сряда, октомври 22, 2008

Да се обърнем към литературната класика

Да разгледаме днешната ситуация от гледна точка на литературната класика.

Ето събитието:

Предсмъртното писмо на Ахмед Емин е адресирано до лидера на ДПС Ахмед Доган, до бащата на Емин и до децата му, съобщи Дарик радио, като се позова на полицейски източници. Писмото е било написано на три странички от тефтерче, открито в Емин.
На първата (!!!) страница той се обръща към лидера на ДПС. По информация на bTV Емин е написал, че не е съгласен с някои порядки.
Втората (???) страница той посветил на баща си, а третата (???) е обръщение към децата и съпругата му. В края на писмото Ахмед Емин е написал, че иска прошка от близките си.
Източник: http://dnes.dir.bg/2008/10/21/news3500453.html

Представете си , че отивате на сигурна смърт (геройска или самоубийствена). На кого бихте написали предсмъртно писмо? Аз лично не съм се сблъсквал с подобна ситуация (пази Боже!), и поради това ще предложа да разгледаме литературната класика.

Кой литературен класик е писал писмо преди да отиде на сигурна смърт? Христо Ботев, нали? Нека прочетем неговото предсмъртно писмо:

„Мила ми Венето, Димитре и Иванке!

Простете ме, че аз ви не казах къде отивам. Любовта, която имам към вас, ме кара да направя това. Аз знаях, че вие ще да плачете, а вашите сълзи са много скъпи за мене!

Венето, ти си моя жена и трябва да ме слушаш и вярваш във всичко. Аз се моля на приятелите си да те не оставят, и те трябва да те поддържат. Бог ще да ме запази, а ако оживея, то ние ще да бъдем най-честити на тоя свят. Ако умра, то знай, че после Отечеството си съм обичал най-много тебе, затова гледай Иванка и помни любящия те.
Х р и с т а 17 мая 1876 'Радецки'“

И нито една дума към КАРАВЕЛОВ или който и да е бил друг съидейник или друг емигрант!!!
Защо класическата литература е класическа? Ами защото има непреходен (т.е.универсален във времето и пространството) поглед над живота и смъртта.
Или с други думи: по съм склонен съм да вярвам на версията на Ботев, че като тръгне човек да мре и може да напише писмо – то обръщението ще е към любимата, майката, децата, изобщо – семейството. Но едва ли към съратниците и партийните вождове

Ало, ченгетата – измисляйте по-правдоподобни версии!

Бог да прости Ахмед Емин.

Добавка: прочетете и „Прощално“ на Вапцаров. Да пише нещо за председателя на Партията?!?

5 коментара:

veroneze каза...

Logichna i silna statia. Suglasen na 100%. Pozdravlenia.V

Анонимен каза...

Рядко тъпа и проста статия, която показва интелектуалното (и ценностно ниво) на поредния български идиот, правещ се на важен използвайки смъртта на един почтен човек.
Ало, идиотите, не Ви ли омръзна?

komitata каза...

а на анонимния който не спира да пише тук, не му ли омръзна.

Стойчо каза...

А на властите не им ли омръзна да ни лъжат, използвайки смъртта на мнозина хора? Защото на мен ми омръзна да ни лъжат и то използвайки точно това.

Алекс каза...

Но моля ви! На съда всичко е ясно, да влезе обесеният!

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)