понеделник, октомври 13, 2008

Дзифт

Ето и аз да кажа няколко думи за новия български филм.

Филмът е учудващо добър и то не защото е великият български филм, казал великата българска истина за живота. Точно обратното - това е филм без особени амбиции да казва велики истини, просто една история на едно лошо момче, което вярва в нещо хубаво.

Казват че било film noir - нямам идея какво е това, но определено има някои връзки с култовия "Син сити", с "Инспекторът и нощта" и с "Влакът беглец".

Какво ме издразни във филма.

То е ясно, че филмът не си поставя за цел "да бъде верен на епохата", но въпреки това някои неща дразнят, защото на поривите на героя е противопоставена именно епохата с новите си символи. Може ли например обикновен майор от държавна сигурност да използва свръхлуксозната чайка, за да разкарва мутри и престъпници насам-натам. Не е възможно. Това е кола, на която дори окръжните феодали не се возят всеки ден. Една черна стара волга щеше да пасне повече на повествованието.

Звуковият фон е твърде интензивен. Главният герой дърдори твърде много зад кадър, а и радиоточката се обажда твърде много.

В бара го няма тържественото надменно отношение на персонала, комбинирано със сервилничене (ако изведнъж те разпознаят като човек с пари или власт), толкова присъщо на соц заведенията. (Виж сцената в бара на "Опасен чар", например).

Твърде много секс за онова пуританско време. Надявам се, че не е просто метод да се спаси филма.

Задачата на главната героиня е да е секси и да изглежда добре в еротичните сцени. Със задачата се е справила добре. Това че не може да играе, почти не се забелязва.

Но това са бели кахъри.

Визуално, филмът има няколко гениални кадъра.

За изпадналото в кома от началото на 80-те години българско кино, това си е събуждане и още как. Чакаме повече.

Да се гледа.

3 коментара:

Търновец каза...

И на мен не ми харесаха много от монолозите на главния герой ... Прекалено сложен и изискан изказ. Не ми харесаха и някои сцени - тази в кварталната кръчма да речем беше прекалено преиграна. Но това с абели кахъри както казваш ... Иначе филма е наистина хубав. Топъл полъх в умрялата бг кинематография...

пакздра каза...

очевидно,разминаването на личните ви спомени с изображенията им(в случая филм)ви притеснява до степен да я споделите с мен тук.
това не е лошо,но съчетано с оценъчния характер на текста ви,придружен от исторически верни описания на чайки и волги ,както и оценката ви за майора,събуди у мен желание да ви предложа други път по този начин да не списвате и тук д спомени

Анонимен каза...

Филмът е учудващо тъп, уважаеми господа. И срам за всяка една кинематография. Ама понеже сте свикнали да хвалите холивудските образци ... та затова така.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)