четвъртък, август 28, 2008

По-подробно за Грузия - част 2

След признаването на Южна Осетия и Абхазия този материал като че ли позагуби актуалност, но пък дава много прецизен "поглед отвътре" за хода на военните действия в Грузия.

Това е втора част от текста на Юлия Латинина, от предаването и "Код доступа" в радио "Эхо Москвы" от миналата седмица, преди Русия да признае независимостта на двете територии. Първата част можете да намерите тук.

Юлия Латинина, сигурно най-добрият специалист по Кавказ измежду руските журналисти, е човек, който не прави компромиси с професионализма си и с личната си етика.

Между другото, тя е разследвана от дагестанските власти за екстремизъм. Няма да е излишно да напомня, че малко след като нейният колега Иляс Шурпаев беше вкаран в подобен черен списък, той беше зверски убит в апартамента си в Москва. (А Шурпаев пишеше главно по битови теми и не се занимаваше с политика.)

Оригиналният материал на Латинина се намира тук
Сайтът на радиото се намира тук

А ето и текста. Приятно четене.

Ю.ЛАТИНИНА: Добър вечер, в ефира е Юлия Латинина. СМС пращайте на 985 970 4545, и звънете по телефона на 363 36 59. Забравих да ги обявя. Връщам се към това, което се случи тогава, когато грузинците влязоха в Цхинвали. Най-удивителното беше, че независимо от че Кокойто много дълго говореше за войната, и целият режим беше подготвен за война, ние виждаме например, че градът не е бил миниран, т.е. за каква война се е готвил Кокойто, ако градът не е бил миниран? Че войната под формата за Южна Осетия на нападение от Грузия беше напълно неочаквано - тогава за каква война се е готвила Южна Осетия? И най-важното в тази история — кой разруши Цхинвали?

Както вече казах, аз по този повод зададох сума въпроси и на грузинските военни и на други хора. Разбира се, грузинците през това време не са контролирали напълно Цхинвали. Но както можем да разберем до събота вечер те са контролирали поне основните части от града. Тогава възниква въпросът — а кой всъщност бомбардира Цхинвали? Или кой обстрелваше с артилерия освен грузинците, ако в този момент в града са се намирали грузинците? Грузинците твърдят, че те по Цхинвали с ГРАД въобще не са стреляли, че са обстрелвали места извън града, там където е било възможно да се намират осетинските опълченци. Но съм длъжна да кажа, че във всеки случай тези артилерийски системи, с които са разполагали грузинците, просто не позволяват точна прицелна стрелба, такава им е артилерията. И въпреки това, още веднъж - най-важният въпрос - все пак е нелогично да предположим, че армия, която все още се намира в града, независимо че руските медии съобщават в този момент, че тъкмо Медведев е дал заповед за настъпление в три часа следобед, то точно след два часа руските танкове се показват по улиците на Цхинвали. Това не е било истина. Грузинците, макар и частично продължавали да контролират града, и стават много непонятни неща - например веднага казаха че са свалили грузински СУ (бомбардировач - к.п.), който е бомбардирал града и в началото дълго го показваха по телевизията, а след това спряха да го показват.

Видимо, самолетът все пак не е бил грузински. А са го свалили най-вероятно осетинците. Още нещо - просто едно малко детайлче за характеристика на онзи режим, за когото се застъпихме и на когото му върнахме правото да говори, че вода няма, защото са я изпили грузинците: Точно в този момент когато руските войски бързат на помощ на Цхинвали и загиват под грузинските бомби и под грузинската артилерия, Чочиев, заместникът на Кокойто дошъл, Кокойто както помните беше избягал от града в два през нощта - и дори отишъл при журналистите им им казал — Русия ви предаде, няма 58-ма армия. Ето такава мъничка характеристика - т.е. преди хората обясняваха че за всичко са виновни грузинците, а в момента в който за тях умираха руски войници, този режим вече обясняваше че за всичко е виновна Русия. Напомням, че самите те(осетинците) бяха изоставили Цхинвали...

За да разберем кой е разрушил Цхинвали, можем да изясним само като изследзваме маркировката на тези бомби и снаряди, които са падали върху него. И виждаме, че това изглежда ще е трудно да се направи, защото там много спешно разчистват развалините, и международни експерти едва ли ще бъдат поканени. Това много прилича на Беслан, когато докато протичал терористичният акт нямало кордон, а после, веднага след него се появил кордонът, и когато жените са опитвали да се промъкнат към училището, всичко било извозвано с камиони и им казвали - не може да ходите там, всичко е минирано. Т.е. за да не се установи какво точно се е случило.

Във всеки случай, заради това, което се е случило, вече не е можело да се обяви войната като война между осетинските опълченци против проклетия режим на Саакашвили, и затова се е наложило да я обявят като война на 58-ма армия, и най-вече два най-интересни въпроса - а защо отстъпиха грузинците? От разговорите си с грузинските офицери разбрах две интересни неща. Първо, те твърдят че свръзката им е била силно нарушена. Грузинските официални лица категорично отричат - те твърдят че са притежавали забележителните радиостанции "Харис", с които са установявали идеална връзка, но съдейки по всичко, дори свръзката да е не е била напълно нарушена между грузинските войски, то в известни моменти тя е прекъсвала локално, защото аз вярвам на разказа на онзи офицер, който ми разказа как видял руските танкове, и побегнал лично да уведоми командира си, защото свръзката му не работела, а когато стигнал до мястото където е трябвало да бъде командирът му - там вече били руските танкове.

След което офицерът бягал през градините. Тъй като нищо друго не му оставало. Освен това - спряла да работи противовъздушната отбрана, спрял да работи онзи същият комплекс С-200, продаден от Украйна. ОФициално - пак - грузинските власти казват, че е прегрял и леко се е повредил. Напомням, че това е оръжие руско производство и са известни методите за радиоелектронна борба с него, и съдейки по вксичко - не е трябвало да Грузия да купува руско оръжие. Но главното са били дори не тези два фактора - свръзката и ПВО, а това са съществени фактори, показващи че руската армия се е научила да воюва доста по-добре, поне що се отнася до свръзката. А главното е била тактиката към която прибегнала Русия, и която, още веднъж повтарям че войната не е била между пехота и десантници, - а война тип Втората световна, - в която работят авиацията и артилерията.


При което е много важно да се каже - че авиацията и артилерията работели не само по грузинските села и независимо от това дали вътре има грузински войски или не. Аз бях потресена, когато говорих с грузинските бежанци от тези села и те ми говореха за много ранни бомбардировки за бомбардировки, които са започнали на осми на девети на бомбардировки които са били провеждани при пълно отсъствие на грузински войски - просто върху тях са хвърляли бомби, и хората са бягали пеша, грузинскаата армия не им е помагала, по техни думи, да се евакуират. Но както виждаме, жертва на такива бомбардировки е станало и Цхинвали. Не е съвмям ясно защо грузинската армия изоставя този град. Това са били бомбардировките или заплахата от бомбардировки на Гори и Тбилиси. Това е такава абсолютно терористична тактика - или ще оставите Цхинвали или ще бомбардираме Тбилиси. Бомбардировка по площ. В този смисъл в тази война недостатъците на руската армия бяха превърнати в нейни предимства.

Оказало се, че руската армия не може чрез непосредствен контакт да изтласка грузинската от Цхинвали. Щабната колона на руската 58-ма армия начело с генерал Хрульов просто попаднала в засада и общо взето била унищожена, а генерал Хрульов бил ранен. И няма значение - ето ние ще изравним Цхинвали със земята и ще кажем че това са направили само грузинците. Оказало се, че руската армия не може да стреля по цели. Няма значение - ще сринем грузинските села и ще дадем да се разбере, че ще бомбардираме и Тбилиси, ако вие не се махате от нашата земя. Оказало се, че грузинската(може би има предвид руската - от продължението на изречението по-нататък - к.п.) армия по старому се оказала лошо обута и облечена и забележете - на фотографиите от Цхинвали повечето грузински войници са без обувки. А в Грузия с насмешка, с ирония показват записа от някакъв мобилен телефон, направен от руски войници, когато те навлязли в грузинска военна база. И как говорят - "ох, в какви условия живеят, ох какви обувчици имат" — и веднага си свалят обувките и слагат чуждите. Аз самата наблюзавах тази доста печална сцена, когато на пост стоят руски войници а от камион раздават трофейни комплекти натовски униформи. И като че ли при това бяха малко пияни войниците.

Е, от една страна е печално, че у нас още нямаме нормални униформи, а от друга страна е приятно, защото това са все пак трофеи. Но грузинците много се забавляват с историята с тоалетната чиния, която била открадната от базата в Гори. Изобщо нищо не им остана освен смеха, за да не заплачат. Тъй като грузинците са весела нация, всички тези тоалетни чинии те отнесли при руското посолство и казали - ето момчета, вземете си тоалетните чинии, ако заради тях дойдохте, защото казват, че при вас недостигат. Ами да - руската армия се държи така и това беше превърнато в нейно предимство, защото Саакашвили е трябвало да се замисли над това, че когато в Тбилиси влиза армия, която няма обувки, това в някои случаи е по-опасно, отколкото когато в Тбилиси влиза армия, която има обувки. Всъщност, така е устроена не само руската военна победа, но и руската държава.

Защото ако разгледате как е устроена тя, т.е. нормалната държава — в нея, когато чиновникът върши престъпление, за него го наказват, ако чиновник сгази дете, за това го наказват. А в Русия държавата е устроена така, че ако чиновникът сгази дете, то цялата държавна машина се вдига да го защити, а корупцията - това е при нас просто начинът по който се управлява държавата.

Ето и аз говорих по тая тема с Каха Бенукидзе, който някога беше руски бизнесмен, а сега е грузински чиновник. Аз му викам - "Каха, виж, колко устойчиво е устроена тази система, на нея въобще не можеш да се противопоставиш." Тази система може да просъществува десетки години, докато в страната има нефт, защото ако системата е устроена така, че всеки чиновник или милиционер стават съучастници на тези, които извършват престъпления и ги прикриват, ако са висшестоящи, то всички недостатъци на държавата се превръщат в нейни предимства. При което Каха вдихна рамене и каза - "Да, възможно е, но кой знае защо светът сега е устроен по друг начин"

И какво е сега положението на Грузия? От Грузия се изтеглят войските и войските се изтеглят не само от Гори, но и видимо от пътя, от централния път, който свързва източна и западна Грузия, по който през последната седмица не можеше да се мине, това беше доста тежко за Грузия — замисълът изглежда беше да се разруши грузинската икономика, но тя не беше разрушена. И освен това - напомням, че в Грузия беше взривен железопътен мост, бомбардирано е пристанището в Поти, т.е. идеята е в Грузия да започне икономическа криза, но тя не е започнала.

Ето, всъщност какво се случи. Случи се палестиницацията на Грузия, случи се палестинизацията на Кавказ. Грузия беше разделена на един грузински Израел, който с ускорени темпове ще влезе в Запада, ще получи пари, ще получи членство в НАТО, в него ще продължи да се радзвива икономиката, особено ако имаме предвид че връзката между двете части на Грузия ще се въстанови, и ето на тези палестински територии - Абхазия и Южна Осетия, които ще се развиват по принципа на Хизбула, и не е много приятен фактът, че Русия участва във всичко това. Освен това, не е съвсем ясно защо на Русия и трябва всичко това като на държава. Защото, когато ние финансирахме Организацията за освобождение на Палестина, ние правехме това далеч от нашите граници. Сега правим това съвсем близо и не е ясно какъв отзив ще има в Северен Кавказ. Всъщност — ясно е.

Второто, което е много важно, струва ми се - е разликата в това, което се случи в западна и източна Грузия. Тъй като в западна Грузия, там където се води войната от територията на Абхазия, там, разбира се всичко това не е много приятно, от горната част на дефилето Кодори избягаха всички жители, аз разговарях с тях. Ето, разбирате ли, парадоксална работа: абхазката артилерия и авиация нанесли удар по горната част на Кодори и го освободили, а от него взели и избягали всички свани (малцинствена народност - к.п.), които живеели там. Разбира се, аз не се съмнявам, че те ще се върнат по родните си места, защото когато аз разпитвах, защо избягахте, те казваха - от бомбите. Те не бягали от абхазите, а от бомбите. Като свършат с бомбардировките - ще се върнат . Ето, в галския район, живеят грузинци, никой не ги закача, няма нито един случай на етническа чистка, макар че, ясно е, че нищо няма да му струва на абхазкото правителство съвсем леко да симулира негодуванието на народа за това, което се е случвало през 92-ра и да изколи всички грузинци. И в Зугдиди, което е окупирано от руски войски, също няма никакви проблеми. Е да, разказаха ми че там крадяли пране от въжетата... Направо за Хагския трибунал - откраднали пране от въжето. Това е ситуация, която е свързана със западна Грузия, така се държат абхазите и така руските войски. В района на Гори всичко е другояче. В района около Гори след руските войски дойде нещо, което се нарича опълченци.

Трябва да ви кажа, няма никакъв военен смисъл да се използват опълченци във война, която се води с артилерия и авиация. и в която двете страни се занимават с това - грузинците да изгонят руснаците от Транскам с помощта на артилерията, а руснаците да изгонят грузинците с помощта на авиацията от там откъдето е възможно. Както мирните, така и военните. Дори когато опълченците се използват във война като чеченската, се налага да минат поне няколко месеца, преди да се научат да стрелят.

А в тази война - от типа на Втората световна - няма никакъв смисъл от тях. Те в тази война биха могли да бъдат само мародери. Т.е. тези хора, които воювали и храбро воювали в Цхинвали през нощта срещу осми, дори и ако са останали живи - те всъщност не са взели участие в тази война, те се на дошли в тези села, а в тези села са дошли хора, които извършват страшни неща, и трябва да кажем, в отличие от достатъчно митичните, съдейки по всичко, истории за това как грузинските войници тичали по Цхинвали и хвърляли деца и бременни жени под веригите на танковете - истории които ни разказват южноосетинските власти и които биват повтаряни от ОРТ и от РТР, защото за пръв път ОРТ и РТР станаха рупори на южноосетинската пропаганда, която съществува 4 години и разказва, че водата са я изпили грузинците. Така че, тези истории - и тук мога да се позова на Татяна Лакшина от "Human Right Watch", която разговаряла с отетинците, именно в частта за грузинските зверства тя не намерила никакви потвърждения - нека просто смятаме, че на грузинците не им е останало време за това. Докато, що се отнася за зверствата на хората с белите ленти, така ги наричат, именно тези опълченци, са ставали чудовищни неща - стават масови грабежи, с местното население, ако не се укрива по градините, с него стават много лоши неща. Аз слушах - отново с имена, с пароли, с явки — разказ за това, как десет човека били пленени от "белите ленти", така ги наричат, отвели ги някъде, но се натъкнали на руски войски, руските момчета се опитали да ги освободят, започнала престрелка, осем човека руските войски успяли да освободят, двама убили, или все пак отвлекли нанякъде.

Другата забележителна история се случва в покрайнините на Гори. Когато там стоял руски миротворчески пост, към него се приближили чужди журналисти, в този момент от друга страна дошли бандити, и започнали с изстрели да отделят журналистите от колите — те нямали нищо против журналистите, просто искали да откраднат колите. Миротворците наблюдавали и не се намесили. Напълно ясно е, че това, което се случва в източна Грузия, това е използване на мародерите като оръжие за масово унищожение. Тези мародери се държат точно така , както грузинските "Мхедриони" през 92-ра в Абхазия, защото те не умеят да воюват, те могат само да грабят. И това се прави напълно съзнателно, за да се вбие клин между Грузия и Южна Осетия, за да се направи този конфликт постоянен, и да се изпълни вековната мечта на южноосетинския режим, да се обоснове клането на грузинци. Видимо, разликата между това, което се е случвало в Абхазия и това, което се случва в Южна Осетия е свързано с разликата между двата режима. Защото Сергей Багапш, безусловно, е заложник на Русия, той е заложник не само на политиката на Русия, но и на тази на Саакашвили, защото абхазите не са искали да губят независимостта си, а Саакашвили не си представя Грузия другояче, освен като единна държава. Но Багапш беше заложник на цялата сутиация, докато господин Кокойти, както вече казах... Е, не знам колко са спараведливи думите за това, че веднага щом дошъл на власт, той събрал своите полеви командири и им казал "На нас ни е нужна война, в резултат от която нашата власт да стане постоянна" Може би това е легенда, а може би това е клюка, но господин Едуард Кокойти се е държал приблизително така. Ето това са основните неща, които исках да ви разкажа.

Още веднъж: Телефонът за връзка с прякото предаване е 363 3659, СМС пращайте на 985 970 4545. Ето, питат ме, какво ще става с Грузия и с Русия. Очакван въпрос. Аз вече казах, че в Грузия предстои палестинизация на конфликта, палестинизация на Кавказ . Що се отнася до това, на какво се надява Русия и какво ще бъде международното положение на Русия - знаете ли, имам това чувство, че президентът Путин... извинете, какви ги говоря... Ние в Русия имаме два президента - единият се казва Путин, а името на другия не мога да си спомня. Та значи, премиерът Путин, когато е взимал решението, на мен ми се струва, той е имал това усещане, че режимът на Саакашвили аха-аха и ще падне. В този смисъл нашите ФСБ-шници (КГБ-исти - к.п.) през цялото време писаха, че грузинците са недоволни, че изборите в Грузия са фалшифицирани, че никаква демокрация няма, че никаква икономика няма. Огромно количество грузинци наистина бяха недоволни от Саакашвили, защото това е напълно нормално в една държава - да бъдеш недоволен от лидера си... Но когато във въздуха се понесе миризмата на съветското, от които те вече отвикнаха за шест години, вие не може да си представите как се сплотиха около него, и ако Путин се е надявал именно на това, то явно не си е направил сметката както трябва. И освен това аз смятам, че санкциите срещу Русия ще преминат някаква червена черта, защото Русия също не премина червената черта (материалът е писан преди признаването на двете републики - к.п.) И затова е неправилно да се казва, че Русия се е държала като страна- парий. Страната-парий - това е Саддам Хюсеин, който е окупирал Кувейт и това е всичко. А ние, разбирате ли, окупирахме половин Кувейт, а после в ООН и лично на Кондолиза Райс и казахме - а не може ли да сменим и емира на Кувейт?

Което, разбира се, се натъкна на неразбиране от страна на ООН. Всъщност, аз вече съм говорила по какво Русия се отличава от страните—парии: страните-парии това са страни, в които ръководството напълно разчита на това, че за сметка на нагнетяването на истерия в населението да вземе властта и да я направи абсолютна, и то да я направи абсолютно не само лишавайки икономически населението от каквито и да е начини на съществуване, освен обожествяването на властта, - населението вярва в това, и ето Южна Осетия в този смисъл ако тя беше държава щеше да е държава-парий, а Русия - това е страна, в която чиновниците имат задгранични сметки, вили зад граница и разбира се, тези чиновници не искат по техните сметки или вили да бъде нанесен същият съкрушителен удар, какъвто да речем грузинците нанесоха по Цхинвали или пък Русия нанесе по грузинските села. Затова Русия е страна-не-съвсем-парий. Русия, според мен, не премина червената линия. И аз мисля че и Западът по отношение на Русия също няма да я премине. Това не е изключването от СТО, това не е превръщането на Г-8 в Г-7. Става дума именно за преследване на личните сметки. А всичко останало малко интересува нашето ръководство. Ето, това исках да ви разкажа. Извинете, че не остана време за въпроси, но мисля че на всички въпроси, които искахте да ми зададете, аз, надявам се, отговорих. Може би ще отговоря на това което вие не попитахте, в следващото предаване. До нови срещи след седмица.

PS. В по-старите руски текстове фамилията на южноосетинския лидер е Кокойто, а в то-новите Кокойты, така че просто ще следвам тенденциите в наименованието му.

5 коментара:

Анонимен каза...

Не знам какъв "специалист по Кавказ" е тази булка, но коментарите са и абсолютно неграмотни, тенденциозни, несвързани, нелогични и просто глупави. Или е била пияна на кирка по време на записа или просто се опитва да провокира народа, но по много странен начин.

Анонимен каза...

Анонимен,

Как смееш да говориш така :-)?
Ей сега бат ти Комита ще те заклейми, че си възпитаник на МГИМО гаче ли това е някаква обида (освен евентуално за тайно надявали се).
Много ми е странно, че някой разчита, че някой други ще се върже на евтина пропаганда на Радио "Эхо Москвы" предвид на това кой е собственикът му. Комитата подценявя читателите си.

komitata каза...

о, аниномни гласове.

Belomore каза...

Анонимният специалист по Кавказ - най-специалният специалист по Кавказ весь мира! :)
Разбира се, той остава анонимен, защото работи една по-такава работа, заради която не може да каже всичко, което знае, а то е е толкова много.
Или не - той не работи нищо по-така, но чете едни вестници и книги по-така и от тях знае тооолкова много!

Изобщо - земля в илюминаторе*...

-
* превод на православно-славянски от натовското Out of Space

Георги каза...

"Според наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Грузия е виновна за конфликта в Кавказ. Наблюдателите смятат, че властите в Тбилиси са имали предварителен план да установят контрол над Южна Осетия, съобщава германското списание „Шпигел”.
Пред изданието източници от ОССЕ са посочили, че действията на грузинското правителство са довели до кризата с Русия. В доклад на организацията подробно е описана подготовката на Грузия за нахлуване в Южна Осетия. В документа се отбелязва, че е било наредено на грузинските войски да атакуват спящите южноосетинци."
Толкова относно глупостите кой е започнал войната. Тук бяха изложени множество предположения, но истината си е само една - Грузия, подтиквана от САЩ, нападнаха Южна Осетия и изядоха каквото си надробиха.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)