понеделник, юли 21, 2008

Към окончателно решение на българския въпрос

Време е да въведем "политически борд" в България (благодаря на Стойчо за термина), т.е. окончателно да се разделим със суверенитета си, в полза на директно европейско управление.

Това е един метод как да живеем по-добре, правата да са ни по-защитени, с по-добро управление, в по-голяма сигурност.

Това може да стане, ако България е първата федерална европейска област, т.е. чрез делегиране на цялата централна власт към европейските структури или да станем територия директно подчинена на институциите на ЕС.

Това ще бъде първата федерална територия, директно управлявана от правителството в Брюксел чрез назначен евро-губернатор. Това и ще разреши до голяма степен проблема за абстрактните пълномощия на европрезидента, еврокомисията и европарламента. Те ще разполагат с територия, където директно да прилагат законодателството си, без да минават през посредничество и без да бъдат заложници на местни интереси.

Спокойно можем да отменим парламентарните избори. Няма да са необходими, при положение че така или иначе гласуваме за европарламент.

Няма да ни е необходим и президент, тъй като така или иначе ще гласуваме за европейски президент. Ще спестим и пари от президентски избори.

На управленски длъжности ще бъдат назначавани граждани на ЕС от всякакви националности, при необходимата прозрачност и демократичност на избора, което поради федералния характер на управлението ще предполага че те са добре платени професионалисти от доста високо качество.

Българските граждани ще бъдат подготвяни главно за служба във федералните органи на съюза, което означава че ще бъдат направени сериозни европейски инвестиции в българското образование, особено в областта на чуждите езици и мениджмънта. Около 10 години след въвеждане на новата система всеки българин ще говори свободно 4-5 от общоевропейските езици и ще бъде доста конкурентен на пазара на труда в Европа, което съответно ще вдигне рязко доходите на населението.

Българското гражданство ще стане общоевропейско (европейски паспорти), което ще позволява изключителна свобода на придвижване по цял свят, плюс сериозни гаранции за правата и сигурността на европейските граждани извън ЕС. Българите няма да се обръщат към собствените си посолства за консулски услуги и друга помощ, а директно към мисиите на ЕС. Българското гражданство ще стане изключително привлекателно в световен мащаб.

Българските граждани ще могат да правят кариери директно в европейските структури, което постепенно ще формира силно българско лоби във властта (това не съм сигурен, положително ли е)

Поради факта, че това ще бъде първата федерална територия, на българска земя ще бъдат изградени много спомагателни европейски институции, като научни институти, хранилища за бази данни, университети и т.н. Университетите, които ще разполагат с ноухау и кадри на световно ниво, ще имат капацитета да стигнат в челната класация на световните университети, докато в момента няма български университет и в ТОП 500 (ТОП 1000?) в света.

Полицейските служби ще бъдат директно подчинени на Европол. Всеки полицай ще бъде изрядно подготвен и образован, с богата правна и обща култура, и ще говори по няколко световни езика. Докато полицейските служби може и да имат проблеми с лобиране и престъпност на общоевропейско ниво, на местно ниво престъпността ще бъде смазана. България ще стане една от страните в които ще можеш да се разхождаш в 3 през нощта в произволна нейна точка без никакъв риск за сигурността.

Съдебната система ще работи изцяло с европейски съдии, и по европейското право.

Въвеждането на еврото ще бъде просто една техническа подробност.

Ще отпадне напълно необходимостта от издръжка на национална армия. Задачата ще бъде поета от европейските въоръжени сили. По съображения от престиж и сигурност, България ще бъде една от най-добре пазените територии в света.

България ще стане притегателен център за всякакви професионалисти, които ще искат да правят кариера в евро-структурите. Това ще реши въпроса с недостига на квалифицирани кадри. Отделно, ще обърне и посоката на вътрешната миграция в ЕС, която ще се насочи КЪМ България. Това ще реши и демографския проблем. Българите, които живеят в чужбина ще бъдат най-мотивирани и най-подготвени да се завърнат в България.

Европейските структури ще доведат със себе си нуждата от перфектна организация и развита инфраструктура, което означава директни инвестиции от федералния бюджет, отлични пътища, ефикасна администрация, образование и здравеопазване според последните европейски норми.

Доверието в България ще скочи многократно, което ще доведе до понижаване на лихвите и на изключително силен поток от чуждестранни инвестиции, които ще бъдат привлечени от свободните територии, квалифицираната и непрекъснато растяща работна ръка, както и от повишената сигурност в бизнес климата.

Местният бизнес ще има възможност да осигури туристически, образователни и всякакви други услуги на най-високо световно ниво и ще намери партньори в най-мощните и напредничави европейски и световни корпорации.

Българският език ще бъде изучаван от множество чужденци, а българската култура ще заеме много по-видимо и по-важно място в Европа, което автоматично означава много повече културни връзки и културен обмен, което ще премести бг културата от европейската периферия в центъра и, като "общоевропейска".

Природата ще бъде защитавана по европейски стандарти.

Името на държавата може да бъде променено, за да не събужда негативни асоциации. Например — "Европейска федерална територия".

Честно казано, не виждам минуси, а се сещам за още плюсове. А вие?

50 коментара:

И.Е. Станков каза...

На места текстът изглежда сякаш е насериозно.

Стойчо каза...

Текстът изобщо не е майтап.

Има един съществен минус: Гоце ще работи чистачка в канцеларията на губернатора (Дондуков 1) и може да не му хареса;-)

Ама пък на нас ще ни е гот.

Ако суверенитетът на страната ни води до корупция – по-добре да се откажем от него

Стойчо каза...

Ако „суверенитетът“ ни води до изолация – не ми трябва такъв суверенитет (Тодор Живков да живее в такъв суверенитет)

Bruce Wayne каза...

еврократите също не могат да ни управляват... защото нямат никаква файда. наднационалното ниво не е толкова силно развито, а и на местна почва ще удари на камък

обаче можем да станем провинция на Германия!

komitata каза...

Защо не. България може да стане ядрото, около което ще се създаде федерална Европа. Тук на място ще могат да се експериментират технологиите за федерално управление и постепенно да се въведат в цяла Европа.

nik666 каза...

Ех, утопия. Но от добрия вид.

Bukarski каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Търновец каза...

Хех ... преди няколко десетилетия мечти за 16-та република ... Сега мечти за евро губерния с евро-губернатор ... Май все на едно и също място тъпчем :)))

Васил Колев каза...

Има два дребни проблема. Първо, ЕС няма създадено право, дето да върши работа на национално ниво (е, поне доколкото аз знам), а втория е, че това пак е като да дойде да ни оправи някой...

komitata каза...

Защо да означава "някой да ни оправи". Промяната може да се осъществи единствено от силна про-европейска про-федерална партия или движение, за което условията са до голяма степен назряли.

komitata каза...

Аз говоря не за капитулация а за съзнателни реформи направени с усилията на активната част от обществото. Това ще са реформите с най-позитивен ефект от всичко, което сме виждали досега.

komitata каза...

И не виждам с какво се различава принципно от въвеждането на валутен борд или от поканване на чужд инвеститор (в случая "политически инвеститор") в България

Bukarski каза...

Ова ме потсеќа на некои островчиња во Пацификот кои беа под колонијална управа на Британија, Франција...

Откако им дадоа потполна независност на некои, тие формираа своја власт, но со текот на годините се испостави дека се неверојатно корумпирани и башка немаат поим од водење на административни работи.

Па ги бараа Британските колонизатори назад =)

Во секој случај убава идеа на Коце, некаква визија, но за жал како што стојат работите и кај нас и во Брисел, во следните 30 години тоа ќе биде утопистика.

Стойчо каза...

Защо управлението на БСП винаги но води до подобни идея???

komitata каза...

доколкото съм се интересувал от случая "16-та република", причината е била подобна — невъзможност на (комунистическия) елит да се справи с управлението на държавата.

Георги Д. каза...

1000 процента съм за, но народните изедници, дето сега ни владеят, никога няма да се разделят с властта и ще господарстват над България докато не умре и последния българин

Стойчо каза...

Управлението на Жан ни докара до идеята за валутен борд, сега - политически борд. Защото като гледам коментарите – няма кой знае какво истинско отхвърляне на идеята. Това значи, че ако искаме да имаме суверенитет – трябва НЕЗАБАВНО да ВЗЕМЕМ МЕРКИ. Иначе – борд!

Belomore каза...

Твърде наивно, за да бъде дори смешно. Ама нейсе - поне се вижда докъде сме се докарали...
За статистиката - Васил Колев е напълно прав - няма таквоз нящу като "европейско право", което да функционира самостоятелно на национално равнище. Пък и основният ни проблем не е (чак толкова) правото, колкото прилагането му.
Не искам и да си представя обаче какво би било да ни управляват директно и единствено младите хора с белите ризки от Брисел. Твърде бързо ще поискаме Груйо да ни приеме за седми многомандатен район с готова двуезичност.
Брисел си е екстра както е в момента - да маа с тоягата отдалече. Тук требе да се работи, а не да се чакат Суленсен и Пуленберг от Брисел.

Искър каза...

Аз също се потрисам от идеята да ни управляват бюрократите от Брюксел. Видяхме как западните фирми се побългариха тук, със "западното управление" би било още по-страшно.

Симеон каза...

От днешния FT:

Bulgaria’s shame
Published: July 20 2008 19:01

Bulgaria’s poor record in fighting organised crime and corruption has been exposed to the world, bringing anger and shame to Sofia.

In a report leaked last week, the European Commission lambasted Bulgaria in some of the toughest language used about a member, saying that “high-level corruption and organised crime” exacerbated “problems of general weakness in administrative and judicial capacity”. In a separate leaked document, Olaf, the Commission’s anti-fraud unit, accused a suspected criminal-business group of defrauding the European Union of pre-accession funds, and accused authorities of failing to handle the case properly.

EDITOR’S CHOICE
Bulgaria faces loss of aid over corruption - Jul-21Special report: Bulgaria - Jul-18Bulgaria reopens labour links with Vietnam - Jul-08Bidders vie for Bulgaria plant - Jun-23Analysis: Bulgaria’s struggles to combat corruption - Jun-12Bulgaria moves to reassure EU over crime - Apr-23Both reports were drafts, subject to revision before they are presented to EU foreign ministers this week. But the Commission must stick to its guns. And ministers must back its plans to crack down on Sofia and confirm the suspension of up to €1bn in pre-accession aid.

It might seem unfair to pick on a vulnerable new member when, in past years, even bigger frauds involving EU funds – in Greece, for example – did not prompt such radical action. The sanctions will hit Sofia hard as pre-accession funds will be lost for good if they are not spent by the year-end.

But Bulgaria and Romania were put on notice when they joined the union in January 2007 that they must tackle corruption. They were placed under special monitoring regimes. Romania, despite its difficulties, seems to have satisfied the Commission – just about. But Bulgaria has not and must pay a price.

With its public finances in order, it can survive the economic shock, though infrastructure plans will suffer. The political impact will be greater, with a row raging over responsibility for the country’s humiliation. The public is furious with its leaders and grateful to the EU for probing in the dung-heap. Mounting anger may force early elections. Those in power, starting with Georgi Parvanov, president, and Sergei Stanishev, prime minister, should consider their positions.

But mainstream leaders must take care lest political extremists emerge as winners from this affair. Brussels should help by emphasising it has not put the nation in the dock but key politicians, bureaucrats and court officials. It must also increase aid for administrative and judicial reforms as soon as Sofia genuinely commits to change.

But the EU must hold the line. The union can function properly only if its rules are kept across the board. Sceptical voters will be convinced of the merits of enlargement only if members – old and new alike – stick to common standards.

И.Е. Станков каза...

Айде бе, не е възможно авторът да не е писал статията като сатира...

Ако е насериозно, аферим за раскошния наивистичен поглед над международното положение.

komitata каза...

Радвам се, че публиката не може да разбере "колко сериозно" е написан този текст. Самото колебание показва обществените настроения в момента по въпроса.

В главата ми започва да се формира цяла политическа програма, която дано скоро имам време да изложа писмено.

Господин И каза...

Депресията е факт! (Виж тук).

Комитата ми дава повод още веднъж да кажа, че докато не осъзнаем, че не "тоа" или "оня" е виновен, а цялата система на обществени отношения, изградена в страната ни през последните 20 години, и че докато не си седнем на задниците и осъзнаем, че трябва НИЕ да я променим, а не да чакаме някой да дойде отвън, нищо няма да се промени.

Иначе Стойчо може да си търси причините в Жан и Серго и до утре сутрин...

Марин каза...

В идеята има много хляб.

Преди доста години имаше двама кандидати за президент/вицепрезидент на България - Бойчев и Кулеков. Не им разрешиха да се кандидатират официално защото не бяха навършили 40 години. Ако реално бяха участвали в изборите, сигурно страшно много хора щяха да гласуват за тях. Техният лозунг беше "Шъ съ управим!" и знакът им беше 3 пръста (Ш).

Стойчо каза...

Уф, забравих, че Иван Костов е виновен, извинявай Илия, напекла ме е жегата и по погрешка казах за Жан и Серго.
Поправям се – извергът от Драгалевци е виновен

Стойчо каза...

@господин И – давам ти повод да развиеш идеите си за промяна на политическата система. Например ако промяната доведе до премахването на такива като Гоце от политическата система (още: Фидел Беев, Йордан Цонев и т.н.) – ще те подкрепя.

Но ако се ограничиш само до начина на избор на народни предстaвители – поне не го кръщавай промяна на политическата, а на избирателната система.
Защото ако под смяна на политическата система смяташ да ми въвеждаш диктатура - моля, не нам тия

Анонимен каза...

Ох, ако можеше заедно с политическия и един ценови борд да се направи!!! Че засега само валутен борд си имаме и валутата ни е на път да стане по-скъпа от долара, а задникът ни става все по-съдран.

GDK каза...

Тази идея изглежда все по-реална следейки всяка поредна издънка на нашия политически "елит". Считам, че един холандец, германец или австриец би си свършил работата на всеки един министерски пост много по-добре от един некадърен българинр който само чака да му се бутат рушвети.Благодаря за вниманието!

Искър каза...

gdk, аз съм сигурен, че ако дойде тук австриеца много бързо ще се отвори на рушвети.

Стойчо, като стана дума за смяна на политическата система аз от известно време имам една еретична идея, че това без кръв няма да стане. Това може би трябваше да се случи в месеците след 10-ти, но тогава "промяната" си я организираха отвътре.

Belomore каза...

За статистиката (на Марин):
Бойчев и Кулеков СЕ кандидатираха и спечелиха над 1 % от гласовете, т.е. взеха реален вот.
Кампанията им беше доста забавна, досега си спомням Бойчев в камуфлажна униформа, който маайки широко ръце обяснява на въображаеми граничари докъде ще се простират границите на България :)

puhin каза...

Безродник!

Търновец каза...

Абе вие добре ли сте ?!? Нищо страшно не се е случило ... Страната върви уверено напред! Всичко е по мед и масло ...

Ей и от ВС на БСП така казват. Вервайте им!

Антон Кутев: Доклади като този, който очакваме утре, се правят всяка година

Доклади като този, който очакваме утре, се правят всяка година и те по принцип са критични. В различните държави на Европейския съюз те са били в различна степен критични, и ако при всеки такъв доклад трябваше да искаме оставка на правителството, това означава да избираме правителство от година на година. Това каза на пресконференция след проведеното заседание на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев, секретар на бюрото, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Не ми се струва рационално такова крайно поставяне на въпроса. Трябва да си даваме сметка естествено, че опозицията не може да иска друго, освен оставка на правителството. Oставам с надеждата, че Европейската комисия ще си даде достатъчно добре сметка за процесите в България”, каза още той.
По отношение на това каква ще бъде избирателната система, Антон Кутев каза, че преди всичко трябва да се вземе политическо решение. „По моя преценка ние даваме най-смелия ход напред, който изобщо е възможен за нашата политическа система. Смятаме, че по-сериозен ход напред би бил невъзможен в момента за постигане на консенсус в парламента”, допълни Кутев.

Стойчо каза...

Нагли са – и това е един от що-годе приемливите представители на БСП.
Много са нагли

Марин каза...

2 Belomore:
Бях забравил, че се кандидатираха и през 1996 г. Първият им неуспешен опит (за който писах по-горе) беше през 1992.

А иначе Комитата е уцелил право в десятката, само вижте как реагират розовобузите :)

киро каза...

Идеята за ‘политически борд’ в България е добра, но такъв няма как да се получи при директно ‘европейско’ управление на страната. По едно проста причина. Защото страна Европа, с управление европейско, със закони европейски НЯМА. Има Великобритания, има Германия, има Италия, има (криво-ляво) България. Европа няма. Евросъюзът не е федерална държава, и слава Богу, май никога няма и да бъде такава. Така че той пряко не може да управлява нищо. А там където се е опитал да прави това – в Босна с губернатора Пади Ашдаун или в Косово с мъртвородения ЕУЛЕХ – резултатите са повече от комедийни. И по същата причина: защото няма някакви общовалидни стандарти на европейска бюрокрация, а всеки Евросъюзен бюрократ идва със славните традиции на собствената си страна. Затова италианските еврочиновници в Македония използват престоя си да придобиват вили около Охрид или да търгуват с антики, а немските и британските им колеги си скубят косите като ги гледат (говоря по конкретни примери). Та и България с директно ‘европейско’ управление ще заприлича на манджа с грозде, по голяма и от тази сега при Гоце и Станишев. Защото еврочиновници от 26 страни ще я дърпат всеки в своя си посока. Така работи Евросъюза, така ще работят и ‘федералните’ му територии. НЕКА НИКОЙ НЕ СИ ВЪОБРАЗЯВА, ЧЕ НАС ЩЕ ДОЙДАТ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ САМО ХОЛАНДЦИ, НЕМЦИ И ВЪОБЩЕ СЕВЕРНЯЦИ. ТАКЪВ ФИЛМ НЯМА. ДА СЕ ГОТВИМ И ЗА ИТАЛИАНЦИ, ПОРТУГАЛЦИ И ГЪРЦИ. И за тотална евро-какафония (‘орташко магаре и кучета не го ядат’).

По реално е да се самопредложим да ни колонизира я Англия, я Австрия, я Германия, но малко сме закъсняли – тези държави се отказаха или ги отказаха да имат колонии. А и с политическа коректност и вайкане за права на човека колониализъм не се прави. Остават САЩ, но като гледам Ирак май и те са се отучили (или още не са научили) как се правят тези работи.

Инак в аналогията м/у идеята за ‘политически борд’ и ‘поканване на чужд инвеститор (в случая "политически инвеститор") в България’ има хляб. Само че трябва да има ясно конституиран СУВЕРЕНЕН субект, който да кани политически инвеститори. Нека това да е едно силно про-европейско движение за промяна, както предлага Комитата (но НЕ про-федерално, поради казаното от мен по-горе). Което да се пребори за властта, но не за да я раздава на роднини и приятели (справка СДС и НДСВ), а да осъществи реална модернизация на България. Включително и чрез масовото привличане на чужденци в управлението, както вече е ставало след Освобождението от турско. Нека си спомним за министър Иречек, и за един друг министър - финландския швед Ернрот, който изкорени бандитизма в Делиормана. И за множество други – от архитекти и художници до градинари. И днес има маса неща в България, дето модерния свят ги изисква, а няма местни кадри да ги предложат на качествено равнище. Както е било и след 1878. И за това не е нужен никакъв Европейски Съюз. Не е нужен и отказ от суверенитет, а точно обратното – да има осъзнат СУВЕРЕНЕН субект, който избирателно да привлича инвеститори, вкл. политически.

Инак един доброволен отказ от суверенитет ще ни обърне на посмещище за Европа, по-долу от Косово и Босна (както бяхме посмешище на съветския блок с демонстративния си отказ от суверенитет във външната си политика). И дългосрочно няма да реши нито един от проблемите ни.

Георги каза...

Минуси:
1 В момента в ЕС Икономиката върви на зле. Т.е. предполагам, че в бъдеще ЕС ще има много политически и икономически проблеми, а докато се справя с тях да се опитва да се справи и с нашия манталитет, като не може да се справи със собствените си проблеми (безработица, инфлация, мафия и т.н.), няма да е много на добре.
2 Всичко това и сами можем да си го направим. Проблемът е, че все чакаме някой да ни реши проблемите, които сами си създаваме. И те така ни ги решават, че после управляващите са новите "неволи" в които вярваме, че ще ни решат пак нашите си проблеми, които сами сме си създали. Примери със презастрояването в туризма и строителството или ниските заплати на учителите и неграмотността са достатъчно ясни.

ЕС няма как да ни оправи при подобно управление. Те си имат свои проблеми и наивността да смятаме, че ще ни "оправят" е по-скоро бягство от това сами да си решим проблемите.

Поздрави за добрата статия. Идеята развеселява и показва доста истини от народопсихологията да си избираме калпави управници и да се заблуждаваме, че ще решат проблемите на българите във и извън страната.

Наистина при провала на правителството и президента, това е добра идея, но никое бягство не е решение. Може би ако се даде пряк контрол на ЕС върху съдилищата и полицията, ще бъде добре. Но цялостно силно се съмнявам.

Имаме си кирливи ризи, но сами сме си ги изцапали поради действия, бездействия, равнодушие и апатия.

Анонимен каза...

Много се радвам, че открих тази публикация. Отдавна споделям същите разсъждения и идеи... Пиша ги по форумите. Дано все повече българи и по-скоро узреят за това начинание, в което виждам изход от безизходицата и повече позитиви, отколкото негативи...
БРАВО на автора! Поздравявам го!

Анонимен каза...

то всичко хубаво, ама кому са изтрябвали българите? мен ако прасето ми е мръсно ще си го оставя в кочината за какво ми е в къщи освен като пържоли на масата?

Vassil Kolarov каза...

Подкрепям!

:)

Анонимен каза...

Ехх мечти но повърхностни, ако това стане мислите ли че Франция, Гернамия биха инвестирали в българските университети а не в техните?
Да може и да построят няколко завода в които да работят нашите роми и техните малцинства. Мислите ли че с нас не биха си решили разни проблеми като сметища, заводи и малцинства ?

На кого му е притрябвало да инвестира в България?
Я се огледайте. В кои свят живеете? Това е типичната нагласа за българина - ще дойдат тук и ще ни оправят - ние само трябва да си траем и да чакаме.
Нас все ни оправят :)
Защо си мислите че на някои му пука за България. Ако ние сами не си стегнем кочинката друг няма да дайде и да я оправи.
Същите наивни простотии са приказвали и преди 60 години: Ще дойдат руснаците и ще ни оправят :) и те вярно ни "оправиха".

Единственния шанс за България сме ние. Ама нещо много сме заспали, скубят ни от всякъде а ние като добичета търпиме, това е голяма болест и ако не се събудим все по зле ще става.
Не само че няма да станем федерална европейска област ами може и да ни изкючат заради безхаберието ни.

Искър каза...

анонимен,
със сигурност има хора, които имат желанието да направят нещо за България и съм сигурен, че не са само по приказките а ще стигнат и до действието. Именно обаче тая болест, за която говориш е голям проблем... май трябва с нея да се преборим първо.

Анонимен каза...

Сос други думи, сакаш Брисел да ви биде новата Москва? ОК, ништо ново. И кај нас голем дел од политичката елита го гледа Брисел како новиот Белград („Брисел рече така и така“; „Ќути, директива од Брисел е“; „Да продолжиме по патот што ни го покажа господинот Проди“ и слични глупости се редовен шлагворт на изјавите на одредени персони). Обаче, немој да мислиш дека хората од Брисел се идеални. Во Западна Европа системот е блиску до идеален, а не се хората. И тоа системот пред се на националната држава, а не на „Сајузот“. Токму затоа луѓето се се повеќе скептични кон дополнителниот пренос на суверенитет од национално ниво на ниво на „Брисел“. Од друга страна, дури и фините и воспитани човечиња од Брисел, кога ќе се најдат на добра позиција во некоја параспур држава на „Дивиот Исток, многу брзо се прилагодуваат кон правилата на средината. И почнуваат да крадат до посер, бетер се од домашните политички апаши. Кај овие домашните барем има некаква свест дека крадат од свое, и гледаат да остане нешто и за народот, колку да не им изумре. А кај фините Европејци дури и тоа го нема, знаат дека крадат од туѓо што им припаѓа на од нив презрените прости абориџини, и затоа крадат без усул. Примери бол. Почни од Македонија, како најбезболен случај. А да не зборуваме за полуколонијалните системи што се изградија во случаите како Босна и Косово, каде што фините Европејци имаат царски овластувања. Единствен успех им беше што ги натераа абориџините да престанат да се колат меѓусебно (а заслугата за тоа пак ја имаат западните национални држави, пред се САД, а не импотентните хермафродитски структури како ЕУ кои имааг голем придонес кон првичното разгорување на конфликтите), и до таму им се добрите страни. После тоа, и Босна и Косово буквално скапуваат во статус кво. А фините Европејци брзо се усојузија со најдолниот локален криминален џган (примерот на „пријателството“ меѓу Јесен Петерсен и Харадинај на Косово е најблескав пример за тоа) и брзо си изградија сопствени коруптивни империи. Во крајна сметка, резултатот е, што би рекол нашиот омилен Даме Груев, ужас без крај наместо ужасен крај. Со тоа што опцијата за ужасен крај може да се активира при првата поволна меѓународна прилика. А во бугарскоот случај, ужасот без крај можете да си го имате и со вашите локални Гоцевци и Ивани. Не ви треба некој колонијален управник од Брисел за да ви ја овозможи таа шанса...

Анонимен каза...

Ей, приятелю Стойчо,
тебе като те заболи зъб, главата ли си режеш, бре умнико??
Не суверенитетът а овчедушието българско търпи корупция и политици поставяни от криминогени.
То суверенитет не остана, дадоха го като разменна монета за еврочленството.
И не се унасяй в мечти сладки за вносни управници...
в Европа хората живеят по-добре не защото управниците им са добри, а защото никой не оставя продажните политици да правят каквото им нареди мафията.
Където народът е мърша, лешояди винаги ще има. Ако не местни, то европейски или други.
Нали вече чужденци ни продават тока, който си произвеждаме сами.
Е, нещо да се е подобрило?? Само ни става по-скъпо.

Blagun каза...

Между другото, на родния ни полуостров има два протектората на ЕС: Босна и Херцеговина и Косово.

Стойчо каза...

Много ми е забавно, когато анонимни умници коментират статии, които не са чели

alex каза...

Искър, пак съм аз анонимен :)

виж какво е написал Стамболов още 1877 година:
"Ако някой ни попита какво правят днес българите, ние, като туриме ръката си на сърцето, отговаряме му тия две думи: стоят и чакат. И наистина, тия са думите, с които най-добре може да се определи и охарактеризира нашето днешно положение. Ние всинца българите, тука и отсреща, само стоим и чакаме, а нищо не предприемаме, за нищо се не готвим. ..."

Съгласен съм че има будни българи но как да събудиш заспалия народ? Това ни състояние не е от вчера, не е от 100 години, от повече е. Дали не ни е национална черта :(
Лошо за България!
Аз вече съм решил за себе си, избягах от стадото. А не исках...

epistemic murk каза...

комита, искрено ти се възхищавам:)
ти си патриот дори когато се отказваш от суверенитета:)
respect
:)

п.с.
независимо дали поста ти е ебавка или не, аз ти се възхитих.
:)

Анонимен каза...

все едно не знаете федерациите до какво водят...

Анонимен каза...

Това е доста интересен въпрос. Критиките от хората тук са 99%, че "било трудно осъществимо". Което само по себе си не е критика - трудно осъществимо означава, че все пак е осъществимо.

Казвам, че е интересен въпрос, защото в случая:

1) Ако ни управляват директно от Брюксел, стандартът ще се вдигне. Корупцията ще се срине. Жизненият стандарт - чети заплати, здравеопазване, образование и т.н. - ще се вдигне много.

2) Губим суверенитет. Това е неизбежно, когато те управляват други. С други думи, има реална опастност България да бъде разделена на гръцки и турски губернии (ако Турция влезе в ЕС).

Изборът всеки си го прави за себе си. Но аз като гледам доста хора (предимно кадърни) си го направиха вече под формата на самолетен или автобусен билет за чужбина. Дали пък всички те грешат?

В България са нужни промени - бързи и радикални. И е нужна повече нетърпимост към мазните лъжи на политиците.

Цонко каза...

Напълно подкрепям идеята, съвсем сериозно.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)