събота, октомври 11, 2008

Свобода, а не страх!

Днес в София се състоя протестът срещу все по-голямото навлизане на държавата в личното пространство на гражданите, срещу Наредба 40 и срещу подслушването.


Закачихме стари мишки и клавиатури на едно дърво до народното Събрание (аз се разделих с архивната си клавиатура Digital)

За съжаление протестът беше помрачен от ентусиазираните анархисти от ФАБ и от хората на БНС, които носеха знамена, скандираха и промениха вида на протеста, който беше замислен като граждански и надпартиен.


"Призовават ни да свалим знамената с националния флаг и знака на рода Дуло, който е основал България" - това заявление беше посрещнато с одобрителни викове от последователите на Расате и с мърморене от страна на останалите граждани.

WTF, момчета и момичета, не ни интересуват вашите партийно-дружествени символи. Да бяхте направили плакати по-добре. Чудя се как може хора, които предлагат и прилагат репресии срещу сексуални, етнически и религиозни малцинства, да имат нещо общо с борбата за свобода. Но те си знаят.

Шествието стигна до сградата на Европейската комисия (същата сграда като британското посолство), там имаше речи, там бяха оставени и плакатите, които да напомнят срещу какво протестираме.

Видях/забелязах много хора - Йовко, Миглен, Дзвера, Радан, Илия, Огин, Майк Рам, доц. Огнянова, разбира се, организатора — Богомил и много много други.

Борбата ни ще успее, необходими са още усилия.

20 коментара:

Вени Г. каза...

Що не ме забеляза мен, уе?! Обикалях да видя познати лица, но теб съм пропуснала - признавам, че лично не си ми познат, ама пропуск си е. Мой, бе ;-)

Освен хората, които посочи, аз срещнах още Делян; Радан Кънев aka Hobbit от Записки на реформиста; Виктор от Bezmonitor със съпругата си (тоя пич на гърба си изпита кво значи службите да те мачкат заради словото ти в Интернет); Горица Белогушева от ABC Design...

И още май ... Трябва да напиша у моя си блог моите си впечатления, благодаря ти за бързата реакция :-)

Стойчо каза...

По тия снимчици, по тия снимчици .., и всичките в затворчето...
Симпатяги! Ще ми протестират те!

dzver каза...

вени а мен като ме видя що не дойде да се видим :)

Вени Г. каза...

Ми не помня да съм те видяла, освен ако не си някой от пиечовете, с които си кимнахме, ама да ме убие господ, не можех да си спомня кой откъде и защо го познавам. Ако и с теб така съм си кимнала, верно си е резил мой :-(

Ангел Грънчаров каза...

Ако се интересувате от политика, ако сте небезразлични спрямо случващото се около нас - и с нас самите! - ако искате вашият глас да се чуе, ако искате да променим недоброто развитие на ситуацията у нас, нека да си обединим силите, като за начало започнем да четем и заедно да издаваме новия в-к ГРАЖДАНИНЪ: СЪОБЩЕНИЕ: излезе брой 3-ти на в-к ГРАЖДАНИНЪ, приемат се заявки

dzver каза...

Казахме си "здрасти" ;-P

Селин каза...

Ахахахах, Стойчо ме кефи:)))))

Необходими са още много усилия, повече активност от хората, които уж са за каузата (защото много от тях ги нямаше) и по-малко активност от нацистите. И не, те не си знаят, те просто не могат да мислят, че и да знаят. Тия хорица са уникално зле. Ужасно много ме издразниха. Вървя си аз в шествието, изоставам нещо и ненадейно се оказвам между Расате и негов човек със знаме. Срам! :Р

komitata каза...

Вени, аз съм много лош физиономист. Едва ли бих те познал на улицата ако не сме се запознавали преди това. Ако ме видиш друг път свиркай...

Анонимен каза...

За пореден път ще кажа, за тези който не са разбрали или нарочно си извъртат нещата така, както на тях им е угодно:
БНС е непратиина патриотична младежка организация, подчертавам НЕПАРТИИНА. Следователно знамената не са партиини. Също така ние не предлагаме и не прилагаме на репресии хора с различна религия, етнос или сексуалност. Дори имаме членове мюсюлмани. За хомосексоалистите - нашата позиция е против агресивнят, показен хомосекуализъм, а не срещу обикновенните гейове, който не парадират с това. За етническата нетолерантност - не ние сме нетолерантни, а крадливите цигани, които влизат по дворовете на хората и цитирам "си БЕРАТ тухли", изнасилват и убиват. Нетолерантни са турските екстремисти, който в момента управляват България, а допреди 10-20 години взривяваха влакове с български жени и деца, те а не ние и всяко обратно твърдение е или пристрастно и нележащо на факти и аргументи, или е маниполирано.

komitata каза...

Братче, въпреки че си анонимен, напълно ти вярвам, че си от БНС. Познай по какво те познах...

Анонимен каза...

Селин ти знаеш ли разликата между нацист и националист. Явно не. Знаеш ли, че това е клевета и може да бъдеш съден. Явно не си на ясно с нещата, така че не бъди толкова смел в изказванията си от чисто правна гледна точка, защото тук си анонимен, но ще се изцепиш някъде където няма да си.

Селин каза...

Въпрос.
Ако БНС е това от описанието ти, кой роди прословутото "Бъди нетолерантен, бъди нормален". Кой нападна гей парада. О, да, пардон, те парадират. Ама ако не предлагате и прилагате насилие, ако не е част от принципите ви, нямаше да се опитате да го предложите и на парада.
За отношението ви към мюсюлманите и турците други неща достигат до ушите ми, но хайде, ще спра дотук. То и няма защо да говоря, стига човек да влезе в някой от форумите ви и сам ще се убеди.
А това, че сте непартийна организация всички го разбрахме, но не означава, че подкрепяме и одобряваме идеите, действията и манталитета ви и затова не ни е приятно да шестваме под вашите знамена. Нито пък ни е приятно да оцапвате трибагреника и символа на един род, сторил толкова много за родината ни с омразата си към света.
Комита, не знам той дали ще познае, но аз не се затрудних:)))

И ок, някой ден хубаво ще се поровя по-надълбоко от досега във всички националистки, шовинистки,нацистки и фашистки движения, за да схвана всичките му там нюанси и да не ви обърквам (не, че някой от видовете ми е особено симпатичен. Макар че като ви гледам грешката надали е кой знае каква.

Belomore каза...

Да бе, непартийна...
А политическа партия "Гвардия" кой я създаде и кой членува в нея?

То и МВРО е непартийно, а партията е БНД (Бълг.национално движение), ама кой и как се представя навсякъде?!

Аре да си говорим направо и стига злоупотреби с трицвета като алиби за всяка ченгесарска манипулация!

kanas_avitohol каза...

ДА ТРЯБВА ДА ПОЧЕТЪТ МОМЧЕТА ТА МНОГО СА ЗЛЕ БНС БИЛИ НАЦИСТИ МАЦИСТИ НЕЗНАМ СИ КАКВО МНОГО ЗЛЕ БРАТЧЕ МНОГО ЗЛЕ ТОВА Е МОЖЕМ ДА МРАЗИМ НО НЕ И ДА СЕ ОБЕДИНЯВВАМЕ ТОВА Е .....
А ТИ СЕЛИН СИ МНОГО ЗЪЛ ДРАСКАЧ КАК НЕ ТИ ОМРЪЗНА ДА ПЛЮЕШ БЕЗ КАПКА ДА РАЗБИРАШ БНС-ГВАРДИЯТА .... И ДА БЕЗ ПАРТИЯ НИЩО НЕ МОЖЕШ ДА ПРОМЕНИШ НИКАДЕ ... КАМОЛИ В БЪЛГАРИЯ .... А ЗА |Y| НА ТРИКОЛЙОРА ЧЕСТ Е И МОЕТО МНЕНИЕ КАТО НАЙ ЧИСТ СИМВОЛ НА БЪЛГАРИНА ТОВА Е ЗНАКА КОЙТО СИ Е НА МЯАТОТО НЕ ПРАВИ ХОРАТА ПОД НЕГО НАЦИСТИ (АВТОМАТИЧНО) МА ТИ ВЪОБЩЕ НЕ ТЕ ИНТЕРЕСУВА САМО ДРАСКАШ ПО ФОРУМИТЕ ТВА НЕ Е ЛИ ПОПУЛИЗАМ ..... ХОРАТА СИ ЗАДАВАТ ВЪПРОСА ЗАЩО И ОДГОВОР НЕ ИСКАТ ???

Стойчо каза...

Сиромашия, кашлица и простотия не могат да се прикрият...

Селин каза...

Пич, кой е казал, че знакът на Дуло прави хората под него нацисти!! Не казах ли точно обратното:

"Нито пък ни е приятно да оцапвате трибагреника и символа на един род, сторил толкова много за родината ни с омразата си към света."

А именно, че вие с омразата си правите два хубави символа такива!
Ок, разбрах, не ме харесваш, пишеш навсякъде как съм с промит мозък, зъл драскач и т.н. Така да бъде, щом не те кефят постовете ми, игнорирай ги.
Аман...

п.п. Стойчо, ужасно си прав.

Анонимен каза...

А ето вижте обаче какво казват от БНС, мисля, че трябва да гледаме нещата от двете страни и да не се делим, когато ставаа въпрос за добра инициатива.На 11-ти октомври в София се състоя протест срещу тоталното наблюдение от страна на правителството и бизнеса. На него според различните източници присъстваха между 100 и 200 човека, сред които и около 40 представители на младежката патриотична организация Български Национален Съюз, около 30 представители на Федерацията на анархистите в България, няколко човека от политическа партия ”Зелените”, отделни интернет потребители и разбира се организаторите от ”Електронна граница” - България, начело с Богомил Шопов. От наша гледна точка протеста се отличи първо с лошата си координация и организация, защото сборния пункт беше променен в последния момент, заради което доста хора се чудеха от къде точно ще започне всичко, а други просто си тръгнаха, защото недоумяваха как е възможен такъв хаос. На самия протест, както вече споменах по-горе, присъстваха и представители на анархистката организация ФАБ, които принципно са наши идеологически противници. Въпреки това от наша страна нямаше никакви опити за провокации или конфронтации спрямо тях, защото в крайна сметка ние бяхме отишли да участваме в протеста като нормални граждани и със самочувствието на хора, които са направили доста да популяризират тази често премълчавана тема в обществото. За жалост още в самото начало станахме свидетели на тенденциозно отношение от страна на някои елементи на протеста.

За наше учудване провокацията не дойде от страна на анархистите, а от страна на така наречените ”Зелени”. Техен представител ни прикани да свалим знамената си, защото били партийни, а те не искали такива на протеста. Тук изникват два интересни въпроса. От кога Българският трикольор със знака на рода Дуло върху него е партийно знаме или в старанието си да усвоят някой и друг лев от поредната западна екологична програма въпросните псевдо-зелени са забравили уроците по история от училище? А от кога участниците определят правилата в протеста? По принцип това е функция на организаторите му. А може би от политическа партия ”Зелените” всъщност ги е яд, че техните наистина ПАРТИЙНИ знамена не са били при тях, че да ги покажат, а са били в Пловдив по това време (както четем в блога на техен член). Даже и да е така – всеки има право да изразява свободно мнението си. Ние бяхме 40 човека, но не сме тръгнали да правим проблем на тримата представителя на Зелените, че носеха плакати с тяхното лого, за да си правят реклама, но явно за тях е било особен проблем, че 40 души носеха 10 български знамена. Твърдението от някои блогове, че ние не сме свалили знамената си, а ФАБ са го направили, пък е откровена лъжа. Още по-цинични са коментарите на различни самозвани драскачи в интернет, които са дръзнали да изказват всякакви, кое от кое по-фантастично и взаимноизключващо се мнения. Да се оборва всяко едно от тях е просто загуба на време, а и такива хора не зaслужават вниманието ни, но ще си позволя да им задам няколко въпроса, както и да им изложа няколко факта, след които се надявам, че съвестта и срама (ако имат такива) ще ги накарат да приключат с безмисленото тракане по клавиатурата. Въпросите ми са също така отправени и към г-н Богомил Шопов, защото и от негова страна се чуха меко казано неадекватни коментари, които не му правят чест.

1) “Свобода, а не страх” се явява продължител на една друга кампания от същите организатори, която беше озаглавена ”Да спрем мониторинга на Интернет” и беше проведена през януари и февруари тази година. Тя също завърши с протест на 7.02, на който обаче не беше дадена такава гласност, както на този. Още за него нашата организация проведе серия от прояви, които включваха раздаване на листовки, присъствие на протеста и рекламирането му във всички наши интернет страници. Който се съмнява в това може да провери на адрес: http://opensource-bulgaria.org/data/thanks.php

Нещо повече. Ние поканихме представител на ”Електронна граница” България в предаването ни ”Национална гвардия” по ББТ с водещ Боян Расате, с което бяхме едни от малкото, които дадоха поле за изява на тази организация и също така едни от малкото, които не само на думи, но и на дела подкрепихме провеждането на инициативата. И сега тук питаме всички дървени философи в интернет – вие какво направихте тогава за първия протест и защо даже не бяхте на него, а сега се опитвате да ни критикувате? Къде бяха на 7-ми февруари анонимните еколози и лесбийки от блоговете? Аз питам лично и г-н Шопов, защото поддържах с него контакт чрез електронна поща и лично съдействах за участието на техен представител в нашето предаване – г-н Шопов, защо тогава не се оплакахте от помощта ни? Защо тогава не бяхме лоши и не казахте, че политизираме протеста ви? Защо не отказахте да участвате в нашото ”лошо” националистическо и политическо предаване? Можете ли да отречете съдействието, което ви оказахме и то съвсем искренно, защото позициите ни съвпадат?

2) По въпроса за актуалния протест. За него покана ни беше изпратена отново от г-н Богомил Шопов, който ми писа още през юли тази година. Разполагам с копие на писмото му и в случай, че някой се съмнява в думите ми или той дръзне да оспори този факт съм готов да го покажа в подкрепа на твърденията си. Тъй, че е меко казано смущаващо и странно той да заявява сега, че не е знаел за това, че ще присъстваме, и че не сме били желани на протеста. Факт за това, че ние бяхме поканени от него да участваме е и наличието на банери за протеста във всичките ни страници, както и кореспонденцията ни с него. Освен това само за протокола сме длъжни също така да отбележим, че за разлика от повечето драскачи по блоговете (да ме извиняват всички свестни потребители на блогове) ние сме заели активна позиция по този въпрос, която не се изчерпва само до това да се разходим на 11.10.2008 г. по улиците на София. В дните преди протеста в София и в цялата страна ние раздадохме близо 10 000 листовки, в които цитирахме дословно исканията на ”Електронна граница” и изразявахме възмущението си от идващото тотално наблюдение. На всяка една от листовките, за които също чухме доста олигофренски коментари ние бяхме изписали освен нашия адрес, така и този на кампанията, а именно www.svobodata.org Освен всичко това, ние проведохме и серия от срещи с наши симпатизанти, на които запознахме много хора с вижданията на организаторите, които съвпадат с нашите и с които се съгласихме. Ако някой е недоволен от това или е сърдит – да е направил повече, за да има тогава поне право да философства.

3) Относно политизирането на протеста. Защо ли целия рев, че протеста бил политизиран идва точно от страна на политическа партия ”Зелените”? Защо те като политическа партия да могат да участват в протеста и то със смешната цифра от трима души, а ние като младежка родолюбива организация да не можем, въпреки че сме направили повече от тях (което е видно от изнесените по-горе от мен факти) и то с 40 души, които са отделили време и средства, за да изразят несъгласието си с тоталното наблюдение? А може би нашенските псевдо-еколози считат себе си за единствените достойни да присъстват на този протест? Останалите (разбирай 40-те човека от БНС и 30-те от ФАБ) явно не сме заслужили да бъдем там, защото може би им се явяваме някаква конкуренция? Питам и Богомил Шопов, не политизира ли именно той протеста като обяви ден по-рано подкрепата на ”Зелените” и Европейската народна партия (ЕНП) на Мария Капон? Да оставим настрана, че тя до скоро беше част от управляващата върхушка и така е пряк виновник за наблюдението, но и в какво се изразяваше подкрепата на тези съмнителни формации като цяло? Май само в това, че ден преди протеста си направиха PR. Къде бяха на миналия протест? Къде бяха в дните преди протеста? Естествено, че никъде. Да не говорим, че в много от участниците вчера предизвика смях постоянната хвалба на една дама от ”Зелените”, която повтори 10 пъти, че мегафона бил техен, а не на БНС. Смешно и жалко е човек да се хвали с това какво е направил и ние не искаме да звучим самохвално, но по-горе ми се наложи да ви приведа фактите какво сме свършили ние, за да видите, че ако някой има право да бъде на този протест – това сме точно ние, младите Български националисти.

В заключение мога само да кажа, че е възмутителна наглостта на някои хора, които не само, че не са си помръднали пръста, за да направят нещо в подкрепа на инициативата, но и имат нахалството да се опитват да влизат в ролята на някакви морални съдници и учители, които определят кой какво може да прави в България, кой може да участва на даден протест и кой не. Тези пък от тях, които имат някакъв проблем с Българското национално знаме и с най-Българския символ, нека да са сигурни, че все по-често ще им се налага да го виждат и то навсякъде. Колкото и явно това да смущава жалките им душици. Нека също не забравят, че държавата в която живеем все още се казва България и Националната съпротива ще става все по-силна от ден на ден, докато техните дни са преброени. А от Богомил Шопов очакваме извинение за всичко, което каза и написа и което беше в разрез с истината. Проблемът на вчерашния протест не беше, че имаше 40 националисти със знамена или 30 анархисти със знамена, а че имаше само 30 други граждани. Ако с действията си Богомил Шопов и псевдо-зелените изгонят и тези 70 души, то на следващия такъв протест я има 30 потребители на блогове, я няма. Тогава кой ще им е виновен? Българското знаме, знакът на рода Дуло, знамената на анархистите или собствената им недалновидност, национален нихилизъм и нарцисизъм?
Асен Кръстев, водач на Български Национален Съюз – Пазарджик

komitata каза...

Да, щом този флаг не е описан в Конституцията, той това не е националният флаг. Знакът на рода Дуло - дрън дрън. Никой не знае и научно не е доказано чий е тоя знак. Но дори да беше на рода Дуло, той няма какво да прави на знамето на съвременна България. Спамнахте ли всички блогове и форуми с това текстче.

Анонимен каза...

komitata, така е. когато чуете различно мнение е spam, но когато ти и още няколко драскача осерете всички форуми и блогове - не е. Лицемерие на жалки човечета без реален живот - това е вашето.

Селин каза...

Отговорила съм ти в моя блог, защото и там си го публикувал. Няма да поствам и тук, че отговорът е леко груб.
Иначе, човекът има право да го пуска, където си иска - свобода на словото. Но и ние имаме право да сме коренно несъгласни с лъжите в изписаното.
Селин.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)