сряда, септември 03, 2008

The Times — Европа е слаба.

In Brussels, some draw comfort from the notion that Russia needs Europe's markets. That is true, but when there is no alternative supplier of scale, Europe's ability to set terms is diminished. At the same time, China beckons. Russia is building pipelines to the east, as are the Caspian states. There is competition for resources from a buyer that understands and accepts spheres of influence.

Meanwhile, we in Europe have put all our cards on the table. Our hand looks weak and our partner is showing less interest in the game. (източник)


"В Брюксел, някои се самоуспокояват от мисълта, че Русия се нуждае от пазарите на Европа. Това е истина, но когато няма алтернативен доставчик от същия мащаб, възможностите на Европа да задава правилата на играта са ограничени. В същото време, Китай се обажда. Русия строи тръбопроводи на изток, както и каспийските страни. Има конкуренция за ресурси от купувач, който разбира и приема сферите на влияние.

Междувременно, ние в Европа сложихме всички карти на масата. Нашата ръка изглежда слаба и нашият партньор показва все по-малък интерес към играта..."Кой се опитваше да ми обяснява, че Европа не е капитулирала?

25 коментара:

Анонимен каза...

Много ми е смешно, когато британците се опитват да покажат, че Европа е капитулирала. Същите британци, които са против засилената интеграция в Европа, против обща европейска валута и Конституция са загрижени за капитулацията на Европа пред Русия. Коректно е да се каже, че те са загрижени, защото това не отговаря на интересите на САЩ, чието партньорство за тях винаги е било по-важно от общоевропейското. Тъй че да не се ловим на британски "партенки". Нашето място е с Германия, Франция и Италия. Това са страните, които са мотор на европейската интеграция. Комитът разбира се е в правото си да ни убеждава и в друго :-)

Анонимен каза...

Анонимен, Комитата не те нарича теб „анонанус“ – така че, придържай се точния му ник „Комитата“, а не „Комитът“.

komitata каза...

Чужденците, особено говорещи славянски езици с падежи, имат големи трудности с усвояването на членуването в българската граматика. На анонимни коментари не съм особено мотивиран да отговарям, както критични така и благосклонни. Също така напомням, че анонимни коментари трия без предупреждение и без угризение на съвестта.

Анонимен каза...

Комит и други господине,
Когато аргументите изневерят, е стар похват да се минава на лични нападки. Ако се опитвате да ме впечатлите с улични похвати, 'абите си времето. Учете се да отговаряте с аргументи, бъдете по-така вежливички - все пак претендирате да дискутирате проблемите на международната и европейската политика. Пък и време е да осъзнае човек, че има мнение, различно от неговото, че понякога е в малцинства или не е прав и в такъв случай не трябва да тропа с крак и да подвиква (даже виртуално). Благата дума и аргументите отварят повече врати и печелят повече привърженици. Вярвам, че и това е възможно даже за нашите русофоби :-)

komitata каза...

аз не виждам друг човек, а някакъв анонимен текст. подпишете се по някакъв начин, тогава ще дискутираме.

Анонимен каза...

Няма проблем - Иван се казвам. Владея три славянски езика, но имах проблеми с падежите ;-)

Dimitar Vesselinov каза...

1. Великобритания е най-големият американски самолетоносач в Европа.
2. The Times е собственост на Мърдок, известен привърженик на неокенсерваторите в САЩ, изявен русофоб.
3. Разработката на алтернативни енергийни източници се саботира от световната енергийна мафия.
Свободната енергия и генератори

Димитър каза...

Забелязвам покрай последните събития засилено присъствие на отявлено про-руски елементи в българската блогосфера и форуми, прикрити зад "славянски" булшит, което ме кара да мисля, че подобно присъствие носи характер на организираност срещу заплащане. Едно време на такива хора са им казвали "рубладжии".

Анонимен каза...

Цанко за Анонимния:
Първо - за благата дума – дадена ти е думата тук. Какво се оплакваш?
А благата дума от мен е - всеки си е башка луд!
Второ - за твоите аргументи:
- „капитулацията на Европа пред Русия” била грижа на САЩ, а и от там на Великобритания;;
- И понеже твърдиш, че „Нашето място е с Германия, Франция и Италия”, какво ще произлезе, ако тези три „твои” страни имат единно мнение с Великобритания?
- Май нищо. Щото пак ще се появиш с някакво друго обратно мнение. Ама вече като Анонимен - някой си друг номер.

Стойчо каза...

Доводът на Dimitar Vesselinov е наистина брилянтен: виж кой му е издателя (Таймс, Мърдок, самолетоносач), и си прави извод за мнението му.

Да вземем този довод на въоръжение:
Виж кой е Путин и от кои служби идва и тогава вярвай на Русия.
Виж издателите на Известия - и тогава реши дали да му вярваш

Анонимен каза...

Димитър,

Разбрах, че присъствам в блогосферата срещу заплащане. В такъв случай ме интересува къде и кога мога да получа хонарара си.
Информацията може да оставиш и тук.

Поздрав,

Иван

Dimitar Vesselinov каза...

"Trust, but verify."
Роналд Рейгън

Стойчо каза...

Всъщност накрая американците ще свършат нашата (на европейците) мръсна работа. Още повече, че демократите (ако Обама стане президент) имат навика да водят войни в Европа, за разлика от републиканците, които предпочитат войни в по-„джагалските“ държави.
Та в крайна сметка така ще стане – Европа не можа да се справи с Милошевич и геноцида му, та се наложи Щатите да вадят кестените v Косово. Сега ще стане същото и с Русия – Европа няма сили да се справи с Русия, така че Щатите са на ход.

Единият от начините е драстично намаляване цените на петрола ... и руснаците много добре съзнават последствията от това

И.Е. Станков каза...

Стойчо, не знам дали осъзнаваш, но подстрекаваш за война в Европа.

komitata каза...

Всъщност Рейгън каза "Доверяй, но проверяй" ;-)

Киро каза...

И това беше от неговата колекция любими руски поговорки, даже на руски я казваше:-)

Комита, хубава е статията от Таймс, прочетох я с удоволствие. Но там се говори за слаба позиция на Европа, а не за капитулация. Първото може да води до второто, но не задължително. И според статията позицията на Европа е слаба най-вече заради погрешна амерска стратегия (на тия, дет щели
ни спасяват от калпавите аврупейци) - Meanwhile, Europe is stymied... и т.н.. как Иран и Ирак са отпаднали като алтернативни източници.

Та тук е отбелязан ключовия момент - Европа може да избира или руски, или ислямски газ и нефт. И благодарение на спасителите (виж по-горе) е останала без избор и със слаба позиция. Казано инак, очертава се война на два фронта - америте и НАТО вече се бият в Ирак и Афганистан, а и Иран е на път, а в Кавказ и Украина се очертава конфронтация с Русия. А война на 2 фронта е лоша работа. Добре е да купиш неутралитета на едните или на другите, даже и на висока цена. Колкото и да не ги харесваш.

Ако питаш поляците и балтийците, истинския враг е Русия. Да ама САЩ и Израел са по-разтревожени от Иран, и първите вече са в Ирак и Афганистан. А французи, немци и италианци биха се радвали да получават както ирански и арабски газ, така и руски на алтернативна основа. Но изборът им се стеснява, както пише и в статията.

И още две неща, които забелязах в статията: 1. много ясно пише, че Саакашвили е започнал, и се е натикал глупаво; 2. Кавказ е описан като хаотичен регион на бандити, воюващи племена и неясни граници, и като резултат - несигурен като транзитна енергийна артерия.

пакздра каза...

малко мисъл,малко идеи,малко смешно...
много малко.
и,разбира се вечният въпрос е-кой?
той ще ми го обяснява на мене...

Стойчо каза...

@и.е. станков – толкова ли съм влиятелен?;-) Какво пиеш?

Иван каза...

Комит,

Не коментираш това, което се случва в Украина, а световната преса вече "плющи".
Тази сутрин видях антируските плакати на vsekiden.com
Определено хората не са могли да излязат от ранните деветдесет на прехода щом си мислят, че могат да въздействат още с такава евтина пропаганда. Трябва напрягане, повече остроумие, хумор и мисъл.

SOKRAT каза...

Всичко е пари и интереси, няма демокраця.Затова стандартите към Сърбия са едни, а към Грузия други.
Мислите ли, че Саакашвили е голям демократ и привърженик на демократичните ценности.
Талибните преди бяха борци за демокрация и бяха обучавани,а същите сега са терористи.
А, нито целите нито идеологията им се е променила.
А, по въпроса за британците винаги са ни мразели и създавали проблеми
,припомнете си изказванията на Дизраели и Чърчил.

Анонимен каза...

JFA каза...
Европа не е слаба Европа е мъдра, защото тя знае какво е война, историята и е показала че компромиса и баланса са по печеливши. А САЩ и Великобритания са островни държави. За американците войната се случва по телевизора, те си живеят в техният уестърн и политиката им е каубойска. Ако те бяха преживели това което преживяла Европа в продължение на хилядолетия, убеден съм нямаше да водят тази политика която водят сега, защото за тях войната вече не е крайно средство в политиката, а войната се превърна в политика.

Анонимен каза...

Ваня, колегата се казва Комита, а не Комит

komitata каза...

иване, търсих, търсих антируски плакати на vsekiden.com, нищо не открих. дай линк

Иван каза...

Комит,

Разлепени са в центъра на София. Изобразен е Путин в мисля моряшка униформа, а текстът е "Ти си следващият". Отдолу е изписан линк към www.vsekiden.com

киро каза...

Гледам че Иван упорито използва 'Комит', и се чудя дали го прави от езиков пуризъм:-) Сещам се за комит Никола и синовете му. И за други комити и комитати от 10-11 в.. Все яки българи, без да са комитаджии по турските тефтери. Френската дума 'конт' (граф) май също иде от комит (лат. comitus). Оттук мисълта ми бифуркира към любимия от детството ми Конт дьо ла Фер, и към 'Графа' от Под Игото. И накрая се получи Комит=Граф=Комита:-)

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)