четвъртък, октомври 09, 2008

Лицата и причините за тиранията


Приятно съм изненадан от ерудицията и аналитичните способности на Евгений Дайнов.

Политологът-рокер е написал отлична книга за историята и съвременните лица на тиранията в Русия, Узбекистан и Беларус.

Защо Русия е такава днес? Предопределена ли е тиранията на грамадната руска територия? Има ли демократични руски традиции, които се противопоставят на традициите на самодържие и терор? На кои остри завои на историята Русия е изхвръкнала от мантинелата?

Книгата "Три лица на тиранията" на Евгений Дайнов започва с много интересен исторически анализ на руската империя и показва че тиранията и демокрацията в Русия имат еднакво дълбоки корени и аргументирано разобличава теориите, че "Русия може да се управлява само от желязната ръка на диктатор или цар" или че "руснаците са неспособни на демокрация". Разгледана е истинската роля на възхваляваните, и канонизирани в днешна Русия Иван Грозни, Петър Първи, Александър Невски и Борис Годунов.

После книгата последователно разглежда портретите и пътя към властта на тримата постсъветски диктатори - Александър Лукашенко (Неотстъпчивият), Ислам Каримов (Гъвкавият) и Владимир Путин (Хитрият). Разгледано е кога и как тримата успяват да надхитрят крехките демократични правила в собствените си държави и да управляват като пълновластни господари.

В книгата подробно е проследен произхода на политическата идеология, властваща в Русия днес — и на "суверенната демокрация", "ставащата от колена Русия", "вертикалът на властта" и "вражеското обкръжение" .

Въпреки, че е историческа по своята същност, книгата е изключително интересна и увлекателна. Въпреки 420-те си страници я прочетох на един дъх.

Предполагам че около осми август Дайнов е хапал ръкавите си от яд, че знаковите събития от войната между Русия и Грузия няма да влязат в книгата му, защото напълно потвърждават анализите и изводите му.

Съвсем прозрачни са аналогиите с българската история след 1990г. и големия късмет, който все пак извадихме като успяхме да хванеме последния влак за другата страна на барикадата.

Препоръчвам я на всеки, който се интересува от въпросите на тиранията и демокрацията.

Надявам се да бъде преведена един ден на руски.

А да, и прави съвсем прозрачни маневрите на wannabe путиновците в България, като чрез книгата можем да предскажем следващите им ходове (след заклеймяването на "антибългарската кампания" например)

И цитат, който ми хареса:

4 коментара:

go! каза...

Книгата ми хареса доста, но прави впечатление една идея повече емоционалност от колкото би била уместна в такъв тип книги. Особено след като преди бях прочел "Оксидентализмът.." на Авишай и Бурума. Но иначе си е много интересна и бих я препоръчал на бг политиците

komitata каза...

аз я препоръчвам на всички, които се вълнуват от политика, защото аналогиите с българската политика са повече от очевидни, а и подсказва правилното отношение към авторитарна русия.

Търновец каза...

Хех, винаги ми е било интересно да чета писмата от Миндя на съселянина ми ;) И тази книга изглежда многобещаваща ... Благодаря за ревюто!

Анонимен каза...

Книгата на паразита Евгений Дайнов цели да обърка и манипулира съзнанието на етническите българи,на които трябва да се внуши да мразят Русия и руският народ,които нямат нищо общо с болшевиките и евреите,които осъществиха болшевишката революция.Дайнов е говорителят на Новият световен ред,който провежда геноцид спрямо етническите българи.От физиономията на българофоба Дайнов личи,че не е етнически българин.Това интелектуално нищожество обслужва мангала Костов и престъпната олигархия в страната ни.Докога българският народ ще се поддава на внушенията на националният предател Дайнов,който се е превърнал в гнусен и отвратителен плазмодий.
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!!!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)