понеделник, ноември 24, 2008

24 юни 2008 г - споря дали да има домейни, завършващи на .бгА тук спорим с Григор Гачев дали да има домейн .бг (на кирилица)

Продължавам с похвалите и пожеланията за добро здраве на неизвестния ми Калоян

4 коментара:

marfi каза...

Комита, айде да ми пратиш избраната част от кода, който ти позволява да направиш ембед на архива без грешки в блогър (аз вкарах през ютюб).

Абе нека си имаме .бг, като всички жаби виждат че вола има подкови, нека и ние да носим, ако се объркват хората, да пробват няколко пъти :)

Mrasnika каза...

Благодаря за добрите думи -- радвам се, че проекта е полезен ;)

Анонимен каза...

Поздравления за позицията, Комита!

Понеже не гледам телевизия и в частност ReTV нямах представа, че са се водили такива разговори, че е имало такива идеи за кирилизации ... това, което аз знам (явно са ми остарели познанията) е, че в DNS няма да се ползва кирилица никога, най-малкото заради рисковете за сигурността като phishing (*). Твоята позиция по темата е повече политическа и е много смислена. Да, ние искаме да сме част от големия свят, а той пише на латиница.

Много добре се изрази, отново поздравления!

Минко Марков

(*) тъй като модерната кирилица и латиницата имат доста символи, които са визуално неразличими в обикновените шрифтове, но имат различни кодове в Unicode, може да стане следното. Ако банката Ви има домейн www.mybank.com (само латински букви), някой тарикат регистрира mybаnk.com (кирилско "а", останалите букви са на латиниця), който няма НИЩО общо с mybank.com (само на латиница). Тогава
1) www.mybank.com - сайтът на банката, само латински букви, и
2) www.mybаnk.com - сайтът на кибер престъпника, с кирилиско "а" и останалите букви на латиница
се резолвват в съвършено различни IP адреси. Кибер престъпникът прави сайт на своя IP адрес, който визуално наподобява банковия, и се опитва да прилъже клиенти на банката да кацнат на неговия сайт и да си въведат паролите.

Atanas Boev каза...

@анонимен:
Тези заплахи с фишинга са много подобни на онези с тероризма в интернет. "Ние за ваше добро го правим, за да ви пазим от бандити.

Аз ако искам да те фишна, мога да регистрирам www.mybank.com.myphishingsite.cn. Нали? Ако браузъра ти е умен (разбирай гугъл хром) той ще удебели частта с домейна, за да не се объркаш. Ако браузъра ти е глупав, и ти си секретарка, тогава ще се объркаш - и то само ако си кликнал на линк "иди на тоя сайт и си напиши паролата". Иначе браузъра може да те предупреди че някой букви са кирилски, като ги оцвети или прочее.

Виж какво се оказва че предлагаш ти:
Проблем: Определени кирилски символи в системния фонт изглеждат точно като някои латински символи. Браузърът не прави нищо, за да предупреди потребителя.
Решение: Да се забрани кирилицата в интернет.

Глупаво, нали?

@Комитата: Поддържам кирилицата в УРЛ, но разговора е много дълъг. Каквото имам да кажа, повечето го е казал Григор. Разбира се, там въпроса е по сложен, всеки си има своето мнение, никой няма да убеждавам в моето. Просто исках да обясня на анонимен техническата част.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)