вторник, ноември 18, 2008

Електронна граница срещу Наредба 40 по ДАРИК

Преди малко участвах като представител на Електронна граница в предаването "Челюсти" по Дарик радио с водещ Диана Найденова. Събеседник беше и Ина Килева от БАМП. Темата беше злощастната Наредба 40 на МВР и ДАИТС и нейното очаквано приложение в България.

Госпожа Килева спомена неспособността на правоохранителните органи да се преборят с компютърните престъпления, изказа загриженост за децата в Интернет и за присъствието в Интернет на престъпници, като през цялото време изразяваше надежда, че именно Наредба 40 ще свърши работата по предотвратяване и по-лесно разрешаване на компютърни престъпления, особено по нейната част - защитата на сегашния old-school бизнес модел на материали, защитени от авторското право.

В дискусията споменах, че Наредба 40 не може да противоречи на Конституцията и да погазва основни права на гражданите - неприкосновеност на кореспонденцията и личното пространство, не може да елиминира съдебната власт от уравнението като прехвърля пълномощия от съдебната власт към частни фирми (доставчиците!?), не може с лека ръка да погребва такива принципи на съвременното общество като неутралността на мрежата (т.е. разглеждането на мрежовата инфраструктура само като преносна среда, а не като агент, отговорен за наличното мрежово съдържание) и че поголовното наблюдение на практика не решава проблемите на разкриването на престъпления.

Като пример споменах, че масовото наблюдение с камери на кръстовищата в София не е довело до рязък спад нито на произшествията, нито на нарушенията на правилника за движение, а единствено се трупа архив от информация за придвижването на гражданите из София, която ще бъде използвана по-нататък с неясна цел.

Припомних и че проследяването на телефонните разговори на народните представители (!!) Минчо Спасов и Татяна Дончева, около което се разрази част от скандала ДАНС беше извършено именно по тази наредба, което показва че наредбата се използва за разчистване на политически сметки с опонентите, а не за ефикасно противопоставяне на престъпността.

В паузата с рекламите обясних на г-жа Килева, че бизнес моделите изостават сериозно през последните 10 години от технологиите и че ако големите компании, които разчитат на бизнес с авторски права не променят бизнес моделите си (например чрез лицензи като Криейтив комънс или с технологии като iTunes), ни очакват само проблеми до момента, в който компаниите или се адаптират или умрат, и тогава нашият спор от само себе си ще отшуми. Все пак стигнахме до съгласие, че в момента има усилия бизнес моделите да се адаптират към новите реалности.

Водещата Диана Найденова през цялото време се опитваше да разбере как конкретната наредба ще помогне за разрешаване на проблемите с престъпността и защо се налага такова сериозно навлизане в личното пространство на потрелбителите. Госпожа Килева отказваше да приеме какъвто и да е друг начин за решаване на проблемите в мрежата, освен с повече контрол и то именно от наредба 40.

Аз добавих и че отговорността за децата се носи от техните родители, при което стигнахме до съгласие, че е необходимо да се работи с родителите за разясняване на опасностите в Интернет. Но това пак не даде отговор на въпроса защо е необходима Наредба 40.

Радостен съм че Богомил се обади като слушател да даде едно рамо за нещата, които забравих или не успях да спомена, както и че повечето други слушатели подкрепиха позицията ми за по-малко контрол над мрежата.

Поканен бях от г-жа Килева да присъствам на дебат на 5-ти декември по въпорса за цифровите права, на който с удоволствие ще се отзова, ако имам възможност.

10 коментара:

Анонимен каза...

Ей комита,

Не разбрах кога ще ни разкажеш за лудата пионка Михаил от Тбилиси и кой нападна Осетия. Защо не ни разкажеш пак? Защо така мълчиш голямо момче :-)?

Мирише, нали?

Стойчо каза...

Що не вземеш служебната кола и не надуеш сирената?

Анонимен каза...

Едва ли ви вълнува мнението на един от така наричаните от вас блогърите (с мааалка? доза презрение? :-/ ) анонимуси, но понеже така и така ви слушах, а и темата ме вълнува, все пак ми се прииска да ви кажа: бяхте на ниво - премерен, интелигентен и интересен. Беше ми приятно да ви слушам. Изявявайте се при възможност - добре ви се получава.

komitata каза...

миша е цар и растура както казват македонците. можете да му дишате праха, анонимуси. хохохохохо!

Анонимен каза...

Комита,

Я кажи колко време даваш на военния престъпник Миша преди да го чупят неговите шефове зад океана? 4 месеца? Година?

Комита, това е вечната съдба на гъзолизците ша знайш.

komitata каза...

Обама му се јави на Саакашвили

ТБИЛИСИ - Новоизбраниот американски претседател Барак Обама му се јави на грузискиот претседател Михаил Саакашвили за да го убеди искрениот непријател на Москва за континуираната поддршка од Вашингтон, соопштија во вторникот од прес-службата на грузискиот лидер. Заладените односи на Русија со Запад уште повеќе се затегнаа откако во август таа започна војна против Грузија, кога руските војници спроведоа жесток контранапад како поддршка на бунтовниците, кој уследи откако Тбилиси се обиде со употреба на сила повторно да ја преземе контролата врз еден од отцепените региони.

Соединетите Американски Држави ја предводеа жестоката критика од Запад околу брзото признавање на независноста на отцепените грузиски региони Јужна Осетија и Абхазија од страна на Русија, и како што го видоа тие, диспропорционалната употреба на сила од страна на Москва во петдневната војна.

Демократот Обама, кој на изборите на 4 ноември го порази републиканскиот претседателски кандидат, Џон Мекејн, во понеделникот му се јави на грузискиот лидер, изјави портпаролот на Саакашвили. „Разговорот беше пријателски и ги опфати идните односи меѓу Грузија и САД“, наведоа од прес-службата на Саакашвили во соопштението објавено на веб сајтот на претседателот. „Обама нагласи дека го поддржува територијалниот интегритет на Грузија и обрна особено внимание на важноста од продолжување на реформите во Грузија“, пишува во соопштението. „Обама изрази надеж дека двајцата лидери ќе се сретнат во блиска иднина“.

Специјалниот пратеник на ОН во Тбилиси, изјави во понеделникот дека очекува Обама како нов американски претседател да продолжи со силната американска поддршка за амбициите на Грузија за членство во НАТО. Претседателот Џорџ Буш, кој е на заминување, вршеше притисок за брзо приклучување на Грузија и Украина во НАТО, позиција што не успеа да обезбеди едногласна поддршка меѓу европските земји-членки на НАТО и ги затегна односите со Русија долго време пред војната со Грузија.

Анонимен каза...

Комита,

Щом македонски източници цитираш не е добре работата.

Шутът Кокаин-швили се пробвал да впечатли и Европа само че ОССЕ смята, че Грузия е агресор.

Така смята и Ню Йорк Таймс.

Май ще го бесят за топките Миша.

Bruce Wayne каза...

евала, че си отворил очите поне на събеседницата си в студиото. няма ли запис от предаването?

komitata каза...

няма бе
изостанало радио. ако знаех че не записват, щях да пусна запис на онлайн излъчването

Анонимен каза...

Комита, кога ще качат записа в сайта на Дарик?

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)