния темперамент, възраст, пол, образование и минало, но отхвърлянето на идеята беше достатъчно категорично от всички, макар и с различни аргументи и емоционалност.

Като цяло смятам, че ДСБ има сериозен потенциал да покаже нещо ново и интересно на идващите избори, но дали ще намери в себе си сили за това, все още предстои да разберем...

Изборът е направен - ДСБ гледа напред с Иван Костов, във възможни коалиции преди или след изборите, твърдо за смяна на сегашното катастрофално управление.

Да я видим тая работа.

25 коментара:

Анонимен каза...

Сега е момента някой (с желание да притежава банка-пералня) да отвори вторият ресторант "Олимп"!

komitata каза...

Първо, Костов трява да спечели с 60% изборите, а засега това изглежда нереално ;-)

Анонимен каза...

KOLKOTO PO BEZNAKAZANO I DOBRE SI JIVEE ZLOTO ,KOLKOTO PO-ZLE I V UNIJENIE SI JIVEE DOBROTO ,KOLKOTO "IMETO" PAZI VSEKI 1 OT ZAGINALITE VUV VOINI ILI TERORISTI4NI AKTOVE,KOLKOTO SPRQ HITLER STALIN I TURCITE V MINALOTO,KOLKOTO "IMETO" HRANI MILIONITE V AFRIKA IZMIRA6TI VSEKI DEN,KOLKOTO TOI SE GRIJI ZA NARKOTRAFIKA PO SVETA ,KOLKOTO..... MOGA DOSTA DA PRODALJAVAM ,NO MISLQ 4E NQKOI SE SE6TAT ZA KAKVO GOVORQ...
KAKVO SUM DALA NA "NEGO" SPOMENA NQKOI PO- GORE LI !??!!?....A "TOI" NALI E S TAKAVA FUNKCIQ 4E NQMA NUJDA OT NI6TO ZA KAKVO MU E MOETO DAVANE ?!?!?
A KATO SE ZAMISLQ ...ZA6TO "TOI" NI OTNEMA NE6TA ...ELEMENTARNI NA PRUV POGLED MALKI NI6TOJNI ZA "NEGO" HRANA TOK VODA NORMALNO JILI6TE USLAVIQ ZA SUZDAVANE NA DOBRO SEMEISTVO KADETO 6TE SE RAJDAT O6TE "NEGOVI" 4ADA I USLOVIQ V KOITO DA JIVEEM BEZ DA STRADAME Z A 6 T O NI OTNEMA TOVA NALI E "VSEVI6EN" MOJE I ZNAE VSI4KO !?!?!? ZA KAKVO SA MU TEZI MALKI NE6TICA OT NAS? - NEKA NI GI OSTAVI ! "TOI" MOJE DA "SI" SUZDADE MNOGO OOT TQH 4E I OTGORE!!!
HAIDE NQKOI DA MI KAJE ..........HAIDE ........MOLQ NQKOI DA MI KAJE !!!!!
ZA6TO TRQBVA BABA MI ILI MAIKA MI DA SE PRITESNQVAT ZA UTRE ? 4E KAKVO 6TE STANE AKO SE RAZBOLEQT ILI KAK 6TE IZKARAT ZIMATA ...............4AKAM NQKOI DA MI OTGOVORI...........NQKOI MOJE BI PO-BLIZAK DO "NEGO"...............HAIDE 4AKAM !!!

Ангел Грънчаров каза...

В тази връзка препоръчвам на читателите в моя блог да се информират за събитието от блога на Константин Павлов-Комитата, именно от статията му "ДСБ гледа напред". Тази статия е наистина много богата с информация, приложени са аудио и водеофайлове от изказвания на събранието, което е постижение за блога като интернет-медия с огромни възможности.

Позволявам си да благодаря на блогъра Павлов, който ми помогна и на мен самия да се информирам за случилото се в неделя. От официалните средства за информация нямахме тази възможност. Аз лично не чух нищо за събитието от т.н. "големи" и "обективни", а също и "национални" (!?) български медии.

Стойчо каза...

Съгласен съм с Ангел, че това е може би най-смислената дописка за събитието, която се появява в нета днес (пък за хартиените вестници – да не говорим...)

Влечугото каза...

Уважаеми граждани, явно всички вие сте много добре запознати с идейните основи на костовизма. Затова си позволявам да отправя към няколко въпроса, зададени на философа-марксист Грънчаров от г-жа Дора Апостолова в неговия блог:

http://angeligdb.wordpress.com/2008/11/29/2-59/

Отговор на тях не беше даден, тъй като философът сигурно е бил зает.

Другари костовисти, моля ви, бъдете така добри и отговорете на въпросите. Ако успеете да дадете достоен отговор, то това със сигурност ще спомогне за внушителната победа на г-н Костов на предстоящите избори.

И така, ето ги въпросите:

+++++++++++++++++++++++++

1. Дора Апостолова Казва:
ноември 29, 2008 at 5:07 pm

Г-н Грънчаров, за щастие чрез този клип се запознах най-сетне с вас! Ще ви задам няколко въпроса:

1) Не мислите ли, че изразяваната от Вас пристрастна оценка за г-н Костов като държавник и СДС-арския гилдия не е едностранно насочена?

2) Защо причислявате само управляващите към лагера на НЕдемократите, а не и т.самонареклата се “опозиция”, само за името”демократ ” ли, дето си е сложила в името на партията си?

3) Защо опозиционното поведение на г-н Костов се състои само в разобличаване на корупцията на управляващите с еврофондовете, а не споменава за приватизационните кражби, които БСП е правило във всичките си управления и продължава да прави - това не е ли корупция, или еврофонодвете не бяха на мода през време на г-н Костовото управление?

4)Случайно ли е тази “опозиционна” политика на “опозицията” ни в лицето на всички СДС-партийки или не?

5) Не чувствате ли, че квалификацията”Ти си ченге, защото не си с нас!” е останала единствената “дясна” идеология на г-н Костовата партия и останалите партийки на СДС.-тата?

6)Като ви чувам как смело си служите с обръщението “ченге” си спомням за новата измислица наречена “Комисия по досиетата”, съставена с участието от двата синьо-червени лагера, която върши смело същото и изкарва масово досиетата, уви, само на хорица отпреди 1989 г., които обаче нямат никакво участие в последвалото след 1989 г. разграбване на България и довеждането й до състояние сега на национална катастрофа с активните усилия на всички правителства от синьо- червения политически лагер???

7) Също от днес няма да ме учудва защо и политическите анализатори на “Идея за България” са наречени със същия звучен епитет”Ченгетата на Идея за България” и от какъв характер са клеветниците?! Знаете ли г-н Грънчаров, че в моята втора родина Финландия- една от най-развитите демокрации в света, непрозрачно осъществените приватизационни и концесионни сделки, направени през всички правителства в прехода се считат с 1 милион евро глоба и 10 години затвор с конфискация на имуществото до 10-то коляно и никога повече да не работи в държавната сфера, с губене на пенсионния си стаж в държавната сфера…( под секрет ще ви кажа, че такъв е антикорупционния закон за държанвния служител тук, а държавниците носят отговорност пожизнено и посмъртно да управлянието си БЕЗ ДАВНОСТ)? Мисля, че за огромно съжаление в България все още няма съдебни критерии”що е корупция”, защото така желае обединения по интереси “червено-син политически лагер” в НС!!!Пожелавам Ви с това си слово да стигнете максимално далеч в правене пияра на г-н Костоф- има си защо?С най голямо уважение
Дора Апостолова
Хелзинки, Финландия
Сайт “Идея за България” http://www.ideyazabulgaria.org

+++++++++++++++++++++++++

komitata каза...

Възможно ли е споровете с Ангел Грънчаров да се провеждат на неговия блог? Благодаря.

Спас Колев каза...

(Ъ, cc-by-sa за снимката на залата устройва ли те? Не е идеална, но е по-добре от нищо.)

komitata каза...

Да, ползвай свободно. Май имам и други снимки, които мога да ти пратя на мейла.

Анонимен каза...

Да се надяваме че най-сетне след тези избори този комунистически агент ще изчезне от политическата сцена, за да можеми ние да се наречем свободно десни, без някой да ни свързва с това недоразумение на прехода!

Влечугото каза...

Драги Комита,

Ще си позволя да отбележа, че аз не споря с философа-марксист, а го изобличавам като двуличник, измамник и лъжец. Самото лице Грънчаров (от Пловдив) изобщо не ме интересува. Но тази персона се е самопровъзгласила за "Трубадур на Костов" и затова в мен, а вероятно и в други хора (и влечуги), възниква убеждението, че костовизмът като теория и практика е учение лъжовно и дълбоко погрешно.

Всеки истински костовист е длъжен да защити своята вяра! Затова, ако сред вас, костовистите, има някой, който може да убеждава и спори - нека отговори на въпросите на г-жа Апостолова.

Ако единственият ви отговор е
"ти не си с нас, значи си ченге и с теб не разговаряме",
то това ще затвърди убеждението сред българите, че костовизмът е вид болшевизъм, и то от най-зловреден тип.

Тогава едва ли Преподобният Костов и людете Му някога ще спечелят изборите с 60%.

Драги Комита, ти искаш Отечественият Фронт на ДСБ да спечели изборите, нали? Ами тогава дай достоен отговор на моите вражески провокации! Отговори по убедителен начин на въпросите на г-жа Апостолова!

За жалост, "философът" Грънчаров не е способен на това...

komitata каза...

Влечуго, защо да се поддавам на провокации? ;-) Ако искаш да говорим сериозно, да говорим. Никога не съм крил мнението си че присъствието на Иван Костов на ръководния пост в ДСБ според мен повече пречи, отколкото помага на партията. Също така никога не съм крил, че не съм голям фен на ДСБ и ако гласувам за тях е обикновено свързано с голям компромис.

И, не съм член на ДСБ.

Старая се да бъда независим и да имам собствен поглед върху политическия живот. В последната година се запознах с хора от най-различни партии от целия политически спектър. И изненада - почти навсякъде има свестни хора, с които можеш да си кажеш приказката и да намериш общи допирни точки.

ДСБ приятно ме изненада и се надявам това да съм го предал точно в материала. Славословенето на Костов от партийните активисти беше сведено до минимум, разумните идеи преобладаваха, партийните интриги, които можеха да бъдат наблюдавани от външен човек (мен) бяха под границата на допустимото.

Приближават избори и пак трябва да избираме. Но тоя път алтернативата която сега е на власте е твърде добре позната и твърде вредна просто така да я оставим да ни мъчи още един мандат.

Нервната акула каза...

Мхм, ние десебарите май сме набедени за фанатици и неразумни юроди (от това, което чета тук-таме из нета):)Доста несправедливо, междувпрочем.
Хареса ми дописката, Комита.

Belomore каза...

ДСБ гледа напред.
Но какво вижда?
Заглавието тягостно ми напомня безсмъртното "Дядо Йоцо гледа".

Напълно подкрепям казаното от Радан, но доколко то се споделя от съпартийците му?
Казвам именно съпартийците, а не от потенциалните гласоподаватели, защото разлика има, макар сигурно аз да съм един от общо десетимата гласоподаватели на ДСБ - некостовисти :)
По скромното ми мнение, което от една страна е неекспертно, но, от друга, имам претенции да е малко над средното равнище на среднополитизирания българин, ДСБ спа прекалено дълго последните две-години и пропусна много шансове да излезе от стереотипа "Партията на Костов". А ако не излезе от този стереотип, бъдещето пред нея е сумрачно.
Прекалено дълго основната драма в ДСБ (изглеждаше като да) беше "ты Командира любиш и точно сколько с его гордишся?", а не, как да оцелее партията и идеята в условията на новата политическа реалност, която е факт, харесва ни или не.

В този ред, за да не изглеждам като поредния дудньо (какъвто несъмнено съм...), бих казал, че аз лично бих искал да видя в ДСБ една бойка партия, готова да приеме предизвикателството "всичко или нищо" и да се яви сама на изборите, а не в някакви странни коалиционни форми.
Ако мине прага - чудесно, ще има силата наистина да бъде такъв гарант, какъвто Радан описва и гласът й ще се чува повече. Ако не - толкова.
Ако ДСБ влезе отсега в предизборна и, съответно, в следизборна управленска коалиция, според мен това ще са последните й избори или най-малкото последното й участие в парламента, независимо от резултата сега и от резултата на евентуалното дясно управление. Защо мисля така - защото при неуспех контрата ще е за всички, а при успех ползите ще са само за видимя и лесно различим (независимо от това как се отбелязват разликите) субект в коалицията, а това няма да е ДСБ.

Влечугото каза...

Драги Комита,

Дали осъзнаваш, че изпадаш във велика Ерес? Самата мисъл, че Препофобният би могъл да не е Начело е Кощунство!!! Ти оспорваш фундамента на костовисткото учение и, да знаеш, съвсем скоро Грънчи ще те обяви за комунист, провокатор и ченге!

Сега по-сериозно.

Не знам с какво точно те е изненадала приятно ДСБ. Най-вероятно с тяхната антикомунистическа, антиправителствена и антипутинска реторика. Да, умеят тези демагози да казват това, което би се харесало на хора с такава нагласа.

Но освен празни думи (затова пък изречени с апломб) при десебарските вождове няма нищо друго. Играят, синковците, и то умело, ролята на лидерите на ранното СДС. Гръмки приказки, обещания, закани, но само това.

Реалните им дела, ако има такива, са свързани единствено с обогатяването - тяхното и на "братовчедите" от БСП с които, за пред хората много се мразят, но всъщност си приличат като две капки вода и винаги негласно се подкрепят.

Според мен, дейността на тази пасмина цели единствено да заблуди българите за пореден път и да не позволи на власт да дойдат хора честни, неопетнени и несвързани с мафията. Така както ранните седесарски вождове направиха всичко възможно и невъзможно, за да отстранят истинските борци за демокрация, затваряни и тормозени от комунистите, от политическия живот на страната. Резултатът е налице.

Спирам до тук. Ако наистина си човек независим и ако имаш собствен поглед върху политическия живот, рано или късно ще се убедиш в правотата ми.

Що се отнася до писанията на Грънчи - с твое позволение ще му отдавам заслуженото всеки път когато се появи тук.

Желая ти всичко добро,
Влечугото

Стойчо каза...

Комитаа, май трябва да сложим „онази“ поредица постинги:-)

dapostolova каза...

Здравейте г-н Бояджиев, благодаря ви за откритата дискусия във вашия блог, бях щастлива ще я намерих
!) Вие сте публикували първия ми постиг в сайта на Грънчаров, който той умело цензурира и вероятно не е предполагал, че ще го забележа.Ееее все още не съм толкова остарял,а че да пропускам подобни опити за цензура? Ето първоначалния вид на изречението :" Знаете ли г-н Грънчаров, че в моята втора родина Финландия- една от най-развитите демокрации в света, непрозрачно осъществените приватизационно и концесионни сделки, направени през всички правителства ( на България- доп. бележки) в прехода се считат за ВИСШ ИЗРАЗ НА КОРУПЦИЯ И СЕ НАКАЗВАТ ЖЕСТОКО- току що се наказа кмета на една община, че е извършил концесионна сделка в ущърб на държавата и се наказа с 1 милион евро глоба и 10 години затвор с конфискация на имуществото до 10-то коляно?"
2. Наричам Финландия моя втора родина не случайно .От една страна повече от 25 години по неволя живея в тази страна и поради пропадналия прехода на България с няколко пъти свален жизнен стандарт, не можах да се върна в моята истинска Родина и такава е съдбата на милиони български емигранти.Финландия ми даде обаче много- истинско щастие е да живееш в една високо демократично общество високо организирано и с хуманна система в която човекът с неговите нужди са центъра на промените - там се мисли само за човека и в името на човека. там успях да се изградя като истински демократ и това считам за свой личен успех. Такова мислене за човека е въпрос на високо развито демократично съзнание на обществото, с което за огромно съжаление не можа да се сдобие българското общество през прехода, демокрацията в България застина още в самото начало на прехода.. Аз смятам, че проваления грабителски преход на България биде възможен поради липсата на демократично съзнание на обществото, което от своя страна е вид имунна система срещу политическия бандитизъм.Демократичното съзнание е продукт на високо развитите общества и е дълъг процес, но все пак в тези 18 години България дори не можа да зачени в обществото си истинската демокрация. З.Европа в началото на прехода на източноевропейските страни 90-те години изпадна в икономическа рецесия вследствие на разпадане на соц.системата и СССР. Това много добре се използва от САЩ, отвори му вратите "да нахлуе" в страните на Източна Европа, да промива тяхното съзнание и изгражда техните нови политически елити до ниво бакалавър в евтини американски колежчета, да учи там обществата на своята фасадна демокрация, на своята огромна корупция и нечистоплътност на обществото си, като завзе както външната така и вътрешна политика чрез новия политически елит на тези страни, които станаха послушни оръдия в неговите геополитически цели в Европа. трябва да знаете че обществено пилитическия модел на САЩ и Западна Европа е коренно различен като мироглед, дух, дори заложена идеология и прочее …Обществата на източноевропейските старини не познаваха демокрацията, особено България, която цял 20 век живее в авторитарен монархически, тоталитарен комунистически режими. Всички източни страни имат симптомите на процесите както в България, но от тях най-зле е България, който за разлика от другите бивши соц страни си унищожи икономиката и от там и държавността и изпадна не само в икономически колбас ,но и национална катастрофа
Косот е един от този нов елит направен по американски тертип. Той не се различава от елита на БСП - те са двете страни на един и същ медал
Костов сега видя в едно, че БСП не пожела да изкара кирливите ризи на неговото управление, нито да го накаже за унищожителната приватизация, извършена с огромна корупция и не в държавен и обществени интерес, без нито еди елемент на демокрацията.
БСП критикува, но кирливи ризи не вадила. Така не наказа нито един от управлението на Ксотов, дори не се наказа един Софиянски с очевидни за всеки престъпления като държавник ..
За това Костов разбра, че това положение може да го доведе отново във властта да управлява. Той видя и друго, че липсва НОВА политическа алтернатива за да грабне гласа на 70% от хората които не са гласували в посведените местни и евроизбори и всички партии не само Костов се канят с останалите 20% да влезнат в Парламента и да управляват отново. За тях дори и 1 % гласове е достатъчен и с чиста съвест ще се наредят във властта отново.
Другото е ,че Костов знае ,влезе ли в Народното събрание заедно с БСП и ГЕРБ няма да се даде възможност да се накажат виновниците за катастрофата и за огромните кражби на неговото и всички останали правителства през прехода- просто се надява, че очаквания от цялото общество "катарзис" ще бъде отложен. Макар, че за реалната демокрация ,която аз изповядам като изграден демократ и съм видяла да действа във Фин ления и останалите развити страни, демокрация от Северна и Средна Европа подобни престъпленията на държавници и правителствата им няма давност. Такива са антиокорупционните законодателства в тези страни вече 60 години, че това не се позволява + действащите по часовник независими съдебни системи.
А що се отнася до новите кадри в политическия живот- че ДБС ,СДС-таат и другите партии мастодонти не приемат такива , показва че са капсулирани и затворени системи- приемат само верни хора на собствената си олигархия- такива партии нямат бъдеще въобще.
Поздрави Дора

Vlechugoto каза...

Драга г-жо Апостолова,

Никъде не виждам Бояджиев тъдява и никога не съм го виждало! Аз, Влечугото, публикувах Вашите въпроси до Грънчи (на които той, горкият, не може да отговори).

Впрочем и никой от другите костовисти не взе отношение по тях. Явно, следвайки почина на др. Тодор Живков, те се снишават и чакат да видят откъде ще задуха вятъра. Правилно, другари десебари!

В интерес на истината ще отбележа, че Комитата проявява свободомислие и здрав разум и, поне засега, не заглушава вражеските гласове. Да е жив и здрав!

Бих оспорило някои от Вашите тези, но не сега. Ще отбележа единствено, че Костов дължи издигането си не толкова на далечна Америка, а главно на ЦК на КПСС, където този хубавец е бил специализант. И, съответно, същият мушморок като дойде на власт подари "Нефтохим" не на някоя американска фирма, ами на знаете кого...

Всичко хубаво Ви желая,
Влечугото

komitata каза...

Моля ви, ако държите да спорите с Грънчаров, да го правите на неговия блог. Чудя се какво би казал Фройд за вашите постинги, защото имат интересни граматични особености...

dapostolova каза...

Г-н Влечуго, извинете за обръщението"Бояджиев", вероятно съм сгрешила, моля ви за извинение Дали се е подкрепял в началото от М. Олбрайт, поне така съм чела в някои американски разследващи журналисти, които все са живи и писанията им-вечни.
В управлението си г-н Костоф и досега показва обръщане в посока американския вятър и имайте предвид, че в това се крият дълбоки интереси свързани със САЩ, не по различни ето тези на БСП . Гласувано бе заедно с БСП за влизането на американски бази и дълбоко нарушаване на национални суверенитет на страната.Гласува се също и участие на одисеята мисията в Ирак, после"опозиция" подкрепиха проамериканската външна политика на царското и после на БСП правителство под ДПс мандат….. Не само Невтохим бе подарен, подарен бе Кремиковци за 1 лев със 100 000 дка безценна земя на стойност два пъти повече от дълговете на комбината, подарен бе Балкан, подарена бе 60% от българската икономика на реална стойност най-малко 30 милиарда за едва 3 милиарда от които влязоха кеш само 1,7 милиарда и дори един пенсионен фонд не се възстанови. Продаде се най безразборно но "мои и свои хора"-вид клиентилистка приватизация ,която няма нищо общо с мисленето на демократа.Демократът-държавник възпитан с морала на реалната демокрация и известен при нас, приватизира и концесионера със спазване единствено на държавния и обществени интерес. За това спомагат силните антикорупционни законодателства за отделяне на корпоративните интереси от властта и политиката( такова нещо в САЩ няма) и поддържащи ги независими де политизирани съдебни системи. При нас, във Финландия и коя да е друга страна от Северна и Средна Европа не е възможно политиците да работят за чужди интереси и не в обществени държавен интерес, при нас няма подкупен политически елит и не е възможен да има такъв. Ако знаете, че западноевропейските страни строяха държавен регулиран капитализъм и имаха до средата на 80-те години 70% управлявана прозрачно и открито държавна икономика и те започната да приватизират от тогава и продължават и до сега. При това г-н Кастовото правителство приватизира без политика за инвеститорите и инвестициите, отвориха се вратите за всички световни мошеници инвеститори,за всички турски, гръцки и прочее инвеститори "куча марка"( за съжалени това продължава и до сега което е унищожително за всяка икономика).Г-н Костовото управление легализира капиталите на силовите групировки, подариха им плажовете и по този начин им легализираха парите и бизнеса, официално ги направи" бизнесмени".Списъкът с пасивите и негативите на това управление и дълъг, резултатът катастрофален- икономиката бе разрушена ,стотици производства изчезнаха, с тях и стотици хиляди работни места, хиляди дори милион хора напуснаха страната поради липса на работа, други път останаха без работа на средна възраст и починаха от инфаркти и инсулти.Нарушено бе според международното право основното право на човека на труд, защита на труда защита от безработица и прочее, стана нещо като хвърлена водородната бомба-нещо като нова Хирушима и Нагазаки, но страшното е, че не само това правителство го правеше, а всички останали правителства през прехода включително и последното. Всички партии са лика прилика по морал, всички обаче имат една основа майка родила ги и хранила до сега- БСП.

dapostolova каза...

Само още един факт да ви кажа.Финландия имаше 1985 г. същия БВП като България тогава по 10 милиарда долара. За последните 25 години , свързани и с приватизацията във Финландия ,тя достигна 2007 година 188 милиарда евро БВП и 3000 евро средна работна заплата. В същото време по начина по която се направена приватизацията в България, българската икономика бе унищожена и жизнения стандарт пропаднал няколко пъти. на какво се дължи тази огромна разлика? Дължи се на това че във Финландия ( и страните с развита демокрация) държавниците са истински демократи, извършиха напълно прозрачна приватизация с единственото правило за запазване да държавния и обществен интерес. Докато в България такива политици-държавници е липсвало през целия преход и продължава да няма в основните партии, които се борят за следващата власт.

Стойчо каза...

Мда, явно натам отиват работите;-)

Vlechugoto каза...

Госпожо Апостолова, благодаря Ви за това, че откровено и чистосърдечно споделихте мислите си! Прекопирах последните Ви два постинга при мен. А сега, нека да благодарим на Комитата за гостоприемството и да го оставим да си почине малко от нас.

Желая Ви всичко добро,
Влечугото

Стойчо каза...

И аз благодаря за разбирането да си водите войните на ваши си територии

Анонимен каза...

ДСБ гледа Напред.....искаш да кажеш, че гледа към движение НАПРЕД...????

Микля, че НАПРЕД няма да искат да работят с ДСБ.Не по идеологически причини, просто Костов има много малка изборна подръжка...Ако ваобще влезне пак в Парламента.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)