събота, август 09, 2008

Бойкот на Олимпиадата в Пекин!

Сигурно съм един от малкото, които не са очаквали с голямо нетърпение Олимпиадата в Пекин. Че и защо ли? Тая година имаше европейско, и то като че ли ми обра спортния ентусиазъм за годината.

От известно време ми е кофти сигнала на кабелната точно за ефирните телевизии, няколко пъти се обаждах на съпорта на Евроком, ама не много ентусиазирано (и без друго почти не гледам Канала, Битивито и Нова), но днес (вчера) си казах — я да видиме тая работа с Олимпиадата. Гледах, гледах, взе да ми байгънясва от национална китайска гордост, от снежинки по екрана и от овчето блеене на нашите коментатори, та тръгнах да върша други работи.

Тая вечер погледнах няколко снимки и си викам - абе това откриване, защо да не го догледам. Хората пари са давали, шоу са правили, за мен, дет има една приказка, а аз да се правя на отворен. Тъкмо ако го догледам на друг език, няма да се наложи да ги слушам нашите.

Речено — сторено. Отивам на официалния сайт на Олимпиадата. Изненада първа.

Нямам никакъв достъп до видеото на Олимпиадата. (Ubuntu, Firefox 2.0.0.16). Без извинения, без обяснения. Смехотворно е отрязването на достъпа до всякакви други операционни системи, че и да се препоръчва браузър, при положение че задачата с доставката на видео съдържание отдавна е тривиализирана до болка. Изводът е елементарен. Налице е дискриминация.

Интересно е, че положението е подобно в NBC:


Колко великодушно, в списъка с "разрешените" ОС и браузъри са допуснати Mac OS X и Сафари.

И тъй като на Олимпиада случайни неща няма, попаднах на този стар текст в нета, където съвсем конкретно се говори за отрязване на достъпа на част от потребителите до видео съдържанието на Олимпиадата, само с цел промоцията на една монополна фирма и нейните монополни продукти.

А сега да ви цитирам основополагащите принципи на олимпизма:


взети от Олимпийската харта от официалния сайт на МОК.

Превеждам (подчертаванията мои):

Основополагащи принципи на Олимпизма

1. Oлимпизмът е философия за живот, възпяваща и комбинираща в едно цяло качествата на тялото, волята и ума. Съчетавайки спорта с култура и образование, Олимпизмът желае да създаде начин на живот, базиран върху радостта от усилието, върху образователната стойност на добрия пример и върху уважението към фундаменталните етични принципи.

2. Целта на Олимпизма е да постави спорта в услуга на хармоничното развитие на човека, с цел да развива мирно общество, ангажирано с опазването на човешкото достойнство.

3. Олимпийското движение е управлявано, организирано, универсално и постоянно под върховенството на МОК, от всички индивиди и организации, които са вдъхновени от ценностите на Олимпизма. Той покрива петте континента. Той достига кулминацията си при събирането на спортистите от цял свят на великия спортен фестивал - Олимпийските игри. Неговият символ са петте преплетени пръстена.

4. Практикуването на спорт е човешко право. Всеки индивид трябва да има възможността да практикува спорт, без дискриминация от какъвто и да е вид и в Олимпийски дух, което означава с дух на приятелство, солидарност и честна игра. Организацията, администрацията и управлението на спорта трябва да бъде контролирано от независими спортни организации.

5. Всяка форма на дискриминация, без значение към държава или към личност на основата на раса, религия, политика, пол или по какъвто и да е било друг начин, е несъвместима с принадлежността към Олимпийското движение.

6. Принадлежността към Олимпийското движение изисква спазване на Олимпийската харта и признаване от страна на МОК.


Принципите на олимпизма са мъртви, Олимпизмът е мъртъв, а дискриминацията по операционна система и браузър е само симптом. Трябва ли да напомням за Тибет, за филтрирането на китайския интернет, и за хилядите други малки симптомчета на несвободата, тиранията и контрола...

Бойкот на Олимпиадата в Пекин!

7 коментара:

Belomore каза...

Бойкотът твърдо подкрепен стоп
Опити за гледане на откриване и прочие - нулеви стоп

Спас Колев каза...

Да ти имам проблемите.

Виж например това. В нашите провинциални медии не можеш да чуеш нищо по темата, но подобна касапница не е имало от Руанда насам.

komitata каза...

за пръв път чувам тия работи за дарфур и китай.

Анонимен каза...

Олимпиада с горчив вкус
http://e-vestnik.bg/4413

Стойчо каза...

Да ти услужа с Виста и последна версия на Експлорер? Нали е Олимпиада - ще помагам на другарчето;-)

Belomore каза...

Подкрепата на Китай за правителството на Судан отложи с месеци (години?) приемането на каквито и да е по-строго звучащи документи по темата Дарфур в ООН.
Малко хора в България въобще знаят за агресивната китайска политика в АФрика и подкрепата на Пекин за всевъзможни режими и прочие заради концесиите на китайските държавни компании.
Моля коментарите за биенето на негрите в САЩ да бъдат спестени по повод последното (за подкрепата и концесиите). Много добре знам, че това не са го измислили на съвета за икономическо планиране в ЦК на ККП.

Съзерцател каза...

То нема и какво да се гледа...
Доколкото разбрах от спортните новини, били сме със зор японците на волейбол...

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)