четвъртък, октомври 23, 2008

Исландската връзка

Нали знаете, че Русия щедро кредитира Исландия с 5 милиарда евро, заради финансовата криза. Попаднах на много интересен материал в руското онлайн списание The New Times ("Чии пари спасяват в Исландия?"), където подробно се изследват връзките на Исландия с руския капитал и руската политика. За целия материал цък тук.

А специално за вас, преведох този откъс:

Питерските връзки

А ето, Владимир Путин би могъл да разкаже на датските журналисти много интересни неща. В началото на 90-те, когато екс-президентът, а днес премиер е работил като глава на Комитета на външноикономическите връзки (КВС) на кметството на Санкт Петербург, в неговите задължения влизало при това и регистрацията на смесените дружества. От юли 1991 г. до юни 1996 г., възглавяваният от Владимир Путин комитет е регистрирал около 9 хиляди съвместни предприятия. Сред съдружниците или топ мениджърите на тези фирми могат да се открият много известни днес хора като: Дмитрий Медведев, Виктор Иванов, Борис Гризлов(сега председател на руския парламент), Сергей Миронов(председател на парламентарно представената "Справедлива Русия", шеф на съвета на Федерацията), Дмитрий Козак (в момента - вицепремиер, отговарящ за олимпиадата в Сочи 2014 г), Владимир Кожин (личен секретар на президента от 2000г.) със съпругата си, съпругата на Николай Патрушев(председател на съвета за сигурност на Русия), Генадий Тимченко(съвместен петролен бизнес с Путин), Владимир Якунин(шеф на руските железници), братята Андрей (министър на образованието и науката на Русия) и Сергей Фурсенко(шеф в "Газпром" и председател на ФК "Зенит"), Леонид Рейман(бивш министър на съобщенията, сега съветник на президента) и бившата му съпруга Юлия Полтавска.

По-малко известни са западните контрагенти на тези компании. Така, през декември 1992 г. в КВС на кметството на Санкт Петербург, е регистрирана фирмата Болтик Интертешънъл АОЗТ (А.Д.), рег номер АОЛ-3303, учредителите на която са Виктор Аницев и компанията Baltic Group Limited, регистрирана на пощенска кутия в Род Таун - столицата на Британските Вирджински острови. Вирджинският офшор принадлежи - внимание - на Бьорголфур Гудмундссон и на неговия син Бьорголфур Тор Бьорголфсон. Днес бащата и сина оглавяват списъка на най-богатите хора в Исландия: при което синът, според Форбс, е станал първият доларов милиардер на страната и - още веднъж внимание! - съдружник в две (от трите) фалирали банки в Исландия: "Ландсбанки" - фалира, "Кауптинг Банк" - е взета под контрол от държавата.

През юни 1993 г. КВС на кметството на Санкт Петербург регистрира фирмата АОЗТ "Болтик ботлинг плант" ББП (АОЛ-5108). Фирмата е регистрирана два пъти с интервал от две седмици в два различни района, с лека разлика в дяловете на учредителите и два различни адреса. УЧредителите са три юридически и две физически лица. Юридическите лица - това са руският АООТ "Ремонтно-механичен завод" и две международни фирми - вече споменатата вирджинско-исландска "Балтийска група" Baltic Group Limited и регистрираната на анонимна пощенска кутия в Рейкявик Viking Brewery Limited. Brewery е пивоварна на английски, тя по-нататък много успешно ще произвежда бира в Петербург. А физическите лица - учредителите на регистрираната от КВС на Санкт Петербург фирма са директорът на Ремонтно Механичният завод (РМЗ) Генади Холмски и същият днес фалирал банкер Бьорголфур Гудмундссон.

През март 1995 г. е учредена още една компания - "Търговски дом Роса" (Литеен проспект 41), която за по-малко от гозина сменя името и адреса си, вече се казва "Браво" и е пренесена на територията на ремонтния завод, а неин ръководител е Магнус Торстейнссон, приятел и компаньон на вече известните Гудмундссон и Бьорголфсон. Следващият етап е основаването през 1996 г. на "Браво интернешънъл". Съучредители са 6 регистрирани на един и същи адрес компании в кипърския град Лимасол. Президентът на фирмата е все този невероятно активен Тор Бьоргхолфсон.

Накрая, през март 1997 г., е било учредено и "Браво Сервиз" (основател "Хюдж холдингс лимитед" - една от шестте кипърски фирми) и "Браво Интернешънъл" Генерален директор на тази фирма е Сергей Санне, дснес директор по социалната политика в "ЕвразХолдинг". Фирмата "Браво Интернешънъл" успешно произвежда бирата "Бочкарев" и не е имала никакви проблеми в Санкт-Петербург, и след като Анатолий Собчак през 1996 г. губи изборите, а Владимир Путин се премества в Москва. А ето, при конкурентите на исландско-руската пивоварна, напротив, случват се непрекъснато проблеми. И то какви! На 10 януари 2000 г. като жертва на наемни убийци пада заместник-директорът на "Балтика" Иля Вайсман, а преди това е убит генералният директор на "Балтика" Асланбек Чочиев. А исландските бизнесмени през това време демонстрират на руска земя все нови и нови успехи.

През март 2000г. в Петербург е открито почетното консулство на Исландия. И за почетен консул е бил назначен... surprise, surprise! - да, същият този син милиардер-банкер и президент на компанията "Браво интернешънъл" Тор Бьорголфссон. Почетен консул става Магнус Торстейнссон. На тържествената церемония от 10 март присъства министърът на външните работи на Исландия Халдор Аусгримсон и губернаторът на Петербург Владимир Яковлев.

19 коментара:

Симеон каза...

За Тор има добри статии тук: http://www.invgr.com/bjorgolfur_thor_bjorgolfsson.htm и в списание "Форбс" от 2005: http://www.forbes.com/forbes/2005/0328/138.html

Все още е един от най-големите чуждестранни инвеститори в България (Балканфарма/Актавис, БТК, СИБанк, etc.)

Навремето работих по продажбата на неговата руска пивоварна "Браво" на Хайнекен. Още тогава те с шефа ми станаха големи авери и по-късно Тор го взе с още двама от бившите ми колеги да управляват личния му инвестиционен фонд "Новатор".

Не ми е съвсем ясно дали наистина слуховете за връзки на Браво с руската мафия са верни. Във всеки случай "Балтика" беше далеч по голяма фирма с много по-силни позиции на пазара. Така че не ми се вярва.

Георги каза...

В крайна сметка, Исландия ще вземе кредит от МВФ. Руският план изглежда отпада.

komitata каза...

Не знам за какви слухове става дума, щом всичко е описано съвсем ясно с имена. Между другото в оригиналната руска статия има и схема на капитала.

Belomore каза...

БТК и СИБанк вече не са на Тор. Шитна ги, макар че със СИБанк човек никога не знае...

По забавно е, че в момента никой не знае чия точно е Актавис... Дали са си върнали акциите на рашките???
Не зная какъв инвеститор е Тор в България, в частност - колко и какво точно е инвестирал. Знам само, че навремето едни ДС-зетьове уредиха Балканфармата на Дойче Банк, която я преструкктурира и шитна на Тор, който получи действащо печелившо предприятие. В момента българският Актавис храни половината холдинг, като покрива загубите на губещите звена.

За инвестициите му в БТК не ми се говори, нелепо е въобще да споменаваме тези думи в едно изречение.

Simeon каза...

Da, SIBank e edna ot golemite misterii na finansovata ni sistema. S netqrpenie chakam da procheta njakoe interesno razsledvane otnosno istorijata i sobsvenicite y.

A s BTK Tor naistina udari golemija jackpot. Samo ne moga da razbera zashto AIG platiha takava cena, no kakto se okaza, tova ne e edinstvenata im neobmislena investicija.

Belomore каза...

Не се знае - може пък точно това да е била единствената им добре обмислена инвестиция :)
Но в кофти момент.

komitata каза...

Сибанк и ключът за българската власт. На мен самият генезис на СИБанк ми е много мътен. Как се пръкна, пък и взе толкова лакоми парчета от баницата.

Belomore каза...

Из сайта на СИ Банк (част история) чтение:

1994 г.:
Банката е учредена на проведеното на 19.05.1994 г. в гр. София учредителното събрание, на което е взето решение за създаване на БЪЛГАРО - РУСКА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА АД, една от първите международни финансово - инвестиционни институции в страната.

1995 г.:
С решение № 1/08.03.1995 г. по ф.д. № 2757/95 г. банката е вписана в търговския регистър на Софийски градски съд.

1999 г.:
С решение № 20 от 02.07.1999 г., в търговския регистър на СГС е вписано ново наименование на БАНКАТА - БРИБАНК АД.

2000 г.:
С решение от 23.06.2000 г. по т.д. № 133/1996 г. на СГС, VІ-5-състав Софийски градски съд одобрява сключения от БРИБАНК АД договор за закупуване на търговското предприятие на “Стопанска банка” АД /в несъстоятелност/. Като следствие от това, банката удвоява обема на своите активи и влиза в класацията на десетте най-добри български банки (по активи).

2000 г.:
С решение от 04.10.2000 г., в търговския регистър на СГС е вписано ново наименование на банката - СТОПАНСКА И ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА АД.

2001 г.:
С решение от 13.11.2001 г., е вписана в търговския регистър на СГС промяна на наименованието на банката, чрез добавяне към същото и на абревиатура - СТОПАНСКА И ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА АД /СИБАНК/ .

Това, което не е споменато, е как по време на Боневото вътреминистерстване и, съответно, Кюлевото банкоуправление, БРИБанк гепи обслужването на всички такси в системата на МВР. После постепенно изпообслужи и други държавни институции, НОИ и прочие - въобще сладки работи - нищо не правиш, пък гепиш едни комисионни.

Как обаче вътре се появи лицето Славчо Хр. и как автоматично някакси и привидно доброволно същото лице си прехвърли акциите на кака Цеца Генералшата, вероятно знаят само сценаристите от трупата на Масковския гасударственый банкавый акционерный театр имени Дзержинскава.

Това е на пръв напън на паметта и нета.
Сигурно има още милиони весели (извън весела кюлева) подробности, които ми убягват.

Анонимен каза...

Комит,

Не разбирам какво точно се опитваш да кажеш.

Руснаците подкрепили Исландия заради собствени интереси. Е, и??? Ти може би си очаквал да видиш как гледат, че парите им пропадат ли?

Тор имал бизнесинтереси и в България и бил свързан с руснаци, се прокрадва в разсъжденията.
Е, и?

Не знам дали си забелязал, но с финансовата криза еднополярният свят умря. Изберането на Обама за президент ще е финалният акорд, така че освежавай руския и залягай над китайския :-)

Й

komitata каза...

Не, връзката е съвсем ясна според мен, и за съжаление сега виждам, че малко съм осрал превода. Съвсем ясно е, че Тор Бьорголфсон всъщност работи с чужди пари - парите на др. Путин. Т.е, Русия тръгна да спасява Исландия не защото много обича да спасява други, а защото парите на батюшката Путин ще изгорят. И собственик на всички тези важни предприятия в България не е Тор Бьорголфсон (номинално е той), а реалният собственик е Владимир Владимирович Путин, близкият приятел на нашия президент. Когато всъщност стане ясно че СИБАНК, БТК и АКТАВИС се държат от ВВП, политико-икономическия пейзаж в България изглежда другояче.

Belomore каза...

"Тор имал бизнесинтереси и в България и бил свързан с руснаци, се прокрадва в разсъжденията.
Е, и?"

Според мен в разсъжденията се прокрадва друго - руснаци имат бизнес интереси в България, но предпочитат те да се реализират чрез Тор.
От което следват няколко питания:

1. Защо чутовните руски инвеститори предпочитат да минават през Тор, а не дойдат открито да кажат - ето рынок, мы сюда.
Какво ги притеснява, какво крият?

2. Защо където минат Торовите бизнесинтереси (поне в България, за другаде не знам), винаги е налична конкретна бизнес среда, която не се отличава с пределно добри практики по отншение на същите бизнес обекти.
Случайно ли е това или съвпаденията са обусловени от някакви фактори?

Предвид наличието на скрита "руска връзка" (която, ако беше явна, надали би правила впечатление и би била приета за съвсем нормално явление), следва да търсим в генезиса на обусловеността по предходното изречение, фактор, който е присъщ на руските бизнес интереси в България и начина на тяхното приемане от българските бизнес среди и администрация.

А легендите за въздигането на руската икономическа мощ ми се видят все още леко преждевременни. Особено ако избирането на Обама се окаже финалният акорд на спекулативното вдигане на цените на изкопаемите горива.

Поживьом - увидим.

Анонимен каза...

В условията на пазарна икономика и либерална демокрация всеки има право да "скрие" инвестицията си щом върши това със средствата на закона. Дотук не виждам нещо незаконно нито в поведението на Тор, нито в в някакво потенцирано поведение на Путин. За справка само една камара немски инвестиции от години минават като....австрийски.

Защо например Шишеджам инвестира в Търговище, а не в Провадия? Защо холдингът Джейлан искаше да инвестира в Кърджали, а не в Дупнцица например? Защото някои икономически субекти на някои държави не само икономически субекти, но и винаги са били средства за осъществяване на политически цели. Фактът, че Русия и Турция водят такава политика в България е съвсем логичен. Въпросът е къде и има ли изобщо български национален интерес в това.

Беломоре,

Не прогнозирам руска икономическа мощ, а американска политическа немощ. В условията на тази немощ Русия ще се активизира с газовата карта - до 2030 европейската зависимост от руски газ ще достигне 65%. Това, съчетано с американските пробеми, най-вероятно ще доведе до по-голяма активизация на руската и турската политика в България.

Естествено руското влияние в българската политика ще нарастне. Такава ни е географията, че сме изцяло зависими от руските енергоизточници и това ще остане така предвид на вероятния (и съвсем логичен) провал на "Набуко".

Единственият по-сериозен шанс на България е задълбочаване на процеса на европейската интеграция, ратифициране на Лисабонския договор и ограничаване на разширяването на ЕС на изток и в Средиземноморския басейн (за каквото вече се говори от англичаните), което ще взриви политическия ЕС и ще го върне до обикновен икономически съюз.

Й

Belomore каза...

Защо Шишеджам инвестира в Търговище, а Джейлан е искал в Кърджали е обяснимо по много причини, вкл. защото когато се организираше инвестицията на Шишеджам имаше преференции за инвестиции в райони с висока безработица, какъвто е Търговище (първоначално инвестицията трябваше да е в Русе). Разбира се има го и другото - по-лесно е в среда, която говори езика ти и би вероятно би изпитвала някаква ирационална изначална лоялност.

В този ред и аз бих искал да видя Ковачки да инвестира в Босилеград, а не в Крагуевац (или където другаде в Сърбия са му инвестициите).
Бих искал да видя също и българският бизнес да навлиза сериозно в Македония, но и това ще дойде.

И в това няма нищо лошо, доколкото всичко наистина е в рамките на закона.
Ако Джейлан дойде в Кърджали и използва партийната подкрепа на ДПС (в рамките на същия пример), за да купи на безценица общинската фирма Х, а пък после да я шитне на двайсеторна цена, без да вложи нещо повече от два и пеесе за нова боя - тогава имаме проблем (който, разбира се, не е обусловен от етническия фактор, а от законовия).

Ако турски фирми печелят яко обществени поръчки, които след това засират (справка - пътищата), но се отчитат където трябва, това не е въпрос на турско нашествие, а на българско беззаконие и мафиотска икономика.

Ако бизнесмени от Мада Раша използват Тор, за да не се задават тук въпроси - защо др. Х продава на тов. У на тази цена, при тези условия и с чии пари, то тогава пак имаме проблем.

Ако Тор върши законно чутовни инвестиции (каквито пак да кажа не са ми известни да е сторил), пък било то с руски пари, които управлява доверително, тогава дабро пажаловат!

Анонимен каза...

Belomore,

Инвестициите на съседни държави или на държави и/или на държави с имперски амбиции, чиято икономика е олигархична структура (Русия и Турция), обикновено не търсят само икономически интереси. Шишеджам не е инвестирало в Търговище, щото видите ли там била висока безработицата или пък населението говорело езика на компанията. Както и Лукойл не закупи Нефтохим, само защото основните задължения на рафинерията бяха към тази компания.

Паралелът с инвестиции в Сърбия и Македония е неуместен. Русия и Турция са, каквото и да говорим икономически гиганти в срвн. с нас. Ние сме икономически локва, в която ако някой загребе по-сериозно поповите лъжички измират. Вероятно тук таме ще има българска инвестиция в Македония (напр. ЦКБ) или в Босилеград/Димитровград, но тя няма да има някакво геостратегическо/геополитическо значение, защото самата наша икономика е смешна и колониална. Такава инвестиция, колкото и да е хубава, ще топли само нашите умрели исторически надежди в Македония.

Действително ако фирмите на една страна печелят обществени поръчки, които после цит. "засират", това е проблем на мафиотската ни икономика. Фактът на засилен интерес към наши обществени поръчки и европроекти у съседна страна обаче не е резултат на мафиотски амбиции в тази страна, а на премислен ход. Това че ние мислим единствено и само с мафиотски аршин, не значи, че и другите непременно следват тази практика, нали?

Във връзка с мисли в един друг блог ми се струва, че докато не се възстанови или даже създаде някаква държавност, нашата квази-държава ще си е бардак и за Тор, и за Озкан, и за всякакви субекти. Понякога наистина се чудя как изобщо и още съществуваме като държава. Това е някакъв парадокс.

Й

Мечето Ушко каза...

Поздрав до комитата и за извонредната статија и анализа во коментарите.

На оваа тема се водеше дискусија и на македонската блогосфера но коментарите и дискутантите беа далеку послаби и несериозни.

Моето мислење во голема мера се поклопува со мислењето на комитата.

На еден од погорните дискутанти сакам да му одговорам дека бугарските инвестиции во Македонија и не се толку небитни и слаби, напротив има сериозен продор(во банкарскиот сектор, трговскиот и финансискиот сектор, па дури и во производствениот)...е сега за потеклото на капиталот можеме повторно да дискутираме.

Поздрав до сите од Македонија

Simeon каза...

Mislja, che razsqzhdenijata vi dotuk sa v sferata "teorija na konspiracijata". Dori i avtorqt na statijata v socialisticheskija Guardian, kojato beshe izljazla v 2005 za islandskite milioneri (http://www.guardian.co.uk/business/2005/jun/16/marksspencer), ne otiva tolkova dalech s fantazijata si.

Opredeleno ne e nevqzmozhno Tor da "upravljava doveritelno" ruski kapitali. Ne sqm go pital, mozhe i da e taka. No e mnogo malko verojatno.

Pqrvo, toj ne njakakqv gospodin nikoj, zapochnal misterionzno ot nulata. Vtoro, biznes dejnostta mu v iztochna evropa datira ot vremeto oshte predi putinovskata klika na "silovicite" da okupira vlastta. Treto, dori do 2002 g., kogato veche beshe napravil povecheto ot golemite si investicii, cenata na petrola beshe kqm $15 i rusnacite oshte se chudeha kak da vqrzhat sqdranite si gashti. Ta za kakvi chutovni ruski pari govorim? A i oshte togava ruskite kapitali, kakvito gi imashe, oshte ne bjaha pod kontrola na Putin.

Da ne zabravjame i za kakvi razmeri govorim. Dori i v naj-dobrija si moment, Tor edva li e imal poveche ot $1.0-1.5 miliarda. Doskoro za g-n Putin i kompanija tova bjaha trohi.

A i koga rusnacite sa spreli da investirat v Bqlgarija i da si kupuvat, kakvoto iskat? Dori i pri "rosofoba" Kostov si kupiha Neftohim i Petrol, a sled tova i kakvo li ne drugo - toplofikacii, gazifickacii, hoteli i zemi, da ne govorim za velikoto nedorazumenie AEC "Belene".

Edva li navremeto ruskite drugari (deto oshte njamaha pari) sa reshili, che Balkanfarma e strategicheskijat aktiv, kojto shte razshiri vlijanieto im v Bqlgarija. Sqshto i delqt v SIBank v po-novo vreme ili sqvmestnata investicija s loshite amerikanci ot Advent v BTK.

A otkqde imal tolkova pari togava? Ami otkqde - ot Deutsche Bank, Citigroup i kup drugi banki, koito v poslednite godini razddavaha krediti kato za posledno. Vizhe samo kreditnata istorija na BTK. I Bravo (no ne v takava stepen), i Balkanfarma, i BTK bjaha kupeni s ogromni dqlgove. Dori EBRD beshe investirala vqv cjalata kapitalova struktura na Viva Ventures. Ot senior debt, prez mezanine do equity. Mozhe i te da sa v kombina s Putin.

Thor ne e izoliran sluchaj v Islandija, cjalata im strana beshe stanala ogromen super overleveraged hedge fund. I e smeshno da se govori, che svetovnata kreditna ekspanzija, kojato napravi takiva hora kato nego miliarderi (no veche maj ne sa) e prichinena ot Rusija i Putin.

Drug e vqprosqt dali Thor e mafiot, pirat i t.n. Az po-skoro sqm sklonen da povjarvam, che e platil na njakoj chechenec da zastrelja konkurentite mu v Peterburg, otkolkoto, che obsluzhva ruskata dqrzhavna politika.

Ne znam da e vqrshil neshto nezakonno kato sobstvenik na Balkanfarma ili SIBank, popravete me ako gresha. Za BTK naistina mozhe da se jadosva chovek, che beshe prodadena tolkova evtino, no tolkova im e akqlqt na nashite "jupita" da ja prodavat po vreme na telekomnata dqlgova kriza, kogato valuations bjaha na smeshni niva i njamashe nikakvi kupuvachi. Kogato holandcite i gqrcite sa natiskaha da davat trojno poveche samo dve godini predi tova po vreme na telecom bubble, javno Kostov i kompanija reshiha, che ne predlagat dostatqchno rushvet.

A che e prodal na cenata, na kojato prodade na AIG, prichinata otnovo e bezrasqdtvoto, koeto napravi otpuskaneto na ogromni zaemi za riskovi LBO's vqzmozhno. BTK beshe kupena sqs seriozna nadcenka sprjamo iztochnoevropejskite (i zapadnoevropejskite!!!) telekomi togava. na EV/EBITDA multiple ot 11-12x. I sega AIG imat EUR 1bn dqlg na EURIBOR + 250/300 sreshtu aktiv, kojto ima EBITDA ot EUR 200m i pone 500m dqlg v operativnata kompanija.

Симеон каза...

Popravka, v 2007 g. e imal 3.5 miliarda

Анонимен каза...

В Рунета могат да се намерят много по интересни неща за Путин и компания /включително компромати/. "Ню таймс" непрестанно се занимават с тази тема, ама не им иде отръки. Цялата история около дейността на Путин в периода 1991-96 г. я има в книгата интервю "От първо лице", която беше публикувана в президентския сайт, когато беше президент. Като заместник на Анатолий Собчак по онова време, той наистина-развива главоломна външноикономическа дейност, включително и чрез контактите си от КГБ. По онова мизерно за Русия време Петербург се превръща в главното пристанище на Европа и вход към тогавашната още комунистическа страна. Това, че са основали 9000 смесени предприятия не ме шокира, като имам предвид, че Петербург е сериозен икономически мегаполис не само в региона, но и в световен мащаб. А в периода 91-96 г. старата столица е на обиколки пред Москва. Що се отнася до Исландия - разбира се, че Русия има интереси и ако им даде тези пари, то няма да е заради сините им очи или заради исландската сельодка. Руските анализатори търсят причината в посока военни бази, осигуряването на арктическия кръг и
предстоящия там нефтодобив.
А това, че ние си дадохме задника на Тор без пари, няма общо с Путин, ами с едни комисионни.

Анонимен каза...

samo da dobavia, 4e to edin ot sobsrvenitzite na konkurentnata bira v St.Peterburg be ubit. (wsi4ko e slu4ajo????!?!?!?)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)