понеделник, октомври 20, 2008

Ужасно

Когато прочета такава новина, имам чувството че остарявам с цяла година. Такава тежест ме наляга и умора. Защо добитъкът е толкова безнаказан в България.

В такива моменти се сещам за нестандартните наказания на американското правосъдие. Тези юнаци може да ги накарат да издълбаят тунел за метрото с джобно ножче...

PS. Май цялата новина се оказа голяма измама. Виж обяснението в коментарите.

4 коментара:

Симеон каза...

Нямам думи. Обще взето като се прибирам вкъщи, Ивановските църскви са едно от любимите ми места за разходка. Мястото е уникално и е една от много малкото средновековни старини у нас. Много жалко наистина. Но отговорност носят и тези, които трябва да се грижат за него. По принцип там вратата е винаги затворена с метална решетка и заключена с катинар. Дали са го разбили?

Търновец каза...

Май се оказа кьорфишек това ...

"По време на пресконференция днес следобед в Русе бяха разяснени последствията от телевизионен репортаж, излъчен по Канал 1 на Българската национална телевизия във вечерната емисия новини на 19 октомври 2008 г.

В отговор до писмо до зам. - министъра на културата Иван Токаджиев директорът на Регионален исторически музей в Русе Николай Ненов посочва, че посегателство над паметника на културата Ивановски скални църкви няма. "Телевизионният материал не отговаря на истината, съдържа подвеждаща и неясна информация", казва той.

Тази сутрин в 9 часа полицейски служители от Иваново в присъствието на служители на РИМ - Русе и медии са направили оглед на скалната църква "Света Богородица". При огледа не е констатирано нерегламентирано влизане, както и каквито и да било посегателства върху стенописите. По - късно, с участието на археолози от РИМ - Русе, е извършен оглед на целия манастирски комплекс, вкл. на църквите в местностите. Няма установени видими повреди по стенописите.

Телевизионният репортаж споменава за избождане очите на ктиторите на манастира. Още изкуствоведът Асен Василев през 1953 година пише, че ктиторският портрет на цар Иван Асен 2, който е показан в репортажа, е напълно унищожен. Същото пише и за изображението на Св. Пантелеймон. В случая става въпрос за непознаване на културно - историческото наследство и некомпетентност.

С оглед на ситуацията са взети следните мерки:

- след разговор със служба СОД в ОДП - Русе ще се направи инсталиране на радио СОТ

- ще се подменят катинарите, с които се заключват скалните църкви

- ще се извърши нов цялостен оглед на стенописите от специализирана комисия

- ще се поиска увеличение на персонала, който се грижи за охраната и представянето

- ще се търси подкрепа за финансиране концепцията за социализацията на Ивановските скални църкви. Там се предвижда изграждане на аудиовизуален център.

- ще се търси финансиране на изследователска програма за създаване на корпус от надписи /графити/, които съдържат културно - историческа информация

- ще продължи изследователската програма за Русенското Поломие. По този повод са излезли том 10 и том 11 от Известия на РИМ

- ще се изготви регионална стратегия съвместно с общините Русе и Иваново за представяне троглодизма, деитизма, използването на пещери за културно наследство на региона

- ще се потърси правото на отговор на БНТ и отговорност от лицата, създали негативен образ на музея.

Това каза пресцентърът на РИМ в лицето на г-жа Цветкова.

Археологът Стоян Йорданов е изследвал на място посочените "последствия от вандализъм в събота и неделя". Според него разминаването между репортажа и действителното положение на нещата е явно. Изключително неприятният случай можело да хвърли съмнение върху способността да се опазват обекти на ЮНЕСКО и Ивановските скални църкви да бъдат извадени от списъка на световно наследство без основание, смята археологът.

И с право. Показани бяха данни от десетилетните негови изследвания и такива на негови колеги, които отхвърлят твърденията на репортажа. Наред с това Даниела Димитрова - репортер в РТВЦ - Русе е изготвила съвсем друг текст от прочетения зад кадър. Същият е върнат в русенския център като утвърден за излъчване от софийската редакция. Впоследствие Мария Чернева, посочена като съавтор в София на материала, чете зад кадър съвсем друг текст. Така биват удивени директорът на РТВЦ - Русе и колегите без да получат адекватно обяснение за случилото се.

Действително пазачите са 2-ма, за да бъде отворено през почивните дни. Там винаги е имало опити за посегателство и влизане. Последната щета обаче е от 1987 година. Тогава жители на Главиница са търсели имане в църквата и са заловени. От 21 години обаче никой не си е позволявал да руши стенописите.

Българското общество в това отношение вече узря, смята Ст. Йорданов. Коста Хаджиев от БАН и Ал. Стойков - доктор по иконография изказват загриженост в репортажа. На сем. Дживджанови обаче се дължи опазването на стенописите. Същите са извършили "бордово" укрепване т. е. подмазване краищата им, за да се преустанови разрушаването им.

И двамата колеги на г-н Йорданов са наясно как се опазват стенописите. НИПК се поддържа в течение на процеса на стареене там. Дори след направената консервация те стареят.

Къртене обаче няма. Самият г-н Йорданов не е видял на пода на църквата никакви следи от къртене през събота и неделя.

През 1953 г. Асен Василев е правил относително добри снимки и е огледал стенописите. Показана бе книга, където се вижда състоянието им тогава. То бе сравнено със снимките днес и отлично се вижда, че почти няма никакви разлики.

Пътеводител със снимки на братя Цанови от 2004 година също доказва твърденията на г-н Йорданов.

За него става въпрос за манипулация и бе обяснено как и откъде са използвани видеокадри при монтирането. Част от тях са от съвсем друго място в района, което е достъпно за граждани и не се опазва. Там няма стенописи. Двете имена в репортажа са оттам.

И така се оказа, че проблемът не е с русенска следа, а софийска. И стана ясно, че правенето на новини отдалеч понякога може да погоди неприятни номера на създателите им."

Belomore каза...

Ако наистина е кьорфишек (дано, дано, дано!), то още по-добре - хем няма зулум, хем може и охраната да бъде подобрена така или иначе.

Може пък някой видял чутовната сила на катинара, пазещ църквите, да е решил да спретне малко паника с цел добро?

komitata каза...

ако целта е била с малко паника да се подобри охраната на манастира, постигната е. но не одобрявам метода "лъжливото овчарче"

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)