понеделник, август 25, 2008

Кое и как е пострадало в и около Цхинвали

Карта на разрушенията в и около Цхинвали. Източник (има и други интересни карти на Грузия). Интересно е, че главните разрушения са в грузинското село Тамрашени на север от Цхинвали. Защо ли така? Грузинците сами са си обстрелвали селото вероятно, ако вярваме на руско-осетинската пропаганда.

13 коментара:

Анонимен каза...

Драги Комитата, смяташ ли, че всички разрушения на сгради без изключение са видими от сателит? А попаденията върху фасадите, които не са довели до рухване на цялата конструкция и не са предизвикали поражения върху покрива? На много от разпространените из интернет снимки се виждат точно такива. Още повече, че в случая се иска сляпо доверяване на авторите на изчисленията - сателитната снимка на UNOSAT даже във варианта с висока резолюция не позволява човек сам да прецени какво е разрушено защото не е достатъчно детайлна и ясна. За пореден път демонстрираш проблемен подход към фактите... съобразен най-вече със желаните от теб предпоставени "изводи". Обективността изисква да заявим, че от една страна по тази сателитна снимка не може да се определи степента на разрушенията в Цхинвали и околните селища, а от друга че за достигане до възможно по-пълна и достоверна информация по въпроса ще трябва да се почака информационната война между Русия и Грузия да стихне и преднамерено дезинформиращите публикации и от двете страни да намалеят.

АнонименЪ

komitata каза...

Драги анонименъ,
Показвам документ, предоставен от изключително авторитетна международна организация. Или и CERN вече е между враговете на "суверенната демокрация" на Русия? Не е ли малко тенденциозно да се обвинява този научен институт в това. Не крия, че съм доволен, че документът потвърждава моите тези и изводи, както и тезите на независимата руска журналистика.

Любимата на цяла България руска страна не допуска независими журналисти и международни хуманитарни организации в Цхинвали и бързо-бързо разчиства руините. Не е ли съмнително, да се отървава така от "доказателствата" за грузинската агресия, които може да покаже на любопитните журналисти от цял свят.

Анонимен каза...

Комитата, ще повторя, от сателит може да бъдат забелязани само някои от разрушенията. Тези, които са видни отгоре. Но съвсем не всички. В интернет са разпространени немалко снимки на поразени сгради със запазени покриви, които при поглед отгоре не биха били възприети като разрушени, ето ти един пример: http://pics.livejournal.com/drugoi/pic/00gzsd1c.jpg. Дори и да приемем анализа на сателитната снимка за напълно добронамерен и достоверен, то на тази технологична основа не може да се направи изчерпателно обобщение на местоположението и концентрацията на разрушенията. А в условия на всестранна информационна война доверяването на авторитети е... проява на наивитет или пристрастност. Както вече съм уточнявал, мен не ме привличат нито проруски, нито прогрузински пристрастия. Напротив, намирам пристрастността за сериозна пречка пред сериозното анализиране на ситуацията. Много рано е за съставяне на обективно детайлно описание на хода на бойните действия и последствията им. Съдейки по видеокадри, заснети при преминаване през по-голямата част от Цхинвали от съпътстващи руските войски журналисти, пораженията не са пълни, не може да става и дума за сравнение с Дрезден от Втората световна война и неговите над 90% разрушение в централната част, но съвсем не са незначителни.

АнонименЪ

Анонимен каза...

И за да не чета отново разни несериозности за мои проруски пристрастия, ето. В руските медии се разпространяваха информации със следното звучене: "Города Цхинвали больше не существует, он практически стерт с лица земли. Об этом сегодня заявил полпред президента непризнанной республики Южная Осетия в России Дмитрий Медоев. По его словам, «город полностью сожжен, сравнен с землей. Это Сталинград. Кадры очень похожи»." Това е явна пресиленост, следвоенният пейзаж в Цхинвали не напомня на онзи в Сталинград от есента и зимата на 1942. Но също толкова пресилено ще бъде да се твърди, че разрушенията там са незначителни. Уви, не са.

АнонименЪ

Вени Г. каза...

Крайно време беше истината да започне да изплува дори и у нас. От началото на август осетинските сили започнаха интензивен артилерийски обстрел на грузинските села на север от града, а грузинските войски на свой ред започнаха да отговарят на огъня. Всички опити на Саакашвили да преговаря с осетинците бяха отхвърлени. Американците го натискаха да не ескалира напрежението и той първоначално кандиса - затова обяви едностранно прекратяване на огъня. Но въпреки това към полунощ на 7 срещу 8 август руската войска започна да преминава Рокския тунел наците, т.е. касапницата беше неизбежна и той взе решението да атакува.

Георги каза...

Ако някой е смятал, че Русия винаги ще си мълчи и ще търпи какво и налагат САЩ и ЕС трябва или да е бил идиот или пълен наивник. Но явно, че е имало такива, като се проследят всички решения и действия на Запада през последните години. Те неизбежно тикаха нещата в тази посока и беше въпрос само на време да избие някъде - в този случай в Грузия. Казусът Косово тепърва ще връхлети с пълна сила върху ЕС, където отдавна има множество подобни зони, и тепърва ще се използва от силните да разкъсват по-малките държави. За това, което се случи има само виновни, никой не е жертва, освен обикновените хорица, които винаги са били играчка в ръцете на политиците. Искам само да вмъкна нещо: Вашингтон. Американски експерти анализираха възможностите на Запада и Русия да се “наказват” взаимно. Те стигнаха до извода, че списъкът с потенциалните санкции на Запада бледнее по сравнение с възможностите на Москва за ответни стъпки, пише “Независимая газета”.
В събота Вашингтон отново предупреди Русия, че във връзка с действията й в Грузия под въпрос е членството на Русия в Световната търговска организация, а също така и мястото й в Г8. В списъка на възможните действия на Вашингтон са също така и блокиране приемането на Русия в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, бойкот на Олимпиадата в Сочи и замразяване на руско-американския стратегически диалог.
В същото време американските експерти предупреждават, че потенциалните ответни санкции на Москва са много повече. Анджела Стент, която е директор на руските изследвания в университета в Джорджтаун посочва, че Москва може да отговори в Съвета за сигурност на ООН, където може да попречи на усилията на САЩ да накажат Иран за ядрените му амбиции. “Тук можем да отнесем и всички програми за борба с тероризма и наркотрафика, както и Сирия, Венецуела и Хамас. Има редица въпроси, по които Русия може да прекрати сътрудничеството и разбира се тук трябва да включим и енергетиката”, заяви Анджела Стент.
Това е относно кой кого ще наказва, коментирано в други статии от блога.

komitata каза...

Абсолютно прави са от тая Международна кризисна група. Ето, Русия може да организира геноцид и етническа чистка, докато САЩ и Европа не могат, демокрации са.

Анонимен каза...

Драги анонимко

От сателит може да се види дори номера на счупената ти лада. Даже безплатната услуга на Гугъл - Гугъл Ърт - позволява да се видят пешеходци по улиците. А разрушения от обстрел със снаряди и ракети лъсва на сателитните снимки като кражба от еврофонд след проверка на ОЛАФ, уважаеми другарю.

Анонимен каза...

Понеже не разбирам нищо от военни тактики и формирования, както и от география искам да попитам Руснаците са стреляли към собствените си позиции или какво? Щото до колкото знам руската армия би трябвало да е на север, а грузинската на юг от което следва че руснаците са обърнали оръдията на север за да причинят разрушенията в северната част на осетинският град. Не е ли по-логично тези сгради да са разрушени от стоящите на юг грузински войски които са стреляли на север към руските войски? Или пък руснаците са решили ей така на майтап да пострелят и на север че да видят какво ще стане? Комита много ти издишат теорийките дето ги развиваш в тоя блог.

komitata каза...

другарю анонимен. на картата си има съвсем ясни обозначения. село тамрашени, което е точно на север от цхинвали е грузинско село и там и в няколко околни села се е намирала временната грузинска администрация. точно там е бил насочен огънят на руската артилерия. и то именно руската. нали не очаквате че грузинците са стреляли по своите миротворци, по грузинците в осетия и по собствената си администрация, които са се намирали в тамрашени?

Спас Колев каза...

Едно уточнение: Сайтът се хоства от CERN, но изследването е правено от UNOSAT, изследователски институт към ООН.

Слава Богу, засега няма нужда от recherches nucléaires. :/

Анонимен каза...

JFA каза...
komitata
Пак ти са половинчати и объркани постовете. Всичко извърташ така както ти харесва като правиш удобните за теб допускания. Както виждам от картата това селище точно от северната страна към потстъпите на Цхинвали точно по пътя от който от север са влезли руснаците???! Така че май ще излезе че грузинците са го сринали докато са се опитвали да отблъснат руските войски настъпващи към Цхинвали. И после още нещо тука ни показа една наплюта снимка дето били казвали че там под точката имало срината сграда. Странна работа големи спътници HI-FI, SKY, TYRBO, GIGA, MEGA техника и накрая са ни изпльоскали едно мазно петно на точки дето нищо не се вижда и викат ей това са разрушенията. Мисля че ефекта щеше да е много по-голям и хората сами можеха да преценят ако просто имаше една качествена снимка а те да си дават статистиките отстрани.

mapto каза...

Факти и коментари от сърцето на конфликта: http://qartu.com

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)