понеделник, ноември 17, 2008

СДС показа признаци на живот

Сравнително късно получих поканата да присъствам на срещата на Мартин Димитров с блогърите, и честно казано, мислех че ме е отрязал от поканените като "червен", "костовист" или "националист". При желание всеки може да ме отпише по някой от тези етикети ;-)

Няколко души не пропуснаха да ми напомнят, че ще бъдат на събитието, а и ми беше интересно какво представлява Мартин на живо, така че нямаше как — отидох.

Отдавна бях махнал СДС от списъка на сериозните партии (заради свиването му като шагренова кожа и поредицата катастрофални представяния в различни ситуации), но Мартин прави впечатление с няколко неща важни - с активността си, с това че реално постигна няколко лични победи в парламента в ситуация, в която никой не приема партията му насериозно, и накрая — заради това че пръв от политиците в България се обърна директно към представителите на алтернативната публичност за подкрепа.

Освен това, Мартин Димитров ще бъде (ако бъде избран) първият председател на СДС, който не е директно свързан с никакво дисиденстско минало, на 10-ти ноември е бил само на 10 годинки и е направил кариерата си отдолу нагоре.

Блогърите са добре укрити зад камерите по време на официалната част


Неприятно впечатление ми направи, че пресконференцията за медиите беше определена за същия час. Беше пълно с камери и журналисти, така че в началото въобще не можеше да става дума за никаква "среща". Медиите с лека досада си задаваха дежурните въпроси, обединяваха "дясното пространство" и разпитваха за подробности около кампанията.

Неформалната среща започва. Защитната поза на тялото на по-голямата
част от публиката показва критичното ни отношение към всичко,
което чуваме от "трибуната" (източник)


По-интересното започна когато камерите си тръгнаха — при "неформалната дискусия", която се заформи след края на пресконференцията.

Мартин беше пределно искрен (или изглеждаше така) — изложи накратко идеите си за бъдещето.

Позитивното беше, че в залата имаше хора, които досега не бяха участвали в политическия живот и искаха да помогнат с каквото могат. Между другото, ако между читателите на блога има хора, които са достатъчно добри професионалисти в областите си като експерти или пък имат ентусиазъм да работят като доброволци, Мартин приема помощ. Потърсете го на блога му.

Новата надежда на СДС


Негативното беше, че присъстваха лица от типа "на всяка манджа — мерудия", хора които имат компетентно мнение за абсолютно, абсолютно всичко - от "клопките на отворения код" до "Топлофикация" и СДС и, освен това, е трудно да вземеш думата от тях.

Присъстваха и седесари, които лично държаха да изкажат публично ласкателства колко хубаво би било да бъде избран М. Димитров за председател (очевидно залагат на техния си кон, за да берат дивиденти в бъдеще).

Като цяло, оценявам събитието положително, получи се добър диалог, особено накрая, когато най-упоритите участници в дискусията хапнахме с Мартин в "Дон Домат", където обсъдихме проблемите на електронното правителство, данъците, а и някои виждания за развитието на България въобще.

Радвам се че Пламен Юруков най-накрая си даде оставката. За съжаление трябваше да преживеем гафовете с Мазерати-то и с призива да не се плащат данъци, преди да се случи това отдавна очаквано събитие.

Така че СДС показа признаци на живот и вероятно ще се върне на политическата сцена ако Мартин Димитров стане председател. А ако не стане — най-вероятно СДС ще премине в един по-добър свят...

Ящни блогъри и политически лица в дискусия за бъдещето

И още нещо - изключително се радвам на възможността, която ми дава този блог да говоря лично и да се запознавам с ключови политически фигури в България, за да разбера какво ги движи и какво мислят те за бъдещето ни, и особено по по-специфични въпроси — като интернет свободите, електронната търговия, гражданското общество и т.н.

There is no such business as web2.0 business ;-)

21 коментара:

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Аз съм страничен наблюдател на нещата в СДС, но също предпочитам тази партия да има за лидер Мартин Димитров.
Може да изглежда доста пресилено, но ще го кажа. Мартин Димитров за българското дясно, което е на реанимиране, е нещо като Барак Обама за ДП в САЩ. Лошото е, че много маймуни взеха да се катерят на лидерския клон в СДС, което не знам как ще свърши, но дано да не се цепят наново.
Лично мен много ме изкефи подхода на Мартин Димитров. Това, че публично поиска подкрепа за кандидатурата си е нещо ново в българската политика.
Истината е, че Мартин Димитров е възприеман много добре от хората, които не са в СДС и избирането му за лидер ще привлече доста подкрепа за партията. Не, че Сотиров не става, но Мартин има по-забележимо присъствие в обществото извън СДС кръговете.

Анонимен каза...

От репортажа ти разбирам, че и спамъра Добри Божилов е бил там :-)

Анонимен каза...

Аз тук драснах за моята подкрепа:
http://www.bogomil.info/1789/

Бого

komitata каза...

Това ще бъде тест за СДС дали е способно на промяна и възраждане.

dzver каза...

Добри Божилов не беше единствения спамър там. Имаше още един чичка, дето ме изкара от нерви. За щастие след забележка млъкнаха и двамата.

Стойчо каза...

Кой е Добри Божилов?

nik666 каза...

Тва трябва да оня с клопките на бахура и овчарската салата.

Belomore каза...

Несъмнено Мартин Димитров е единственият смислен избор от тримата известни кандидати (другите двама - апаратен играч и полеви играч).

Изборите на такива конгреси (конференции, уотевър) обаче за съжаление не се решават от качествата на кандидатите... :(
Не знам също, дори чудото да стане и да изберат Мартин, дали това ще помогне на СДС да не потъне окончателно догодина.

Много късно идва промяната (ако дойде въобще).

Радо каза...

Разгледах внимателно снимката, на която сте седнали да хапвате заедно и ме загложди нещо.
На предната (където Мартин стои на столчето пред вас с двете знамена зад гърба си) всичко изглежда хем приятелски, хем очарователно професионално и европейски.
На тази от ресторанта - точно обратното: някак битово, балканско, показателно за начина, по който се прави политика у нас.
Сетих се за думите на Михайлова (нахранете журналистите) и на Дончева (между институциите трябва да има известна хигиена в отношенията).
Надявам се не ви се е сторил прекалено дребнав коментарът ми. И благодаря за репортажа.

СъПерник каза...

Радо, коментарът ти е повече от заядлив....

А мен защо никой не ме кани никога е друг въпрос. И в Перник сме електорални гласове все пак....:)

БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...

Като стана дума за промяна в политиката и за съживяването на СДС, се сетих за останалите кандидати. Не, че са ми направили нещо, но мнението ми е, че Сашо Йорданов и Тагарински по никаъв начин не могат да внесат свежест в синята партия. Просто тези двамата са прекалено натоварени със стереотипите на миналото.

Вече двама изтъкнати седесари изказаха публично мнението си, че е време "старците" да се отдръпнат. Каза го първо Петър Стоянов в Панорама, а после и Маричков го повтори в На 4 о4и.

Дано тези да не станат причина за люспене в СДС, но дори и да се случи, ако Мартин Димитров бъде избран ползите ще са повече от щетите.

Ico Think каза...

Поредния фен, който съживява СДС. Нека съживим България ... е правилния PR ... подсказвам ама и аз ще си искам своето, когато му дойде времето :) ... :)

Радо каза...

"СъПерник каза...
Радо, коментарът ти е повече от заядлив...."

В такъв случай, извинете ме - нямах предвид да се заяждам.

Анонимен каза...

сДС е жив труп и нещо не може да го съживи! Както и ДСб.

ДпС също скоро може да изчезне от политическата сцена. Турция сменя стратегията си в България, ще залага на няколко коня.

Анонимен каза...

Политикът по подразбиране трябва да бъде "на всяка манджа мерудия", т.е. да разбира по малко от всичко, защото характеристиките на работата му изискват точно това.

Аз също не останах очарован от мнението на Дзвер (Веселин), който с две думи каза, че прекомерната активност е лоша, ако не му изнася. Всъщност прекомерната активност никога не е лоша - поне не и за активния. А това че нещо, което мисля не ви изнася, си е ваш проблем... (Добри Божилов)

komitata каза...

А кой е Д. Б. всъщност?

Анонимен каза...

Д.Б. (т.е.Аз) е "персона нон грата" за всички фенове на отворения код, след като преди години нарече тези технологии "високотехнологичен комунизъм" и предрече, че дългосрочно те нямат бъдеще. Това не ми пречи да си ползвам отворен код, защото докато го има и върши работа, ползването му е изгодно за потребителя, ако и да е "минавка" за тоя който го създава. (Добри Божилов)

komitata каза...

Чак пък персона нон грата. Щом е високотехнологичен комунизъм, той върви към неизбежния си крах, мда.

Анонимен каза...

Всеки ред по адрес на Д.Б. не е пропиляно време, ако се напомня, че това е човекът-спамер, който се изживява като партиен лидер, независимо от това, че партията му не съществува.

Стойчо каза...

Хора, абе въпросът ми ама хич не е реторичен! Кажете ми с думи прости, като на инженер: кой е Добри Божилов и какво толкова се върти около него? Наистина не знам – осветлете ме!

Защото репортажът е за срещата с Мартин Димитров, а като гледам разговорът се върти около други имена

AntiVirus каза...

Аааа, дано партията ми се вижда най надежна от всички до момента. Все пак ни трябва избор на предстоящите избори до година. ;)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)