неделя, октомври 26, 2008

Съдбата на града и гражданският дебат

В петък вечерта в "Червената къща" се проведе дебат за състоянието на паметника пред НДК (петоъгълния осмо....ник) и бяха разменени идеи за неговото бъдеще.

Сбирката беше на много високо ниво — присъстваха гл. архитект на София Петър Диков, проф. Валентин Старчев, авторът на паметника, конструкторите на паметника, шефът на НДК Христо Друмев, зам. председателят на съюза на архитектите Тодор Булев, и още много други видни общественици, журналисти и граждани.

Дебатът беше свързан с едно друго събитие — а именно с проекта "Следа", който се опитва да потърси място на комунистическите паметници в Източна Европа място в съвременността.

арх Емилия Кълeва


Успях да отида в късния следобяд, точно когато младата архитектка Емилия Кълeва разказваше за историята на "летящата чиния" на Бузлуджа и нейната вероятна съдба.

Предложението и е интересно. Тя предлага местността да се направи парк, където да се съберат скулптури от ерата на комунизма, и да се допълни всичко с малък музей, кафене и пункт за информация. Страхотна идея, бих казал, но неприлично скъпа, а и доста обществено противоречива.

По принцип всички идеи, отнасящи се до монументалните паметници на комунизма са ужасно скъпи, заради фараоновите мащаби на строителството им.

Следваше кратка пауза, в която разгледахме съвсем скромната фотоизложба, посветена на тоталитарните паметници (очаквах нещо по-сериозно). Имаше малко коктейлче с червено вино, хапки и петифурки. Имаше и няколко чичовци и лели — коктейл-терминатори които се прехранват с ходене от коктейл на коктейл.

Коктейлът и изложбата

Най-чудното беше, че имаше и една заблудена "светска" личност, позната от телевизията, която явно беше дошла да събере и някакви овации от публиката по време на коктейла, но оръфаните антикомунистически дисиденти, поувехналите архитекти и ентусиазираните студенти едва ли бяха най-подходящата му среда.

Един от експонатите
Кратък коментар
Симпатичен оператор - рядкост в наши дни

Дълго време не ни пускаха в залата (странно защо) за съществената дискусия.

Георги Лозанов беше модератор на дискусията, а от двете му страни на трибуната седяха хора с отношение към темата.

Веднага се наби в очи силният антагонизъм между шефа на НДК и главния архитект на София.

Дебатът започва

Оказа се, че кочината около и в НДК се дължи на разделянето на НДК и околните площи между няколко собственика и на войната между институциите. Паркът е собственост на общината и е занемарен, а НДК е публична държавна собственост, но е с напълно орязано финансиране (според думите на Хр. Друмев) . Допълнително, някои важни елементи от комплекса, като подземния паркинг и английския двор, са приватизирани, което води до уродливо и неправилно използване на целия комплекс. Аз например се сещам за гибелта на Мултиплекса, поради липсата на удобен паркинг.


Христо Друмев ни въвежда в неговата теза за съдбата на паметника и на НДК

Не успях да запомня всички изказали се, както и всички идеи за съдбата на паметника. Идеите бяха твърде разнопосочни, някои от изказващите се — твърде ексцентрични. Намериха се хора, които напомниха за първородния грях на НДК - а именно, съсипването на паметниците на загиналите във войните от 1-ви и 5-ти пехотни полкове.


Авторът, проф. Валентин Старчев, за съдбата на паметника

Авторът, проф. Старчев, направи две изключително важни изказвания - първо, че ако се приеме решение (не каза от кой) паметникът да бъде съборен, той ще приеме това решение, и второ, няма нищо против паметникът да бъде запазен в променен, олекотен вид (например като се свалят от него облицовъчните плочи и бъде боядисан в друг цвят, каквато идея е имал навремето, още по времето на строителството му.)

Времето не стигна за всички желаещи да се изкажат, аз успях да се вмъкна само с реплика за идолопоклонството, което ни преследва под формата на паметници, които се цвъкат навред из града, за сметка на естетиката и чистотата в града и на фона на унищожаваната градска среда.

Юлиян Попов е твърдо за събаряне на паметника

Видяхме се с Юлиян Попов, който е твърдо на мнение паметникът да бъде премахнат (още повече, че той е израснал в района и помни периода преди НДК), както и забелязах част от екипа на "София за нас", които обаче познах, чак след като взеха думата. Извинете ме, лош физиономист съм ;-)

Какви изводи могат да бъдат направени — това е първият широк обществен дебат за съдбата на паметника, който се провежда, от замислянето му (вече почти 30 години) до днес. Натрупаните през десетилетията страсти, емоции, идеи, възгледи не можеха да бъдат изложени, а камо ли качествено сблъскани в тази малка заличка. Изскочиха други дебати, които е добре да не бъдат отлагани - за съдбата на НДК и околния парк, за съдбата на другите тоталитарни паметници, за паметниците на културата, за наследството на комунизма и какво ли още не. Нямам идея кога и къде това може да бъде направено, но тези дебати трябва да бъдат проведени възможно най-бързо и най-внимателно, за да се получи някаква комуникация между властта и гражданите, както и осмисляне и затваряне на страницата на миналото.

Все пак, тръгнах си с надежда от там.

Подробен репортаж от арх. Любинка Стоилова на блога "София за нас"

23 коментара:

Александър Кръстев каза...

Да пожълтееем: кой беше "светският лъв"?

komitata каза...

Нарочно не му пиша името, за да не си помисли, че има смисъл да се появява на такива събития. Да ходи на рождени дни на фолкпевиците и да ни остави на мира.

пакздра каза...

кой беше ю попов?

komitata каза...

http://www.julianpopov.com/

Анонимен каза...

НЕ ЗНАЯ ДОКОГА ЩЕ СЕ ОТРИЧАМЕ ОТ МИНАЛОТО СИ ПОГЛЕДНЕТЕ НА ЗАПАД
КОЙ СИ РУШИ ПАМЕТНИЦИ И СГРАДИ СВЪРЗАНИ С МИНАЛОТО
ДОКОГА ЩЕ БЪДЕМ ВАНДАЛИ
ЗАЩО ВМЕСТО ТОЗИ ГЛУПАВ ДЕБАТ НЕ СЕ НАПРАВИ ДЕБАТ ЗА ТРАНСПОРТА В СОФИЯ
ПЪТУВАМЕ С ЧАСОВЕ ЗА ДА ОТИДЕМ НА РАБОТА-ИЗНЕРВЕНИ И ГНЕВНИ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ
ЩЕ ПРОМЕНИ ЛИ ПАМЕТНИКА НЕЩО В ЖИВОТА НИ
ЕДВА ЛИ
САМО ЩЕ ИМАМЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ВИДИМ ОЩЕ НЕЩО НЕСТОПАНИСВАНО В ГОЛЯМАТА БЛЪСКАНИЦА НА НЕУРЕДЕНА СОФИЯ

Спас Колев каза...

Старчев не е "арх.", но е "проф." в Архитектурния факултет на ВИАС. Учил е скулптура. :)

И.Е. Станков каза...

Впечатлен съм от изказването на Старчев. Много сдържано и разумно. И гледам на нещата по подобен начин. Това е авангардно изкуство, на много хора не им харесва, но пък има своите новаторски качества и говори много за странната ера на Л. Живкова. Дано да го ремонтират.

Waio каза...

Здравейте,бих искал да ви предложа моето скромно мнение относно превдопаметника пред НДК.Тъй като немога да видя евнтуална полза в естетически характер от тази срутина бих предложил тя да бъде заменена с нещо ново.Съгласен съм с това,че нетрябва да отричаме миналото,но специално този "паметник" неструва.
Мисля си,че един съвременен проект би вдъхнал повече живот и би бил на мястото си именно там.Аз предлагам да построим нещо което няма историческа,но има художествена стоиност.Един модерен и уникален шедювър в сърцето на иначе сивия град.Дори имам работен проект:)

Анонимен каза...

Драги комитата, в допълнение към написаното от теб ми се ще да кажа, че може би подобен по-широк обществен дебат трябва да се проведе изобщо за съдбата на паметните знаци в столицата и механизмите на изграждането им. Твоята неотдавнашна реакция след появата на трети паметник на азбуката в пространството около НДК е особено показателна за състоянието на нещата. На много места в периода на "прехода" са поставяни меко казано странности - от нелепа кичозна мегаломания без и най-малки художествени достойнства (скулптурата на София до Булбанк) през несъответни на идеята и собществената значимост решения (като мемориала на загиналите в бившата дискотека "Индиго") до проблемен избор на места (например няколкото масивни бюста на некомунистически земеделски политици в градинката пред църквата "Свети Седмочисленици"). Практиката на безразборното поставяне на паметници от разни инициативни комитети с позиции в общинските и държавните власти трябва да бъде ако не спряна, то поне ограничавана от общественото мнение. Очаквам в бъдеще и част от паметниците на "прехода" да бъдат тактично... преместени.

АнонименЪ

komitata каза...

Мда, трябва да се изринат не само тоталитарните, но и пост-тоталитарните лайна.

komitata каза...

waio - ако имате проект и сте готов да се борите за него - свържете се с Червената къща и с проекта Следа. Може пък да стане нещо.

Belomore каза...

Странно как знайни и незнайни ентелегенти и ентелектоалци продължават да ни убеждават, че петокрилият има някаква стойност и представлява някакво изкуство, което, видиш ли, било:
а) толкова авангардно, че ограничените еснафи не го разбират;
б) емблематично за епохата, поради което носи не естетическа, а историческа стойност.
Ми тУрете си я тая емблема у задния двор, като ви харесва толкова!

Ако беше още здрав и дискусията беше да го махаме или не, може би горните аргументи, въпреки несъстоятелността си в конкретния случай, биха имали някаква тежест. В случая обаче времето е казало тежката си дума и, харесва някому или не, не говорим за паметник, а за съборетина, която дори не е на такава възраст, че да цъкаме и да водим проф.риц.тампл. Н. Овчаров да ни разказва легенди за чудното племе, което е създало този фалически символ като закана за оплождане не небето, след като е онодило (племето) макята на всичко живо по земята (българската в частност).

Затова на следващата среща да поканят заслужилия архитект деконструктивист Е. Бакърджиев и да си идваме на думата, без повече приказки от циментовия храст!

Без петокрилия средата ще е доста по-приятна, а без о.з. др. Друмев в дебата би била направо чудесна, но да не прекаляваме с надеждите.

Който бастиса това ърбан гюбре и върне там паметните плочи на загиналите през войните, има всички шансове да спечели местния ми вот за много мандати напред.

Sylvia каза...

В Будапеща има музей на открито, в който са събрани всички момументи и паметници от ерата на унгарския комунизъм. Мястото е изключително атрактивно за туристи и дори и в началото да е било скъпо начинанието по събирането и подреждането на паметниците, то сега със сигурност се е отплатило стократно. Защо и в България да не се организира нещо подобно, вместо да се похарчат допълнителни средства за унищожаване на монументите?

Belomore каза...

В конкретния случай защото:
1. тая съборетина не е паметник;
2. не може да бъде преместена;
3. средствата по преместването и поддържането на подобен кич-парк, явно не ги броите за пари.

Анонимен каза...

Belomore, историческата памет винаги струва пари. Въпрос на преценка е дали духовността, а тя включва и спомена за грозното и отвратителното, да бъде дял от живота ни. Нашия и на идващите след нас. Будапещенският подход, описан от Sylvia, е нелош. Бузлуджанският проект също. Иначе конкретната конструкция до НДК вероятно наистина не подлежи на преместване най-малкото защото се нуждае от ремонт, граничещ с преизграждане наново.

АнонименЪ

Анонимен каза...

Опа, види ја ти арх Емилия Кълeва. Хубаво момиче. Дај кажете колку години има и дали е мажена:)
Од устата на такви архитекти, дури и „лајното пред НДК“ и „чинијата на Булдуџа“ придобиваат доста променета естетика...

Belomore каза...

АнонименЪ,
принципно си прав, но вещите, особено паметниците, имат гадното свойство да са в повечето случаи конкретни.
Не може да вземем всяко гюбре от навред родината и да го пазим като безценен исторически спомен за грозотата и кича, в който сме живели. Взимат се и се пазят отделни бройки. Тараби, Уляновци, партизанен, камбанен, чепатен кичен ундзовайтер грозотиен.

Това, за което пишем, обаче не става за нищо, а, както и ти се съгласяваш, най-малко за преместване и консервация.

Ако някой зажали за него, да пали гумите към Стара Загора - там на един хълм над града извисява горда и все още неразрушена снага на петокрилия астралният близнак.

Нещо повече - запазването на петокрилия на мястото, на което е, особено на фона на все още невъзстановените паметни плочи на загиналите през войните, поне за мен е емблематичен опит за консервация и оправдаване на определени обществени порядки и естестиката им.
По същата причина и мавзолеят трябваше да си отиде - едно от малкото хубави неща, случили се на София последните години.

Анонимен каза...

Не съм съгласен, че мавзолеят трябваше да си отиде. От една страна това не биваше да става по начина, по който се случи - без стойностна обществена дискусия и вследствие на посттоталитарно неизживян властови волунтаризъм. Да не говорим пък за фарса на взривяването му... От друга той бе изключително рядък паметник. Колко са примерите за модерни гробници, построени за церемониално съхраняване и поклонение на балсамирани тела на държавни глави в 20 век? Съвсем не са много. Е, България се лиши от своя модерен мавзолей. Ако зависеше от мен, нека помечтая, бих го запазил с восъчни фигури на почетната стража и светите мощи на вожда и учителя вътре. Атракцион или място на паметта - както щете го разбирайте. Най-сетне, мястото му и досега изглежда зеещо и градоустройствено неовладяно.

Съгласен съм, че не е възможно да се опази всичко и че трябва да се подходи внимателно, като се подберат представителните образци. Което отваря съвсем отделна дискусия - а нима разполагаме със що-годе пълен каталог на все още съществуващите тоталитарни паметници и имаме ли представа за типологията им, стиловите моди, периодите и т. н. особености на създавнето на мрежата от сакрални места на тоталитарния култ? Струва ми се, че дори нямаме ясна идея какъв по обем и конструктивна сложност масив би си струвало да се съхрани.

Но, пак ще река, онова нещо край НДК едва ли подлежи на запазване и най-вероятно ще бъде премахнато. Само дето там вече съществува парк на НДК, който бездруго е претоварен от не съвсем удачно построени паметници с проблемна стилова и функционална съвместимост със средата - втори (или трети!) на азбуката, параклиси, кръстове... Аз бих предпочел празното място на все още стърчащата развалина да не се използва за нови паметници и просто да се... залеси в спомен за застроените зелени площи в цялата ни страна.

АнонименЪ

Анонимен каза...

ЮПопов е написал:
"Разбира се, перлата на смисленото събаряне би трябвало да е паметникът "13 века България" пред НДК. Той не изобразява нищо, пада от само себе си, предмет е на подигравки от малки и големи, пречи, не представлява дори най-ретрограден стил в каквото и да било. И неговото име, с което всички го знаят, не може да бъде отпечатано тук. Всеки, който го събори, ще бъде похвален от съвременници и бъдещи поколения."
Написаното от ЮП не казва нищо само по себе си(освен лаишки масали за изображението като паметник),но всеки,който е на друго мнение-ще бъде наруган от съвременници.
ето как обикновен интригант по медийни вопроси паразитира и по паметниците акъл раздава.

roujkabg каза...

Прословута 1 300 годишнина е една лъжа, която трябваше да бъде увекочена с този кич.

1 300г, от които цели 700 България е на картата на света само като територия, но не и като държава.

Историческите лъжи на комунистеческата грандомания трябва да бъдат унищожени, още по- вече, че този кич няма никаква естетическа стойност и не въздейства положително на сетивата на гражданите.

Ясно е, че този паметник не може да бъде да преместен и остава единственият вариант да бъде съборен. Не е нужно да се престараваме в съхраняването на соцкултурата и да се превръщаме в Плюшкиновци. Продполагам, че е натрупан материал не за един, а най- малко за два музея, за които трябва да се търсят и място, и средства.И щом сте такива патриоти нека бъде възстановен паметника на загиналите български войни от 1-ви и 5-ти полк, които не помня, но съм сигурна, че имат историческа стойност и вероято много по- висока и естетическа такава.

Анонимен каза...

ружка каза тук-комунистите ни излъгаха и направиха паметник.
затова трябва да го съборим.
горе-долу същото казва с акцент и ю.попов.

Atanas Boev каза...

Абе, що не построите на мястото на паметника ИСТИНСКИ осмоъгълен петохуйник? Символ на плодородието, осмоъглието, и тъй нататък? Дори имам работен проект.

Като се замисля, по някое време на прехода (похода към?) думата "паметник" придоби отрицателно значение. "Паметник на..." в новговор има привкус на нещо остаряло, рушащо се, символ на глупоста. Оттам и стръвното желание за разрушаване:)

пакздра каза...

боев,обяснете първо стръвното си желание за проектиране.
имате ли случай,да проектирате на празно място?
ако напъните ви за проектиране винаги са свързани със събаряне на нещо-имате нужда от помощ.това не е сарказъм,а добронамерена препоръка.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)