сряда, юли 30, 2008

Все по-тъпи сценарии — може би има надежда.

Не знам забелязали ли сте колко изтъпяват сценариите, когато медиите трябва да отреагират "спонтанно" на някое събитие и да предават на живо. Спомнете си например телевизионната революция в Румъния. Много се надявам някой да я е записал цялата и някой ден да си я изгледам с кеф. Толкова безценен материал за абсурдно тв шоу накуп, само греби с голямата кофа, транскрибирай и снимай. И накрая може и да вземеш Оскар, а и някоя награда за драматургия.

И те така.

Напоследък гледам няколко особено лоши сценария, скалъпени в последната минута.

"Отвличането".
Добре облечен български бос бива отвлечен, кълцан и измъчван дълго време. После отвличат жена му с откупа. После я пускат без да вземат откупа. Междувременно семейството олеква с около 500 000 евро, от които към 140 000 за благотворителност (!). Опишете официалната версия в киносценарий и се опитайте да го пробутате на някой продуцент. Няма да мине поради липса на реалистичност. Виж ако го преработите на "Никой не краде от дон Г." може и да се получи нещо по-достоверно.

"Хей от запад"
Геополитически трилър с етно-елементи. ЕС кани България да се присъедини, за да я атакува после нонстоп с "антибългарски кампании". Както в едноименната песен, на служба на родината са застанали комсомолци и бойци от тихия фронт, които се отбраняват успешно от бомбите ( пардон, пачките!) с които ни замерват империалистите, дори някои от тях извършват саможертвен подвиг и ги посрещат с голи гърди. Очаквам заинтригуваните продуценти да предложат заглавие "Троянските коне ги убиват" и да сменят жанра на пародия.

"БГ Терминатор"
Локализираната версия за добрия суперробот, който се очаква накрая да излезе победител в изборната патаклама и който срича дезориентиран импровизирани глупости в ефир (за доброто МВР, за подготвяния атентат срещу него...). От километри си личи, че още не му е даден новия сценарий ("Стой там пред камерата, докато измислим нещо!"). Очаквам всеки момент да се появи преработената версия на битовата драма "Ченге на боклука".

Фактът, че сценариите стават все по-тъпи може да значи две неща. Или сценаристите не успяват да отреагират на бързо променящата се обстановка (т.е. не са всемогъщи), или пък на публиката вече и писва от сюжети, съшити с бели конци. Може би има надежда.

6 коментара:

Спас Колев каза...

Като спомена сценарии и румънската история - може да ти е интересно това: http://www.imdb.com/title/tt0809407/

Не е шедьовър, но има и добри попадения.

Май го нямаше по нашите тракери, но в thepiratebay се намира.

Радан Кънев каза...

Да - доста скучни станаха сценариите.

"Сценаристите" (според мен няма някакво конспиративни ядро, а много кръгове и кръгчета) не само не са всемогъщи, но са и доволно прости талпи.

dzver каза...

зависи от очите, с които ги гледаш. ако си избирател на управляващата коалиция, може и да скачаш от радост от всичките неочаквани обрати.

интересно, дали ще се появи ново ченге-герой, бб2 - отработена схема за политически успех.

Ангел Грънчаров каза...

Поздравления за смисления коментар!

komitata каза...

Склонен съм да се съглася с Радан. Тъпото е че им се даваме дори на тая шайка глупаци.

пакздра каза...

това е и смисълът на тъпите сценарии.
както и на нетъпите.
да импулсират надежди.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)