четвъртък, юли 17, 2008

Гърция — Македония: Каквото се повикало, такова се обадило

Редовните читатели на блога ме засипаха с коментари по повод материала ми за втората серия на политическия покер на Груевски (писмото до Караманлис). Оставам си кажи-речи на същото мнение, и, за съжаление, реакциите от Гърция са напълно очаквани (цитирам според вестник Време) —

Гръцкият премиер Костас Караманлис вече е написал отговора на писмото до неговия македонски колега Никола Груевски и най-вероятно отговорът днес ще пристигне в Скопие. В него се очаква да има остра реакция и осъждане на последната мярка, в преговорите за името да бъде включен и въпросът за Егейците (славяногласното малцинство в Северна Гърция).


Очевидно, това е нова техника на водене на преговори, чрез вбесяване на партньора.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Гърция, Йоргос Папандреу, изяви, че няма нужда от отговор на писмото на Груевски и че Обединените нации (арменският поп! - к.п.) са тези, които трябва да отговорят на писмото и че сътрудничеството с ООН ще бъде от полза и на двете страни. Според него, с тази постъпка Груевски прави лоша услуга на неговата страна и народ.

Опозицията и властта имат възможност да демонстрират единство на нацията, познайте за сметка на кого...

Смятам, че няма нужда да се отговори на всяко писмо, и особено не на писмата изпратени за да се създадат негативни впечатления, да предизвикат национализъм от двете страни на границата без да предложат изход от ситуацията - изяви Папандреу


"Ако може да забравим по-бързо, че Груевски направи такава голяма глупост, която дори на нас нанася щети." Подписвам се с две ръце под това заявление.

Най-далеч в осъждането на Скопие отиде националистическата ЛАОС, която поиска гръцкото правителство да затвори границата с Македония.
Писмото дава козове в ръцете на крайните националисти. Още една причина да са му ядосани в Атина.

Вестник „Катимерини“ очаква нови провокации от страна на Скопие вече на претстоящата среща на децата-бежанци од Егейска Македония и смята, че с писмото македонският премиер минира процеса на преговори за името с Атина.
Писмото било за правата на Егейците? Егейците с много мъки и с немалко добра воля от страна на Атина получиха право да се събират по родните си места. Писмото директно застрашава това право и поставя под въпрос досега извоюваното.

Според „ Та неа“, Атина е обзета от безпокойство, заради въможността от сблъсъци между крайно десните гръцки националисти и децата-бежанци, които се очаква да пристигнат през следващия уикенд в Лерин.
Аха. Какво ли е чувството сам да си сложиш жълт таралеж на червен фон в гащите, което изпитват в момента либералните политици в Атина, които са лобирали за подобряване на отношенията и провеждане на тези събори? Как ще бъдат изтълкувани в пресата евентуални сблъсъци и как ще помогне това на преговорите?


Гръцките медии спекулират (интересно колко наистина спекулират, а колко на Време му се иска да спекулират - к.п.), че помощник-държавният секретар Даниел Фрид е препоръчал на ръководството на Скопие да не поставя такива „неприемливи“ искания и е призовал за колкото се може по-бързо решаване на спора за името. Фрид като неоснователно е оценил искането на Скопие за признаване на македонско малцинство в Гърция.


Реакцията на най-големия съюзник на Македония в момента - САЩ, на това писмо и то точно от човека, който защити македонския език като отделен пред гръцки журналисти, показва още веднъж, че писмото е авантюра, несъгласувана със съюзниците.

Значи да обобщиме реакциите до момента :

— Намалява готовността за компромис от страна на Гърция;
— Остават само най-аварийните резервни варианти (ООН, съдът);
— Влошава се положението на Егейците, възможни са граждански сблъсъци и съответните репресии;
— Надига се крайния национализъм в Гърция (това дали помага за решаване на спора?);
— Досегашния преговорен процес спира;
— Силно намалява поддръжката на съюзниците. И САЩ вече не подкрепят безусловно Македония;
— Гърция получава солиден аргумент, че именно Македония бави преговорите и ще го цитира винаги при подходящ повод.
Това ли очакваше Груевски като реакция на писмото си?

Как Македония смята да се справи със ситуацията, която сама си създаде?

1. С изненада, че Гърция е трябвало да реагира по друг начин и с опит да се представи позицията на Гърция като недемократична, неевропейска и нецивилизована.(този подход досега не сработи, как се очаква да сработи отсега нататък?)

- Вместо Гърция да бъде конструктивна и да преоцени своята политика по отношение на Македония, тя ще продължи с натиска, с изнудването, със заканите и с блокадите към Македония — казва за „Време“ висш правителствен функционер.

Става дума за въпрос, който съществува, за въпрос на уважение към демократичните стандарти, норми и практики, които трябва да почита всяка държава, особено когато става дума за европейска, гражданска и цивилизована държава - допълва македонският правителствен функционер.
Много интересно, след като Груевски смята че е прав да пише такива писма, защо трябва оценката реакцията да е анонимна!? Нека да разберем кой е този европеец и демократ, който прави такива изявления.

2. Със събиране на доказателства в турските архиви — "едни от най-старите на света", твърди вестникът

Това е още една конкретна помощ од Турция в спора с Гърция. - заключава вестникът
Да видиме, колко ще помогнат турските архиви в спора. Аз съм сигурен, че доста информация за Егейците може да бъде открита и в българските архиви и тя ще помогне на истината. Но защо никой от Скопие не се сеща да я потърси?


Време е той да се намеси.

29 коментара:

Стойчо каза...

Каквото човек сам си направи – никой не може да му направи

Димо каза...

Язък за споделената ни егейска жилка, Комита!

Господин И каза...

Поздравления, много хубав материал!

Димо каза...

бе той хубав, ама за жал ми навява само лоши и кахърливи мисли за Република Македониja

Belomore каза...

Казали-рекали, напраили милионен митинг в Солун, голема работа.
Айде първо да излезе текстът на писмото на Караманлис, пък после ще коментираме какво толкова чудо е станало.
Малце манипулативно ми се види да вадим заключенията отсега.
Барем поне да се прехвърлим на нова тема...
Гейската жилка не се губи, таа е ко идентитетот! :)

Belomore каза...

И Бране така вели:
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=07760E2A6E571D4AA793ED4F02034ED0

Димо каза...

не става въпрос за митинги по бул. "Νικης" насред Солун, а за кой знае колко още вета в Брюксел.

Belomore каза...

... които вета и без писмо, и с писмо при сегашното положоние все щяха да бъдат факт.
Та като нямаше да има вето, баш утре щяха да влязат в заедницата...
Сега обаче си имат алииибиии, да не спроведуват рефооормиии.
Извод - който слага и насърчава с вагиналната си позиция ветото, е лош, независимо от това дали другият е глупав, смешен или не.

Димо каза...

не е баш така. Покачването на тона в двустранните отношения вкарва в играта и гръцкото обществено мнение. Ерго шансовете за компромис, който да е поне леко в изгода на Скопйе, падат. За разлика от Караманлис и Бакояни повечето гърци не са готови да приемат каквото и да е име, където фигурира 'Македония'.

пакздра каза...

и вестника не минава без комити.
и комитите без вестник не минават.
вестник пише-комита страшен чете и пише.
смешно е засега.

пакздра каза...

и вестника не минава без комити.
и комитите без вестник не минават.
вестник пише-комита страшен чете и пише.
смешно е засега.

Belomore каза...

Е тука иде прашаньето, мора да им се угоди на повечето гърци, които не са готови да приемат каквото и да е име, където фигурира 'Македония', или и Гърция трябва направи съвсееем мъничък компромис.
Не знам защо компромисът се разглежда като априори едностранен акт.
Също така не знам защо не преставаме да игнорираме факта, че гръцката позиция относно името е изначално безумна.
Завъртяхме цикъла пак :)
Айде лека, дезертирам као Бранета.

komitata каза...

без комити накъде върви светът?

пакздра каза...

комити,дето четат вестници и комитят-за тоя свят ли си пишем?
или за светът без нужда от комити?
или се грижим да не би да стигнем дотам,че да не можем без комитите.
щото:
те ще ни ги четат и вестниците,пък после по комитски ще ни ги кажат според както трябва.
щото за тая работа-комита е нужен.
крило за народа.
така си мисля,де.
не харесвам измислени герои.

komitata каза...

пакздра, ти си любимият ми коментатор. наздраве!

Димо каза...

Вета щеше да има и без писмото, но както казах, конфронтацията с Гърция е губеща стратегия. Колкото по-малко, толкоз по-добре. Нека Груевски се дърви, колкото си иска - с писма, факсове и речи насред селския геран в Горно Врановци. Само помага на Караманлис у дома и в Брюксел.

komitata каза...

точно така, димо. груевски просто развърза ръцете на караманлис да прави каквото си иска.

Искър каза...

Аз си мисля, че (колкото и да е очевидно) и Груевски и Караманлис са си полезни един на друг и затова така охотно се впускат в тези пререкания. Всеки си печели политическите дивиденти и е доволен.

Тъкмо сега четох тук (http://news.ibox.bg/news/id_1425669593) как изнамирали егейски македонци в турските архиви.

Димо каза...

Те са полезни един на друг, да. Въпросът е колко страдат от конфронтацията гражданите на РМ, и колко - онези на Гърция. Ясно е кой опира пешкира.

Анонимен каза...

От днешния "Утрински весник":

"Гледано преку националната структура, најновата анкета покажува дека дури 95 отсто од Албанците би се согласиле, доколку е потребно, Македонија да го промени уставното име за да биде членка на НАТО. Ваквиот став го поддржуваат 52,4 отсто од Турците, 44,4 отсто од Ромите, 33,3 отсто Срби и 12 проценти од Македонците. Поголемиот дел од Македонците размислуваат поинаку, бидејќи 75,1 отсто се изјасниле дека се против промена на името. По нив следуваат Ромите со 37,1 отсто, потоа Турците со 23,8 отсто, како и 22,2 отсто Срби и само 0,7 отсто Албанци."

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=7B46CD39BA0C7A4FA2FBD0C2C70F378F

АнонименЪ

Анонимен каза...

Допълнение към горното:

"Вкупно 52,7 отсто од испитаниците одговориле со „не“ на прашањето дали се согласувате Македонија да го промени своето име за да биде членка на НАТО. Само 36 отсто од испитаниците се согласуваат името да се смени за да станеме членка на Алијансата, додека 11,3 не знаат како да одговорат на ова прашање."

АнонименЪ

Анонимен каза...

95% от албанците "за" срещу 75% от македонците "против"... Паралелни светове.

АнонименЪ

Belomore каза...

Бой по Груйо, бой, ой, ой! :)
Сите знаем коя стратегия е губеща, само дето никой не казва коя е печеливша.
Нека почна аз, като най-непрозорлив и наивен.
Печелившата стратегия е:
1. Груйо зе извинува на Караманлис, повлекува писмото и му казва, ай не бери гайле, било що било.
2. Груйо едностранно менува името на Северна Македония, а летището на "Капитан Котас". Многохиляден митинг пред Собранието под надслов:
Ако North, и пак горд!
Гостува Умберто Боси, лугьето викаат: "С нас е Боси, не се коси!".
3. Караманлис пристига на изненадваща визита в Скопие, прегръщат се с Груйо и се целуват во уста. Караманлис казва, че Гърция възприема новото име и смята отношенията за уредени.
4. Ноември месец Македония получава покана за преговори с ЕС, а малко по-късно и покана за членство в НАТО.
5. Като знак на благодарност за разбирателството и пример за европейско отношение Гърция решава да въведе двуязичност в Леринската и Костурската кааза и занапред имената на населените места ще се изписват и на двата езика.
Така.
Слагате ли се ово или имате други предлози?

komitata каза...

1. Е добра идея. За съжаление предвижда пагяне на рейтингот, така че не биднува ;-)
2. Skopje Airport е доста по-добра идея
3. Без целуването защо не
4. Ами да
5. Табелите вака или онака ще ги сменят след влегуванье во ЕУ. Ако Гръчката Влада не сака, народот ке посака. Колку табели смения веке во источнио дел на татарцки, и во западнио ке менят на блажемакедонцки.

Димо каза...

1. Груйо престава да пише писма и да си играе с огъня.
2. Договорка за компромис от типа на Република Македония (Скопйе), Северна Македония или дори Нова Македония.
3. Гърция лесно ще се откаже от всякакви претенции за 'идентитетот', доколкото ги е имало въобще. Груйо ще може да каже 'отстъпихме за името, но го зачувавме идентитетот ... Киро Глигоров предложи РМ (Скопйе) уште 1992-та гОдина'.
4. Членство в НАТО и сигнал към чуждестранните инвеститори - не на последно място и гръцките - че нещата в Македония вървят в положителна посока.
5. ДПМНЕ пак се идентифицира като умерена, дясна и прозападна партия. Пласира на запад посланието - ние сме като ХДЗ на Санадер, в миналото имахме проблеми, но хайде да гледаме напред.
6. Признаване на Косово и покана към Атина да направи същото, ако милее за стабилността на комшулука си толкоз, колкото твърди.
7. Френското председателство дава дата за преговори за членство в ЕС или поне определя пътна карта с критерии и стъпки за отваряне на преговорите, което пак ще е вид ангажимент.

Това, разбира се, е оптимистичният сценарий. Дано Груйо да не се е главозамаял

Bukarski каза...

Епа, дојде малку време Македонија да поставува барања. Му се допаѓало тоа на некој или не.

Bukarski каза...

Абе, дај боже и на Македонија да и тргне на подобро, па да почне да пишува точки и потточки за тоа што треба да направат нејзините соседи. =)

Анонимен каза...

Ето го и Букарски, върнал се заедно с племето си в епохата на колониалните войни и "Our Country! In her intercourse with foreign nations may she always be in the right; but right or wrong, our country!" Нацията-дете в своята юношеска инициация. :-)

АнонименЪ

Стойчо каза...

@АнонименЪ – в грешка си, можеш да ми вярваш

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)