сряда, август 20, 2008

Спектакълът "Велика Русия"

Войната в Грузия върви към край (но кой знае какво кроят лудите в Кремъл), и вече можем да си направим изводи кой какво показа през последните две седмици.

Излишно е да казвам колко съм обезпокоен.

Руската политика си остава комплексарска, базирана върху мечти, а не върху реалността.

Антиреформите на Путин, които трансформираха Русия в ксенофобска авторитарна държава, без свободни избори, почти без независими медии, с нарастваща изолация от света, с политически затворници — всичко това беше направено в името на "ставането от колене" и ликвидирането на последиците от "най-голямата геополитическа катастрофа на 20-ти век" — т.е. в името на реставрацията на сталинската комунистическа империя и най-вече на нейната военна мощ и статуса и на велика сила.

Това беше подреждането на приоритетите.

Путин и неговите сподвижници може, разбира се, да са просто престъпници, на които демократичните механизми им пречат да правят пари, но може и да са носталгични антиреформатори, които мечтаят за световно лидерство. Всъщност, доколкото са известни подробности за личния живот на лидерите на СССР, за чиито наследници се смятат в днешния управляващ елит на Русия, едното не пречи на другото, а хармонично го допълва.

Лудешки скачащите цени на нефта и газта дадоха възможност на руското ръководство да води икономически неразумна политика и да си "повярва" че времената на Русия като глобален играч се връщат.

Как Русия се преструва на глобален играч? — с имитация на най-силния.

Този спектакъл ("великата сила Русия") се разиграва главно в контролираните руски медии, а главен негов зрител е населението на Русия, което търпи скотския си начин на живот (следете експедицията на Лебедев!), но не може да търпи абстрактни посегателства срещу руската национална гордост.

Интересно, че този спектакъл има и голяма публика фенове в България — домораслите русофили, за които фактът, че Джордж Буш не блести с качества, директно доказва че Путин е "гений". Споровете с тези хора са излишни. От историята е известно, че дори и нобелови лауреати са симпатизирали на човекоядеца Сталин, така че никой не е застрахован от грешки. Историческо нещастие е, че в този момент страната ни се представлява именно от тези хора.

Рецептата на спектакъла "Велика Русия" изисква кръг от съюзници, които да са водени от великата държава - такъв кръг уж има - ОНД, но фактът, че Русия окупира и опустошава част от територията на свой съюзник по ОНД, показва колко струва този съюз.

Русия има съюзник, с който има специални, почти конфедеративни отношения — Беларус, но дори и Беларус не подкрепи руската агресия в Грузия. Русия има и глобални съюзници - Куба, Венецуела и Хамас, но за тях е най-добре да помълчим.

Спектакълът изисква Русия да се прави на сериозна, като "налага мир", да "защитава мирно население" и решава "хуманитарни кризи". Всичко това можеше и да има някакъв реален смисъл, ако същите тези неща Русия можеше да гарантира в рамките на територията си. При положение, че Ингушетия, Чечня, Дагестан и Северна Осетия реално не се контролират от Москва (всяка по свой начин), населението там страда и живее в условия много по-тежки от имитацията на демокрация, която съществува в Москва, то как бихме могли да мислим, че Русия би била способна на конструктивно действие извън границите си. В същия стил Кастро би могъл да опита да установи демокрация в Хаити или пък Кадафи да се бори за правата на политическите затворници по света.

"Защитата" на руските граждани също е част от шоуто. Русия вече продаде 150 000 руски граждани на Туркменбаши срещу газ, по улиците на големите руски градове върлуват расисти, които заплашват всеки, който изглежда по-мургав от останалите (а руската полиция е безсилна!), и в същото време се предприема мащабна военна операция за "спасяване" на 30-те хиляди южноосетинци с наскоро раздадени руски паспорти.

Тези дни в Русия цари разочарование от загубената "информационна война", съпътстваща окупацията на Грузия. Като оставим настрана неадекватната и архаична формулировка, независимите руски интелектуалци стигат до единствено верния извод — руската гледна точка загуби, защото в Русия липсва гласност, откритост на институциите и свободни медии.

Ако искаш световното обществено мнение да те подкрепи, трябва журналистите и международните хуманитарни организации да са там, където се случват нещата. Официалната информация, послужила като повод за агресията на Русия, вече беше официално опровергана — няма никакви следи от "геноцид", освен в официалните изказвания на руските и южноосетинските политици.

Този спектакъл трябва да спре. Радостно е, че НАТО все пак се обедини, и дори старите демокрации, които бяха позабравили какво представлява Русия, със скоростни темпове си припомнят.

Проблем е европейската зависимост от руски газ, която действа на Европа като наркотично пристрастяване. А сегашното българско правителство като верен дилър на Москва се мъчи да увеличи дозата. Срещу съответната частна "комисионна" разбира се.

Странното русофилско племе в България което орева орталъка срещу независимостта на Косово, сега подкрепя без никакви скрупули независимостта на Абхазия и Южна Осетия. Диалектика.

И защо, ох защо не коментирам Саакашвили, ще ме подсети някой. За разлика от Русия, в Грузия има и свободни медии, и избори, парламент и икономическа либерализация. Саакашвили, като свободно и демократично избран от народа си, носи съответната политическа отговорност. Аз съвсем ясно написах в предния постинг какво сбърка той според мен. И ако грузинските граждани сметнат, че се е олял, могат спокойно да го сменят.

Но това не значи, че трябва спокойно да догледаме шоуто "Велика Русия". Мечката щом играе в двора на съседа, може и насам да се упъти.

PS. Кой спечели и кой загуби от войната може да се разбере по отстъпките, които се правят след края и. Русия май ще освободи днес Ходорковски от затвора, а Беларус вече пусна Милинкевич.

54 коментара:

И.Е. Станков каза...

"За разлика от Русия, в Грузия има и свободни медии, и избори, парламент и икономическа либерализация. Саакашвили, като свободно и демократично избран от народа си, носи съответната политическа отговорност."

На това горе му се вика "приказки на маса".

dzver каза...

Почти сигурен съм, че Саакашвили не е спечелил честно изборите. Виж само първият му изборен резултат - 96% - къде се печели с 96%? Вторите избори също са с оспорвана почтеност.

Това не променя нищо, защото опозицията в Грузия го подкрепи твърдо :)

komitata каза...

той имаше залитания, разбира се. и с изборите и с медиите, но както казва дзверо, опозицията го подкрепи, а само преди месеци организираше многохилядни митинги против него в Тбилиси.

Искър каза...

Ето един коментар, който за съжаление е на френски:
http://www.agoravox.fr/article.php3?id_article=43323

В общи линии авторът изказва предположение, че Саакашвили е започнал войната, за да закрепи властта си. Преди година имаше бурни протести против него в резултат, на което бе принуден да приеме предсрочни избори през януари. На които спечели с 53%.. и както dzver спомена и този резултат е съмнителен. Днес обаче той получава масова подкрепа на митингите в Тбилиси и даже опозицията е зад него.

Авторът прави и паралел с войната за Фолклендските острови - генералите в Аржентина са накрая на силите си и изведнъж решават да "отхапят" от UK, при което даже левицата бурно ги подкрепя.

Комита, разсъжденията ти за скотската действителност и националната гордост могат да се отнесат идеално и по отношение на Грузия. Аз лично смятам, че Саакашвили се самозабрави и предаде народа си само и само да запази президентския си пост. Мисля и че много добре е съзнавал какъв ще бъде отговора на Русия и че фокусът на събитията бързо ще се измести върху този отговор. Така лесно ще може да замете неудобните въпроси под килима.

komitata каза...

не съм съгласен с този френскоезичен аналитик. грузия проведе много успешни реформи, още реформи са на път и реализира удивителни икономически резултати за тази част от света. според мен идеята на саакашвили е била да реши светкавично териториалните си проблеми, възползвайки се от суматохата около олимпиадата, защото плановете за анексия на абхазия и южна осетия от страна на русия вече бяха доста напреднали. не успя да се справи, допусна сериозни грешки и ето днес половин грузия е окупирана от русия.

Анонимен каза...

Грузия тук в този спор няма нищо общо. Грузия както и всички други дъжавици в обкръжението на русия са просто инструмент в ръцете на Америка за натиск върху Русия. Нали предполагам няма здравомислещ човек който да повярва че Саакашвили една сутрин се е събудил и решил да нападне и да си върне Южна Осетия ???? Със абсолютна сигурност тоа е съгласувана до най малка подробност с американците!най видимото доказателство е последващото тенденциозно манипулативно и едностранно отразяване на събитията от целия "демократичен свят".
И после, познайте, като наближи олимпиядата в Сочи какво най често ще се припомня.ето защо и за начало на конфликта бе избрано началото на олимпиядата.

komitata каза...

ох, анонимните ми русофилски коментатори. закъде съм без вас

Стойчо каза...

Интересното е, че русофилите тайно се възхищават на администрацията на Буш, придавайки ѝ повече качества отколкото тя реално може да притежава;-) – Диалектика;-)

Кирил Кирилов каза...

Саакашвили си спечели изборите в Грузия съвсем демократично, имаше доста международни наблюдатели както от ЕС така и от неправителствени организации и всички бяха категорични, че изборите бяха общо взето честни макар и с някои нередности. Но в нова демокрация това не може да се избегне.

Но не Саакашвили а Русия търсеше конфронтация и не остави много опции на Гризия. Ето някои цитати от руската преса.

"Днес за мен е напълно очевидно, че руското нахлуване в Грузия беше предварително планирано. При това окончателното политическо решение да бъде подготвена и започната през август война изглежда е било взето още през април. Осетинците провокираха преднамерено грузинците и всеки отговор щеше да бъде използван като повод за нападение. Ако грузинците бяха изтърпели безропотно, тогава абхазците щяха да започнат - както направиха сега – отдавна подготвената операция по “прочистването” на горната част на Кодорското дефиле. Повод винаги ще се намери, ако войната е вече планирана."
http://www.novayagazeta.ru/data/2008/59/04.html

Хубаво е,че руската цензура се пропуква от време на време за да чуем мнение от Русия различно от официалното.

А и руската опозиция за разлика от грузинската не подкрепи Путин и Медведев в тази война.

"Руското ръководство предприе безумни действия, които не са очаквали даже най-лошите му врагове. Пълномащабната агресия против суверенна Грузия и опита за анексия на части от нейната територия могат да доведат до разпалване на трета световна война. Всички изявления на съпрезидентите Путин и Медведев за защита на руски граждани на територията на Грузия и за принуждаване на последната към мир предизвикват еднозначни асоциации. Именно за защитата на немците в Судетите и в Данцигския коридор е говорил Адолф Хитлер, след което започна втората световна война. А подобно принуждаване към мир съответства на това по време на чеченската война войските на НАТО да бяха започнали да бомбардират руската територия."

руската опозиционна партия "ДЕМОКРАТИЧЕСКИ СЪЮЗ"
http://ds.ru/

Анонимен каза...

Руснаците наистина са далеч от демократичния свят. Демократа Саакашвили, в навечерието на олимпиадата, даде заповед, да се срине цял един град, като предвидливо първо се разруши болницата, с използването на артилерия, авиация и РСЗО, които по условие работят по площи, и не са високо точно оръжие и никой, с малко мозък, не би ги използвал срещу град. Грузинците сринаха със земята цели села, стрелят по линейки, два пъти нарушават собствените си примирия, потъпкват абсолютно всички международни закони, правят целенасочено етническо прочистване, а после реват, че видите ли имало агресия срещу тях. В случая с Косово целия “демократичен” свят се събра и започна дружно да бомбардира Сърбия, като разрушена беше дори сръбската телевизия, в духа на правото на информираност. Тогава всичко беше в реда на нещата. Разбира се никой не може да задмине САЩ по демократичност.

Независимите Западни медии си мълчаха докато въоръжената и обучена от САЩ армия сриваше цял един град и прилежащите му села и нападаше и убиваше руски миротворци, но веднага писна, когато руснаците пратиха допълнителни части в защита на 500-те си и миротворци и жителите на Южна Осетия. Независимата телевизия Fox, веднага пусна реклама, когато осетинското момиче, в техният ефир каза в прав текст кой е виновника за конфликта.

За младата демокрация Грузия въобще няма да коментирам.

Сега за империята. САЩ имат около 700 военни бази разположени в повече от сто страни. Като общата численост на американската армия, дислоцирана из целия свят, е 1 840 062 човека. Ако това не е империя, значи това е доста добра имитация. Военния бюджет на САЩ е около $500 млрд. и превъзхожда по този показател сбора на бюджетите на следващите го 20 страни. В САЩ след втората световна война беше разработен план. Смисъла му се заключваше в това, Америка да не допусне грешките на своята предшественица Британската Империя. Американската Империя трябва да се строи не само на базата на грубата военна сила, но и на принципите на демокрацията, свободата и самоопределението, на всички държави-колонии. И разбира се на принципа на свободния пазар. Но зад тези паравани империята трябва да се управлява от американските транснационални корпорации и създадените от американците нанднационални организации, като Международния Валутен фонд. При това САЩ трябва да достигнат, така нареченото безусловно доминиране. И няма да допуснат никой да притежава суверенитет способен да постави това под въпрос. В началото ставаше въпрос за доминиране в така наречената голяма зона, Западното полукълбо, Далечния и Близък Изток. След разпада на СССР вече става въпрос за целия свят. През 1992 г. света въздъхва с облекчение. Няма да има ядрена война. Русия и Америка са готови да се прегърнат.По същото време Пол Улфовиц подготвя проект на новата американска военна доктрина. В нея се говори, че основната военна и политическа задача на САЩ, след края на "Студената война" е да не се допусне появата на държави съперници В Западна Европа, Азия или на територията на бившия СССР. В документа се оказва, че САЩ ще разработят механизми, за да удържат потенциалните конкуренти даже от мисълта, да имат нещо повече от регионална роля. При Елцин Русия премина през всички кръгове на Ада. Рецептата беше същата, като в Латинска Америка. Да се разруши икономиката, здравеопазването, самата държавност. При Путин конституционният ред и териториалната цялост са възстановени. Руската територия вече не е парцал, продран от сепаратистки мераци. Държавата взе да работи не за олигарсите, а за обществото. Тя наложи контрол върху енергийния отрасъл и резултатът е $350 млрд. приходи през 2007 г. (при $76 млрд. през 1999 г). Резултатът е и $700 млрд. златно-валутен резерв, който нарежда страната по този показател на трето място в света след Китай и Япония. Рублата стана конвертируема, притокът на чужди инвестиции скочи 7 пъти и през 2007 г. достигна $82,3 млрд. Външният дълг бе стопен до 3% от брутния вътрешен продукт - един от най-добрите показатели в света. Пак през 2007 г. икономическият растеж достигна рекордните 8,1 %. Последните осем години БВП нарасна със 72%, реалната заплата – над 4 пъти, а реалните доходи и пенсии – 2,4 пъти. БВП в доларово изражение се увеличи почти осем пъти, увеличи се и делът на Русия в световната икономика. Съществува мнение, че всички тези успехи се обясняват с поскъпването на петрола и природния газ. Това е вярно, но само отчасти. Страната наистина получи много допълнителни петродолари: допълнителните доходи от повишаването на световните цени на суровините в сравнение с тяхното средно равнище за предшестващите осем години достигна за 2000-2007г. почти 500 милиарда долара (от които основната част - 450 милиарда долара – бяха получени през втория мандат на Путин). Щастливата ценова конюнктура много помогна да се повишат доходите и на населението, и на държавата. Но нейното влияние върху производството съвсем не бе решаващо: повишаването на цените на петрола ускори растежа на БВП с около 2% при среден растеж 7% годишно. Русия е най-големият геостратегически противник на САЩ, защото е единствената страна, която може да ги унищожи.

Кирил Кирилов каза...

@Анонимен
"Независимите Западни медии си мълчаха докато въоръжената и обучена от САЩ армия сриваше цял един град"

Независимите Западни медии не бързаха да обявят сриваше цял един град защото бе бяха допуснати техни журналисти до Осетия за да го потвърдят, бяха мнителни и явно имаше защо. Всичко се оказа само приказки на руската пропаганда.

"Организацията за защита на човешките права Human Rights Watch съобщи в понеделник, че броят на жертвите в Южна Осетия е около 50 души, а не 1 600, както информираха руските и осетинските власти."
http://www.kafene.net/news.html?fb_990998_anch=4577605

Димитър каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Димитър каза...

Винаги след коментари като последния анонимен се питам "А ние защо бием негрите?".
Отделно като се говори за хилядите жертви никога не се дава източник.

Андрей Петров каза...

За всички които така усърдно защитават Русия бих им препоръчал първо да прочетат този материал на Николай Павлов и след това да пишат мнението си:
http://ntpavlov.blogspot.com/2008/08/blog-post_17.html

За останалите бих казал, че ако се върне "студената война" ще спорим кой повече и кой по-малко е загубил. Печеливши няма да има.

kirkata каза...

Русия винаги ще бъде велика, докато има възможност да унищожи целият свят, но тъпите американци така и не го осъзнаха! Сега газ пикаят, че стратегическите бомбандировачи на Русия отново патрулират по границите на Аляска и ги притискат по този начин да увеличават разходите си за отбрана, тъй като на всяка една авиционна руска група, трябва да се отговори с една стратегическа и една прихващащам, чиито разходи са 15 пъти по-скъпи от тези на руснаците. Да не говорим какво ще стане като влязат на въоръжение новите подводници от проект К 955, първата Долгуруки ще постъпи на въоръжение през следващата година, трябва да изкарат в патрули още поне 6 прихващача, за да бъдат сигурни, че ще я открият и обезвредят превантивно. Процесът е двупосочен и руснаците много добре си направиха сметката кога да натиснат - когато Америка е икономически най-слаба, затова е целия американски зор.

Анонимен каза...

JFA каза...
Ако се опитаме да се абстрахираме от миналото и ударим чертата и си зададем въпроса кой спечели най-много от всичко това просто няма как да не забележим че печеливши са САЩ.
1. Подписаха за ПРО с Полша
2. Разкриха "истинският" световен злодей и сега загриженият за здравеопазването и образованието Обама пада в канала и подплашените американци ще изберат "коравият" чичко Маккейн ветерана от Виетнам на фирмата на чийто съветник, Саакашвили е платил едни 800 000 USD.
3. САЩ събраха отново всички непослушни членове от НАТО отново под крилото си.
4. Макар и спечелила войната Русия получи тежък политически удар и изпадна в частична изолация.
5. Със сигурност в името на защитата на САЩ военният бюджет ще бъде увеличен.
6. Ще се ускори приемането на Грузия и Украйна в НАТО.
В криминалистиката когато има извършено убийство, първият заподозрян е този който получава чека от застраховката. А престъпление има. А пък вие се кефете как са им го начукали на руснаците просто ни влезе на всички само дето още някой не са горазбрали

Димитър каза...

Кирката - тази игра американците вече са я играли и са я печелили.

kirkata каза...

Те са я играли, но сега нещата са много по-различни и ако наистина МакКейн стане президент ше бъдем свидетели на края на икономиката на САЩ. При 10 000 милиарда дълг и отрицателно салдо по текущата сметка от около 50 милиарда на месец, последното, което им трябва е раздуване на военния бюджет. В един красив момент светът ще спре да ги кредитира и ще се стигне до огромна криза, много по-страшна от тази през края на 20-те години. Елементарна макро-икономика.

Анонимен каза...

JFA каза...
До kirkata
Благодаря за мнението.Ето и малко от мен.
Аз не се притеснявам че ще ги обхване криза, цифрата на тяхната задлъжнялост е ужасяваща който и да погледне тези цифри му е ясно че този дълг не може да бъде върнат. Притеснява ме повече тяхната структура на икономиката. Нали всеки му е ясно че тяхната икономика (от там и държавата) се храни от войната. Около поне 30% на икономиката им е обвързана по някакъв начин с военните. Какво би станало ако има мир, военният бюджет се смали до разумни граници?
Аз виждам следните варианти (ако някой се сети за други ще ми интересно да ги чуя):
1. Стотици хиляди остават на улицата без работа, огромна безработица и напрежение вътре в страната което и да е правителство едва ли би оцеляло, тотален срив на долара и икономиката, целостта на страната също е застрашена.
2. Започва конверсия и военните заводи започват да произвеждат гражданска продукция, лека полека икономиката се преориентира и излиза от рецесията и започва да обслужва задълженията си.
3. Голяма война. Никой не се интересува от задлъжнялостта на САЩ при благоприятен развой на събитията се завземат необходимите ресурси ако ли не...край.
Аз поне други изходи не виждам. Ето защо съм силно притеснен защото часовника тиктака а като гледам САЩ упорито се движат към вариант 3. Особено след като сега Маккейн стане президент. Мисля че тези дни САЩ фициално представиха на света новият световен враг и сега ще повлекат всички ни включително и ntpavlov, komitata и наивният стойчо. Да не говорим че дефакто Русия е обградена от НАТО (САЩ)някак си стана полека година след година за 18г. Русия няма граница в европа която да не е със страна членка или кандидат членка на НАТО. Сега се появи и трети позиционен район на ПРО на границата и. И какво се оказва САЩ са на хиляди километри имат 3 рубежа на ПРО и ще пуснат нас помиярите да си изрежем главите. Мисля че се опитах да обясня на тези които още живеят с приказките за демокрация на къде ни водят и кой е агресора.

komitata каза...

ох, милите. а вие имате ли идея какъв дял от петродоларите си русия дава за оръжие и в какво състояние е икономиката и? знаете ли например че там се подготвя вдигане на данъците?! при тези цени на петрола!!

Разни каза...

Автора-Ти в кой свят живееш.Русия си е била най-голямата и ще си остане.Туй,че ти си педераст,не е нужно да го показваш.

Димитър каза...

И преди 20-30 години разправяха колко е зле САЩ, но никой не казва какво е състоянието на икономиката в Русия - Газпром за последните дни е загубил 19 милиарда долара от капитализацията си. Руската икономика даже не е колос на глинени крака, просто защото не е колос.

Анонимен каза...

JFA каза...
komitata имаме представа пише го тука:
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/rs.html
Русия 3.9% - 82 млрд. долара
САЩ 4.09% - 530 млрд. долара
отделно САЩ дават от около 200-300млрд. долара за войните в Ирак и Афганистан
Всеки който твърди че руската икономика е по силна от американската няма връзка с реалността. Това което аз се опитвам да докажа че заплаха за световният мир са САЩ а не Русия и до момента никой не ме е опровергал.

kirkata каза...

Преди 20 години нещата бяха коренно различни.
1. Русия водеше една безсмислена война в Афганистан - сега САЩ води ДВЕ войни - Афганистан и Ирак и като гледам скоро май само техни и британски войски ще останат, което още повече ще им надуе разходите
2. ЕС и в частност Германия и Франция - ако преди 20 години те въобще не съществуваха на политическата карта, сега имаме едно силно ЕС и една ос Берлин-Париж, които са достатъчно силни и икономически и политически да защитават своите интереси и да не ги ебе за тези на САЩ, нещо което преди не можеха да си позволят.
3. Китай - една нова сила, които също не ги интересува какво мислят САЩ.
Така, значи имаме едни жадни за ресурси икономики, които граничат с най-големия доставчик на суровини - логично е тези икономики да направят всичко възможно да не си развалят отношенията с него(потвърждение - ЕС подкепиха САЩ само с думи, но Германия и Франция ясно заявиха, че няма да приемат изключване на Русия от Г-8, нито прибързано приемане на Украйна и Грузия в НАТО)
Та бавно и постепенно САЩ сами си го набиха с тяхната политика да се месят навсякъде и положението им ще става все по-зле, а докато Русия е в що-годе нормални отношения с ЕС и Китай в икономиката им ще влизат достатъчно свежи пари.

kirkata каза...

"Израел изрази притеснение от днешната визита на сирийския президент Башар Асад в Москва, тъй като редица споразумения за доставка на оръжия между двете страни може да бъдат възобновени в отговор на израелската военна помощ за Грузия."
Ахахахаха Израел и те друга песен запяха, като разбраха, че има опасност Сирия да закупят С-300. Ако руснаците направят това и дестабилизират целия Близък Изток ще има честото на всички печеливши, които ползват нефт. Болката ще е огромна...

Димитър каза...

Вярно е, че преди 20 години нямаше ос "Берлин-Париж", защото имаше ос "Бон-Париж". Отделно нека не смесваме действията на служителя на Газпром Шрьодер със заявеното от Меркел, че Грузия ще бъде приета в НАТО.
Относно Китай - без потреблението на САЩ китайската икономика няма да я бъде много, та не съм убеден Китай точно с кого е, да не говорим, че и те нямат изгода цените на енергоносителите да са високи.

Радан Кънев каза...

Мдаааа,

Като се абстрахираме от всички анонимни глупости (отново поздравявам Комитата, че привлича в блога си такива тънки познавачи на руски и американски военни тайни!),

обръщам внимание на последния анонимен- Kirkata: ДА, има нещо като ос Париж-Берлин. ДА, в известен смисъл Германия и Франция имат по-голяма тежест от времето, когато наш'та матушка им висеше на границата с 50-60 пълни дивизии...

И именно - тъпаците начело на матушката направиха невъзможната тъпотия и събудиха задрямалия страх на апатичния си полусъюзник Германия и наперения си полусъюзник Франция.

И сега вместо двама полусъюзници получиха един уплашен и непосилен за келявата си държавна икономика противник...

Радан Кънев каза...

И да - Димитър е прав. Доста, доста е тъпо да забравиш тънката (наистина много тънка), но важна (много важна) разлика между SPD и CDU/CSU във външната политика.

kirkata каза...

На вниманието на Димитър - а ти замислял ли си се, че без безумно евтините китайски стоки инфлацията в САЩ ще скочи драстично, а икономиката им ще се срине? А колкото до оста Бон-Париж - тя не може да бъде изобщо сравнявана със силата на Берлин-Париж в този момент.
На вниманието на г-н КЪНЕВ - Берлин и Париж гонят своите интереси в отношенията си с Русия и ще подкрепят САЩ докато ги постигнат - а те са много очевадни - достъп до ресурси и гаранция, че този достъп ще бъде поставен изцяло на икономически отношения.

Радан Кънев каза...

@ Kirkata: Да, именно.

Това е най-големият ужас на Русия. Експорт, основан само на икономически съображения :)

А това, че Русия вкара Грузия в НАТО именно чрез тъпата си политика и неразбирането на демократични държави като Германия и Франция е част от пъзъла.

Радан Кънев каза...

Maлко повече от мен тук:

http://radankanev.blogspot.com/2008/08/o.html

Анонимен каза...

JFA каза:
Радане Радане,
Русия реагира зашото Грузия щеше да влезе в НАТО. А не обратното Грузия влезе в НАТО защото Русия реагира. Не обръщай причина и следствие. Не ми разправяй тея приказки върви да се правиш на компетентен някъде другаде

Анонимен каза...

JFA каза...
komitata
Все се канех да те питам не си ли чувал колко пари ни плати Грузия за оръжието и къде и кога сме ги получили. Въпреки че не обичаш правителството трябва все пак да му признаеш че в този случай е постъпило правилно на страната на "демократична" Грузия, просто бъди обективен. И все пак какво стана с парите или май се получи като в едни други времена.

komitata каза...

Горещо одобрявам продажбата на оръжие на Грузия, и наистина ме интересува какво стана с парите. За съжаление тия работи май са секретни.

Хесапов каза...

Когато бях войник, то беше по съветско време и военните доктрини бяха съветски(руски). Тогава особенно ме впечатляваше използването на ядрено оръжие. Според бойният устав по време на война, всеки командир на дивизия има право да използва малки ядрени взривове за осъществяване пробив в противниковата линия. След това се качваме в БТР-ите и танковете и преминаваме през ядреното огнище за да изненадаме противника. Според разчетите при тази операция можем да оживеем в радиацията до един час, през който трябва да разгромим евентуалния противник. После идва следващата порция пушечно месо да ни смени.
Е, така си мислиха руските тикви и нашите кратуни, които продължават да се умиляват от руските глупости! Аз обаче изобщо не мога да приема за нормално каквото и да е действие на кратени, които и до сега, по стара руска традиция ценят човешкия живот по-малко от този на породисто куче.
Каквото и да направят руснаците то е лошо и има единствена цел създаване на врагове(те не могат да живеят без тях) и поробване на всички свободни хора около границите си!
Много жалко е, че в България е пълно с руски гъзолизци, които авторитетно обясняват величието на агресивната и нечовешка русия!

Анонимен каза...

komitata каза...

не съм съгласен с този френскоезичен аналитик. грузия проведе много успешни реформи, още реформи са на път и реализира удивителни икономически резултати за тази част от света. според мен идеята на саакашвили е била да реши светкавично териториалните си проблеми, възползвайки се от суматохата около олимпиадата, защото плановете за анексия на абхазия и южна осетия от страна на русия вече бяха доста напреднали. не успя да се справи, допусна сериозни грешки и ето днес половин грузия е окупирана от русия.


---- Комитата, наскоро четох коментар от един българин с грузински произход, който предполагам си знае майчиния език и е запознат по-добре с обстановката там. Той каза, че 70% от грузинците са против Саакашвили и че хората там живеят много по-зле, отколкото ний в България, а предполагам си наясно, как живее средния човек в България, който не е то ИТ или няма собствен бизнес. А също и че демокрацията му не е никаква демокрация.

kirkata каза...

На вниманието на Хесапов: Малко е лицемерно да се говори кой колко цени човешкия живот като се има предвид, че единствените, които реално са използвали ядрено оръжие са САЩ, че те са и единствените, които използват амуниции от обеднен уран и че пак само те са използвали напалм срещу други човешки същества. Така че няма какво да коментираме, кой какво цени, всички военни независимо от нацията пет пари не дават за живота на хората.
Подкрепям Русия, не защото са ми много мили и драги, а защото съм убеден, че този вариант на еднополюсен свят не е добър за никого, че американците започнаха да си правят каквото искат с когото искат и че е необходим коректив на техните действия. И на мен ми се иска този коректив да са Германия и Франция, но все още не са достатъчно силни за да го направят. А дотогава предпочитам да има една що-годе силна Русия, която да спира САЩ когато прекалят, отколкото да няма никой.

Радан Кънев каза...

Вече научих, че Грузия е по-бедна от България. До днес идея си нямах... Комита, продължавай да терзаеш братушките и матушките. Току виж споделили друга ценна информация, например че Армения е по-бедна от Финладния (все бивши руски владения, пък виж к'о стана)

Радан Кънев каза...

@ JFA

Абе не мога да разбера все пак Русия ли "започна" или Грузия... обърках се вече. Ако Русия е "започнала", защото Грузия иска да влезе в НАТО, туй оправдано "започване" ли е?

Щото и ние искахме в НАТО доскоро. Може би трябваше да ни наложат малко мир и на нас? И пак ли ще кажете, че нямаме сходни интереси с Грузия (абсолютно независимо дали Саакашвили е пич или не)?

Киро каза...

Комита,

Некои съображения:

1. Това което Путинова Русия направи миналата седмица по никакъв начин не се различава от това което би направила и всяка друга велика държава при същите обстоятелства. Даже руснаците се показаха доста по умерени от американците при подобни обстоятелства. Рейгън отиде да спасява амерски граждани в Гренада, и взе та я превзе цялата и опандизи лидерите й. Буш старши месец и нещо гони панамския президент Нориега по собствената му страна, докато го набута в затвор във Флорида. За 11 септ Буш младши превзе Афганистан. За измислените предлози да се нападнат Юго и Ирак въобще няма да говоря.

Няма велика военна държава, която би изтърпяла да нападнат внезапно нейни войници, да убият 10 от тях, и тя да не отговори по най-свиреп начин. Особено ако нападателят е мижав. Другото са фантазии.

2. Това че Русия е полуавторитарна държава (полу – защото редовно провежда избори с елементи на съревнователност) със сигурност се отрази върху това, че Русия загуби информационната война (примерно не пусна бързо кореспонденти при войските си, организира калпави пресконференции, и позицията й бе често калпаво коментирана от люде с лош английски). Но това обяснява загубата само частично. Другите две причини за тази загуба са по-лустросаната грузинска пропаганда (винаги на добър английски и с подходящи саундбайти и фразеология) и най-вече мощната амерска и западна пропаганда, която от самото начало пропусна (и пропуска) да каже кой нападна пръв, и обяви Русия за агресор, защото тя направи точно това, което и техните държави биха направили в същите обстоятелства. Какво каза Буш: ‘През 21 век не може да се напада една суверенна държава’. А Ричард Холбрук изплю камъчето с думите: ‘Станалото е страшно, защото за пръв път от 17 години Русия започва военни действия изън собствената си територия’. Ето там е болката. ‘Ние’ тези 17 години проведохме безброй войни и нападения на чужда територия. А Русия сега за пръв път направи същото. Много страшно наистина.

3. За руските преувеличения на убитите цивилни: да, през първите дни руските медии дъвчеха 2000 убити. Вчера руските следователи казаха, че поименно знаят за 133 жертви, а още други тепърва ще се уточняват поради бързото им погребване (август, жега). Осетинците намалиха своята цифра на 1400 и нещо. И пак ще кажа, че и тук руснаците не са направили НИЩО РАЗЛИЧНО от американците в подобни случаи. Даже много по-бързо снижиха първите надути цифри. Спомнете си колко дълго се дъвчеха 200-300 хиляди избити косовски албанци, какъв геноцид уж били направили сърбите, та 5-6 месеца след бомбардирането да се признава на задни страници, че всички жертви на войната в Косово са около 10,000. Май Бисмарк беше казал, че най-много се лъже преди избори, по време на война, и след лов.

4. Казваш, че Путин искал реставрация на сталинската комунистическа империя и най-вече на нейната военна мощ и статуса и на велика сила. Първото просто не е вярно (можеш да попрочетеш как руските комунисти – единствената реална опозиция на Путин - наричат него и режима му), а второто би било цел на абсолютно всеки режим в Русия, който не е окупационен. Или фантазен. Британия и Франция загубиха империите си като Русия, но не се отказаха да поддържат мощни военни сили. Макар и да са средно големи европейски държави без военни заплахи по границите.

5. Представата, че България в момента се представлява от русофили също се нуждае от съществено доуточняване. БСП в лицето на Станишев и Калфин гледа на Запад. Верно електоратът на БСП е нерефлективно русофилски, но него кой ли го бръсне. А Първанов по-скоро е путинофил, отколкото русофил (в смисъл, че много му се ще да си спретне едно путиново мнозинство и да отсвири родната си партия). България и сега управляващите я продадоха доста оръжие на Грузия (което руснаците безуспешно се опитваха да спрат). Та толкова за уж управляващите ‘русофили’.

4. За едномерното мислене. По българските сайтове май е задължително ако си антикомунист, да търсиш под вола теле всеки път когато се спомене Русия. Интересно защо в Англия, САЩ и Чехия примерно може да има антикомунисти и десничари, които не виждат руската агресия с/у невинна Грузия. А в България не. Според мен, ако в България нещата не вървят, то това съвсем не е защото някакси Русия крепи сегашната ни власт. А защото десницата не може да предложи убедителна алтернатива. И пишещите братя хабят енергия по форумите да гонят руската мечка, вместо да се съсредоточат в/у реални проекти за радикална дебесепаризация и демутризация на България. Не говоря за декомунизация, защото това подменя целта с нещо актуално преди 19 години. И бат Бойко чат пат се репчи с декомунизаторски лафове и споменува репресираните си дядовци. Туморът на сегашна България са срасналите се криминално-административни структури и паразитиращите върху тях партии (управляващите, но също ГЕРБ, котерията на Софиянски и най-малкото лидерите на СДС, ДСБ и Атака).

6. За разликите м/у Русия и Грузия. В Грузия медиите и изборите не са много по свободни от тези в Русия. И полицейщината качествено не се различава. И народа и тук и там се побоява да критикува вождовете – в Грузия може би повече. И тук и там не бръснат много закона и лежиш в дранголника докато някой горе се смили. И на грузинските граждани съвсем няма да им е лесно да сменят оляния си лидер с избори (в Грузия досега такава промяна никога не е ставала с избори – както и в Русия).

Но макар и двата режима да са доволно сходни по политтехнология, то има съществена разлика в целите и в изпълнението. Саакашвили доведе със себе си млад, образован и ентусиазиран екип, който поизмести на втори план старата съветска номенклатура (към която впрочем родово принадлежи мнозинството на младежкия екип начело с лидера му). За разлика от Путин Саакашвили наистина намали радикално корупцията на по-долните етажи на властта. Примерно полицията беше цялата уволнена, набрана беше нова, която вече не взема подкупи за почуда на народа. Въобще Саакашвили се очертаваше като един успешен и радикален авторитарен модернизатор, докато Путин е много повече човек на статуквото. Наистина е жалко, че очертаващото се грузинско чудо сега лежи в руини, и може би ще се смъкне в общото пост-съветско блато. И българското чудо (Теодор Рузвелт ни сравняваше с японците по скорост на прогреса) се прекърши на 16 юни по вина преди всичко на самите българи. Надявам се, че не трябва да доказвам, че никакви сръбски, гръцки, осетински или руски провокации не оправдават едно престъпно безумие.

Радан Кънев каза...

Последният коментар (на Киро) по темата е чудесен текст. Може би няма да се съглася с всичко, но е едно разумно и аргументирано мнение.

Моята забележка (и насока на моите коментари) е, че в случая има много ясен български интерес, и той е сдържането на Русия в границите й (достатъчно размирно е там вътре, имат си работа).

Димо каза...

Киро, Калфин и Станишев не са генетични русофили, прав си. Проблемът е, че желаят да угодят на всички. И на любимите ти амери, и на Путин. Подписаха с Газпром за Белене в същото време, подписаха и с Вашингтон за базите. Проблемът е, че идва моментът, в който се налага да се направи ясен и недвусмислен избор. Ако Ед Лукас е прав и наистина започва нещо като нова Студена война с Москва, на София мове да ѝ се наложи да поизостави кухите Калфинови фрази, на които сме се наслушали.

komitata каза...

Интересен текст, Киро но с едно уточнение (за което е писан и тоя постинг) — Русия НЕ Е велика държава. Великите държави спазват определен кодекс на поведение и свирепата реакция на нападение върху група техни военнослужещи НЕ Е поведение на велика държава. Спомни си например, наскоро имаше инцидент с британски войници в Иран. Британия не обяви мигновено война на Иран. Великите държави владеят изкуството да се сдържат и изкуството на симетричния отговор — нещо, което русия не владее (а и не се знае кога го е владяла). Русия само се преструва на велика държава и както се вижда ще плати жестока цена за тази преструвка.

Отделно е българският интерес за който говори Радан. Отделно и интересите на местното население в Грузия (включая Ю. Осетия и Абхазия). Грузия тепърва ще ни показва на какво е способна икономически .

Георги каза...

На вниманието на автора: "Руските войски напълно обосновано отговориха на нападението срещу миротворците на Руската Федерация", заявява в интервю за в. "Комерсант" новият посланик на САЩ в Москва Джон Байърли.
Толкова с тезата ти за великите сили и какво правят те.
Колкото относно другия постинг, че не било стреашно да удариш мечката, тепърва ще разберат всички, че всъщност наистина не е страшно - ужасно е... Сега САЩ се чудят как да излязат от ситуацията, в която сами се набутаха с това, че подмамиха Грузия да направи тази глупост. Големите ЕС членове в НАТО твърдо са заявили на последното заседание на СС, че Грузия няма да бъде приета в НАТО докато не бъде напълно разрешен спора и с Русия... Интересно какво им остава на американците, след като и заплахите за замразяването на отношенията в съвета НАТО-Русия не помогнаха и руснаците едностранно ги прекратиха (сигурно са се почувствали адски тъпо представителите на НАТО).

komitata каза...

Всеки вижда в изказването на байърли това, което иска да види. байърли говори за това трябвало ли е да се отговори на атаката (ако все пак грузинците са започнали, защото последните новини май опровергават тая теза), но не говори за степента на отговор (симетрична-несиметрична) и навлизането в неоспорваната територия на Грузия. Мечокът ще си плати за истерията и вече си плаща.

Георги каза...

И кое е несиметричното на отговора - 1 дивизия беше пратена, а ВВС на Русия са използвали 28 самолета. Или искаш да кажеш, че грузинската армия и ВВС са били в пъти по-малко от руските сили? Май е било обратното, според данните, които се изнасят в пресата. Доколкото прочетох в интервюто единственото, за което упрекват руснаците е, че са окупирали части от Грузия. Но всеки нормален генерал би го направил с цел завземане на стратегически позии и разрушаване на ключови военни и инфраструктурни обекти - това е напълно нормално при водене на бойни действия, да не би НАТО да пощадиха Югославия?

komitata каза...

пак казвам - сравнението русия - осетия и нато - югославия издиша, защото русия не отговаря на никакви условия да прави такава намеса, това не е държава която умее да се сдържа или да отговаря симетрично, не носи никакви позитивни ценности (като например да е осигурила демокрация и достоен живот на народа си) и не се опира на никакъв международен авторитет. това е просто мечта за велика сила, която вече става доста досадна и опасна.

Георги каза...

А-а-а-а значи когато НАТО (в частност САЩ и подлогата им Великобритания) избиват и разрушават в чужди държави, далеч от техните граници, в които няма техни граждани, е напълно в реда на нещата, но когато друга държава отговаря на инвазия, застрашаваща живота на нейни военослужещи и цивилни и то на границата на нейната територия, е против международното право. Я стига глупости! САЩ и Грузия въобще не са очаквали Русия да отговори, това го потвърждават думите на самия зам.министър на отбраната на Грузия, само че осетинците и 500-те пияни руски мужика взеха, че задържаха, въоръжената и обучена от САЩ грузинска армия достатъчно дълго, за да дойде руската редовна армия. Щеше да е основано твърдението за непропорционален отговор, ако в Осетия бяха навлевзи пара-военни или полицейски грузински части, но когато редовна армия започне конфликт и срещу нея се изправи отново редовна армия, мисля, че е напълно в реда на нещата.

komitata каза...

това само показва че тезата ми е вярна. защо да очакват русия да отговори след като русия е сила от втора категория и не би имала никаква легитимност и поддръжка да го направи (както и се видя впоследствие). от последвалите действия на русия се видя защо не трябва в никакъв случай да бъде допускана извън границите си. докато сащ, британия и нато се ползват с огромна поддръжка от цял свят (с няколко дребни изключения) да поддържат световния ред и да наказват диктатори.

Анонимен каза...

Цанко до Георги
Георги,
Ако се опитваш да търсиш някаква справедливост, моля подтисни възпитаната в теб неприязън към "капиталистическите" държави. Щото вече антипода им - комунистически, отсъства. С изключение на Куба. И леко изключение - Китай.
Ако ще правиш аналози между конфликта Русия-Грузия, бъди самият ти честен и справедлив - нали за това апелираш?
Аналог, в случая, можеш да направиш само с Израел. Който е осъждан за влизанията си в Ливан (най-вече) и от мразените от теб САЩ и ...как беше по твоему - май "подлогата" Великобритания. (Определението ти за Обединеното кралство, даже не си заслужава и коментар. Вони, отвсякъде, на школата "Георги Кирков". И това не е обида от мен към теб. А е моя реакция към човек, който очевадно не познава историята на англо-американските отношения).
Но да се върнем на този кнкретен конфликт. - Руска армия в момента се намира на чужда територия. Не на територия, в която живеят хора с раздадени руски паспорти (осетинци), а изцяло на чужда територия - Грузия. Взаимоотношенията между държавите (между впреочем и между хората), се градят на някакво взаимно доверие за десетилетия напред. Доверие между руснаци и грузинци вече няма да има. Бъди сигурен в това. Това е по-съществено от радостния казачок, който тресе някои български домове. Подобен казачок се игра и при опита за преврат в Москва преди 15-на години.
А ако искаш пак да правиш аналогии при взаимоотношения между народи - припомни си развода между Словакия и Чехия.
Подтисни класовата си неприязън. Говори по човешки.

Георги каза...

На вниманието на Цанко:
1. Нямам никакви "класови предразсъдъци" - напълно подкрепям капитализма като система за развитие на обществото, просто човечеството не е дорасло още за подобни утопични идеи като комунизма (но имам предвид чистия му вид предложен от Маркс, не изкривения му образ, създаден от Ленин и Троцки). Като собственик на фирма съм напълно ЗА обикновените и нормални икономически и пазарни закони.
2. Тъй като явно ти си сериозен експерт в областта на отношенията САЩ-Великобритания за разлика от мен, може би ще си в състояние да ми припомниш кога за последно ОК не са съгласували своите външно-политически отношения с по-голямото си братче и са заемали противоположно мнение(дори в самата Великобритания има множество статии, филми и книги, които осмиват това поведение).
3. За какво доверие може да се говори между две нации, когато едната атакува военнослужещи на другата и после, след съответния отговор, претендира, че е била нападната! Ако някой идиот дойде и набие детето ти и после, след съответния отговор от твоя страна, те обвини в насилие ти как ще го приемеш? Аз лично като шега и няма много да ми пука какво мисли за това съседа или домоуправителя.

Анонимен каза...

Георги,
Ако някой набие детето ти, ти нахлуваш в дома на побойника, набиваш го за назидание, и оставаш няколко дни в неговия дом. Ей така, за отмъщение и за страх.
Ако някой звънне на вратата на този чужд дом, ти отваряш, шибваш му един на звънящия досадник и пак се настаняваш удобно на холната гарнитура. Чуждата, де. Ама нали е на побойника. И не ти пука от домоуправителя, нито от съседите.
Браво, Георги.
Чудесна представа за хорски взаимоотношения на 27 годишен собственик на фирна.

Киро каза...

Към Радан. Съгласен съм, че има много ясен български интерес за сдържането на Русия в границите й. За мен един такъв интерес е следствие от желателността м/у България и руската сфера да има някакъв буфер. Което пък следва от първичния (и ключов) интерес България да не изпада в голяма зависимост от Русия (и по-широко – да не зависи изключително от една единствена сила, нещо пагубно в историята ни).

Но ... разширяването на НАТО към Украина и Грузия с техните вътрешни конфликти не спомага за сдържането на Русия в границите й, а напротив – предизвиква руска експанзия извън границите й. Справка - това което вече стана с Ю. Осетия и Абхазия, а ще ги последват Крим и източна Украина, ако буферния статут на Украина бъде нарушен. За второто има много ясни индикации от руска страна. Достатъчно е някакъв бъдещ декрет на отчаяно борещия се за втори мандат Ющенко, стрелба по руски кораби (или отнемане автономията на Крим), и ответен удар. И САЩ и НАТО ще се бият за териториалната цялост на Украина не повече, отколкото се биха за тази на Грузия.

Та какво излиза от гореказаното? Че присъединяването на Украина и Грузия към НАТО със сегашните им вътрешни проблеми ПРОТИВОРЕЧИ на българския интерес за сдържането на Русия в границите й. България има нужда от буфер м/у себе си и Русия, а не от фронтова линия.

Димо: абсолютно си прав, че Калфин и Станишев имат сериозен проблем от това, че по много ключови въпроси желаят някакси да угодят и на САЩ, и на Русия. И недомислено подписват наляво и надясно, а след това захващат да протакат щото другия батко ги е натиснал. От това и русите, и америте са им бесни.

За мен това преди всичко показва липса на координация и на ясни приоритети при сегашното управление. По принцип не виждам нищо лошо от лавиране на България м/у разните сили – дотолкова, доколкото не вреди на страната и изрично не противоречи на вече поети съюзни задължения. А това се постига с прозрачност на договорния процес и навременни консултации със съюзниците. По моите разбирания договорките за Бургас-А/полис и за Белене са изключително непрозрачни и вредни за околната среда и за модернизацията на наш’та енергетика (но полезни за българското енергийно лоби и за разни други любители на куфарчета с пари). И не би трябвало да се подписват преди всичко поради това.

Комита, погледни определенията за велика сила/държава. Русия Е велика държава поради ракетно-ядрена мощ, способност да налага влиянието си в/у други държави, постоянно членство в Съвета за сигурност. Може да се споменат още ресурси, територия и население. Верно, нейната икономика е слабичка в сравнение с основните й конкуренти, но това не е нещо ново. И през 19 в. с допотопна икономика Русия пак беше велика сила, и даже след Кримската война остана един от няколкото ключови играчи в Европа. Какъвто е и сега.

Това което казваш, че великите държави спазвали определен кодекс на поведение много ме учудва. Една държава или е велика, или не, без какъвто и да е оглед на кодекси на поведение. Стига да има мощен военен или някакъв друг важен ресурс. САЩ не станаха по-малко велика сила от това, че едностранно решиха да не спазват женевската конвенция за набедени ислямски екстремисти. Или за това, че нарушиха устава на ООН с нападението си с/у Югославия. Нека не смесваме великото с приятното, или моралното. Великите сили по-често са неприятни и мразени, отколкото са обичани. Дали някоя или някои от великите държави владеят изкуството да се сдържат и изкуството на симетричния отговор са интересни въпроси, но отговорът им не променя нищо в това, дали една държава е велика. Също и това кой носил демокрация, позитивни ценности и т.н..

Аналогията ти с инцидента с британски войници в Иран издиша. Русия също не нападна Грузия при няколкото случая, когато нейни войници и офицери биваха арестувани в Грузия, а само протестира. Аналогията ти щеше да проработи в случай, че иранските войски бяха нападнали внезапно британски части в Ирак за да окупират някаква оспорвана територия, а Британия вместо да нанесе ответен удар си беше подвила опашката и беше приела кротко промяната на статуквото. И в този ред на мисли си припомни какво стана с Фолклендските острови.

Казваш че САЩ, Британия и НАТО се ползвали с огромна поддръжка от цял свят (с няколко дребни изключения) да поддържат световния ред и да наказват диктатори. Предполагам, че в случая ‘целият свят’ си го населил с източноевропейци (новоевропейци според Ръмсфелд), с косовски албанци, израелци и тук-там африканци, а ‘дребните изключения’ са Латинска Америка, ислямският свят, Китай, Индия, Русия и ‘старата Европа’. По въпроса за това къде и колко са популярни САЩ има любопитни проучвания и статистики, също и по Интернет.

Направо се учудвам, че по македонцките работи си доволно умерен, а по руските бълваш змии и гущери:-)

Анонимен каза...

15-ти век Османците превземат Източна Европа. Оттук бяга интелигенцията и поражда Ренесанса и Великите географски открития в Западна Европа.

Ватиканското "християнско" мракобесие отслабва, за да се засили друго - буржоазното. Започва ерата на лихвари, търговци, пирати - новата класа на Буржоазията.

Борейки се с аристокрацията те подтикват:

- 1577 г. революция в Нидерландия, начело с Вилхелм Орански
- 1649 г. Англия, начело с Оливър Кромуел
- 1789 г. Франция, начело с Максимилиан Робеспиер
- 1848 г. Германските държави, Австрия, Италия, отново Франция
- 1917 г. Русия, февруарска революция начело с масонът Александър Керенски


Но този свят се управлява от неотменими сурови Природни закони. Един от тях е този на баланса/конкуренцията.

За да има баланс на тази нова сила на буржоазията - трябва да има достойна контрасила.

Какво се случва 8 месеца след поредната "либерално-демократическа" масонска революция в Русия - първата Социалистическа революция .

Затова Ленин и Сталин за буржоазните мас-медии са лоши чичковци..
И винаги ще са такива за тях.
=====================================================

Сега след като няма "Източен" и "Западен" блок, значи ли че борбата е приключила.
Напротив. Тя премина в по-висш етап, където трябва да се преструваме на търговци-буржоа, а всъщност да сме добри патриоти и професионалисти.

Защото не всичко е пари, и никога няма да бъде. Самите лихвари се самообричат на гибел и последното им издихание ще е скоро. Със свръхпечатането на долари - зарибяване на Китай и "азиатските тигри"; свръхзадлъжнялост на правителството на САЩ към тях - Федералният резерв - грандиозната измама на 20 век.

Естествено е тези безродни лихвари, виждайки своя край да подтикнат човечеството към нова световна война. Не е изключено и да успеят.

Но едно е сигурно - алчните лихвари ще си разбият окончателно главите.
Тези, които оцелеят ще създадат едно по-добро общество, защото еволюцията на човечеството, Историята го доказват. Това е Нейният неумолим ход.

из: www.esencia1.info

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)