петък, октомври 17, 2008

За няколко лева в повече

Сергиите с книги от централния столичен площад "Славейков" най-вероятно ще бъдат заменени с театрални и концертни сцени на открито. Превръщането на пъпа на София в културен център е само една от идеите за реконструкция на пазара. Тя беше обсъдена на заседание на архитектурната комисия на "Московска" 33 вчера.

Какво налага премахването на сергиите и въобще на сегашния характер на площада? Площад "Славейков" е уникално културно явление в Източна Европа и е достатъчно уникален със сегашните си сергии.

Главният архитект на София Петър Диков да проучи и предложи различни варианти за преобразяване на площад "Славейков" по европейски модел, решиха общинарите от комисията с мотива, че сергиите грозят "сърцето" на града. Според съветника от ГЕРБ арх. Людмил Леонидов идеите за "преобличане" на пъпа на София могат да бъдат събрани до три месеца.

"Европейският модел" на Петър Диков особено ме безпокои. И много ми е интересно да разбера от кои политически сили и как точно са решили "общинарите" че сергиите загрозяват площада. И естествено, гражданите имат само три месеца, за да реагират.

"Единият вариант е площад "Славейков" да бъде превърнат в театрален център, като за една от сцените се използват стълбите на Столичната библиотека. Така там ще е удачно да се направи и Единен център за продажба на билети", коментира архитектът.

Интересно защо, общинарите не се сещат да направят сергиите да станат по-красиви и по-уредени като на съвременен книжен пазар, каквито има по Западна Европа, а веднага се мисли за други варианти. Естествено, театралният център е прах в очите. На ул. Раковски и без друго има колкото искаш театри, а билетният център на НДК, се намира на 5 мин пеша. (да не говорим че половината билетен център в НДК е даден под наем на Евроком, тъй като очевидно има излишни площи) Да не говорим, че НДК именно поради недостатъчната си натовареност като културен център, се кичи в момента с реклами на алкохол, и допуска заведения и магазини да развалят архитектурния му облик, да не говорим за унищожителните за сградата изложения и селски панаири и занемарения парк. Далаверката изглежда е от очаквания център за продажба на билети на Славейков, който ще бъде държан "от наши хора" срещу съответните проценти. И разбира се, да не забравяме за далаверката със строителството на съответните павилиони за билетен център на площада.

Според него другата възможност е под площада да се построят помещения за различни цели.

Много интересно под площада какви точно са тия помещения за други цели. Дори ключовата дума паркомясто не се споменава. Подземен мол може би? За кого е предвидена тази сладка, сладка хапка?

Гражданите на София да участват в конкурс и да дадат идеите си за "преобличане" на пъпа на София, предлага още арх. Людмил Леонидов. Така можело да дойдат изключително оригинални предложения и "сърцето" на нашата столица да влезе в Топ 10 на най-нестандартни центрове в Европа. (източник)

И ето накрая захарчето, което трябва да подслади унищожаването на още едно скъпо място на сърцето на софиянеца — идеята сърцето на нашата столица да влезе в топ 10 на най-нестандартни (не най-красиви, не най-полезни, не най-уютни) центрове в Европа. Да ви кажа, аз лично не искам да съм в този топ 10. Предпочитам София да е в топ 10 на най-привлекателните за живот градове в Европа. Искам да ви кажа, че така както си е с книгите, мястото е достатъчно нестандартно и прави впечатление на чужденците. Няма чужденец, когото да не съм завел там и да не е казал нещо хубаво за българите точно заради сергиите за книги.

Между другото, това е интересен метод за унищожаване и присвояване на обществени места. Първо, не даваш нито лев за поддръжка, нито пък чистиш, докато не стане абсолютна кочина. След това казваш че мястото е ужасно и искаш да спасиш софиянци от него. Правиш някакъв фокус-мокус проект, забаламосваш софиянци, след това даваш мястото на свой човек за печеливш проект. Прибираш комисионна. Гениално.

И като говорим за унищожени обществени места в София, някой все още помни ли "Кристал", "Магурата", "Кравай", "Царевецъ"?

Благодаря на SickBoy, че повдигна въпроса.

Тук исках да сложа един цитат от големия македонски дисидент Младен Сърбиновски, за разликата между Славейковата България (има предвид пл. Славейков) и България на Илиенци, но не мога да открия статията онлайн.

Но всъщност май вече няма разлика.


PS. Благодаря на Беломоре, че ми даде работещ линк към статията на Сърбиновски:

...Слизам на автогарата в София. Настъпва лакмус-теста на делението на пътниците. Едни търсят такси за пазара Илиянци, други за определени държавни служби. Моята софийска институция е площад Славейков. Най-голямата книжарница под отворено небе в света, най-добрият барометър на духа на Славейкова България. До слизането от автобуса бях обикновен пътник, но със самата мисъл да не ходя на пазар, а да ходя на "Славейков", ставам "опасен елемент" за македонизма и македонската власт. До македонската независимост, беше забранено всякакво контактуване с България, но логиката на стомаха в наложените ни блокади позволи контакти само с Илиянска България. Досега не съм бил на най-големия балкански пазар Илиянци: моята Македония отавна работи по битпазарна логика. Сит съм от македонистичния пазар на ветрищата. Македонската власт вече няма против нейните граждани да контактуват с българските "илиянски" представители от джебчии и застрахователи. Техните "илиянци" и нашите "битпазарци" всекидневно са в директен контакт с рекетьорство, кражби и насилия. Опасността за македонската битпазарна власт е когато македонски граждани комуникират с българските славейковци.

Страхът е оправдан. Следите на Славейкова България са търсене на скритата духовност. Вътрешната наша национална религия създаваше за през тези десетилетия елитен слой от интелигенция, но тяхната подготвеност е за вътрешна употреба, за манипулация, познанието да служи на лъжата, македонизъм с битпазарен повей. Македонската македонистична интелигенция всекидневно работи с резона на илиянските хашлаци и ние нямаме свое второ, хубаво, чисто и честно лице на славейковците.

Изложените плодове на Славейков, площадът на Духа от триста крачки, са противоположност на затворения Парцел на институциите на македонизма от триста крачки в Скопие. Няма защита от купищата книги, щом заглавията са излезли на улицата: те вече са се хванали за гуша с дивотията на илиянска България която в момента се шири и се обединява на Балканите. На други площади на Балканите дори се вадеха и се продаваха калашници, кокарди, ножеове и байряци, Бъгарите вадеха книги на улицата. Малко площадче светлина в балканска тъмнина е все пак надежда! Никакво отстъпление, никак назад, никакво оттегляне! Страхът от голямата, непобедима и сурова илиянска България, с която ме плашат в македонския печат, на това местенце в мен определено се руши.... (целият текст)

12 коментара:

dzver каза...

лично ще ги замерям с камъни, ако разсипят любимия ми книжен пазар. израстнал съм с мотане по сергиите на славейков.

идиоти.

Търновец каза...

Виж тази статия от преди година - две ....

"This history creates a warm spot in my heart for Bulgarians -- a tendency that expands when I see Sofia's book market. Outdoor stalls stretch for many blocks. I'm briefly tempted by the campy appeal of the Bulgarian edition of President Clinton's recent bio, but settle for a few used copies of F. Scott Fitzgerald. Each book on display is carefully wrapped in plastic to protect it from the elements. Any city that can support such a huge market for books is okay by me."

Спас Колев каза...

Пропуснал си да споменеш, че на Славейков вече му правиха едно "преобразяване по европейски модел".

Май беше вече при Софиянски, 7-8 години да има. Когато направиха фонтана, смениха настилката и сложиха едни унифицирани саморазпадащи се сергии с навеси.

За друг толкова скоро ремонтиран площад в София не се сещам.

komitata каза...

Да, мерси за напомнянето. И какво пречи да се ремонтират сегашните сергии и да се възстанови фонтана? По европейски?
Нормално е за тези години да има амортизация.

Георги каза...

Стига с тези патетични глупости. От 5-6 години си купувам книги само от книжарници и никога от пл. Славейков. Причината. На Славейков шишкави чичковци, които са чели 3 книги през живота си, продават блудкави булевардни романи на завишени цени, точно както биха продавали риба или зеленчуци на тезгях. А една книжарница създава много по различно усещане, да не говорим за многообразието на заглавия. Предпочитам да дам парите си на книжарница, а не на някаква сергия, която продава „жълти издания”. А виждали ли сте Славейков след 8 часа? Каква мръсотия оставят всяка вечер?

Belomore каза...

Ето я статията на Младен:

http://vmro.150m.com/ms2/ms_slav.html

Ако не тук:
http://bugarash.blogspot.com/2008/02/blog-post.html

Обаче и Георги е прав. Славейков отдавна не е това, което беше.
И пак - по-добре да си остане в този вид, отколкото да гониме този или онзи Топ 10.

Любомир Попов каза...

За мен това е поредната малоумна идея на ГЕРБ-ерите. За да не ме обвини някой, че съм политически пристрастен си признавам следното: 1.получавам наем от книжарница на Славейков(книжарница, а не сергия). 2.Колкото и срамно да звучи, трудно намирам време да чета книги. Поради тези 2 причини би следвало даже да съм за премахването на сергиите. Но... не съм. Ако малоумниците не са ходили из Европа, аз съм. Обиколил съм поне 100 големи града, а в някои столици съм ходил и по няколко пъти. Е почти навсякъде точно в центъра има точно такива пазари за книги. В Париж е покрай реката.
Относно предложението за Единен билетен театрален център - че за чий ... трябва такъв. Всички театри са на по-малко от 100 метра от площада. До по-далечните може да се стигне за 15-20 минути пеша.
Имало и предложение да се направят сцени и да се свирело и да се пеело и театър на открито да се правел. Тия нормални ли са? Къде да се изнесат хората, които живеят наоколо в дните с концерти и представления? Има много по-подходящи за тази цел места - парка "Заимов", градинката пред Народния, на мястото на "Синода на Пимен", въстановената сцена в Борисовата ....
А колко лесно би било, просто вечер като се приберат книжарите да се почисти.....

Николай Павлов каза...

Напълно подкрепям Георги. "Славейков" си изпя песента много отдавна. При наличието на толкова великолепни книжарници, тоя панаир на пъпа на София е напълно излишен. Да го махат!

komitata каза...

Ех, луди млади. Какъв град е това, който няма никакви традиции...

пакздра каза...

илиенци-славейков.
ето ни я традицията.
чорбаджии-нехранимайковци.
ето я илюзията за традиция.

bulpete каза...

Ексклузивни снимки от площад Славейков! Какво е било и какво може да бъде?!

Виж тук:
http://bulpete.wordpress.com/2008/10/22/slaveikov/

Търновец каза...

Някои идеи ... Не са лоши според мен :)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)