вторник, ноември 25, 2008

Неочакван туризъм

"Това по пръстите ми е кръвта на враговете на родината"

Тия дни се шматкам предимно по институции (скоро ще разкажа защо и как), и случайно в обредния дом в "Хиподрума" попадам на следната изложба:Всеки път, когато се прави бизнес с патриотизъм, от любопитство настръхвам като котарак пред кафез с канарчета. Нямаше начин просто да не дам 4 лева, за да проверя тая работа.

Вместо билетчета се дават касови бележки (няма лошо).

Изложбата представлява макети на известни исторически сгради и предмети в България.

Министър на културата през 21 век обяснява с коя култура трябва да се гордеем.


Изложбата има патрон, който също е казал няколко благи думи за "нашата най-ценна визитна картичка в света. " Задължителен клик за речта на патрона!


Авторите на изложбата обясняват за "най-култовите" сгради в България. Култова сграда знаем всички какво е, а най-култова? Странно какво е наложило избора именно на тази дума за селекцията от сгради.


Царският дворец в София е най-хубавият експонат в изложбата.

Корабът "Радецки " от неочакван ракурс.

Напомняне с какво да се гордеем. Слава богу, не видях друг патриотарски етикет.

Репликите на тракийските съкровища са чутовно кичозни. Ужасяващо кичозно и евтино е осветлението на макетите, което трябва да имитира ден и нощ.


Интересен детайл забелязах, наблюдавайки макетите на църквите отгоре и отстрани — кубетата и въобще горните части са доста по-големи от долните етажи, очевидно, за да се получи оптична компенсация на перспективата (църквите обикновено се наблюдават отдолу нагоре). Като ги гледаш отгоре, ефектът е точно обратният и всичко изглежда ужасно несъразмерно. Досега не се бях замислял.


На касата могат да бъдат купени и сглобяеми модели на някои от сградите, разбира се от хартия и далеч не толкова хубави. През цялото време докато аз бях вътре не влезе нито един друг посетител. Ще ми е интересно да разбера — имало ли е държавна помощ за изложбата, кой я финансира, и защо така не съм чул никаква реклама и защо изложбата е така срамежливо скрита - може би се очаква от наплив от младоженци и застраховани.

Интересна беше и носталгичната насоченост на голяма част от макетите. Царският дворец например изглежда страхотно, защото макетът е направен според оригиналния проект, а не според сегашното трагично състояние с хилядите паркирали коли отпред и заведението отзад.(Министре на културата - срам, срам! Патроне - срам, срам, срам!)

Интересно беше и това, че някои от сградите могат да бъдат видяни в добър вид само на макет, но не и на живо.

За пореден път ме налягат съмнения, че патриотизмът в България се насажда от определени среди само за да могат да се вадят парични облаги от него.

Тягостно впечатление прави и фактът че едно време материалната култура в България е била на ниво, а сега — не е и дори оцелелите културни паметници са в общия случай в трагично състояние. Може би орденоносецът Батков, който строи "нови паметници на културното наследство" е направил някоя сграда от този вид, а?

Ако имате детенце, което разбира, може би не е лоша идея да го заведете да разгледа някои от сградите - ще му е интересно.

13 коментара:

Симеон каза...

Царският дворец строен през 1873 г.???

Симеон каза...

Виждам, че си снимал и макета на една красива сграда от родния ми град. Аз също много я харесвам.

Ангел Грънчаров каза...

Снимката с "пръстите, по които е кръвта на враговете на нашата родина" ми се вижда най-сюблимно: бравос! Какво чакаме тогава, да определим кои са тия врагове, да нарамваме калъчки, ножове, секири и да почваме сечта?! Президентът като главнокомандващ ще ни ръководи и вдъхновява с патриотични речи докато колим враговете на родината!

Абе, хора, схващате ли лудостта от такива призиви?! Само аз ли нещо съм ненормален, с извратена психика, та ми става гадно като чета такива думи?! А пък вий сте си така спокойни в своя толкова сладък патриотарски унес?!

Стойчо каза...

Основната част на Двореца е строена като конак точно тогава 1873г – по-късно е разширявана и пригодена за дворец

Наистина добра идея за кръвта по пръстите:-)

Анонимен каза...

Стойчо, предосвобожденският конак е днешното средно тяло на комплекса с портал по посока на бившия мавзолей и Градската градина. Заема около половината от общата съвременна площ и в такъв смисъл едва ли е основна част. Описанието в изложбата не е съвсем коректно. Старият конак е бил преустроен паралелно със строителството на нова пристройка с представителни функции откъм запад, някога към площад "Александър", днес откъм Партийния дом, което започва през 1879 година по проект на виенския архитект Румпелмайер. Около 1887 година друг виенски архитект, Грюнангер, проектира още една пристройка със жилищни функции на североизток, откъм катедралата "Свети Александър Невски". Снимки от всички строителни периоди на двореца и разрушения след 1944 година негов парк може да се видят на адрес http://www.stara-sofia.com/dvorec.html.

АнонименЪ

Стойчо каза...

Важното е че е строен преди Освобождението, нали:-) Пък и централно е нещо като основно;-)

komitata каза...

Красивата сграда е театърът в Русе "Сава Доброплодни". Съжалявам, забравих да сложа надписче. Театърът също е без комунистическите си недомислия под формата на статуи отгоре.

Анонимен каза...

По повод на комунистическите недомислия. При разрушаването на парка на царския дворец и изграждането на съвременния площад "Александър Батенберг" нивото на терена е било понижено с около два метра (http://www.stara-sofia.com/predvorec.jpg). Разкопаването е оголило основите на сградата и е издигнало високо портала й, до който сега се стига по новопристроено стълбище (http://www.stara-sofia.com/predisega33.jpg). Според мен всичко това в съчетание с неадекватната архитектурно и естетически нова сива облицовка на фундамента обезобразява двореца.

АнонименЪ

Анонимен каза...

Впрочем макетът на двореца е направен анахронично по следдеветосептемврийската реконструкция, без парк, с площад с понижено ниво и високо стълбище към портала, но пък с гвардейци и каляска пред него...

АнонименЪ

Simeon каза...

Ne mi beshe izvestno, che e bil konak predi tova. Blagodarja na Stojcho i AnonimenQ za informacijata.

komitata каза...

Анонименъ, не само. Дворецът е направен с оградата си, и знаменитите порти. Но с понижено ниво ;-) В тоя вид никога не е съществувал

Анонимен каза...

А... Оградата и портите не се виждат на снимките в разказа ти. И тъй като сме почнали да намираме кусури на макетите, ето една картичка на историческия параход "Радецки": http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/10062/P1060336.JPG Макетът май е правен по-скоро по репликата отколкото по оригинала. :-) Но изложбата е симпатична въпреки всичките си странности, такива според мен трябва да се поощряват. Няма само в Скопие да има восъчни комити я!

АнонименЪ

komitata каза...

Да сори за двореца, но беше точно до входа и касата и ми беше неудобно да щракам с апарата пред уредничката ;-)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)