петък, август 08, 2008

То не било толкова страшно да лепнеш голям шамар на руската мечка...

Снощи, в 00.00 часа грузинско време, грузинската армия е настъпила в Южна Осетия. Грузинското правителство едва ли щеше да си позволи такава стъпка, ако не беше сигурно

А. Че няма да бъде осъдено от световната общественост,
Б. Че няма да бъде наказано от Русия.

Тъй като САЩ бяха основният лобист за членството на Грузия в НАТО на срещата в Букурещ, може да се очаква, че чичо Сам е поел грижата около А. и освен ако грузинската армия не извърши някакви масови поразии в стил Сребреница или Косово, международната общност няма да се обади. Южна Осетия се намира в международно признатите граници на Грузия, но в момента е в състояние на екстериториалност и се "охранява" от руски войски. (На международната общност и е писнало от суверенните демократи в Кремъл, ама нали си купува газта от тях, използва доста дипломатичен език да си го признае)

Въпросът с Б. е по-интересен. Грузия се намира на Кавказ, икономиката и е силно зависима от голямата северна мечка, огромен брой грузински граждани и грузинци по произход живеят в Русия, а без руските енергоносители Грузия ще изкара на свещи зимата.

Но не само това. Южна Осетия е една от териториите от бившия СССР, взети под покровителството на Русия. Т.е. това е личен и близък до сърцето проект на сегашния премиер и (екс?)президент Владимир Путин. Това е чудовищен шамар за Русия и лично за другаря премиер (президентът засега никой не го слага в сметките).

Ако искаме да си го представим като аналогия със САЩ — представете си как кубинската армия влиза в Гуантанамо, за да възстанови териториалната си цялост, а във Вашингтон цари суматоха.

Историческият момент е изключително неудобен за Русия. Първо, тя се намира в
период на "междуцарствие", и не е ясно точно кой държи властта. Може да се каже, че грузинската атака прави голяаааама услуга на Медведев, защото по Конституция, именно той трябва да вземе мерки, като върховен главнокомандващ. Т.е. мъчният процес на предаване на властта изведнъж трябва да бъде забързан неимоверно. Наистина, всички знаят че Медведев е само пионка на Путин, но и пионките, когато стигнат осмия хоризонтал изведнъж стават царици, нали така ;-) Ето и другарите Павлов и Луканов, който гледат от небето, знаят за какво говоря.

Второ — август месец в Русия е единственият нормален климатичен месец за цялата територия и на практика никой не работи, защото всички са в отпуска. Сега има да се наслушаме на смешни истории на събиране на генерали и министри по световните курорти.

Отделно, премиерът Путин през последните месеци направи няколко сериозни заявки "кой държи хляба и ножа" в Кремъл, но сега изведнъж се налага да се прехвърли доста власт към "номиналния" главнокомандващ и да се спасява спешно имиджът на Русия пред света (а той така приятно си беше нагласил програмата в братски Пекин). Да не говорим, че самият Путин дойде преди много години на власт именно с обещанието да разреши "кавказкия проблем".

Трябва да похвалим грузинците, че таймингът им е перфектен.

Сега Русия има два избора - да започне пълномащабна война с верния кавказки съюзник на САЩ, или да си обере крушите.

Аз предполагам, че ще се стигне до варианта с крушите.

Има и един неблагоприятен вариант — че някой ще се опита да накисне Грузия именно в събития стил Сребреница или Косово или пък да организира партизанско движение. Вече е ясно и кой има интерес от това. Така че да стискаме палци, цивилното население в Южна Осетия да се размине само с лек уплах от събитията. Това е и големият риск, който Грузия поема пред света и пред себе си.

И накрая поуката. И една миниатюрна държавица, с мижави силици, може да залепи голяааам шамар на руската мечка и да постигне целите си (сега, справедливи ли са тези цели или не — не съм много наясно, какво точно искат осетинците за себе си). Без да организира "Година на Русия в Грузия", без да крие протестните митинги и без да пише неизвинени отсъствия на опозиционерите заради батюшката. Просто като си изиграе добре картите и си намери подходящите съюзници.

Можело значи.

97 коментара:

Belomore каза...

Разцветали яблони и груши :)
Добре написано, сега да видим резултата - от действията на грузинците, не от написаното, разбира се :)
Август явно става тридиционен месец за операция тип хърватската "Буря".

Анонимен каза...

На Руснаците редовно им се зъбят и "бият" шамари - питам се обаче защо на Американския Голям Брат никой не му удря тупаници - нима не си го заслужава!?... Ааааа забравих - 11-ти септември...

komitata каза...

приятно е, когато ти възразяват само анонимни. това означава, че никой всъщност не ти вързазява.

Стойчо каза...

Всъщност голямата руска мечка е голяма колкото Нигерия – като брой население и структура на икономиката.
Разликата е, че има атомни ракети и че президентът не е чернокож.

А, да – и има неосъществени амбиции;-)

Търновец каза...

@анонимен.

2 факта за размисъл.

1. Гражданинът с руско и българско поданство Максим Стависки извършва углавно престъпление шофирайки америкаснки СУВ по българските пътища. Убива човек и праща още един в кома след употреба на алкхол.След няколко месечен съдебен фарс е осъден условно и в момента е някъде в матушка Россия, пие си водката и едва ли някога ще го видим отново в България. Човека има спортни заслуги към родината ... но

2. Марион Джоунс е три кратна олимпийска шампионка с американско гражданство. Наскоро медалите и бяха отнети след като се доказа, че е употребявала допинг. В момента излежава 6 месечна ефективна присъда в щатски затвор за лъжесвидетелстване - излъгала е, че не е вземала допинг.

Нямам повече коментари относно това защо на едните им се зъбят и им "бият" шамари, а на другите не.

Анонимен каза...

Драги Комитата, оценки за изхода на която и да е война не се правят още преди да е изминало и едно денонощие от началото й. На 1 декември 1941 вероятно е могло със същата лекота да се "изчислява" къде би бил Вермахтът към март 1942, при Урал или Об... Изобщо прибързаността и пристрастността не са съвместими с трезвата аналитичност.

АнонименЪ

komitata каза...

не те разбирам анонименъ. имаш предвид, че братушките ще предприемат втория вариант ли - да обявят война на грузия. дай да чуем аргументите ти. според мен ще оберат крушите, ще вдигнат гълъбите и ще си приберат партакешите...

Анонимен каза...

Ройтерс: Русия е атакувала военната база Вазиане в околностите на Тбилиси

08 август 2008 | 15:39 | Агенция "Фокус"

Тбилиси. Руски самолети са обстрелвали грузинската военновъздушна база Вазиане в околностите на Тбилиси, съобщи грузинският военен Каха Ламая, предаде агенция Ройтерс.
“Няма пострадали, но са разрушени няколко сгради. Русия ни обяви война”, каза Ламая.
Военната база се намира само на около 25 километра от грузинската столица Тбилиси.


Новости-Грузия: Грузинските войски свалиха втори руски самолет

08 август 2008 | 15:36 | Агенция "Фокус"

Тбилиси. Шест бойни самолета, идващи от страната на Русия, - фронтови бомбардировачи “Су-24” и изтребители “Су-27” – са прелетели над грузинските селища Тердниси и Вариани в Цхинвалски регион. Един от самолетите бе свален от грузинските войски, предаде агенция Новости-Грузия.
Това е вече вторият за днес свален самолет. Първият “Су-24” бе свален над град Гори днес сутринта.


Руски самолет е обстрелвал военна база в околностите на Тбилиси

08 август 2008 | 15:33 | Агенция "Фокус"

Тбилиси. Руски самолет е обстрелвал грузинска военна база в околностите на Тбилиси, съобщават грузински медии. До момента няма повече подробности.


Си Ен Ен: Руски танкове навлизат в Южна Осетия

08 август 2008 | 14:53 | Агенция "Фокус"

Цхинвали. Руска танкова колона е навлязла в Южна Осетия и се е отправила към столицата на непризната република Цхинвали, предаде Си Ен Ен, като излъчи кадри разпространени от руския “Первий канал”.
От Си Ен Ен припомнят, че грузинските сили са обсадили града, а грузинската бойна авиация е атакувала цели в Цхинвали.


АнонименЪ

Анонимен каза...

Има много начини да се води война и също така много начини да се "оберат крушите". Според мен в момента не разполагаме с информация, която да ни дава някаква увереност във вероятността на едно или друго развитие. Опасявам се, че в случая виждаш по-скоро желаното, не действителното.
Освен това не бих съзрял в една междуетническа и междудържавна война, в която разни елити разчистват интересите си за сметка на населението, повод за каквото и да е задоволство. И грузинските оръжия убиват, Комитата...

АнонименЪ

Belomore каза...

Ребята давайте жить и плють матушку дружно! :)

Войната винаги е отвратително нещо. И най-"справедливата". Така че спор няма, че това, което става не е хубаво. По тази логика обаче излиза, че печелившата стратегия е да удариш пръв, гепиш каквото можеш и после заставаш в защита и казваш "Не на войната!".

Какво точно ще се случи тепърва има да разберем. Грушите може и бавнейше убирать. Можно и дерево поломать междувременное.

Търновец каза...

Медведь отвечають на ударе!

Стойчо каза...

Нали съм с ограничена мрежа и не чета новините: Русия е нападнала Грузия ли или Грузия е влязла в Осетия? (Май осетия е част от грузия?)

ntpavlov каза...

Ако не се получи бърза развръзка (в рамките на седмици), най-вероятен ми се вижда нов "Афганистан" за руснаците. Те вече са демонстрирали, че могат много успешно да затъват в кървави кавказки конфликти. Обаче Грузия с подкрепата на САЩ може да бъде доста по-костелив орех от Чечня. Дали не сме на прага на нова Студена война?

komitata каза...

анонименъ, засега ми изглежда като дрънкане на оръжие предприетото от русия, т.е. колкото да не се каже, че хич не са реагирали. за грузинските оръжия, които убивали - мисля че съвсем ясно изразих загриженост за цивилното население? ако не съм, да го изразя пак?

наистина може процесът на обирането на грушите от страна на русия да протече мъчително, те рядко разбират от дума.

в крайна сметка, осетия е в международно признатите граници на грузия, това означава че статуквото, поддържано от руските войски е меко казано, неприемливо.

пак да изразя съчувствието си към мирното население.

Belomore каза...

Световните медии подчертают, че Раша официално праща подкрепления за миротворческия си контингент, а не бойни подразделения срещу грузинците...
И тук обаче отново за бой са евровагините - навремето когато ставаха постсъветските бакии, они си кютая и плямпаха ОССЕ-Босе и допуснаха смехотворния феномен на руските "мироопазващи" сили - и в Приднестровието и в Грузия, щото на префинените дантели не им се занимаваше с такава мръсна работа.

Същата работа като Югата в началото на войните - ох, ах, и трябваше лошите мириканци да скръцнат със зъби на сърбите в Босна, иначе още щяха да си колят там, а Радован щеше да гостува в Бояна.

И, като стана вече реч за САЩ, цялата работа малко ми намирисва на прашшальний пацелуй от дядя Буша...

komitata каза...

так точна, тавариш беламорский. и аз мисля така.

Nick Angelow каза...

@Стойчо
Доколкото си спомням обаче Северна Осетия е в границите на руската федерация. И е добре да включите и тази променлива в анализа, който Комитата се опитва да прави.

Съзерцател каза...

Сега стана интересно...

Стойчо каза...

А какво търси Северна Осетия в Русия?

Да не би Грузия да е влязла в Северна Осетия?

Анонимен каза...

Грузинските войски са напуснали Цхинвали

08 август 2008 | 20:46 | Агенция "Фокус"

Цхинвали. Според кореспондент на руския “Первий канал” грузинските войски са напуснали Цхинвали. Привечер 58-а армия на руските миротворци е успяла да вземат под контрол въздушното пространство над града. Грузинската армия е отстъпила в изходни позиции в град Гори, откъдето е започнала настъпление през нощта.
Разрушенията в града са катастрофални – той фактически е в руини.

АнонименЪ

Анонимен каза...

И за внасяне на разнообразие в информационния поток :-):

Грузинските войски контролират цялата територия на Южна Осетия, заяви Михаил Саакашвили

08 август 2008 | 20:58 | Агенция "Фокус"

Тбилиси. Правителствените войски на Грузия по данни от 21 ч. местно време напълно контролират цялата територия на Южна Осетия и всички населени пунктове, освен високопланинското селище Джава, съобщи президентът на Грузия Михаил Саакашвили в телевизионно обръщение към нацията днес вечерта, предаде Новости-Грузия.
По неговите думи в резултат на бойните сблъсъци в зоната на конфликта в Цхинвалски регион днес са загинали около 30 души, основно представители на Въоръжените сили на Грузия. Според съобщения на руските медии лидерът на непризнатата република Южна Осетия Едуард Кокойти се укрива именно в труднодостъпното селище в селището Джава.

АнонименЪ

komitata каза...

21:32 (8 августа) - това е по 20,30 по бг време
Тбилиси: Грузия контролирует весь периметр Цхинвали

Согласно последним данным из зоны югоосетинского конфликта, грузинские военные контролируют почти весь периметр Цхинвали, сообщает корреспондент «Газеты.Ru» в Тбилиси. Сообщается, что грузинской стороной контролируются все стратегические объекты Цхинвали.
Однако в городе еще слышны выстрелы. Осетинские сепаратисты стреляют из леса на окраине города, сообщает корреспондент.
Также распространяется информация о том, что сбит еще один военный самолет ВВС России. // "Газета.Ru", Тбилиси

http://www.gazeta.ru/news/lenta/2008/08/08/n_1254045.shtml

ss7 каза...

Не знам защо се правите на ударени , цялата история е подкокоросана от чича ви бушмен .

За радост на целия свят, обаче на чича ви буш му остават броени месеци.

Не ви ли писна шатите да се разпореждат в целия свят, все едно е тяхна собственост ?

Аман от промити мозъци.

komitata каза...

това съвсем не е по темата. за чича буш и промитите мозъци. (ще се направя, че не забелязвам обидата този път). с какво са по-добри путин и медведев от буш, не мога да разбера.

Анонимен каза...

Комитата, "почти целият периметър на Цхинвали" е твърде скромно постижение... Ето ги истинските последни новини за военния триумф на Грузия:

21:55 (8 августа)

Саакашвили: Южная Осетия находится под контролем грузинских войск
Президент Грузии Михаил Саакашвили обратился к грузинскому народу и ознакомил его с последними достижениями правительства Грузии, сообщает корреспондент «Газеты.Ru» из Тбилиси.

Согласно информации Саакашвили, к данному моменту грузинские власти контролируют всю территорию Южной Осетии, кроме района Джава.

По словам президента Грузии, город Цхинвали полностью очищен от осетинских сепаратистов и бандформирований. Хотя, по словам президента, Цхинвали сильно пострадал от авиаударов ВВС России.

Президент Грузии оценил операцию по возврашению Цхинвали как самую трудную и поблагодарил всех грузинских военных за службу.

По его данным, в ходе военной операции, грузинская сторона потеряла 30 человек.

Саакашвили заявил, что Россия ведет агресию не только против Грузии, но и против всего мира. «Если весь мир сегодня не остановит Россию, то она введет свои танки в любой европейский город» - заявил президент Грузии.

АнонименЪ

Стойчо каза...

Мда, и да не забравите еврейския заговор

Nick Angelow каза...

@Стойчо

По въпроса за Северна Осетия може би трябва да попитаме някой от руските царе. Или в най-лошия случай -- другаря Джугашвили.

Но факта е налице, прецедента също е налице. И сега остава да приложим двойния стандарт, който, както виждам, вече е в действие.

komitata каза...

двойния стандарт ли? по отношение на чечня и северна осетия или по отношение на нещо друго?

Стойчо каза...

Тогава можем да приказваме за отделяне на южна само при отделяне на северна Осетия?;-)

има нещо вярно зад войните стандарсти...;-)

Анонимен каза...

Държавният суверенитет срещу правото на национално самоопределение. Легитимност ли? Имате я и в двата случая според нуждата и целесъобразността... Бързо забравихме Косово и свещената сецесия, струва ми се. Хе.

АнонименЪ

komitata каза...

ясно беше че ще стигнем до примера с косово ;-) хехехе. разликата с косово нали знаете каква е

Nick Angelow каза...

@комитата
По отношение на нещо друго. Вече споменах за наличие на прецедент.
А отделянето на Чечня е съвсем друга приказка -- тогава прецедент нямаше, нямаше и легитимна процедура за такова отделяне, каквато например съществуваше за излизане на съюзна република от състава на ссср.

@стойчо
Не разбирам откъде следва твоето твърдение за Северна Осетия? Доколкото знам, там няма (все още) проведен референдум за излизане от състава на руската федерация?

komitata каза...

тоя референдум - става дума за някаква демократична процедура в съответствие със законите на страната и демократичните принципи ли ;-) хахахах

Nick Angelow каза...

Ами то референдума в Косово по нищо не се различава от този в Южна Осетия. Та каква казваш била разликата с Косово?

Анонимен каза...

Комитата, осетинците желаят да бъдат в държавния състав на Сакартвело точно толкова, колкото и косоварите в този на Сърбия... Осетино-грузинският националистически сблъсък съществува още от 1980-те. Налице ли е сепаратистка воля, съществува и морално противоречие и паралелни легитимитети. Затова и едностранното опериране с понятието легитимност не е убедителен аргумент. Прочее, българите имаха ли легитимно право на отделяне от Османската империя в 1878 и 1908? Хе.

АнонименЪ

komitata каза...

Анонименъ, щом стигнахме до българското освобождение, да ти напомня и за националните катастрофи. Както едното, така и другото сами си го направихме. Нещо взе да ми бяха темата в разговора. Ето сега в Южна Осетия влизат руски и грузински войски? Кой е агресорът?

Жокер - в какви граници е призната Грузия от България, ЕС и световната общност?

Нали, това е едната гледна точка.

Ето друга гледна точка - Чечения

Ето трета - Косово

Ще ги генерализираме ли?

Анонимен каза...

Спорно е дали съществуват "български национални катастрофи". Не съм единственият, който е склонен да проблематизира това твърде устойчиво клише. Впрочем този въпрос няма съществено отношение към другия основната ни тема - бяха ли българите многократно нарушители на международноустановения ред в борбата им за "освободение" и "обединение" или да? Не встъпиха ли нашите прадядовци в съюз дори с рушителя на легитимността и морала Хитлер именно с такива високоблагородни надежди? Хе.

АнонименЪ

Стойчо каза...

Само питам за Северна Осетия:-)

Много щяха да са ми симпатични руснаците в тази ситуация, ако бяха признали вече Косово:-)

Стойчо каза...

И бяха признали независима Чечения...

Анонимен каза...

Ей, за мен цялата бъркотия с неоспоримата легитимност на териториалния интегритет при едни държави и въпиющата нужда от свещено сепаратно национално самоопределение в други си остава непосилна за рациото тайна, обаче това да се поддържа шериатската държава на екстремисткия ислямистки елит в Чечения е... несъмнено акт на цивилизованост. Ху.

АнонименЪ

komitata каза...

а, ето че започваш да ме разбираш анонименЪ.

шериата в чечения го докара русия. с действията си.

независимостта на косово го предизвика милошевич. пак с действията си.

в зависимост от поведението си в сегашната война ще се разбере грузия ще предизвика ли нещо подобно в южна осетия или няма.

но това няма нищо общо с текста. а и както каза кондолиза райс преди малко — русия трябва веднага да спре нападението срещу грузия.

и все пак ми е интересно да видим какво става там след като се разсеят пушеците.

българските национални катастрофи - именно. именно. бориме клишетата. развенчаваме руската политика.

Стойчо каза...

Осетия – форпост на католицизма...?;-)

komitata каза...

а да. и да се върна по темата. оказа се че мечката е доста смешна като и лепнеш шамара. а гоце сигурно е съветвал саакашвили да организира "година на русия в грузия" за да си оправи отношенията...

Анонимен каза...

Комитата, шериатът в Чечения е избор на самия чеченски елит и не е пряк продукт на руската политика. Дори да се настоява да е неизбежно косвено следствие би било твърде спекулативно. Да се обвинява Русия за цивилизационния избор на антируския и независим от нейната политика във вътрешните си действия чеченски елит... е крайност. Не всяко външно противодействие води по автоматизъм до крайна вътрешна радикализация, а още по-малко точно до религиозна радикализация и анахронична теокрация. Едва ли е нужно да давам примери за съпротива от по-цивилизован и "модерен" тип, включително в ислямския свят, всеизвестни са. Босна и Косово да кажем. :-)
Независимостта на Косово не е продукт единствено на политиката на Милошевич. Нима косоварите се разплащаха със сърбите с различна монета?! В една междуетническа и гражданска война рядко има невинна страна... Независимостта бе въпрос на международна конюнктура, мисля. Точно както османските българи наивно вдигаха въстанията си в период на възприемане на нарушаването на статуквото като светотатство от страна на Великите сили. Тогава самоопределението на нациите никак не бе на мода, за да се развихри (отново опорочено от непоследователност и безпринципност) малко по-късно с Първата световна война. :-)
А борбата с клишетата е любимо занимание. Включително с антируските предубедености... :-)

АнонименЪ

Стойчо каза...

АнонименЪ – нещо не си прочел достатъчно за днешния чеченски елит. Не ме разбирай погрешно, но той е елит там по пряката воля на Путин.

Стойчо каза...

А за антируските предубедености го е казал май още Чернишевски: Почему любовь к России должна расспространятся на ее правительство?

Или беше Белински?

komitata каза...

да и да добавя нещо. косово получи признаване от мнозинството страни в света. в крайна сметка признаването приключва една национална борба. т.е. то легитимира случилото се преди това на същата територия, нали така?

когато южна осетия бъде призната от повече от половината държави в света, тогава пак да говорим.

Анонимен каза...

Драги Комитата, засега призналите Косово държави са към 45. За мнозинство не достигат около 50.
Стойчо, как да не възлюбиш такава поезия, отдадена на родината въпреки ужаса на сталиновата епоха? Лев Гумильов, из поемата "Посещение Асмодея", писана в ГУЛаг, Норилск, 1942 година:

Как любить такую страну,
Где у всех мы будем в плену?
У широкой синей реки,
У бессонницы и пурги,
И у сушащей кровь тоски,
От которой в глазах круги.
И у проволоки тугой,
И у низких, чахлых берез,
Бездорожий тундры нагой
И таежных, несчетных верст.
Но бояться этой страны
Мы не станем и в смертный час.
Беспощадный гнев сатаны
Несклоненными встретит нас.

Желая интересна дискусия и... по-мирни поводи за същата. :-)

АнонименЪ

komitata каза...

Добре, на Косово му остават още няколко до мнозинство. А на Южна Осетия колко и остават?

Анонимен каза...

Така че да стискаме палци, цивилното население в Южна Осетия да се размине само с лек уплах от събитията,
Ti na towa lek uplah li mu vikash - 1400 ubiti...civilizacionen izbor...

Коронал каза...

Ебаси, Косово не е Сърбия, но Южна оСЕТИЯ Е гРУЗИЯ. аМАН ОТ двуличие.

Анонимен каза...

Комитата и Стойчо вие сте големи политици и разбирковци. Какво сте се хванали за руснаците, благодарете се че бяха те иначе не знам. Не ви рабирам какво се кефите на грузинците- те нападнаха рабира се не без подкрепата на големите домокрации. И още да ви светна системата за залпов огън "Град" изпепепелява декари наред всичко и с нея те са обстрелвали населен град така че не ми обяснявай че не е като в Босна това си масово унищожение а вие умирате от кеф щото били ударили шамар на руснаците. Не мога да намеря прилична дума да нарека хора като вас. И още да ви светна там играта не е Грузия-Русия а е Русия-НАТО. Айде със здраве и следващият път пребройте до три преди да пишете глупости

komitata каза...

ами щом анонимният вятър твърди че там работата е русия-нато, то тогава нещата са съвсем ясни. ние сме в нато и за нато, нали така?

ntpavlov каза...

Да бе, дай му на българина да целува ботуша на батюшката. В НАТО сме, ма най си обичаме Русия, нали мангизите от там идат...

Анонимен каза...

Пак сам аз анонимният.Комита да те светна пак, България доставя оръжие на Грузия.ntpavlov да не се срамувам да кажа че симпатизирам на руснаците, после за NATO не са ме питали референдум нямаше иначе можеше сега да не сме в NATO. Знам само че без Русия България няамаше да съществува

ntpavlov каза...

Руский цар е на земята

най-велик, над всички пръв,

русците са наши братя,

наша плът и наша кръв.Кат Русия няма втора

тъй могъща на света;

тя е нашата подпора,

тя е нашта висота!Руска сила, руска воля,

руска кръв и руский пот

ще избавят от неволя

наший падналий народ.Бог поддържа крепка мишца

и ръка спасителна;

той е вложил ней в десница

сабя отмъстителна.Нам Русия е надежда,

руский цар е наший спас -

никой друг не ни поглежда,

не помисля зарад нас.Немци, френци, англичани

наши са враждебници,

дружни с нашите тирани,

с нашите изедници.Спекуланти са омразни -

интерес им покажи,

че да виж дела проказни

и чифутски в тях лъжи.Род и вяра е идея

за Русия най-света;

нейний подвиг е за нея -

благородна й целта.Със Русия днес съгласни

да застанем брат до брат

и да станем сопричастни

в този неин подвиг свят.Долу всички спекуланти,

да сломи се техний рог;

да смирят ся интриганти,

да живее руский бог!

Анонимен каза...

Руска сила, руска воля,

руска кръв и руский пот

ще избавят от неволя

наший падналий народ.

ФАКТ!!!!!

Анонимен каза...

Много плосък материал, изглежда забравяш много интересния факт, че Южна Осетия имаше авнтономия и тя им бе отнета от Тбилиси, да ти говори това неща като за Косово и второ Русия ако почне война ще е точно за кавказ и Централна Азия

Анонимен каза...

Цанко.

Малее, Комита,
Нападнаха те някакви идентифицирани и неидентифицирани руски поданици. Та даже и Вазови стихове цитират.
Не заради сблъсъкът Грузия-Русия (който не ми е много ясен), се намесвам. А заради тези олигавени небългари.
На първо време им подавам също едно стихче на дядо Вазов:
"О, руси, о, братя славянски,
защо сте вий тука? Защо сте
дошли на полята балкански
немили, неканени гости?
Желали би вас възхитени
да срещнем со сълзи и с китки...
Но идете вий настървени,
на грозни зовете ни битки!
Желали би вас да прегърнем
и тоз път сърдечно, горещо.
Но взорът ви свети зловещо...
Как ръце сега да разгърнем?
О, руси! Аз друг път ви славях
за подвиг велик и чудесен,
високо ви лґкът поставях
във мойта душа, в мойта песен!
Вий някога знаме Христово
развяхте за благо човешко –
строшихте ни игото тежко,
а днеска ни носите ново!
И пак не ви мразим (не крия:
обича ви още народа);
но любим и свойта свобода,
стократно пµ любим я ния.
За тоз кумир ние се бием
и с чужд, и със близък упорно
и няма ний врат да превием
пред никакво иго позорно!
О, колко ви, братя, жалея!
О, как би желал, братя клети,
свобода и вам и за нея
кат нас да живейте и мрете!"
1916

Олигавените, по какъв повод известният русофил Вазов е написал по-горното?

Анонимен каза...

Пак Цанко.
То освен за руските витязи, по които точите сополи, друго не ви е известно.
Те ви още едно стихче от дядо Вазов:
Не конница - морски
вълни побеснели,
сонм зверове горски
от гняв пощръклели;
не конница - буря
от бесни демони,
що всичко катуря
ил тъпче, ил гони;
не конница - хала
от саблен звек, блясък,
от цвил, ура - цяла
от топот и трясък,
блян вихрен понесен
над степ ековита,
ужасната песен
на конски копита!
Не конница - лава
в димящи талази,
в прах, гръмот и слава
летящи витязи!

Анонимен каза...

Пак Цанко.
Няма да ви е излишна малка историческа справка.
Вазов пише стиховете си по повод руската инвазия в Добруджа по време на ПСВ.
Та тогава един български генерал (Иван Колев) разказва играта на нашествениците, ако и "братя".
Преди битката за Добрич той се обръща към войниците с думите: „Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!”
На 4 септември разузнаването донася за приближаването на руска казашка дивизия в състав от 5 конни полка( 30 ескадрона) , командвана от генерал-лейтенат Леонтович. Въпреки двукратното числено превъзходство на противника, българските кавалеристи отхвърлят през следващите няколко дни казашките атаки.( Впрочем, руснаците въобще и не очакват, че българските войски ще се сражават против тях – “…Мы думали, что болгары не будут стрелять в нами, между тем они бросаются как собаки пороклятые! Десят человек атакуют сорок…”)
Край село Кара Мурад 5-та бригада на конната дивизия на ген Колев (6-ти и 9-ти полк) пленяват 25-ти Оренбургски батальон с командира и знамето. След поржението при Кара Мурад руските войски, чийто фланг и тил са застрашени от конната дивизия напускат без бой важния стратегически възел Меджидие и отстъпват на север. На 15 декември българските войски преминават в решително настъпление. Спешените части на конната дивизия с тежки боеве овладяват стратегическите Мачински (Бабадажки) възвишения, отбранявани от руските 9-та и 10-та сибирски дивизии. На 3 януари 1-ва конна дивизия, преодолява отбраната на противниковия десен фланг и в 16 часа на същия ден Мачин е превзет, при което са пленени над 2000 души (руснаци). На 5 януари, с превземането на Тулча, в Добруджа не остават противникови войски (руснаци и румънци), а българската армия достига делтата на река Дунав.

ntpavlov каза...

Цанко, само да те "идентифицирам", че стиха е на Петко Славейков, а не на Вазов. Не че има некво специално отношение към темата, ма да не се хабиш повеке.

Анонимен каза...

Павлов, срам, не срам, и аз, като Филчев обърках стихоплетците на Кат Русия няма втора.
Но останалите неща, които съм написал, са си верни. Съсредоточи се върху тях. Ако обичаш, разбира се.
Цанко

Анонимен каза...

"То не било толкова страшно да лепнеш голям шамар на руската мечка..."

Не мисля, че Саакашвили все още споделя твоето мнение по този въпрос - смятам, че неговото мнение е най-компетентно в случая (понеже все пак той лепна "големия шамар")
Иначе отдалече лесно се подвиква и "анализира" страшно ли е или не е - ама я иди да лепнеш шамар на мечката и тогава говори...

Стойчо каза...

Коронал, двуличие също е, че Чечения е Русия, или че Северна Осетия е Русия. Още по-голямо двуличие, че тази „любов“ на руснаците към Кавказ се изразява в това, че човек с моята физиономия не може да се разхожда свободно из расистката им столица Москва, без да бъде притеснявано от милицията и всякакви скинхедове. Защото осетинците като част Русия ще бъдат подложени на същия тормоз и ще си живеят като при феодалите (защото Чечения например е феод в чистото му ранно-средновековно значение)

Пак ще се повторя – руснаците (т.е.държавата им) ще са ми е много симпатични в тази ситуация, ако вече бяха признали независимостта на Косово, Чечения, Северна Осетия и т.н.

Горния анонимен – нали знаеш, след тези изцепки на руснаците, познай кога и къде ще им бъде позволено да поддържат нов миротворчески контингент? И кога вече Русия ще играе ролята на посредник на Кавказ? Точно толкова колкото Русия го играе посредник в Близкия Изток...

Вени Г. каза...

(изглежда като offtopic, ама не е):

И Жан Виденов смяташе, когато сложи Жоро Първанов за шеф на БСП - думата е точна, "сложи го" - че Жоро не само разбира какво е необходимо да се направи, а и ще го направи. Ставаше дума да се въведе валутен борд преди да се развихри хиперинфлация.

(Комитата знам, че знае, но за други четящи припомням, че когато Виденов подаде оставка (25 декември 1996), доларът беше към 650 лв. Хиперинфлацията тръгна по-късно по хм, да ги нарека интересни причини и механизми. За които с днешна дата се питам дали наш Жоро съвсем "безсребренически" спомогна за стартирането й.)

Знаех, че Виденов бърка генерално, но аз не бях никой за тяхната партия, за да ми повярва, поради което и не правех опити да си кажа мнението. Не че Жан ми го е искал, де ;-) Стана така както очаквах - фигурантът, марионетката, плужекът, безгръбначният Жоро се утвърди като най-силния бг президент.

Но "силен" не в демократичен и конституционен смисъл, а точно обратно: безхарактерният Жоро, когото познавам от 1990 г., ишзползва толкова ефективно институционалните дефекти на политическата ни система и личностните дефицити на политиците, че успя за няма и един мандат да изгради де факто едно миниподобие на путинова Русия(разбира се, в рамките, които Евросъюзът допуска).

Путинизацията и т.н, са други теми. Искам да кажа, че създаването и овластяването на марионетки е изключителбно опасно нещо. Винаги в такива случаи създателят трябва да мисли соам себе си не толкова като татко Карло, колкото като Франкенщайн.

Belomore каза...

Вака.
Ден четвърти. Груша обрульонная. Шамарами медвед не напугать. Медвед шамарами напугал.
Изхождайки оттам, че Саакашвили може да е всякакъв, но идиот надали е, то стигаме до следните:

Заключение първо:
Ако имало елемент на хазарт на принципа, описан от Комитата, то трябва да отбележим, че рулетката се оказа руска.

Заключение второ:
Хазартът си е хазарт и точно в неговата непредвидимост и обратливост се крие силата му.

Оттук нататък е ясно, че конфликтът, колкото можа се интернационализира (и за тази цел времето беше несъмнено добре избрано) - повече и никога не би могъл, предвид което предстоят два сценария:

Сценарий първи:
Грузия се разделя с Ю. Осетия и Абхазия веднъж завинаги (интересно е каква правна форма ще измислят за това), но Саакашвили си е измил ръцете - обеща, пробва, попречи му форс мажор (каквато Русия се явява в Кавказ). Толкоз, поне наклепа Раша да се види какъв империалист е.
Не знам дали ви прави впечатление, но сърбите са на път да преживеят Косово, така както ние преживяхме много неща. Без бой обаче не става.

Сценарий втори:
След много приказки и Осетия, и Абхазия си остават в Грузия, с широка автономия, граничеща с де факто независимост. Раша е наказана с мъмрене по света, но какво от туй, след като в Масква или поне Владикавказ дефилират знаменосци от победоносната 58ма планинска дивизия имени Путина!Вторият сценарий означава още много пазарлъци и т.н., и т.н.

Въобще - приказка без край!

Стойчо каза...

Засега сигурното е, че Русия няма право да праща посреднически и миротворчески мисии.

Belomore каза...

Раша е страна в конфликта и това вече е извън всякакво съмнение. Дали за това беше целият зор и струваше ли си?
Само времето ще покаже дали Саакашвили ще може да погледне през рамо разрушенията и да каже, че е отворил таквази рана в сърцето на медведа, че грушите направо наново ще зацветают и даже опадают саминками, преди да бъдат обрани.

Анонимен каза...

Следващата гореща точка изглежда ще е Крим и Севастопол...

Западна Украйна може и да влезе в НАТО.

Стойчо каза...

“Тази телеграма трябваше да е предизвикала у Александра ІІІ някои от тия страшни вълнения, които избухваха у него в големите случаи и караха да затреперва целият царски двор; наистина той заповяда, щото веднага няколко военни параходи да заминат за Варна. На 27 септември Гирс телеграфира Каулбарсу:

Телеграмата на ваше превъзходителство с вчерашна дата имах щастието да докладвам на негово величество императора. На негово величество било угодно да даде височайшата си заповед на генерал адютанта Вановски по искането на ваше превъзходителство немедлено да отправи военни параходи във Варна за защита честта на руския флаг в България и интересите на живущите там руски поданици и намиращите се под наше покровителство. На командира на Черноморския порт му е дадена заповед за приготовление на първо време на три военни парахода с боеви припаси за бомбардирване и заемане на гр. Варна. В случай на повтаряне на каквито и да било неприязнени действия от страна на българските незаконни власти по отношение нашите поданици или към тези лица, които са под наше покровителство, аз съм решен веднага да взема още по-строги мерки.

Най-покорно моля ваше превъзходителство да благоволи и съобщи на одеския временен генерал-губернатор за времето по ваше усмотрение кога да отправи във Варна нашите военни параходи, а тъй също да уведомите и мен.”Ей, това да си анонимен русофил – абе има си основание, за срам си е...

Dimitar Vesselinov каза...

Срамно и недостойно е да се подкрепя изтреблението и геноцида над осетинците (аланите), сроден на българите народ, стари наши приятели и съюзници!

Алани — Уикипедия

Dimitar Vesselinov каза...

Най-срамното е, че България е един от най-големите доставчици на оръжие за Грузия:

Военная помощь Грузии со стороны иностранных государств (сводная таблица)

Стойчо каза...

Нека представител на осетинците се разходи пеша из любимата Москва.

Абе, вие руски не четете ли??? Поне в руския интернет пише как се отнасят към мургавите в Москва.

Интересна тенденция – славянофилите се превръщат в други -фили, ама все в полза на Русия. Вероятно на всички са омръзнали и затова ...

Търновец каза...

Шутки-Мишутки

Dimitar Vesselinov каза...

Аз съм само българофил. Славяните са измишльотина на Мавро Орбини и Петър I.

Българската цивилизация

Стойчо каза...

За българофили съм сложил цитата от „Строители на съвременна България“ – ама кой да чете...

Анонимен каза...

From The Times, August 12, 2008

Georgian army flees in disarray as Russians advance

Tony Halpin in Gori

The Georgian Army was in complete disarray last night after troops and tanks fled the town of Gori in panic and abandoned it to the Russians without firing a shot.

As Russian armoured columns rolled deep into central and western Georgia, seizing several towns and a military base, President Saakashvili said that his country had been cut in half.

For the first time since the crisis erupted last Thursday, Russia admitted that its troops had moved out of Abkhazia, the other breakaway region under Moscow’s protection, and seized the town of Senaki in Georgia proper. Russian officials again insisted that they had no intention of occupying territory beyond South Ossetia and Abkhazia.

Georgia said that the Russian Army was also in command of the towns of Zugdidi and Kurga in the west, and its tanks appeared to be moving from the north and the west towards Tbilisi, the capital.

The retreat from Gori, the birthplace of Joseph Stalin, was as humiliating as it was sudden and dramatic. The Times witnessed scores of tanks and armoured personnel carriers, laden with soldiers, speeding through the town away from what Georgian officials claimed was an imminent Russian invasion.

Residents watched in horror as their army abandoned its positions after a day of increasingly aggressive exchanges of fire along the border with South Ossetia, the breakaway region now fully under Russian control.

Jeeps and pick-up trucks filled with Georgian soldiers raced through the streets, their occupants frantically signalling to civilians that they too should flee. The road out of Gori towards Tbilisi was a scene of chaos and fear as cars jockeyed with tanks for a speedy escape.

Soldiers left by any means available. Dozens of troops clung to cars on the back of a transporter lorry, while five other soldiers fled on one quad bike.

A tank had exploded on the mountain road leaving Gori, although it was unclear what had caused the blast. The Times passed an armoured car in flames, soldiers leaping from the roof of the vehicle. It had apparently caught fire while trying to bulldoze the tank’s burning shell out of the way. Columns of Georgian tanks and heavy weaponry filled the road during the 50-mile journey back to Tbilisi as thousands of soldiers, many looking totally demoralised, headed for the capital. Police sealed off the highway from Tbilisi, turning back the few cars that ventured towards Gori.

The Russian attacks were met with Georgian artillery fire towards South Ossetia, despite President Saakashvili’s statement that he had called a ceasefire. Reporters later witnessed at least six Georgian helicopters attacking targets in South Ossetia.

Elsewhere, Russian armoured personnel carriers swept into Senaki, 20 miles inland from the Georgian Black Sea port of Poti, which Russian troops were also said to be attacking.

Georgia said that Russian forces seized police stations in Zugdidi, where reporters saw Russian soldiers posted outside an Interior Ministry building and armoured vehicles moving through the town.

It was unclear last night where the tanks fleeing from Gori were heading, but many of the troops regrouped on the outskirts of Tbilisi as if preparing to make a stand to defend the capital. Some artillery pieces had also been sited on the approach road from Gori.

The panic had been triggered at about 5pm, when troops suddenly started pouring out of Gori. Officials from the Georgian Interior Ministry claimed that up to 7,000 Russian troops with tanks were heading for the town and that it was under imminent threat of bombardment. A similar panic had ensued on Sunday night as thousands of people poured from the town, in what turned out to be a false alarm. The fear this time was more tangible, the sense of threat more real, as Gori’s streets emptied rapidly.

Not everyone was prepared to leave, however. One man said: “This is my city. I will never leave it even if the Russians come here and kill me. Why should I go to Tbilisi and wait for them there?”

The Georgian Government, which appealed for international support, claimed later that Russian troops had entered Gori, although there was no independent confirmation of this.

As the noose appeared to tighten around Tbilisi, the US State Department evacuated more than 170 American citizens. Poland and several other former Soviet satellites voiced fears that the fighting indicated Russia’s willingness to use force to regain its dominance of the region.

Even at the height of the chaos, Georgia’s legendary hospitality never faltered. A 70-year-old woman named Eteri retreated into her home and appeared moments later to offer apples from her garden to her guests. “I am not afraid,” she said. “We have lived with the Russians for 100 years so why do we need this war now? I don’t want to be with America; I think we should live peacefully with the Russians.”

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article4509692.ece

АнонименЪ

Анонимен каза...

Russia Steps Up Its Push; West Faces Tough Choices

The New York Times

By HELENE COOPER

Published: August 11, 2008

WASHINGTON — Russian troops stepped up their advance into Georgian territory on Monday, attempting to turn back the clock to the days when Moscow held uncontested sway over what it considers its “near abroad,” and arousing increasing alarm among Western leaders.

Even as they prepared to convene an emergency meeting of NATO on Tuesday and President Bush denounced the Russian actions in the strongest terms to date, the United States and its European allies faced tough choices over how to push back. They seemed uncertain how to adjust to a new geopolitical game that threatened to undermine two decades of democratic gains in countries that were once part of the Soviet sphere.

Russian troops briefly seized a Georgian military base and took up positions close to the Georgian city of Gori on Monday, raising Georgian fears of a full-scale invasion or an attempt to oust the country’s pro-Western president, Mikheil Saakashvili.

Mr. Bush, little more than an hour after returning to Washington from the Olympic Games in Beijing, bluntly warned Russia that its military operations were damaging its reputation and were “unacceptable in the 21st century.”

“Russia’s actions this week have raised serious questions about its intent in Georgia and the region,” he said. “These actions have substantially damaged Russia’s standing in the world, and these actions jeopardize relations with the United States and Europe.”

Administration officials said military options were almost certainly off the table, but the United States did airlift Georgian troops stationed in Iraq back home, answering a plea from the Georgian government and prompting a sharp response from Russia. Washington could also press to ostracize Moscow on the international stage, perhaps by kicking it out of the Group of 8 industrialized nations.

Yet there was no immediate indication that Western powers could exercise much leverage over Russia if it chose to ignore their warnings.

The country is enjoying windfall profits from oil exports and seems determined to reassert influence over Georgia and Ukraine, while sending a clear signal to other former satellite states that they should be wary of an overly cozy political and military alliance with the United States, analysts say.

“If the United States and Europe don’t stop Russia, I think this is the end of what we thought of as the post-Soviet era,” said Sarah Mendelson, a scholar at the Center for Strategic and International Studies in Washington.

George Friedman, chief executive of Stratfor, a geopolitical risk analysis firm, said: “The Russians feel they have been treated like dirt by the world for the last 20 years. Now, they’re back.”

Many experts in foreign policy say that one reason Russia responded so forcefully to Georgia’s attempt to take back South Ossetia is that the United States and Europe had been asserting themselves in Russia’s backyard, alienating Moscow by supporting Kosovo’s bid for independence.

These expert say that the Bush administration’s efforts to promote democracy, including backing Mr. Saakashvili as a beacon of democracy on Russia’s borders, may have emboldened the Georgian president to take provocative actions that brought a fierce Russian response.

Beyond that, Russia has also been angry about American plans to put a missile defense system in Poland, and by American moves to encourage Georgia and Ukraine to join NATO.

“The combination is that the overall means with which we’ve dealt with the Russians over the last two years have painted them into a corner so that it’s difficult for them not to see us as hostile,” said Michael Greig, conflict management specialist at the University of North Texas.

Few foreign-policy experts predict that Russia will ever recapture its days of Communist glory, global intimidation and military might; the world has changed and growing global powers like China and India will make a return to the cold war impossible.

But there is a growing belief in European capitals and in Washington that the return of Russia to a position of great power could mean a redrawing of the Eurasia map, with Europe and the United States giving up on attempts to integrate former Soviet republics in the Caucasus into the Western orbit, while battling with Russia to keep Eastern European countries like Poland and the Baltic states.

And Russia’s resurgence could mean an end to already-dwindling American and European hopes of bringing Russia along eventually as an ally of the West. At best, Russia would never be trusted; at worst, it would be seen as an adversary.

Even for an emboldened Moscow, the Russian foray into Georgia carries substantial risks: not just global isolation from the Western democracies, but also anger from neighboring states of the former Soviet Union and Warsaw Pact, the prospect of perpetual military quagmires around its borders, and nationalist reprisals like those that resulted from its crackdown in Chechnya.

A crowd of more than 1,000 people demonstrated in the Latvian capital, Riga, on Monday, while hundreds gathered in Tallinn, Estonia, and Vilnius, Lithuania, to press the West to adopt a tough stance toward Moscow. Leaders in Poland and the Czech Republic echoed that call.

Even as American and European leaders were demanding, begging and pleading with Russia to halt its advance into Georgia — foreign ministers from the world’s richest countries held an emergency conference call and notably excluded Russia’s foreign minister by limiting the group to the Group of 7, instead of the Group of 8 — diplomats were going through what one Bush administration official described as “not exactly the greatest hand of cards to have to play.”

At the United Nations, the Russians were dismissive of a draft resolution to end the fighting, which began to circulate among Security Council members. The Russians, who have veto power on the Council, said they were disappointed that they had not been consulted on the agreement as it was being drawn up and noted that there was no mention of “Georgian aggression.”

Secretary of State Condoleezza Rice sent a mid-level State Department official, Matt Bryza, to the region to back up mediation efforts by Foreign Minister Bernard Kouchner of France. Georgian officials urged their European counterparts to take more punitive steps, like ending plans to pursue a new strategic partnership with Moscow, and questioning the 2014 Winter Olympic Games in Sochi, Russia.

The Games in Sochi are a personal project for Russia’s prime minister, Vladimir V. Putin, who favors Sochi as a summer and winter retreat, and skis in nearby mountains, close to the border with disputed Abkhazia.

But Democratic critics of the Bush administration criticized the administration’s moves so far as weak. Richard C. Holbrooke, the former ambassador to the United Nations, noted that President Nicolas Sarkozy of France, which holds the presidency of the European Union, was leading the mediation efforts. Ms. Rice, Mr. Holbrooke said, should be on a plane to Moscow, particularly given the administration’s close ties to Georgia, and its encouragement of that country’s efforts to join NATO.


But the problem has become the response: Russia has now pushed back hard, and the United States, bogged down in Iraq and Afghanistan and fretting about Iran, is unlikely to take on Russia over the matter of Georgia. Russia has shown that it wants to rule its own backyard, said Mr. Friedman of Stratfor.

“All this basically means that Russia emerges as a great power,” Mr. Friedman said. “Not a global power like it used to be, but a power that has to be taken very seriously.”

Reporting was contributed by Marc Santora from the United Nations, Steven Lee Myers from Washington, and C. J. Chivers.

http://www.nytimes.com/2008/08/12/world/europe/12diplo.html?_r=1&hp&oref=slogin

АнонименЪ

Belomore каза...

Крайно време е някой да пейстне "Вайна & мир" и да се приключва! ;)

Стойчо каза...

Да, и на мен дългите английски текстове ми идват в повече

Но е интересното, че романът всъщност се казва „Войната и света“ – и сега мей вече не ред е светът. Пък „Русия“ и „миротворци“ не могат вече да бъдат в едно изречение.

Анонимен каза...

Драги Стойчо, не по-малко тревожно е питането как да се свържат в едно изречение "южноосетинци" и "грузинска териториална цялост"... Грузинската офанзива за съжаление нанесе сериозен удар върху легитимността на политиката на интеграция на отцепническите малцинствени области. Щеше да бъде далеч по-добре ако грузинският елит не приличаше толкова много на руския в пренебрежението му към стойността на човешкия живот...

АнонименЪ

Blagun каза...

Четох с интерес коментарите ви. Мисля, че най-точно по темата е докладът на Каулбарс до всеросийския самодържец. Което показва, че манталитетът на мечката не е мръднал и на йота за 120 години.

Всичко това е така и надали би изненадало и прогностиците по източните и азиатските въпроси на ЦРУ от средна ръка. Затова постъпката на Саакашвили не е идеалистична и храбра, а откровено глупава. Много са разликите с "Олуй" (хърватската буря). През 1995 имаше сринала се от хиперинфлация Република Сръбска Краина (в Хърватска), босненските сърби бяха с разпердушинена от НАТО артилерия, а двете сръбски "републики" бяха в конфликт с техния предишен ментор и подстрекател - Милошевич. Та въпросът не беше, дали хърватите ще победят, а да победят достатъчно бързо, преди да са се намесили сини каски. Защото ако ги бяха изпуснали за 2-3 седмици, сега щеше да има КроФОР, измислени вътрешни граници и прочие. И вместо колони с немски туристи - колони с военни джипове!

В Грузия работата е съвсем друга. Защото основната цел на руснаците не е аншлус на Осетия, Абхазия, нито пък да сложат някой послушко в Тбилиси. Основната цел е на юг от Кавказ да тлее непрекъснато огън. Не забравяйте, че освен двете сепаратиски "държавици" от последните дни имаме още Аджария (уж решен конфликт, но фиаското на Саакашвили като нищо ще рефлектира и там), Нагорни Карабах, Нахичеван (може би единствената област в света, от която не може да стигнеш по суша до столицата на държавата). Не забравяйте, че във Закавказието повече от половината граници са затворени - Грузия/Русия, Армения/Азербайджан-двете му части, Армения/Турция. Тогава за какви петролни и газови проекти говорим на юг от Кавказ? Кой ще инвестира в газопровод, който го гърмят по 10 пъти годишно? И на фона на всичко това - спокойният Северен руски Кавказ с олимпийската столица Сочи, спокойното пристанище Новоросийск. Абе изобщо идилия, да строиш южни, сини, пембени потоци и частушки да пееш!

Търновец каза...

Един руснак, един немец и един американец се натряскали в един бар и почнали да спорят кой е по-велик.

Американеца: "Личната ми кола е Форд, служебната - Шевролет, в чужбина ходя с Кадилак!"

Немеца: "Личната ми кола е VW, служебната - Мерцедес, в чужбина ходя с БМВ!"

Руснака: "Личната ми кола е Лада, служебната ми е един голям трактор!"

Немеца и американеца : "е, добре де! Какво караш когато си в чужбина?!?"

Руснака: "Танк!"

Анонимен каза...

Четейки определените точки от проектоспоразумението, изготвено от президентите Саркози и Медведев, се питам що за когнитивен дисонанс предизвиква идеологическата омраза, в случая пещерният антирусизъм, у коментиращите събитията... Та в този все-още-не-съвсем-документ се чете напълно различна от завоевателната логика. Логика, която явно някои хора не желаят да виждат, като за целта закриват очите си с цитати отпреди 120 години... :-)

АнонименЪ

Стойчо каза...

@АнонименЪ, май си забравил, че цитатът е от класическа за България книга. Пък класически стават само вечните неща (напр. гръцката философия, римското право, руската литература и т.н.)
Те затова са класически, защото са актуални и в днешни времена:-)
Иначе бих бил безкрайно щастлив цитатът да не е актуален, ама не би...

Стойчо каза...

„пещерният“ антирусизъм както знаеш е реакция пещерния русизъм ;-)

Анонимен каза...

Драги Стойчо, винаги съм имал надеждата, че например с класическата римска история "Ab urbe condita" на Тит Ливий отпреди две хиляди години в ръка не се нуждаем от каквато и да е друга информация, за да тълкуваме съвременната италианска социополитическа реалност... :-) Проблемът е, че с този спекулативен подход се предлага класическо бягство от реалността:

What Is Cognitive Dissonance?

In 1957, Leon Festinger published a theory of cognitive dissonance, which has changed the way psychologists look at decision-making and behavior. [...] However, sometimes we have cognitions that are related, but do not follow from one another. In fact, they may be opposites. For instance, perhaps I like ice cream, but I am also trying to lose weight. These two thoughts are problematic - if I eat ice cream, then I may gain weight, and if I really want to lose weight then I cannot eat ice cream. These types of cognitions are referred to as "dissonant."

The basic idea behind cognitive dissonance theory is that people do not like to have dissonant cognitions. In fact, many people argue that the desire to have consonant cognitions is as strong as our basic desires for food and shelter. As a result, when someone does experience two or more dissonant cognitions (or conflicting thoughts), they will attempt to do away with the dissonance.

Eliminating Cognitive Dissonance

[...] Finally, perhaps the most important way people deal with cognitive dissonance is to prevent it in the first place. If someone is presented with information that is dissonant from what they already know, the easiest way to deal with this new information is to ignore it, refuse to accept it, or simply avoid that type of information in general. Thus, a new study that says ice cream is more fattening than originally thought would be easily dealt with by ignoring it. Further, future problems can be prevented by simply avoiding that type of information - simply refusing to read studies on ice cream, health magazines, etc.

http://www.beyondintractability.org/essay/cognitive_dissonance/

АнонименЪ

Стойчо каза...

Драги АнонименЪ,

римското право, гръцката философия и руската класическа литература са достояние на човечеството и е малко манипулативно да ги използваме само за изследвания в Италия:) - те са подходящи както за съвременна Италия, така и за путинска Русия

:-)

Щях да съм много доволен, ако цитираният откъс от „Строители на съвременна България“ не се отнася за съвременна Русия – за съжаление ... отнася се:(

Blagun каза...

На мен ми се губи нещо безкритичната и телешка благодарност към Русия, пък и към която и да е държава. Още повече, че нито веднъж в историята си не сме били "най-облагодетелствана нация" за Русия.

Пропускам разбойническите набези на княз Светослав през 10-ти век. Нека не сме чак толкова злопаметни.

- 1828/29. Успешен за Русия балкански рейд срешу Турция. Резултат: автономия за Сърбия, потвърдена независимост за Гърция, за българските земи - нищо, даже и споменаване, даже и едно ферманче за някакви права.

- 1877/78. Русия започва война след таен договор с Австро-Унгария, фиксиращ бъдещото васално българско княжество на север от Балкана плюс Софийски санджак. И когато все пак противникът е в колапс, руската армия "пропуска" да окупира югозапада. В замяна на това демагогства със Сан-Стефанското примирие (не договор!), след като е наясно, че то е незащитимо.
Резултатът си идва в Берлин: докато в Източна Румелия все пак има някаква автономия, Македония даже не е спомената. Като капак Русия се разплаща с български земи на съюзниците си Сърбия и Румъния. Въпреки че по това време Обреновичка Сърбия е в австроунгарска орбита, тя получава захарче от Русия във формата на Нишко, Пиротско и Зайчарско.

-1885. Руските военни инструктори подло напускат България в най-критичния момент - заплаха за нападение от югоизток и война на запад.

-1912. Българо-сръбски съюзен договор. Вардарска Македония е парцелирана, а за арбитър се посочва руския цар. Нито се чува, нито се вижда този арбитър, а мълчанието му е равносилно на вземане на страната за Сърбия - ега ти арбитъра!

-1916. Въпреки че руската армия търпи поражения в Мазурските блата, Прибалтика и Галиция, тя намира ресурс за инвазия в Добруджа.

-1944. Тук пък за какво освобождение става дума, след като:
1. България не е под чужда окупация, напротив има обявена война срещу Германия.
2. Немски войски няма на българска територия
3. Единствените изстрели, които са отекнали в България са от наказателни взводове на НКВД срещу мародерстващи солдати.
Просто една военно-полицейска диктатура се е сменила с друга, в никакъв случай не по-добра, тъкмо напротив.

Нека дебело подчертая - българите са признателни НА РУСКИЯ НАРОД, на стотиците хиляди солдати, дали всичко от себе си в чуждата земя. Но не и на РУСКАТА ДЪРЖАВА и на РУСКИЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ!

Стойчо каза...

Я да прочетем едни цитатчета от Бердяев и да не спорим повече за класиката и нейното значение за съвременния свят:-)

Анонимен каза...

Докато светът трескаво анализира конкретиката на събитията под Кавказ от август 2008 и свързаните с тях световни процеси, тук разни български любители на класическото се отдават на Руско-Оманските войни и Бердяев... Очевидно е, че не става дума за неволен отказ да се мисли, а за болшевишки по методите си преднамерен опит действителността да бъде заменена от идеологията. Отсъствието на смисъл и полза от тази операция е симптоматично за част от последователите на т. нар. българска десница от 1990-те, която като цяло не желае да анализира, а предпочита да гради втвърден и неизменчив митологичен образ на света. Подобна посткомунистическа антирефлексия лишава българското общество от развитие на идеи за активно действие на международното поле и превръща "дискусиите" по темата в магически заклинателни ритуали. Нов сюрреален Никейски събор, изработващ догматичния Символ на вярата за поредното политправославие...

АнонименЪ

komitata каза...

Твърде немощен е моят интелект, за да схване последното послание.

Анонимен каза...

Че как да разбереш, когато насреща ти не е единомишленик. То не е като да се зашлевяват големи шамари на мечки с използване на ракетни реактивни системи за залпов огън срещу градове, Комитата... Или да се миропринуждава чрез авиобомбардиране на военни обекти в селища без високоточни боеприпаси в началото на 21 век. Кой се интересува от детайлите, когато идеологическите абстракции са нашата стихия... Какво ли казва Бердяев за конкретните технологични и човешки измерения на Южноосетинската война?!

АнонименЪ

Стойчо каза...

АнонименЪ, – за теб, Бердяев и Стрители на съвременна България не са казали нищо – не се безпокой. Явно не не го разбираш (аз също не разбирам дългите английски текстове)

Иначе за останалите: казали са, че руснаците са империалисти от най-долен вид, като Бердяев дава и вътрешно-руска (народностна и философска) обосновка на тази теза:-)

Анонимен каза...

Конструкции от вида "руснаците са империалисти от най-долен вид", отнесени към която и да е нация, са дотолкова примитивно-манипулативни, че изобщо не подлежат на смислен коментар.

АнонимченЪ

Анонимен каза...

до Анонимен от 3.29
Щом разделяш времето на посткомунистическо и комунистическо, да те попитам най-учтиво:
- има ли книга, под редакцията на Васил Коларов, написана въз основа на заповед на Сталин, подпомогната от архивите на болшевишка Русия и издадена с пари на Коминтерна, озаглавена:
"Авантюрите на руския царски двор в България"?
- има ли книга, наречена "Записки по българските въстания" от един наш известен възрожденец, в която се описва поведението на Дибич Задбалкански в България?
- има ли книга, написана от един друг наш възрожденец, назоваващ се Г.С. Раковски за руската политика по отношение на българския народ по време на руско-турските войни?

Ако случайно си чувал за тези книги и те ли са плод на "неконструктивната десница" след 90-те?

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)