неделя, ноември 09, 2008

За десните маккейнисти в България

С учудване тия дни научавам, че повечето ми приятели и познати с откровено десни възгледи и винаги гласуващи за десни партии са били фенове на Маккейн на последните американски избори.

На американските избори се сблъскаха не просто две партии, сблъскаха се две философии - на традиционната Америка на каубоите и на Америка на либералите. Не демонизирам едната или другата Америка - и двете Америки са лица на едно мощно и демократично общество, където всеки способен човек може да открие достойното си място.

По-важното е другото. Обама символ на промяната и бъдещето по толкова много показатели в Америка и в света, че дори нямам нерви да ви пействам целия списък.

В САЩ Обама и демократите са популярни в същите обществени групи, в които тук са популярни десните партии - между високо образованите, между интернет гражданите, между религиозните, сексуални и расови малцинства (ДПС е етно-мафия, не партия). Американските демократи, както и десните партии тук, изповядват по-либерални, по-широки възгледи за света и обществото и са по-отворени към промените, идващи с настъпването на информационното общество.

Смешният "социализъм" в който тукашните "демократи" обвиняват американските демократи, приложен в България, би се възприел като триумф на капитализма — с ценностите на неприкосновената частна собственост, либерализма, вярата в собствените сили.

А кой в България бди над "традиционното семейство", православието и "българщината" — ценности, кореспондиращи на американския републиканизъм, няма и смисъл да споменавам.

Тогава защо те така, а ние — иначе?

Проста работа. Много близо до България се намира фризерът на Русия, в който ако поставиш я ръка, я крак ще останеш без тях, затова и грижата за независимостта от Русия е първа грижа на българските десни (така и трябва да бъде).

Но освен руската тема, има и множество други актуални теми за обществото ни, в които бг демократите си карат по републиканската инерция, и си стоят още в 20-ти век. И постепенно се свиват до маргинални едноцифрени проценти на одобрение.

Въпреки че България е малка държава, трябва сама да се грижи за бъдещето си, а не просто да си търси поредния локомотив.

Задачата ни е хем да останем извън фризера, хем да вървим напред. Чака ни изграждането на либерално, демократично, свободно и прогресивно общество. И за целта трябва да намерим точния път. Включително и да търсим мостове към американските демократи.

Демократите също могат да се противопоставят на империализма на Русия.

Може например да се започне с иновативните предизборни технологии на щаба на Обама, в които видях бъдещето.

31 коментара:

Димо каза...

Много точно казано. За съжаление в България мнозина мислят твърде схематично. Не Обама, а Хенк Поулсън тръгна да национализира банки ... Онези, които обвиняват демократите в социализъм, бих попитал само кой беше на власт, когато се създадоха международните финансови и търговски институции, дали тласък на глобализацията? Кой изгради няколко десетилетия по-късно Световната търговска организация и НАФТА? Нека се надяваме, че Обама няма да се поддаде на протекционистичния натиск в САЩ, който го има и от ляво и от дясно.

Симеон каза...

Поздравления за отлично изказаното мнение. Аз също се чудя на много от про-Маккейнските изказвания на някои "тъмносини" нашенци. Републиканците са точно партията на консерватизма (чудесно сравнение със семейните ценности, православието и национализма!), установените интереси (паралел: бизнесмени-милиционери от ДС), старите, които мечтаят за доброто старо време на расизма и сеграгацията (червените дядовци и баби), необразованите (например атакисти) и т.н.

Сравнението на консервативните републиканци с нашите комунисти е много точно. Макар че определението на демократите като "либерали" е малко неточно. Те са либерали по всички въпроси извън икономическите. Аз лично предпочитам един по-европейски либерализъм, който е за свободен пазар, конкуренция и свободна търговия.

Димо е прав, че Обама ности рискове предвид позицията му за световната търговия. Специално за нас българите това не е добре. Нито би било добре, ако той заеме по-мека линия спрямо Русия.

Главното предимство на Обама за мене е че има много по-компетентен икономически екип, който с по-голяма вероятност би овладял една световна криза като възстанови доверието в системата. Дано съветниците му успеят също да неутрализирам неговите социалистически тежнения.

Защото ми се струва, че ще има още повече държавна намеса в икономиката, а и лично като данъкоплатец май Маккейн ми беше по-изгоден. Не мисля и че Обама ще намали данъците на средната класа, както обещаваше. Просто рецесията е много по-лоша от очакването и няма да има финансова възможност за това.

Полсън национализира банки против убежденията си, тъй като нямаше друг избор. Обама ми се струва, че няма особени проблеми с това да национализира банки, да регулира Уол Стрийт и т.н. Дано да се вслуша в съветниците си и да не се поддава на популизма на голяма част от партията си.

Димо каза...

Симеоне, знаем те ние теб. Ти си всъщност един sunshine Republican, тип Рейгън - някогашният враг номер 1 на селищна система Тутракан :) Хем икономически, хем социално либерален. Да видим накъде ще поеме икономическата политика на идната адмнинистрация.Дано не завият към евтин протекционизъм (който, както знаем, благоприятства 'установените интереси') и да използват квази-кейнсианските си тежнения, за да измъкнат глобалната икономика от рецесията. Ако, иншалла, финансовите пазари тръгнат пак нагоре, май спасителните пакети на Поулсън може да се окажат и изгодна инвестиция.

Belomore каза...

Jaс како еден обичен балкански човек, би рекол - што се случуваше на Балканот и коjа беше американската надворешна (в'ншна) политика на САД во времето на Буш - татко и г-на Беjкар и коjа беше на демократот Клинтон?
Коj сакаше да jа сочува СФРJ и коj се слагаше за самастоjноста и правата на народите?

Между другото, и аз съм се замислял над въпроса в последното изречение на Димо.
Ще видим.

komitata каза...

Жалко, че никой фактор не желае да формулира ясна позиция по този въпрос.

Димо каза...

Още малко 'беломорски' аналози - да си спомним какви позиции отстояваше по отношение на балканските граници демократът Удроу Уилсън на мирната конференция в Париж 1919 г., чиято кръгла годишнина се задава. Обама впрочем е първият университетски преподавател след Уилсън, достигнал до Белия дом. В Уилсъновия случай това е било по-скоро минус, дано на Обама да му помогне ...

Анонимен каза...

Имам подозрението, че същата дискусия може да се води без изобщо да се употребяват понятията ляво и дясно...

АнонименЪ

komitata каза...

Най-добре е така — да не се споменава ляво и дясно, но нашето дясно избра Маккейн. И затова е цялото текстче горе.

Спас Колев каза...

Може да се търсят и други връзки, освен политиката към Русия.

В последните години нашето дясно е по-скоро песимистично и примирено с неуспеха си, съответно скептично към ентусиазма. Чисто стилистично това се връзва повече с Маккейн.

Й каза...

Комита,

Българското дясно не е избрало Маккейн. Ето, ти и много твои познати са "избрали" Обама. Вярно, че много симпатизанти на българското дясно са предпочели Маккейн, но това е щото българското дясно въобще не е дясно. То е отрицание на модела на управление в България и обединява в маргинални партийки хора с либерални, консервативни нагласи и даже социал-демократически нагласи. Затова и едни харесват Обама, а други Маккейн.

Защо изобщо се чудиш?

И.Е. Станков каза...

Българските "десни" са толкова далече от всяка действителност и са се вторачили във своето "дясно" с такава сила, че после няма нужда да им е чудно защо са тотално маргинализирани.

САНДО каза...

Интересно ми е как хората се опитват да пренесат конфронтацията републиканци-демократи на българска почва. А всъщност подобна проекция е не само невъзможна, но и абсурдна. Само че на много хора им е трудничко да си предтавят различен политически модел и затова пречупват всичко през родната призма - Левски:ЦСКА, СДС:БСП...
Да им имахме проблемите на хамериканците! Колко ли е трудно да избираш между две администрации, които със сигурност са готови да си скъсат задника от бачкане за благото на страната си? МакКейн или Обама... Ламборгини или Ферари...
Аз лично много харесвам Обама и ще ще се радвам, ако извади САЩ от политиката на неосконсерваторите и се върне към целите и ценностите от времето на Клинтън. С едно-две изключения де :-))))))

Анонимен каза...

И дискусията за "българските десни" включително би могла да се състои без изобщо да се използват понятията ляво и дясно. "Дясно" в този контекст от твърде дълго време е не много повече от фетиш и свръхценна идея в значение, доближаващо се до това на психиатричния термин свръхценност. Спомням си симпатичните коментари за предимно лявата опозиционна реторика на така наречената "дясна опозиция" в началото на управлението на сегашния кабинет и дефинирането на политиката на този кабинет от страна на непредубедени анализатори като по същество използваща типични за дясното стратегии. Спомням си и за политологически концепции за пропагандно прикриваната с лява словесна клишираност дясна същност на БСП... В такъв смисъл дискусионните потоци за "съдбата на дясното", "автентичното дясно" и избора на нововъзникващите партии между "центризъм", "десноцентризъм" или "чисто дясно" са... сякаш просто популистко упражнение.

Иначе и аз съм съгласен, че паралели между българската и задокеанската политическа структура не бива да се правят лековато, но Комитата е прав за това, че подобен модел на осъзнаване на нещата действително функционира у нас между увлечените от политиката и самоназоваващи се като "десни".

АнонименЪ

Bruce Wayne каза...

всичко е много хубаво, и Обама много убав, но дали един Президент дърпа чак толкова конците в Америка?

Нито Буш сам измисли Войната в Ирак, нито Обама има силите да я спре

Магдалина каза...

Аз лично бях за Обама, въпреки че се определям като дясна.

пакздра каза...

това"хем-хем" вече сме го минали.
писал е за него и а констнтинов преди 100г.
турил го е в устата на бай ганьо.
тук,пардон,свежите ви идеи понадъхнуват.

Simeon каза...

Djasno v Bqlgarija znachi pqlno skqsvane s i otrichane na nasledstvoto na rezhima ot 1944-1990 g.

Edva kogato tova stane, mozhem da govorim za ljavo i djasno v normalnija smisql na tija dumi, kakto gi razbirat na zapad.

пакздра каза...

това"хем-хем" вече сме го минали.
писал е за него и а констнтинов преди 100г.
турил го е в устата на бай ганьо.
тук,пардон,свежите ви идеи понадъхнуват.

Димо каза...

Напълно съм съгласен със Симеон. Макар и сред младите левичари в България да се наблюдават все по-силни влияния от западната левица. Напр. подкрепа за екологични каузи, за правата на сексуални и етнически малцинства, отхвърляне на националистичните концепции за външна политика и т.н. Разбира се, към днешна дата тази тенденция е твърде маргинална в ченгеджийско-олигархичната БСП.

Simeon каза...

Izobshto ne me interesuvat razni mladi levichari, koito mozhe da sa i zeleni, i internacionalisti, i prijateli na gejovete i kakvo li ne drugo.

Ako shte mi razpravjat, che 9 septemvri e chudesna svetla data, che Georgi Dimitrov bil goljam geroj, che po-dobre bilo po vremeto na komunizma i drugi takiva, zasluzhavat da zhivejat v oligarhichno-chengedjijskata ni dqrzhava.

Nuzhna e pqlna dekomunizacija.

Димо каза...

Пълната декомунизация минава и през изграждането на нова левица. За съжаление процесът е бавен и май ще продължи поне още едно поколение. Дори и страни като Унгария не са чак толкоз напред, макар че миналата седмица един бивш унгарски министър ми рече във връзка с Ференц Дюрчань, "едно е да си бил шеф на Комсомола в Унгария през 80-те, друго - в България" :). Струва ми се обаче, че си заслужава да се диалогизира с младите социалисти на базата на споделените либерални ценности.

Симеон каза...

Ne bilo znachi kompjutri, ami bilo kompoti shte se okazhe maj ... :-)

Хесапов каза...

Научавам интересни неща :)!
Споделям мнението на simeon.

Анонимен каза...

Четейки Симеон и Димо се питам дали наистина не е 1991 година...

АнонименЪ

Димо каза...

Ееее, през 1991 г. не бяхме чували нито за гейове, нито за глобализация, недей така. :) Майтапът настрана, с прискърбие трябва да установим, че нито 1991 г., нито пък 1989 (честита годишнина!), са чак толкова далеч. За справка - вечната тема за ДС и досиетата, която очевидно има защо да мъчи нашето общество.

Анонимен каза...

Димо, тези работи не са без значение, но пък с тях се прекалява. Затова и според мен антикомунизмът у нас се саморагнинализира - не можа да намери друга реторична ниша освен громенето на призраците на миналото. Почти 20 години по-късно! Ще ти дам пример защо проблемите, които засягат живота на хората извън политическите активи, далеч не винаги имат връзка с това. Кабинетът на Иван Костов премахна националния парк във Витоша и го сведе до природен парк с много по-ниска степен на защита, същото се направи и по отношение на около една трета от Национален парк "Рила". Български антикомунисти като Светослав Лучников защитаваха в Народното събрание отмяната на статута на Национален парк "Рила" с думите, че ако едно алпийско пасище не било редовно опасвано, то... подивявало! Правителството на Симеон Сакскобургготски позволи в националните паркове да се строи въпреки законите и световната практика. Сегашната тройна коалиция продължава светлия пример на предходниците си. Та къде е декомунизацията тук?! А дясното или лявото?! Уви, същностните проблеми в повечето отношения отдавна са дру-ги.

АнонименЪ

Анонимен каза...

Как ли съм успял от "самомаргинализира" да стигна до "саморагнинализира"? :-)

АнонименЪ

САНДО каза...

Въобще за каква "декомунизация" говорите? И има ли политически модел в България? Ляво-дясно... Къде се чуло и видяло в едно правителство да има едновременно комунисти, монархисти и етническо малцинство? Това просто означава, че политическите програми и т.н. си е чиста проба прах в очите на плебса... Или може би ще декомунизираме при следващия премиер - бивша охрана на Живков, офицер от ДС, мутра... Самюел Бекет с неговия театър на абсурда би изглеждал направо смешен в България!

Belomore каза...

Има известно очарование фактът, че накрая винаги и за всичко виновен е драгалевският кръволок, лицето Иван Йорданов Костов!*

АнонименЪ рече:

1. "Димо, тези работи не са без значение, но пък с тях се прекалява."
2. "Затова и според мен антикомунизмът у нас се самомаргинализира - не можа да намери друга реторична ниша освен громенето на призраците на миналото."

Открийте грешките във всяка една от картинките :)

На принципа "кой предложи - той заложи", почвам пръв:
1. С кое точно се прекали? С "тези работи" или с умишленото говорене за "тези работи" или по-точно за "прекаляването" с "тези работи"?
Какво точно се направи по "тези работи", че се прекали?

2. Кой антикомунизъм точно? Имаше ли такова нещо у нас? Кога точно? Как точно се самомаргинализира? Или го самомаргинализираха като мъжка секретарка на падишаха?

Моля да не си пишем общи приказки от шипковия храст, в които вярват само Петимата от СеМС (Соц.млад.съюз), група национално-отговорни ветерани от системата на не по-малко национално-отговорните служби и присъдружните им медийни анализатори.

* За справка и спестяване на излишни глупости - не съм костовист.

Търновец каза...

Дръжте се бракя, уште малку!
Ене помош кай иде,
eне помош кай иде
од кай Белото Море...

:)

САНДО каза...

Малка поправка!
1) Десетоноемврийските промени бяха програмирани от чекистите (баш ченгетата) и бяха в ущърб на номенклатурчиците (баш комунягите)
2) Същите чекисти са все още на власт, а номенклатурчиците са скрелозирали сталинисти, които само биха могли да забавляват хлапетата с разкази за планова икономика, колективизация, Павлик Морозов, Александър Матросов и т.н.
3) Погледнете само кой държи юздите в Русия и в българската губерния и ще ви стане ясно каква бутафория е "анти-комунизмът". Путин, Гоце... все чекисти. Подобни примери за потомствена червена аристокрация с лопата да ги ринеш - Боковци, Станишевци, Велчевци...

Баща ми умря с мечтата да застреля някой комунист от упор в главата... Аз често му противоречах и му казвах, че демокрацията не е това... Но в крайна сметка единственият изход наистна беше такъв, а аз се оказах наивник. Защото в демократичните игрички на леви и десни играчите са все от същата партия и оправия няма никога да има.
Пък вие продължавайте да водите епистемологични спорове и чакайте все така Годо!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)