петък, октомври 10, 2008

Австралиецът от Хисар разказва...

Национален Дворец на Културата - София (7 октомври 2008 г.)
снимката е моя — КП

Павката се беше прибрал от Австралия (където живее) за известно време, за да свърши малко лична работа, а и да пообиколи Родината.

Изглежда фактът, че нещата не се променят към добро, го вбесяват. Напълно го разбирам и съм съгласен с него.

Разказът му в три части:

1 част :

Генерално впечатление от България - пак си е същото. Магистрала до турската граница все още няма. Както и до гръцката, сръбската, македонската и румънската. И до морето няма. Мръсотия навсякъде, включително и на полето - кой пък (а и как?) е успял да засипе полета и гори със скъсани найлонови торбички? Изоставени коли по улиците. Порутени панелки в градовете. Порутени къщи из селата. Запуснати дворове. Дупки по пътищата. На места пътищата са ремонтирани и няма дупки, но за сметка на това няма и маркировка. Шофьорите карат като идиоти, не спазват правила. (продължава...)


2 част

3 част

10 коментара:

Анонимен каза...

Моля, публикувайте и нещо положително!

komitata каза...

Утре ще има и положително, обещавам

Анонимен каза...

Питам се с каква психологична терапия този човек компенсира пълната си липса на чувство за хумор и позитивност и възстановява душевното си равновесие... Чисто психологично текстът му разкрива изразено депресивно състояние. Че проблемите съществуват - съществуват, но че не не трябва да се възприемат, изживяват и изразяват така - не трябва.

АнонименЪ

komitata каза...

Павката всъщност е много позитивен и много активен човек, щастливо женен в Австралия и скоро ще се сдобива с наследник. Според мен, пак повтарям това е разочарование от това че Родината не напредва. Трябва не трябва, и на мен започва да ми писва от цялата мърлявщина.

Симеон каза...

Мисля, че тия които живеем в чужбина, възприемаме нещата по подобен начин като автора на статията. И има немалко (черен) хумор в нея.

Но съм съгласен с АнонименЪ, че ако живееш в България, трябва да си изградиш някакъв психологически защитен механизъм и да гледаш по-отгоре на нещата. Иначе депресията може да те съсипе.

nikito каза...

смятам, че ние от странство, трябва да оставим хората в бг да живеят както намерят за добре и да престанем с непркъснатите поучавания и сравнения. това не помага на никого. разбирам желанието за самоизтъкване(фукане), но то би трябвало да отмине с пубертета...

Анонимен каза...

хаиде-хаиде

и в чужбината е същата смрад! имам немалко снимков материал от Eu, че чак да сънувате кошмари!

Данаил Георгиев каза...

Не познавам автора на трите обширни материала. Вероятно това, което ще напиша няма да отговаря точно на неговия случай.
Според мен, в масовия случай, задграничните писачи на подобни "оригинални" пътеписи имат немалка заслуга нещата тук да се развиват по описания начин. Вместо с огромните си заложби, таланти, дарби, способности, знания, умения и т.н. (които умират да ни показват) да допринесат за промяната и успешното развитие на това общество, те са избрали нещо по-лесно - да се спасяват поединично, да се намърдат наготово на място и в среда, които други хора години наред са си правили труда да устройват цивилизовано.
Няма лошо. И така може. Все пак всеки е свободен да разполага с живота си както намери за добре. Но менторството, което понякога такива типажи си позволяват, ми идва малко в повече.

Хилмар Кабас каза...

Моноого е прав авторът. За съжаление.

Хесапов каза...

Ами Павката да си беше стоял в България за да работи и промена нещата, да оказва обществен натиск за тази промяна!
Писнало ми е от такива, като този Павка, които единственото, което са направили за страната е да преместят тялото си от БГ до някъде си и да правя коментарии от вида "ами нищо не се е променило". Ами как да се промени, като те няма тук за да променяш нещата!
Този Павка е просто един търтей, който не желае да направи усилия за промяна на средата си и единственото, което е свършил е да отиде в Австралия. Ами да си стои там и да ми спести коментариите си, на човек паднал от Луната. Нормалния критикар върши нещата и след това изявява критичноста си, а Павката е просто един от безбройните разлигавени селяни, без чуство за общественост, напуснали страната.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)