сряда, август 27, 2008

Мълчат

Стотици хиляди жители на Кавказ преживяха лични трагедии през последния месец.
Повечето от тях са православни християни (трагедията е еднаква при хората от всички вероизповедания, това е просто факт).

Русия окупира територията на европейска държава и самоволно провъзгласи за независими окупираните части.

Къде са българските интелектуалци, които се скъсаха да пишат писма против признаването на Косово?

Къде са тези, които ни проглушиха ушите с православната си солидарност?

Къде е нашето правителство и нашият президент, които искат да играят стабилизираща роля на Балканите и в Европа и които вързаха за дълги години България с изключително важни договори в енергетиката за Русия? Дали не трябва в знак на протест с политиката на Русия да отменим резултатите от търга за АЕЦ2?

Кой забравя, че сегашните ни съюзници се намират в Лондон и Вашингтон?

Кой забравя, че повечето големи инфраструктурни проекти на които разчитат ЕС и България минават през територията на Грузия?

В началото на 90-те години българските официални власти имаха изключително бърза и точна реакция в не по-малко трудни ситуации — като признаването на Македония или осъждането на опита за държавен преврат в Русия. А сега?

Мълчат.

PS. Странно защо, когато в Русия броят корабите на НАТО в Черно Море, българските не са в бройката. Испания и САЩ изпратиха кораби с помощ за Грузия. България ще праща ли?

17 коментара:

Георги каза...

"Странно защо, когато в Русия броят корабите на НАТО в Черно Море, българските не са в бройката. Испания и САЩ изпратиха кораби с помощ за Грузия. България ще праща ли?"
Хахахахаха нашите черупки е по-вероятно да се разпаднат сами преди да стигнат до там. Освен това, не броят и корабите на Румъния и Турция, въпреки че и те са в НАТО. Явно се интересуват от тези, които са на страни извън Черноморския пояс.
Колкото за идеята да отменим резултатите за АЕЦ ми се струва леко тъпа идея, никоя страна не е предприела прекратяване на икономически проекти с Русия, защо ние да го правим? Те си лаят, но нищо съществено не предприемат.

Belomore каза...

И анонимните мълчат... :)
Както е казал народният поет "Сектор Г защо мълчи?..."

Види сега, Комита, от Русия по-православна няма, така че в православната солидарност винаги има градация - най-солидарни православно винаги трябва да сме с матушката. След това идат братята сърби и братята гърци.
За другите - когато каквото остане според зависи.

komitata каза...

Да, толкова сълзи за международното право, а сега всички мълчат, от президента, през интелектуалците та до анонимните випускници на МГИМО

Анонимен каза...

Според старото римско право, което май висшите европейци забравят виновен за войната е агресорът. След това всичко останало. Кой започна? Кой изби невинните хора?

Belomore каза...

А де?
И ние това питаме? Ти можеш ли каза?

Имаше навремето една пиеса от един македонски драматург, която се казваше "Мамето д'е.а кой пръв почна?" (наистина има такава пиеса).

Dimitar Vesselinov каза...

Престъпление е да се мълчи, когато сме на прага на избухването на нова Студена война или на много гореща (ядрена) Трета световна война!

Анонимен каза...

Южна Осетия по времето на СССР e била автономна област.

Русия окупира територията на държава, започнала етническо прочистване на територия, която тя не признава за автономна, с ракети на обекти без военно значение.

Без договореност с гаранции, което ще направи ЕС, защото САЩ са пред избори, Грузия ще стои с руските ракети и танкове на възловите точки.

Просто не си е направила сметката - сега е победена и трябва да го признае юридически.


Не видяхте ли първите снимки с грузински ракети, които стреляха? Такова оръжие се използва за поразяване на концентирана на едно място бронетанкова техника, която в началото на конфликта си беше в Русия, а грузинците я използваха за граждански обекти.


А и на грузинците не им се мре за геополитически амбиции - снимките в нета показват десетки зарязани без бой танкове....пълен абсурд от гледна точка на предназначението им.

А нашите съюзници от ЕС и НАТО също мислят много.
Да е чул авторът на блога, че някоя държава в ЕС се е отказала от руски нефт и газ ?

komitata каза...

В един от предишните си постинги говоря именно за наркотичното пристрастяването на Европа към руския нефт и газ. Именно то и пречи да осъди веднъж за винаги престъпниците в Москва.

bsskg каза...

Подобно изчакване не може да се нарече дипломатичен подход. Или се борим за права или за нефт, това нещо отдавна трябваше да се реши окончателно в тази държава.

А и положението на апатия към международното политическа апатия бе ясно проявено и при съседката ни Косово.

Анонимен каза...

Контрапункт на сляпата омраза, демонстрирана неотклонно от Комитата. Прочее, и това са наши съюзници:


Хосе Луис Родригес Сапатеро: Испания се обявява за диалог с Русия относно кризата в Кавказ

01 септември 2008 | 13:11 | Агенция "Фокус"

Мадрид. Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро заяви, че Мадрид на срещата на ЕС ще отстоява необходимостта от диалог с Русия, за търсене на решение относно кризата в Кавказ, предаде РИА Новости.
„Ние (ЕС) носим огромна отговорност за това да не започне нова студена война. Ние вече имахме една стена – Берлинската. Трябва да направим всичко възможно да не издигнем нова стена”, заяви Сапатеро. По неговите думи, пред ЕС стои трудната задача да изработи единно решение, което от една страна да изрази подкрепа за Грузия, а от друга – да не затвори вратите за диалог с Русия.


Силвио Берлускони: В интерес на Запада е да продължи да си сътрудничи с Русия

01 септември 2008 | 12:56 | Агенция "Фокус"

Рим. Италианският премиер Силвио Берлускони заяви, че Рим предприема усилия в посока за продължаване на сътрудничеството между ЕС и Русия, и предотвратяване на нова студена война, предаде РИА Новости. Берлускони потвърди, че е провел телефонни разговори с президентите на Русия и САЩ, и с ръководителите на ред страни от ЕС. Италианският премиер отбеляза, че не всички от държавните ръководители осъзнават, доколко сериозни и опасни последици може да има ново противопоставяне между Запада и Русия.
„Изключително необходимо е да бъде предотвратено такова развитие на събитията, при което сегашната криза в Кавказ, би станала фитил за избухване на нова студена война”, заяви Берлускони.


“Фигаро”: Франсоа Фийон предпочита “диалога” с Русия

01 септември 2008 | 12:21 | Агенция "Фокус"

Париж. Френският премиер Франсоа Фийон смята, че “думата санкция засега не трябва да се използва” по отношение на Русия, пише вестник “Фигаро”.
Няколко часа преди срещата на високо равнище на ЕС за грузинската криза той предпочита да даде шанс на “диалога”. “Русия сега върви по пътя на модернизацията и демокрацията”, каза френският премиер. Що се отнася до дипломатическите действия на Франция той смята, че прекратяването на военните действия “е голям напредък за Европа”.


Премиерът на Люксембург не одобрява въвеждането на санкции срещу Русия

01 септември 2008 | 00:29 | Агенция "Фокус"

Люксембург. Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер смята за недопустими опитите за изолация на Русия във връзка с конфликта в Кавказ, предаде ИТАР-ТАСС.
Страните от Европейския съюз на откриващата се днес извънредна среща в Брюксел трябва да настояват Москва да изпълни условията в споразумението за прекратяване на огъня, което бе постигнато с посредничеството на президента на Франция Никола Саркози, заяви премиерът.
“Обаче ние не трябва да налагаме санкции срещу Русия и да се опитваме да я поставим в изолация”, посочи Жан-Клод Юнкер. Прекъсването на диалога с Русия е недопустимо. Достатъчно е Москва да разбере, че ако тя не изпълнява поетите задължения, това ще се отрази върху преговорите за ново споразумение за партньорство между Русия и Европейския съюз, подчерта премиерът на Люксембург.


АнонеменЪ

komitata каза...

"сляпа омраза"?! — това предполага, че не се аргументирам и че съм емоционален по отношение на Русия. Нищо подобно. Критикувам Русия с аргументи и от рационални позиции.

А изказванията на горните политици могат да се тълкуват по няколко начина ;-)

Стойчо каза...

Това ми напомня на Герхард Шрьодер (само ми напомня;-)

Анонимен каза...

Руска оценка на европейското разцепление по грузинския въпрос. Е, драги Комитата, европейски правителства, които не споделят твоята омраза към Русия, какви са ни? Врагове ли?!


"Русский вопрос" расколол Европу

Максим Юсин

Прошедший в понедельник в Брюсселе экстренный саммит ЕС, посвященный отношениям с Россией, в очередной раз продемонстрировал: Европа расколота. Конечно, участники встречи старательно изображали единство, но это им не слишком удалось. Проанализировав последние действия и высказывания европейских лидеров, "Известия" попытались "классифицировать" 27 стран объединенной Европы, составить своеобразный "рейтинг русофобии". Или, если хотите, русофилии. Вот что из этого получилось.

Первая группа - самые ярые критики России. Тон в ней, как и следовало ожидать, задают три балтийские республики и Польша. Именно лидеры этих стран (в компании с президентом Украины Виктором Ющенко) прилетели в Тбилиси в разгар конфликта с Россией и выступили на митинге в поддержку Михаила Саакашвили. Именно Таллин, Рига, Вильнюс и Варшава наиболее настойчиво требуют антироссийских санкций.

К счастью для Москвы, политический вес балтийских государств в Европе невелик, а Варшава в последние годы дискредитировала себя усилиями братьев Качиньских. Сейчас, правда, тандем близнецов распался. Ярослава Качиньского на посту премьера сменил более умеренный и адекватный Дональд Туск. Который, кстати, в отличие от президента Леха Качиньского не рвется возглавить "антирусское ополчение".

К четырем главным русофобам Европы примыкают Великобритания и Швеция. С Лондоном все понятно. Отношения с Москвой пошли под откос после отравления Александра Литвиненко и с тех пор представляют собой бесконечную череду скандалов. Среди всех европейских тяжеловесов британский премьер Гордон Браун критикует Кремль наиболее беспощадно. Например, предлагает приостановить ее членство в "большой восьмерке".

Что касается Швеции, то за ее радикализацию Москва должна "благодарить" прежде всего министра иностранных дел этой страны Карла Бильдта. Главный шведский дипломат, называющий себя другом Михаила Саакашвили, воспринял грузинские события настолько близко к сердцу, что даже сравнил Россию с гитлеровской Германией образца 1938 года.

Вторую группу европейцев можно назвать "умеренными критиками". В развернувшейся кампании по бичеванию Кремля они не хотят играть первую скрипку, но при определенных условиях могут поддержать прибалтов и других антагонистов Москвы.

Это в первую очередь восточноевропейские страны - Чехия, Венгрия и Румыния. Каждая из них имеет к Москве свои исторические счеты, но в отличие от Польши не превращает противостояние с Россией в навязчивую идею своей внешней политики.

Венгрия в этой компании настроена наименее радикально - она плодотворно сотрудничает с Москвой в сфере экспорта энергоносителей. Румыния же, напротив, по ряду вопросов сближается с первой группой. Бухарест проецирует конфликт в Южной Осетии на Приднестровье, где Россия воспринимается как противник "братской Молдавии".

К "умеренным критикам" можно отнести и Данию, отношения которой с Москвой омрачил в свое время бывший вице-премьер Ичкерии Ахмед Закаев. Российские правоохранительные органы упорно и безуспешно добивались его выдачи.

Самой многочисленной оказалась третья группа - "прагматики", "центристы", "нейтралы", не горящие желанием ввязываться в серьезную схватку с ядерной державой, постоянным членом Совета Безопасности ООН, а к тому же - поставщиком нефти и газа.

Кто туда входит?

Словакия, которая в отличие от других государств Восточной Европы сумела избежать серьезных трений с Россией, сотрудничает с ней во многих областях. Словацкое общественное мнение в наименьшей степени заражено русофобией.

Словения, которой не свойственны комплексы других бывших социалистических стран Европы. Любляна выстраивает отношения с Москвой трезво и рационально - без эмоций, никогда не забывая о собственной выгоде.

Болгария, политическая элита которой не питает к Москве особо нежных чувств, но вынуждена учитывать общественные настроения. Многие болгары не поймут своих лидеров, если те последуют примеру других восточноевропейцев и развернут дипломатическое наступление на державу, когда-то освободившую Болгарию от турецкого ига.

Испания оказалась в двойственном положении. С одной стороны, государству, ведущему борьбу с сепаратизмом басков, а с недавних пор еще и каталонцев, не может понравиться признание Россией независимости грузинских "мятежных провинций". С другой же стороны, резона ссориться с Москвой у Мадрида нет - политический диалог в последнее время развивался весьма плодотворно.

В непростой ситуации находится и Финляндия. Тесные экономические связи с Россией не позволяют примкнуть к ее ожесточенным критикам. Но и адвокатом Москвы Хельсинки едва ли станет: финны вынуждены считаться с мнением соседей - шведов и прибалтов. Балтийская солидарность для наших северных соседей не пустой звук.

В лагерь "нейтралов" можно зачислить еще несколько стран, чьи лидеры по разным причинам предпочитают не ввязываться в "кавказскую схватку" с Россией, ограничиваясь дежурными комментариями или подписанием коллективных заявлений, - это Голландия, Австрия, Португалия, Ирландия, Мальта.

И наконец, четвертая группа - адвокаты, лоббисты России.

Здесь едва ли не самую заметную роль играет Франция с ее особой "восточной политикой", подразумевающей стратегическое партнерство с Россией. К счастью для Москвы, именно Париж председательствует сейчас в ЕС. Можно представить, каким был бы эмоциональный и идеологический фон в случае председательства поляков или, скажем, эстонцев. А так все - в рамках приличий.

Традиционно взвешенный подход демонстрирует Германия. Она не хочет ни изолировать Россию, ни вводить против нее санкции. Что, впрочем, не мешает канцлеру Ангеле Меркель весьма жестко критиковать Кремль за военную операцию против Грузии и за признание Абхазии с Южной Осетией. Роль "доброго следователя" играет глава МИД, социал-демократ Франк-Вальтер Штайнмайер. Он - один из немногих европейских политиков, кто не в кулуарах, а в открытую критикует не только Москву, но и команду Саакашвили.

Еще один лоббист России - Италия. Особенно после того, как в кресло премьера вернулся Сильвио Берлускони, называющий российского премьера не иначе как "друг Владимир". В последний раз они общались по телефону в конце минувшей недели.

К "русофилам" склоняются еще две страны - основательницы ЕС: Бельгия и Люксембург. Бельгийский министр иностранных дел Карел де Гюхт на днях высказался против принятия Грузии в НАТО, а премьер-министр Люксембурга Жан-Клод Юнкер отверг идею антироссийских санкций.

Ну и "на закуску" - Греция и Кипр, две православные страны, которые традиционно защищают Москву на европейских форумах. Помимо исторической взаимной симпатии двух народов, Москву и Афины связывают сегодня амбициозные контракты - в том числе в области энергетики. Что касается киприотов, то, помня о турецкой оккупации северной части острова, они едва ли поддержат признание Абхазии и Южной Осетии. Но зато можно быть уверенным: за санкции против России Никосия уж точно выступать не будет.

http://www.izvestia.ru/politic/article3120068/

АнонименЪ

Стойчо каза...

Стар съветски виц: „В Правде нет известий, в Известиях нет правды“

Откога православната симпатия на Гърция е по-важна от православната симпатия на Грузия?

Хехе, българският сегашен елит бил против Русия? Корабче плува ли?

Стойчо каза...

За Станишев ли става дума? Или за Гоце? О, да, Станишев е роден в Украйна – нормално е да бъде против Русия...
Цяла флотилия корабчета...

komitata каза...

Иска му се на автора от Известия това да е истина. ЕС прие обща позиция - "Заявление Евросоюза, принятое по итогам экстренного саммита в Брюсселе, оказалось для России беспрецедентно жестким" както казва московския Комерсантъ.

И самия факт че отново е пуснато в обръщение освобождението от турско, като мотивиращ фактор в България, идва да покаже съвсем ясно ролята на паметника на опълченеца, който беше вдигнат наскоро.

За съжаление, Европа не можа да се застъпи за ценностите си в пълен мащаб. И дано това не доведе до повторение на Мюнхенската конференция отпреди 70 години. Защото апетитът на авторитарните военизирани и с националистическа истерия държави идва с яденето.

komitata каза...

И отново за "омразата" ми към Русия. Почвам вече да си мисля, че не обяснявам като хората. Анонименъ, наистина смяташ, че става дума за ОМРАЗА, така ли?

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)