понеделник, октомври 06, 2008

Дубайски небостъргач на мястото на Софияленд


Наистина не знам защо парвенютата толкова си падат по небостъргачи, но ето следващия проект...


Вдигат 60-етажна кула до "Софияленд" Наследникът на Дали проектира небостъргач с крипта на покрива


четвъртък, 25 септември 2008

София

Уникален небостъргач ще се извиси над София в близко бъдеще. Той е 60-етажен и ще е най-високата сграда в България. На върха на кулата ще има ортодоксална крипта, която ще служи за картинна галерия.

Тя е проектирана от прочутия австрийски архитект, художник утопист и проектант-чертожник Ернст Фукс, посочен от Салвадор Дали за негов наследник още през 1971 година. Синът на австриеца - Тилман Фукс, пристигна в България, за да представи проекта. Той и изпълнителният директор на фондация "Ернст Фукс" - Мартин фон Ендреди, се срещнаха с главния архитект на София Петър Диков и разговаряха повече от час и половина в кабинета на кмета Бойко Борисов.

Проектът на небостъргача, който ще е вляво от "Софияленд", е най-красивият и уникален в България, твърдят специалисти. Кулата в същия вид била одобрена за строителство в Дубай. Поради религиозни съображения местните власти държали небостъргачът да бъде построен без ортодоксалната крипта на върха. Ернст Фукс обаче бил категоричен, че именно тя е най-уникалното нещо в проекта и задължително трябва да я има. Затова фондацията се е преориентирала към европейски държави. Освен в България проектът е представен и в Русия. В Москва също гледат с много добро око на уникалния небостъргач.

Кой е Ернст Фукс?

Ернст Фукс е роден през 1930 година във Виена. Той е художник утопист, проектант-чертожник, автор на гравюри, скулптор, архитект, сценичен дизайнер, композитор, поет, певец и е един от основателите на виенската школа по фантастичен реализъм. През 1971 година, малко преди да почине, по испанската телевизия Салвадор Дали посочва Ернст Фукс като свой наследник. Творчеството на Фукс е повлияно от изкуството на Густав Климт, Едуард Мюнх и Пабло Пикасо. От 1970 година насам се залавя и с многобройни скулптурни проекти. Участва в дизайна на сценичния декор и костюмите за оперите на Моцарт и Рихард Вагнер, между които: "Вълшебната флейта", "Парсифал" и "Лоенгрин". Публикувал е повече от 30 книги.

източник

Планираните небостъргачи край Софияленд от три са станали само един, но какъв.

Крипта на върха на небостъргача?! На мен ми звучи като абсолютния кич.

Нищо чудно, че в Москва гледали с добро око на проекта...

7 коментара:

Търновец каза...

Tоя бълвоч преди месеци го бяха обявили, че ще се строи на някакъв терен на БАН на Цариградско шосе ... Според мен няма да го бъде и е само кьорфишек.

Пламен каза...

Божке...

Градоустройственият план какво казва?

Нервната акула каза...

Ох, аман вече. София ще придобие някакъв съвсем безумен вид със стърчащи през километър да не казвам какво... А между гях - молове, най-големите на Балканския полуостров, Европа и света.

Belomore каза...

"...ортодоксална крипта, която ще служи за картинна галерия..."

Това ми звучи като една друга подобна словоформа от един виц - "черна п**ка от бяла мечка за устна хармоничка"...

Ай сиктир, верно!

Стойчо каза...

Хехехе, а сега си представете задръстванията на „Вапцаров“ като опнат още един офис-билдинг там.

Анонимен каза...

Абе това са пълни глупости...
Така и не разбрах кога, как и защо затвориха Sofialand... Лично аз си го искам обратно, че беше забавно да се ходи там... Да не говоря, че един хубав такъв парк би бил интересен и за много деца от чужбина...

Алигатор каза...

Генерален план на София може да нямаме, но небостъргачи ще се навъдят.Как сте г-н Диков? Има ли нещо под масата?

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)