вторник, септември 02, 2008

Европа капитулира

Европа капитулира пред Русия и показа, че ценностите, на които се основава струват по-малко от 30-те процента вдигане на цените на газта, ако беше наложила икономически санкции и беше рискувала доставките си на газ от изток.

Големите приказки не доведоха до нищо. Българската позиция също се оказа недостойна и беззъба.

Преди точно 70 години стана същото в Мюнхен, с малко по-различни участници.

Честито.

32 коментара:

Стойчо каза...

Абе то и резултатът ще същият – ама защо на такава висока цена?

Киро каза...

Хмм... Не виждам никакъв Мюнхен. Сегашна Русия няма нито идеология, нито икономика, нито армия сравними по ефективност с тези на Германия през 30-те г..

А и не виждам защо европейския или българския данъкоплатец да трябва да рискуват и една стотинка заради авантюрите на един кавказки авторитарен водач. Колкото и симпатични реформи да е правил иначе.

Отделен въпрос е, че членовете на ЕС (и БГ-то в частност) би трябвало да форсират промени в енергийната си политика, за да не зависят прекалено от един единствен доставчик. Който утре може да е под контрола на по-малко сговорчиви люде от Путин и Медведев.

И пак отделен въпрос е, че има европейски и български интерес за сдържането на Русия в границите й, както спомена преди Радан. И в това отношение 'приятели' като Саакашвили (или прибалтийско-полските му подгласници) са по-лоши и от врагове. Защото предизвикват точно тази руска експанзия, с/у която уж се борят.

Господин И каза...

Комита, мислех и аз да пиша, но гледам, че Киро се е справил много добре да опише аргументите, които и аз щях да изтъкна (не знам дали толкова ясно обаче).

И за (полу-)авторитарния грузински водач и за неадекватната политика на прибалтийските държави и Полша по отношение на Русия (мисля, че този довод ти го изтъкнах и онзи ден).

Русия е съсед на ЕС, независимо дали ни харесва и основен източник на енергийни ресурси. Трябва да намерим начин да се разбираме с нея - защото алтернатива няма. А помпането на мускули, мръщенето и размахването на пръст няма да доведат до нищо.

komitata каза...

дайте да изчистим всичко отгоре и да видим фактите - европа е безсилна пред русия, дори русия да си отхапе парче от европа. извънредното събиране на ес само потвърди резултатите от руската инвазия - на европа не и харесва случилото се, но не може нищо да направи, освен да вика.

фактите около войната - кой пръв е започнал и кой не - според мен вече доста факти се насъбраха и руската теза за "геноцида" "диктаторът Саакашвили" "агресията" използването на ГРАД срещу населени места, вече се виждат под руската пропагандна пушилка.

Изличаването от лицето на земята на грузинските села с тежка артилерия е съвсем легитимен повод (и използван от Русия при това) да навлезеш в международно признатата ти територия, за да въведеш ред.

Европа си лае колкото си иска, но Руските войски и бази на територията на двете непризнати републики са факт, факт е етническата чистка, проведена от съюзниците на руската армия в Южна Осетия и Абхазия. Факт е безсрамната окупация на територията на независима европейска държава от Русия, плюс опитите да се свали правителството и и да се разстрои икономиката и.

И какъв е отговорът —
"Трябва да се научим да живеем с Русия"? - т.е. признаваме че не можем да се справим с нея и не можем да защитим правата на грузинците в Южна Осетия и извън нея?

Това е 100% поражение на ЕС, САЩ и НАТО. В краткосрочен и средносрочен план. Но то и Мюнхен беше такова поражение.

След като се видя колко ЕС, САЩ и НАТО могат да опазят свой съюзник, къде отива либералното ни европейско бъдеще?

Капитулация. Няма друга подходяща дума.

Анонимен каза...

От всички коментари оставам с впечатлението, че българската политика в момента е много правилна:
В НАТО и ЕС сме и руските енергийни проекти са наш приоритет, ако това е бъдещето на Европа - ние ги изпреварваме значително!!!
Няма вечни приятели, има вечни интереси!

Поздрав
нашенец

Киро каза...

Да изчистим фактите наистина:

1. Русия не е отхапала парче от Европа, защото Кавказ и Грузия географски не са в Европа, колкото и да е разтегливо това понятие. А по политически традиции Грузия е твърдо в Близкия Изток, а не в Европа, и е сравнима примерно с Ливан. Подобни неща могат да се кажат и за Осетия. Та в сравнение с този Кавказ Балканите са като Скандинавия. Нито Туджман, нито Милошевич са лъжели така нагло като Саакашвили (а не е като да не са послъгвали), нито пък Изетбегович се е влачил по коридорите на Брюксел така, както вчера се въртеше там непоканения грузински премиер.

Ето линк към една статия на популярната напоследък в България Юлия Латинина ‘Кавказ в душата на Саакашвили’ - http://www.gazeta.ru/column/latynina/2811909.shtml

Е, героят на тази статия не е либерален европеец, както и да го въртим. За тези, които ще се сетят по този случай, че Латинина е росиянка, и затова не требе да и се верва, ето и един линк към статия от Франкфуртер Рундшау ‘Саакашвили – автократ и въжеиграч’ - http://www.fr-online.de/in_und_ausland/politik/aktuell/1500971_Autokrat-und-Hasardeur.html

2. За етническата чистка в Южна Осетия. Ами ако беше победил гореописания, щяха да са изчистени осетинците. И понеже той загуби, изчистиха другите. Или-или. Както е било и в голяма част от България през 1877-78. И както стана в Косово като се изтеглиха юговойските. Та етнически чистки са ставали и под крилото на демокрации, и под крилото на полуавторитарни режими като тези в Грузия и Русия.

3. Грузия не е съюзник на България. Нито е член на НАТО. И съответно не може да разчита, че някой друг ще се бие за нея. Още повече, че самите грузинци след 2 дена война решиха да не се бият за каквото и да е. Такава страна няма място в НАТО, докато не реши вътрешните си проблеми. Такива са критериите на самото НАТО, които твърдо се прокарваха примерно за Румъния (заставена бе да се отказва от претенции към Украина с договор), но изведнъж тези критерии бяха пренебрегнати за Грузия от страна на САЩ и още някои през април т.г.. Та и нашето инак ‘русофилско’ правителство беше сред агитката за Грузия и Украина през април, та май и до ден днешен. Това същото правителство, дето задълбочава енергийната зависимост от Русия и подписва за Белене и т.н., през април с кеф дърпаше опашката на руската мечка.

4. Либералното ни европейско бъдеще слава Богу не зависи от това ще затрива ли Саакашвили собствената си страна. И от мними капитулации. А от това да изчистим собствените си тумори и метастази.

Искър каза...

По съм склонен да се съглася с Киро отколкото с Комитата (единствено въпросът за границите на Европа е малко спорен). Според мен в този конфликт ако Русия беше зла, то Грузия не беше по-малко зла... във всеки аспект. Мисля, че това е причината поради която Европа не взе нечия страна.

Стойчо каза...

Днешното българско правителство е дърпало мечката за опашката? Абе, хора, я се стегнете! На кой свят живеете?
Гоце и Станишев може да са държали мечката за друга (важна;-) част от тялото, но не и да са я дърпали за опашката

Анонимен каза...

Комитът явно не може да се освободи от сляпата според мен антируска позиция. Учудва ме, че така се е изхвърлил и днеска със сравнения за Мюнхен и пр, защото по принцип е разумен човек и интересен блогер. Не си спомням да е имал такива реакции при аналогични случаи (напр. Косово).

Както и да е. Европа избра разумната реакция. Според ЕС няма полза от конфронтация с Русия и израз на това е поведението на трите големи държави - Германия, Франция и Италия. Позицията на тези държави е подкрепило и българското правителство. Много разумна позиция предвид желанието на нашата страна да участва в проектите "Южен поток" и Бургас - Александруполис. Очаквам, че тази позиция ще бъде отчетена в Русия и работата по тях ще се засили.

Като цяло за мен няма причини да сме недоволни от решението на организацията, която избрахме.

Стойчо каза...

Мързи ме да коментирам анонимни мнения, но самият Борис Гризлов (май е формален лидер на путинската Единна Русия) каза, че тези събития са като 22 юни 1941г...

Мдаааа, след толкова книги по темата, не мога да отрека, че е прав

Анонимен каза...

Анонимен, Комитата не те нарича теб „анонанус“ – така че, придържай се точния му ник „Комитата“, а не „Комитът“.

Ангел Грънчаров каза...

Твърдението ти, прощавай, ама е съвсем голословно; прочети какво е писал Иво Инджев, той мисли съвсем иначе по същия въпрос: неговата позиция при това е най-детайлно аргументирана, осмислена...

И.Е. Станков каза...

На мен ми е интересно друго, защо в изказването на ЕС не се осъжда абсолютно вредното поведение на Саакашвили спрямо собствената си държава и Европа като цяло?

Никой сериозен източник не отрича, че Саакашвили започна войната. Ами няма да е зле да си поеме отговорността, вместо да се насърчава.

komitata каза...

и.е. станков - излязоха доста източници, че "вината" на саакашвили е в това, че се е опитал да спаси грузинците, които са били заличавани от земята с помощта на тежка артилерия във вътрешността на южна осетия, и без да вкара там войски той не би могъл да ги спаси.

т.е. руско-осетинските власти използваха грузинците, които живеят в южна осетия като заложници, което е военно престъпление от най-тежък характер.

Вменяваните "престъпления" на Саакашвили като "геноцид" и стрелба с неточна артилерия по Цхинвали вече съществуват само в руската пропаганда и вече са опровергани от сериозни източници.

Така че от цялата ситуация остават следните неща - етническата чистка проведена от Русия и нейните съюзници в Южна Осетия, бомбардирането на мирни градове в Грузия, окупацията (продължаваща и до днес) на грузинска територия и то далеч извън всякакви зони за сигурност, като например пристанището Поти.

Георги каза...

Еми все пак се оказах прав, че ЕС ще клекне заради газа, беше напълно логично, а и за какъв да рискува истински сблъсък с Русия, заради една Грузия? Грузия е важна само заради петролопроводите, които ще минат от там, а все още има място откъде да минат. Толкова е простичко.

И.Е. Станков каза...

Комитата - наистина ли смяташ, че ако това, което описваш е вярно, нямаше да е по пьрвите страници на всеки западен вестник?

Сериозно.

Съзерцател каза...

Звучиш някак разочаровано, сякаш си очаквал нещо друго...
А и това сравнение с Мюнхен...
За да се избегне "Мюнхен", трябва да има война, а Европа може ли да си я позволи?
Ситуацията тук е много по гадна, патова, отколкото в Мюнхен.
"Икономическа" война не урежда Европа, а за реална никой не би помислил- само като си представя, настръхвам. А и реалната война пак е в противоречие с европейските принципи. Поне на мен така ми се струва.

Иван каза...

И.Е. Станков, колко време се спекулираше с тези 2000, избити от грузинците. И, какво - след като го пише по западните вестници, значи е вярно? Ако го няма, значи не е истина? Първо, междувременно има доста информация. Второ, в медиите работят хора като мен и теб - например ако решат, че "щом го няма, значи не е истина", както правиш ти, нищо няма да открият. Каква е разликата между теб и една медия, която няма собствени кореспонденти, и не се позовава на разкази на очевидци, а само преписва от интернет? Единствената разлика е в евентуалното желание да се търсят незавиcими източници като Human Rights Watch, или, по-общо казано, да се търси истината. Конфликтът си има предистория, която е добре описана, но ти я пренебрегваш. Не знам дали информацията в долния линк е напълно достоверна, но е напълно възможно развитието да е такова и истината за това трябва да се търси.

"
* Until Russia’s invasion of Georgia this August, relations between the two nations have been difficult given Russia’s continuous support of the separatist governments of Abkhazia and South Ossetia, as well as the presence of two Russian garrisons in these regions. The Georgia-Russia Espionage Controversy of 2006 also did much to harm relations between the two states, when in September four Russian officers were arrested in Georgia on charges of espionage. A diplomatic war ensued which world organisations, such as the Organisation for Security and Cooperation in Europe, attempted to diffuse.


* The rising tensions between Russia and Georgia in 2008 have been expressed chiefly through continuous denunciations and accusations by both sides, while violence has increased in separatist, pro-Russian Abkhazia and South Ossetia. The immediate build-up to the August 2008 military conflict began when Russia dropped the economic sanctions imposed on Abkhazia by the Commonwealth of Independent States in March of the same year- Karl Bildt, the Swedish Foreign Minister, stated that this action looked like a ‘de facto annexation’, and his opinion was certainly shared in Georgia. The crisis deepened when a Georgian unmanned, unarmed, aerial vehicle was shot down over Abkhazia on April 20th- Georgia accused Russia of being responsible, on the basis of video footage of a Russian MiG-29 shooting down the drone. Early in May Russia and Abkhazia responded by claiming that three more Georgian reconnaissance drones had been shot down, and they declared that Georgia was planning a military offensive on the region, though these allegations were dismissed by Georgian officials as provocative and propagandistic.


* On May 31st Russia sent apparently-unarmed railway troops into Abkhazia, allegedly to repair a railway line- this was condemned as an act of aggression and an infringement of Georgia’s sovereignty by NATO’s Secretary General, Jaap de Hoop Scheffer, and the troops were pulled out on July 30th. In July violence in Abkhazia and South Ossetia continued to escalate, and in Moscow there was outcry over Condoleezza Rice’s endorsement of Georgia’s proposed membership of NATO. On July 15th, Abkhazia and South Ossetia were said to be planning to join the Union of Russia and Belarus but that they would need to be recognized as independent before they could join the Union as members. Georgia said on July 16 that if Russia did not accept a plan for resolving the conflict Georgia would be forced to “unilaterally bring an influence to bear on the deployment of armed forces in Abkhazia.”

* Tensions reached breaking point and on August 1st South Ossetian and Georgian forces clashed- seven days later Russia sent troops across the border, transforming a separatist conflict into a full-scale war between Russia and Georgia."

http://talkradionews.com/2008/08/russia-georgia-conflict-background-and-context/

Киро каза...

Колкото повече чета творчески обяснения как Грузия не била нападнала, а всъщност била спасявала страдащи грузинци и т.н., ми става ясно, че на 16 юни не е имало никакво престъпно безумие. А Фердинанд, Данев и Савов трябва да похвалим, че са тръгнали да спасяват страдащи българи. И на 16 юни е имало една от обичайните престрелки, а кой знае защо сърби и гърци тръгват в настъпление след това.

Впрочем, България и българите са били наистина провокирани доста повече от грузинците през 2008. Сърбия и Гърция и договор бяха сключили.

А аз продължавам да мисля, че престъпно безумие е имало и през 1913, и през 2008. Българите пропуснаха да накажат виновниците за първата си катастрофа, и след 2 година се набухаха в следващата. За сравнение, след катастрофата в Мала Азия в Гърция съдиха веднага непосредствените виновници, и министър-председател и министри бяха разстреляни.

А в Грузия и досега не са разбрали кой какво е направил. А май и в България. Покрай творческите обяснения.

komitata каза...

грешката (безумието) на саакашвили е че даде повод на русия да му размаже държавицата и да довърши етническата чистка в южна осетия. даването на повод е грешката. но за останалото няма какво да си кривим душите. не саакашвили проведе етническа чистка в южна осетия.

Киро каза...

Е, мисля че постигнахме пълно съгласие в какво се състои престъпното безумие на Саакашвили. А неговата грешка я платиха обикновените грузинци от Южна Осетия, докато 'водачът' си дереше гърлото по западните телевизии.

И Кукуш някога беше изгорен, а Фердинанд и Данев доживяха до 1944 и нататък. Данев даже е ходил на приеми на ОФ.

За етническата чистка. Тя беше проведена от хората на Кокойти, не от руснаците. Последните пропуснаха да я спрат, но не са я организирали. НАТО също не гонеше сърбите от Косово през 1999 и 2004. Но също не пожела да спре прогонването им.

Анонимен каза...

Към Стойчо за това кой дърпал опашката на мечката. Димо писа много точно преди време, че проблема на Станишев и Калфин е, че искат да угодят на всички. Подписаха с Путин знаем за какво, а през април решиха да угодят и на другия голям батко, като се наредиха в агитката за Грузия и Украина. Без много мисъл за последиците и в първия, и във втория случай. Калп миллет, дет викали турските заптиета.

Киро каза...

предишният коментар е от мен, извинения

Иван каза...

"Колкото повече чета творчески обяснения как Грузия не била нападнала, а всъщност била спасявала страдащи грузинци..."

Двете не се изключват. Творчески обяснения, ок - а какви са фактите според теб? И какво трябваше да се направи на 6 Август и преди това, за да се реши проблема в Осетия и Абхазия (ако за теб е имало проблем)?

Киро, твърдиш ли, че:

1) Преди Саакашвили да влезе в Осетия, грузинците там са били сигурни? (Ако не са били - в какво се e изразявала несигурността им?)
2) Ако Саакашвили не беше влязъл в Осетия, "хората на Кокойти" нямаше да дадат и косъм да падне от главата на грузинците и в случай, че ги застрашат, руснаците са щели да се намесят?
3) Хората на Кокойти напълно независимо решават, дали да стрелят по някого?

В последното се съмнявам много, например заради това:

"So, why is this a victory over the siloviki -- those in the Russian ruling elite with close ties to the state security organs? Because there is no way the regime in South Ossetia can be in any sense called "separatist." Who there is a separatist? The head of the local KGB, Anatoly Baranov, used to head the Federal Security Service (FSB) in the Russian Republic of Mordovia. The head of the South Ossetian Interior Ministry, Mikhail Mindzayev, served in the Interior Ministry of Russia's North Ossetia. The South Ossetian "defense minister," Vasily Lunev, used to be military commissar in Perm Oblast, and the secretary of South Ossetia's Security Council, Anatoly Barankevich, is a former deputy military commissar of Stavropol Krai. So who exactly is a separatist in this government? South Ossetian "prime minister" Yury Morozov?"

http://www.globalsecurity.org/military/library/news/2008/08/mil-080808-rferl02.htm

пакздра каза...

несъмнено,подходящите думи са си на писателя.
аз ги само коментирам тука.
и не ги намирам за подходящи и адекватни на положението,за което уваж писател ги употребява тука.
по тая причина се осмелявам да се обадя,с което да възразя плахо на казашкия устрем на блещещите с мъдростите си заявления,които чета тука.

Стойчо каза...

Киро, съгласен съм, че Гоце и Станишев заеха за България разкрачена поза – Русия вече ни благодари за удобството.

Но това само още веднъж показва, че Гоце и Станишев не са тези, които дърпат мечката за опашката – а трябваше. Български министър-председател го е правил и то в ситуация, когато България не беше член нито на НАТО нито на ЕС и в още по-голяма степен беше зависима от енергийни доставки от Раша.

Всъщност целта не е да се дърпа някого за опашаката, а да се защитят интересите на страната – а в това Гоце и Станишев не ги бива. Тях ги бива в разкрачената поза – за което Русия ни благодари вчера.

Стойчо каза...

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=143189&srcpos=3

Ето малко повече за благодарностите от страна на Русия.

Анонимен каза...

Комита - би ли могъл да дадеш линкове, които подркепят тези твои думи:

"и.е. станков - излязоха доста източници, че "вината" на саакашвили е в това, че се е опитал да спаси грузинците, които са били заличавани от земята с помощта на тежка артилерия във вътрешността на южна осетия, и без да вкара там войски той не би могъл да ги спаси.

т.е. руско-осетинските власти използваха грузинците, които живеят в южна осетия като заложници, което е военно престъпление от най-тежък характер.

Вменяваните "престъпления" на Саакашвили като "геноцид" и стрелба с неточна артилерия по Цхинвали вече съществуват само в руската пропаганда и вече са опровергани от сериозни източници.
"

П.С. Видях, че наскоро в други теми на Комитата е писал друг Иван. Аз пиша само в тази тема. Ако някой ми каже как да се обознача, без да давам пари за блог, ще му бъда благодарен :).

komitata каза...

какви пари за блог?!? регистрацията е безплатна и става за секунди. подписвай се под всеки коментар а не просто веднъж да заявяваш че всички са твои

Киро каза...

Иване (другия),

С нападението си Саакашвили не спаси никого. Неговият ‘безотговорен идиотизъм’ (думи на Тимоти Гартон Аш - http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/sep/04/russia.eu) доведе до изчистване на грузинците от по-голямата част на контролираните от тях райони в Осетия.

От 1992 до август 2008 и осетинци, и грузинци в Ю. Осетия не бяха ‘сигурни’. Гърмяха редовно едни към други. Сега осетинците са ‘сигурни’, а ако С. беше успял с блицкрига си, щяха да са ‘сигурни’ местните грузинци.

Ако С. не беше тръгнал да ‘освобождава’, вероятно грузинските анклави и досега щяха да са там, където си бяха 17 години. На руснаците им изнасяше в Грузия да има замразени конфликти с етнически анклави, за да са посредници – а не пълна победа на осетинци, абхази или грузинци. Тази плоча се въртя 17 години и беше първо клатена, а после счупена от С.. От 2003 насам С. последователно и агресивно клатеше и променяше статуквото – Аджария, горно Кодори, стратегически точки в ю.осетия. И успяваше до средата на август.

Хората на Кокойти. От западните медии виждам, че и грузински бежанци, и западни журналисти обвиняват за чистката безконтролни опълченци с бели ленти – те гърмели по журналисти искащи да ги снимат, а от тях се страхували и офицери и войници от редовните руски части. Така пишат. И от това което ти цитираш се вижда, че местното МВР е с шеф осетинец. Както и в автономиите в Северен Кавказ, в Ю. Осетия има етнически руснаци на ключови постове свързани с икономика и служби за сигурност. Но въпросите кой и къде да живее по всички тези места са в ръцете на местните. Никой от изчистените в Чечня местни руснаци не е посмял да се върне след ‘победата’ , независимо от руснаците в чеченското правителство.

Московските и осетинските интереси не са идентични, а чистката ми изглежда осетински интерес. В района на Ахалгори доколкото знам грузинските села си стоят и след бягството на груз. армия и поставянето на ‘миротворчески’ пост, дотам белите ленти не са стигнали.

Какво трябваше да се направи за да се реши проблема в Осетия и Абхазия. (Неруският) Кавказ на кавказците – след разпускане на местните армии и оставане само на полиции под международен контрол. Всички сегашни автономии и непризнати образования да могат да се самоопределят до независимост (плюс обединение на Северна и Ю. Осетия, на Армения и Карабах). Берлински (или Московски) конгрес да определи границите със справедливи корекции (примерно Галски и Ахалгорски райони да се отделят от Абхазия и Осетия и да отидат към Грузия, бившите казашки земи на север от Терек към Русия, Пригородни от Осетия към Ингушетия). На юг от новата етно-политическа граница на Русия - общ кавказки пазар и свободно движение на люде. Там Русия запазва сегашните си бази и радари. Икономически този Кавказ гравитира към ЕС и Турция. Една руско-европейко-турска утопия:-)

Анонимен каза...

Европа капитулира в защитата на ценностите си, съгласен съм. Но го направи много преди Михаил Саакашвили да заповяда пълнообхватна военна атака срещу Южна Осетия. Направи го още когато си затвори очите за авторитарните и недемократични методи на същия този Михаил Саакашвили. Публичната тайна за срама на Европа:


ОССЕ критикува изборите в
Грузия

от Дневник

днес, 19:59

Допълване на урни с бюлетини, побой над представители на опозицията, едностранчиво медийно отразяване и агитиране за партията на президента Михаил Саакашвили от страна на правителствени служители. Това са част от заключенията в окончателния доклад на ОССЕ за провеждането на парламентарните избори в Грузия през май тази година, съобщи Ройтерс.

Агенцията припомня, че след войната с руснаците САЩ хвалят страната като "смела млада демокрация", но наблюдателите на вота от 21 май изтъкват значителни недостатъци. Предварителния доклад посочваше, че изборният ден е минал спокойно и общо взето в положителен дух, макар да са регистрирани известни недостатъци, "включително добавяне на бюлетини в урните".

Сега ОССЕ заключава, че е имало "много значителни пропуски" при броенето на бюлетините, последвани от "масови и сериозни нередности" в начина, по който грузинските власти са разгледали близо 1400 оплаквания и жалби. Бити са поне 6 опозиционери, осмелили се да обжалват, като на един от тях е бил счупен кракът.

Грузинската опозиция бойкотира учредителната сесия на парламента през юни в знак на протест срещу, според нея, фалшифицираните избори. Саакашвили, чиято партия спечели голяма победа, обяви вота за честен и свободен.

Според ОССЕ обаче проблемите са започнали още преди изборния ден.

Два месеца преди гласуването е променен избирателният закон, така че да се разреши използването на правителствени ресурси за кампанията и да се позволи на държавните служители да съчетаят агитацията с официалните си задължения. Това според наблюдателите е създало неравнопоставеност в полза на управляващата партия.

Повечето телевизионни новинарски емисии са наблягали на събитията на хората на Саакашвили и активността на властите. Главната опозиционна телевизия "Имеди" беше щурмувана от маскирани полицаи през ноември и после поднови работата си, но не излъчваше новини и публицистични предавания преди да са минали изборите.

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=548129

АнонименЪ

Анонимен каза...

Ето каква е постепенно изпълващата се с детайли картина на грузинската агресия, дала повод на Русия флагрантно да наруши международното право по подражание на модела, установен от САЩ в други части на света. Съжалявам, драги Комитата, но идеологията рядко е успявала да задуши реалността:


Грузинската опозиция започна с обвиненията срещу Саакашвили

от Дневник

днес, 18:11

Грузинската опозиция започна с обвиненията срещу Саакашвили
Сара Пейлин не изключи война срещу Русия
Кариера с Tele Account Manager от Alex & Gross Communications Bulgaria Ltd.
Брокер-консултант недвижими имоти от Твоят Дом ЕООД
Специалист обучение и развитие на персонала от Белла България АД
Специалист подбор на персонал от Белла България АД
Главен експерт “Управление на недвижими имоти” от "ДЗИ - Общо застраховане" АД
Публикувайте обява
Двама видни представители на грузинската опозиция през уикенда отправиха тежки обвинения срещу президента Михаил Саакашвили за конфликта с Русия и навлизането на руски войски на територията на страната. По време на кризата президентът се ползваше с относителен медиен и политически комфорт, но в неделя бившият му военен министър Иракли Окруашвили, който е и един от лидерите на опозицията в изгнание, обяви в ексклузивно интервю за агенция Ройтерс, че Саакашвили е планирал дълго военните атаки в Южна Осетия и Абхазия, но ги е извършил твърде лошо, позволявайки на Русия да отговори прекалено остро.

По думите му плановете за завладяване на сепаратистките региони датират още от 2005 г., когато Окруашвили е заемал министерския пост, но тогава е имало ясни предупреждения от Вашингтон и от самия американски президент Джордж Буш, че САЩ няма да съдействат на Тбилиси при евентуален конфликт с Москва. Според Окруашвили САЩ могат само частично да бъдат обвинени за войната, тъй като безкритично са подкрепяли Саакашвили въпреки сигналите, че става твърде авторитарен.

Думите на Окруашвили са в разрив с официалната грузинска позиция, че Москва първа е започнала войната в Кавказ. В събота председателят на парламента и друг опозиционен лидер - Нино Бурджунадзе, пък призова за създаването на независима комисия, която да разгледа действията на президента. Тя коменира, че Саакашвили ще трябва да отговори на много тежки въпроси.

Междувременно в събота, два дена преди договорения с ЕС краен срок, започна и изтеглянето на руските войски от Западна Грузия. Войниците разпуснаха граничните пунктове в Поти и Сенаки, но все още има сили в буферните зони, където според данни на Тбилиси продължават да се палят грузински къщи. Според постигнатото от френския президент Никола Саркози споразумение Русия трябва да се изтегли от тези зони едва когато дойдат европейските миротворчески сили през октомври.

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=550343

АнонименЪ

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)