вторник, юли 15, 2008

Политическият покер на Груевски продължава!

Още едно текстче на македонска тематика. Важно е! ;-)

След като посрещна Хунза делегацията, устрои на съдения и оправдания в Хага Любе Бошковски посрещане като на герой, премиерът Груевски написа нахално писмо на гръцкия премиер Караманлис. Какво показа Груевски с тези стъпки:

1. Оспори още веднъж, и то пред целия свят, гръцките претенции за наследството на Александър Македонски и подкрепи невижданата по мащабите си карнавално-пропагандна кампания (с "фаланга", облечена в "исторически" костюми с шлемове, щитове и копия, с расистка аргументация — "вижте колко приличат на нас", "колко са красиви"). Допълнителен щрих е това, че медиите показаха почти пълния си конформизъм (т.е. доказаха косвено, че македонската демокрация НЕ ФУНКЦИОНИРА, което е главно условие за напредък в евроатлантическите структури!) и критични и трезви гласове не бяха чути. Кампанията на практика ликвидира подкрепата (доколкото я е имало) от сериозните научни кръгове в Европа и по света за каузата за приемствеността между Александър Македонски и днешните македонци, което пък свежда спора за името строго извън научната аргументация, само до политическата.

2. Устройвайки грандиозното посрещане на Любе Бошковски, Груевски се солидаризира с действията на Бошковски по време на войната от 2001 г и показа че не уважава европейските институции, за които Бошковски е просто един престъпник, оправдан по липса на доказателства, както и на практика показа, че не уважава Охридския договор като основен документ на консенсуса и помирението в македонското общество. Да не говорим за събуждането на стари рефлекси у членове на албанското малцинство, за които Бошковски беше олицетворението на врага. (Изпращаното съобщение към албанците е — вижте, въпреки че подписахме Охридския договор, ние не сме се променили). Т.е., това е двойна провокация — към албанското население и към евро-атлантическите институции. Албанските претенции няма да закъснеят да ескалират!

3. С писмото до гръцкия премиер Груевски разбуди позабравените конфликти с Гърция още от времето на Тито и Сталин, с което показа, че:
— Не уважава международния ред, който се е установил след Втората световна война в Европа, настоявайки за ревизия в частта, която се отнася до македонско-гръцките отношения.
— Директно атакува гръцката политическа система и гръцката Конституция, поставяйки Караманлис в изключително неизгодна ситуация (или да отстъпи пред "крадците на история и изнудвачи от Скопие", или да втвърди максимално позицията си на преговорите)
— Даде повод на гръцките екстремисти да се почувстват прави, като формулира съвсем конкретни претенции към Гърция и застраши умерените гръцки политици, които настояват за диалог със Скопие.
— Напълно се отказа от поддръжката на България, говорейки в прав текст не за "самоопределение" на славяногласното малцинство в Северна Гърция, а директно с искания за малцинствени права на "македонското" малцинство - образование, употреба на сегашната литературна норма като официален език в някои гръцки общини.
— Позволи си да даде оценка на спорни исторически факти и събития в официален документ.

Тези стъпки върнаха назад и общобалканската сигурност и внесоха допълнително напрежение на Балканите, и то точно в момента когато Европа се опитва да се концентира върху други далеч по-важни въпроси, като енергийните проблеми, Средиземноморския съюз и спасяването на лисабонския договор.

Образно казано, Г. заби един много неприятен трън в задника на ЕС.

Ако всички тези стъпки са част от политическа стратегия - това означава че Груевски е напълно скаран с политическите реалности и се надява на чудо, което да му разреши спора с Гърция, който всъщност е ключовия въпрос за напредъка на държавата в евро-атлантическите структури.

Ако стъпките не са част от стратегия, а са просто случайни хрумвания на премиера-боксьор, това значи, че Македония в момента на практика не се управлява, а е в безпилотен режим до следващата по-голяма криза, както и косвено показва че управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ е напълно неспособна да управлява.

Политическият покерджия Груевски вдига залозите в една война с всички и не е ясно къде ще му излезе краят.

PS. Гръцкият вестник "Елевтерос типос" (цитиран от Фокус), коментира случилото се така (благодаря, Анонименъ):

"Развоят на събитията “запазва” налагането на второ гръцко вето през декември, когато Европейският съюз ще реши за започването на преговори за присъединяване на БЮРМ."
Честито, антични братовчеди!

Ето писмото (подчертаванията и коментарите са мои):

Почитуван Господине Караманлис,

Ви пишувам за две исклучително важни теми, чие решавање убеден сум ќе исправи многу историски неправди, неправди кои се чувствуваат и денес, и ќе го подобри животот на многу луѓе, а секако позитивно ќе влијае на подобрување на односите помеѓу Република Македонија и Република Грција.

Имено, кон крајот на четириесеттите години, за време на граѓанската војна во Грција, неколку стотини илјади граѓани и цели семејства во виорот на војната, во својство на бегалци ги напуштија своите домови, имоти и државата Грција во која беа родени.

Огромен дел од овие луѓе, најголем дел од нив етнички Македонци родени во Грција, дојдоа да живеат во тогашната СФРЈ, поточно во делот на денешната Република Македонија, и останаа тука засекогаш, на што веројатно влијаело и тоа што говореле ист јазик и чувствувале припадност на ист (принадлежност към същия ) народ, македонскиот (спекулация с исторически факти). Еден дел од нив се раселија во други европски држави, како и во Америка, Австралија и Русија, но и оние кои се раселија исто така се најголем дел етнички Македонци, говорат ист јазик со нас, чувствуваат припадност на истата нација, македонската, а поголем дел од нив имаат и двојно државјанство, македонско, и на земјата во која живеат.

За жал, децении (десетилетия) потоа, по нивното напуштање на родните места и живеалишта, дури и откако заврши војната, ним им беше оневозможено, односно забрането да се вратат во своите родни места, во своите родни куќи и на своите имоти. Тоа не им беше дозволено ниту ним, ниту на нивните наследници. Колку што знам, некаде на почетокот на осумдесеттите години, во Грција се донесоа неколку закони со кои на некој начин им се одземаа нивните имоти, и ќе се согласите дека таквите закони не се согласно стандардите на Европска унија, НАТО и меѓународните стандарди за човекови права и за гарантирање на сопственоста.(директна атака срещу гръцката политическа система!) Денеска овие граѓани, сега веќе државјани на Република Македонија, а родени во Грција, се тројно дискриминирани. Прво, не можат да си ги добијат имотите назад, второ, имаат сериозни потешкотии за влегување во Грција и трето, доколку некој од нив сака, не може како и секој друг човек кој се родил и израснал во Грција, согласно грчките закони да има право на двојно државјанство, едно македонско и едно грчко, во услови кога Грција го дозволува правото на двојно државјанство. Имајќи во предвид дека во децениите кои се зад нас, демократијата во двете држави се развиваше, а Вашата држава стана и членка на Европската унија и НАТО, институции каде особено се внимава на човековите права и на стандардите за гаранција на приватна сопственост, очекувам дека Вие како Премиер, ќе превземете мерки за исправање на оваа неправда за огромен број на луѓе со тешка судбина и животен пат.

Во Република Македонија овие граѓани се организирани во повеќе граѓански здруженија и во неколку средби со нив, тие побараа да се обратам до Вас како до Премиер на соседна држава, од која тие се чувствуваат дискриминирани.

Втората тема за која сакам да Ве замолам, а верувам дека Вие со задоволство ќе се ангажирате да помогнете, е признавањето на македонското малцинство во Република Грција, и овозможување на основните права согласно меѓународните стандарди за образование на мајчин јазик (македонски) (македонски - изрично е подчертано!!), негување на културните традиции и обичаи преку различни форми на организирање, употреба на македонскиот јазик во локалните институции во местата во Грција каде тие живеат во позначаен број, и други можности кои секоја демократска држава ги овозможува на сопствените граѓани кои се од етничка заедница различна од доминантната.

Господине Премиер,

Јас верувам дека Вие со добра волја ќе ги разгледате овие прашања, и се надевам дека во разумен период ќе предложите решение за овие горливи проблеми. Јас, и институциите во Република Македонија Ви стоиме на располагање за секаков вид на комуникација по ова прашање, дополнителни информации, а можно е и средба на експертски групи од двете држави кои верувам во еден краток неколкумесечен период ќе ги утврдат сите факти и детали, со кои ќе ги надминеме овие проблеми, кои сигурно ќе влијаат на одржувањето на добрососедските односи.

Сите знаеме дека за решавање на овие проблеми потребна е пред се политичка волја, за која јас верувам дека вие како демократска држава и земја членка на Европската унија и НАТО ќе ја имате. Впрочем, во денешно време, кога се работи за човековите стандарди, гаранцијата на приватната сопственост и малцинските права, не се работи за тоа дали сакаме или не сакаме да ги решиме, туку потребно е стриктно придржување до меѓународните стандарди.

Господине Премиер, јас и Вие не можеме да ја промениме историјата и минатото, но со добра волја можеме да исправиме многу неправди од минатото, а секако дека можеме да влијаеме во креирањето на многу подобра иднина на нашите граѓани, доколку реално и непристрасно приоѓаме на реалните проблеми.

Со надеж на Ваш скорешен позитивен одговор,

Никола Груевски

45 коментара:

Анонимен каза...

Последствията:

“Елевтерос типос”: Писмото на Груевски до Караманлис – част от организиран план

15 юли 2008 | 12:59 | Агенция "Фокус"

Атина. Писмото до премиера на Гърция Костас Караманлис от колегата му Никола Груевски може да е изготвено в Държавния департамент на САЩ, пише днес гръцкият вестник “Елевтерос типос”. Това е мнението на дипломатическите кръгове.
Следващата стъпка след искането да бъде признато македонското малцинство в Гърция ще е протестът на границата с Гърция на славомакедонци, избягали от Гърция през 1940 г. както и искове в Европейския и европейския съд за връщане на имуществото. Според дипломатически източници писмото на Груевски е “кречендо” на един организиран план за проява на “македонизма”. Развоят на събитията “запазва” налагането на второ гръцко вето през декември, когато Европейският съюз ще реши за започването на преговори за присъединяване на БЮРМ. На състоялата се среща с посредника на ООН Матю Нимиц гръцкият преговарящ по спора за името Адамандиос Василакис би трябвало да го е информирал за раздразнението на Атина от поведението на Груевски, пише “Елвтерос типос”.

http://focus-news.net/?id=n1000340

По-точно: "Развоят на събитията “запазва” налагането на второ гръцко вето през декември, когато Европейският съюз ще реши за започването на преговори за присъединяване на БЮРМ."

АнонименЪ

komitata каза...

да, именно. очевидно груевски не желае разрешаване на въпроса чрез договаряне а разчита (вероятно, отново?) на американски натиск.

Анонимен каза...

Между другото, и Антонио Милошоски наскоро говори за малцинствата в Гърция и спомена македонско, албанско и турско, но нито дума за съществуване на българско и (поне!) помашко.

АнонименЪ

Belomore каза...

Ако чекате Антонио Милошоски да ни оправя малцинствата, особено такива, които я ги има, я не, алал му вера...
Според мен Груевски се опитва:
а) да покаже, че не се дава без бой за смяната на името, ако тя стане неизбежна.
б) Ако ли пък ще се върви по пътя на конфликта, то поне конфликтът да е тотален, за да има повече за пазарене.
Въпрос на време беше да се стигне дотук и вината затова е и на гърците - каквото почукало, такова се обадило. Нахална позиция, нахално писмо в отговор.
Нека се опитаме да разгледаме писмото извън хунзо-бошкоския контекст и тук ще изразя несъгласие с Комитата.
Кое точно е нахалното в писмото на Груевски?
Има ли малцинство? Ако да, нека има права (каквито няма).
Има ли проблем със собствеността? Има. Има ли международни актове, уреждащи проблема, между Югославия и Гърция например? Не. Има само историческа сръбско-гръцко-комунистическа омерта.
Нормално ли е една правова държава, член на ЕС, да ги кърши човечките права и правото на собственост?
Нормално ли е една правова държава, член на ЕС, да пише историята така, както й е угодно и да иска право на вето върху историята на региона?
По логиката на Комитата нямаше да има никакви компенсации за наследниците на жертвите на Холокоста, само защото, видиш ли, били минали 40 и кусур години.
Тц, Гърция в лицето на премиера си от старата гъркоманска серска фамилия Караманлис получава съвсем нормален, обясним, неизбежен, дори доста закъснял отговор.
Не съм фен на Груевски и няма да стана, но той просто няма друг ход.
Можеше ли това да се случи много преди хунзо-бошкоската еуфория - не знам, вероятно предвид изборите не.

komitata каза...

Беломорски, не съм съгласен с тебе.
Първо, за Холокоста. Евреите нито са най-пострадалите, нито най-многобройните жертви на нацизма. Но имат най-силно лоби и затова си издействаха особено място в Митологията на Втората световна война, а чрез това място и с мотивираното си поведение си издействаха компенсации, извинения и какво ли още не. Така че обезщетенията около Холокоста не са акт на справедливост, раздадена по правен път, а на ефективна лобистка политика в името на справедливостта. Надявам се е ясна разликата между двете.

Второ, за "македонското малцинство" в Гърция, и то с референции от края на Втората световна война.

Груевски би могъл да поиска права за малцинство, базиращо се на универсалното право на човека на самоопределение и така да получи подкрепа дори от България. Но не, той ДЪРЖИ именно на неговата ИНТЕРПРЕТАЦИЯ на събитията след края на Втората световна.

В Гърция наистина има такива закони, които създават пречки не само на македонски, но и на български граждани да упражняват правата си на собственост и прочее, съществува и омерта. Но критиката към закона не може да бъде от етнонационални позиции а само от правни. Иначе е обикновено заяждане.

За да се поискат в прав текст малцинствени права (образование, официален език), и да събудиш НАЙ-ГОЛЕМИТЕ гръцки страхове (за федерализация, за инвазия на малцинствата, на исляма — това наистина са нерационални страхове, но съществуват и Груйо ги експлоатира!) трябва наистина да имаш железни аргументи. А той няма и е застанал в просешка поза пред вратата на гръцкия съсед, който трябва да му "даде подпис" за вход в клуба.

Не е въпросът кой какво "заслужава", а каква е ефективната политика в случая. Или както казва Димо, ще си останат извън ЕС и НАТО, но с гордо вдигнат Идентитет.

Ами честито!

Blagun каза...

Тук има един основен момент - в политиката се е*аваш, когато можеш да летиш (както в онзи виц за гаргата и слона).
Американците едва ли ще изпратят 6-ти американски флот в Пирея, за да оказва натиск на гърците, пък и като електорална тежест гръцките емигранти тежат повече от македонстващите (те даже и кандидат-президент имаха - Майкъл Дукакис, само че при мандата на най-силния си президент - Рейгън). Да не говорим, че думата на чичо Сам в Европа отдавна няма императивния смисъл от студената война. Русия тактично мълчи, нейните интереси в Гърция са далеч пред тези във Македония.

Груевски трябва да е наясно, че времето не е негово. От конфронтация и разтягане на проблема печалбата му е никаква, а загубите на Гърция - незначителни. Само че маргинализация и замразяване на ФИРОМ неминуемо ще доведе до опасен разпад на държавата им. Сърбите вървят, макар и трудно, към ЕС. Албанският лешояд се точи за ново парче от нова полуумряла държава. При това положение моментът на втори, македонски Дейтън неумолимо наближава.

Не мисля, че подялбата е еретично нещо. Българи, сърби и албанци имат безброй противоречия и конфликти, но имат и ясен национален идентитет. Никой сърбин не твърди, че е българин и никой българин не твърди, че е албанец. Така че една демаркация би спряла пълзящата шиптаризация край Вардара. За нас безспорната зона от 1912 г.: Осогово-Якубица-Охридско езеро е стабилно решение, пък зад тази линия нека сърби и албанци се карат.

Анонимен каза...

Бело море, не чакаме "някой да ни оправя малцинствата", ще ме извиниш, но това звучи инфантилно. Проблемът е другаде - македонските власти подхождат подборно към малцинствата в Гърция (и тяхната история), което е просто следствие на подборния подход към тях и в самата Република Македония. Нищо общо с универсалната защита на правата на човека! Това е просто безпринципен национализъм, който в края на краищата цели хомогенизация на всички македонски славяноезични "каде и да се" в доктрината на етномакедонизма.

АнонименЪ

Belomore каза...

Комита,
Къде точно са правните аргументи на Гърция в позицията й?
Допринесохме ли и ние с подкрепата си за гръцките малоумия, за да се стигне докъдето се стигна?
И какво точно трябва(ше) да направи Груйо? Да смени името, да каже "ай холан - каквото било, било, дайте там некои права на некои лугье, ама само ако и доколку вие сакате, со здраве и приятно."
Лесно се критикува отстрани.
Пак ще повторя шегата си отпреди време - ще си смениш ли ника на Космополитата, само защото според някого никът Комитата предполага въоръжен метод за осъществяване на определени иредентистки амбиции?
Набивайки канчетата на античките и присмивайки им се, само ги втвърдяваме, отдалечаваме от нас и вредим на собствената си кауза (ако въобще имаме още такава).

Анонименъ,
инфантилното звучене беше целен ефект, но не по-малко инфантилно е да се очаква Милошоски да споменава "българско" малцинство - на какво основание? Спомене ли го, означава да метне канара в собствената си градина.
Помаците отдавна са достатъчно турцизирани, за да влизат в полезрението на Милошоски.

komitata каза...

Първо, да не забравяме, Гърция е в позиция на силата. ЕС не би търпял черна дупка в задния си двор (Македония), но засега е склонен да я толерира, защото иначе проблемите му биха били по-големи (с една стратегическа страна-членка, а именно Гърция).

Има два метода да се прави политика - принципна политика (т.е. да се подпираш на универсалните демократични ценности и да извличаш сила от подкрепата на общественото мнение и у политическия ти опонент) и реалполитик (пазарлък и натиск, в зависимост от силата и ресурсите с които разполагаш, без да се съобразяваш с общественото мнение).

Кой от двата метода прилага Груевски? И колко успешно?

Пълна катастрофа на македонската политика - и идейна, и методологична и от гледна точка на силата...

Дано не се окажа прав.

Анонимен каза...

Значи би било инфантилно да се очаква Антонио Милошоски да защитава правата на човека на принципна и безкористна основа. Това признание ме удовлетворява. ;-) Точно затова не препоръчвам да се интерпретира писмото на Груевски като акт в защита на правата на човека.

АнонименЪ

Belomore каза...

ОК, разгромихме македонската политика.
Междувременно българската отече.

komitata каза...

тотално отече и радан писа по темата

Димо каза...

Дечки, Караманлисовци са си от чисто гръцко село в Серско. Мързи ме да се ровя в Кънчов, но ако се налага, ще ви пусна доказ.

Миналата година и аз бех убеден, че именуването на Петров-е/а-ц "Аеродром Александар Велики" е тактически ход, за да има какво да се отстъпи в понататъшните пазарлъци, но не би. Груйо май все повече си верва, което е опасно за интересите на РМ. Това добре го е разбрал Бранко Ц., който днес има изявление по темата.

Нека егейците да си "бараат" правата по всички правови канали, но да не разчитат на Груйчета, понеже най-много да им изиграе некоя мечешка услуга. С други думи, съгласен съм с Комитата.

Belomore каза...

Абе сите ме изчитахте го джаво Евангелието...
Каде имам кажано дека:
1. Кой да било од егейците би могал да рачуне на Груйо за кое било?
2. Писмото на Груйо би требвало да се интерпретира како потег во защита на човечките права - мислам имам ясно и цврсто речено уште во почетокот на првиот ми постинг што мислам за писмото на Груйо. Айде читайте уште еднаж, ве молам!
3. Реал-, нереал- или Атлетикополитиката на Груйо е добра.
Имам две основни тези (цитат):
1. Нахална позиция, нахално писмо в отговор.
Продължава да ми прави впечатление, че докато делкате на Груйо треските со най-големата балтия, никой, ама никой не коментира политиката на Гърция и допринесе ли България с пасивното си и свенливо съучастие за насърчаването й (това последното се подминава в страната ни въобще).
2. Писмото на Груйо не е толкова нахално, колкото закъсняло. Такова писмо трябваше да бъде пратено от Скопие още много преди зациклянето на спора, може би след махането на шеснадесетокраката. Дори и Груйо можеше да намекне нещо преди последните навивания на пружината, но се предовери на американската подкрепа, не си направи труда да потърси и един друг съюзник и се стигна дотук.
Толкоз.
-
А за караманлиите - на жалост некои стари лугье кои ги знале лично (за разлика от Кънчов предпоставям) не се веке измегьу живите. Се разбира, денеска врска нема веке тоа точно што (не) било.
Доказ од Кънчов би бил добродойден, но како знаеш тоа воопште не е хитно прашанье :)
Приятно!

Георги Д. каза...

Така наречената "Македония" води по-циганска външна политика от една евентуална истинска циганска държава. Примитивно перчене, безотговорност, безмозъчност - това са основните елементи в политиката на комунистическата банда, която се сдоби с власт в бивша Югославия през 1944 година и управлява и до днес в така наречената "Македония". Тези "политици" са си лика-прилика с бандитите на Милошевич, които унищожиха Югославия и Сърбия. Същите безмозъчници водят към унищожение и така наречената "Македония". Но на кого му пука за Югославия след нейното изчезване? На никого. По същия начин на никого няма да му пука и за така наречената "Македония".

Симеон каза...

Ето малък откъс от спомените на Пандо Младенов, понастоящем живущ в Торонто, а родом от неврокопското село Търлис (сега в Гърция):

ЗА АДВОКАТА КАРАМАНЛИСЪ.

Презъ Илинденското въстание вуйчовцитѣ сѫ заловени отъ турцитѣ жестоко бити и осъдени на смъртъ въ затвора Еди-Куле Солунъ. Спасени са отъ адвокатъ отъ Драма на име Караманлисъ. Присъдата имъ е намалена до животъ и освободени презъ хуриета когато младотурцитѣ дадоха амнистия. Фамилията Караманлисъ са отъ селото Горно Броди близо до селото Търлисъ.

Презъ 1992 година когато беха аристувани българитѣ Георги Калаузаровъ, Крумъ Чучковъ съ синътъ му Гоце отъ Велесъ и други въ Торонто изготвихме протестъ, който бе распратенъ по чуждите легаций. Отъ грътцаката легация ми се обади вицеконсула Теодоро Теодоросъ и я развързахме. Той следвалъ въ софийскиятъ университетъ 9 години история. Похвали ми се че билъ преводчикъ на срещата на Костадинъ Караманлисъ съ Тодоръ Живковъ въ България. Питамъ го “ти знаеше ли че свитата около Тодоръ Живковъ бе предупредена, да внимаватъ какво доворятъ, че Караманлисъ отлично разбира и говори български.” И го питамъ, можишъ ли ми каза въ кое грътцко училище Караманлисъ научи български.” И му расправямъ за случея на вуйчовцитѣ въ затвора въ Солунъ.

Истинскиятъ баща на Костадинъ Караманлисъ е отъ Горно Броди и е убитъ отъ ВМРО, когато отказва да се присъедини къмъ Екзархията и организацията. Тогава той е осиновенъ отъ чичьо си адвоката отъ Драма. Неговъ внукъ Красимиръ Ванчевъ избега като офицерь отъ българската армия, и описа случея съ фамилията си въ Македонска Трибуна брой 2524.. Сега тоя последния е Професоръ по история въ единъ Американски университетъ.

Следъ срещата на Жянъ Виденовъ въ Атина съ грътцкия Мин. Председателъ , където каза, че въ Егейска Македония нѣма българи, вицеконсула ми се обади на ново и поиска да се видимъ. На срещата ми се пахвали колко добри били отношенията между Гърция и България и че между дветѣ страни няма висящи въпроси. Бѣхъ решилъ да се контролирамъ, но му казахъ недвосмислено:

“До като Гърция не даде правата на българитѣ въ Егея, не отвори бългрскитѣ църкви и училища, който затвори 1913 година, не даде изласъ на Белото море отъ Струма до Марица подписано отъ всички страни въ Ньой съ исключение на Гърция и Англия, лъжете себе си лъжите и останалия святъ, че между България и Гърция няма висящи въпроси, и всичко е по метъ и масло.”

“Работитѣ въ Европа тръгнаха въ правъ пътъ, когато единъ големъ френски държавникъ Чярлсъ Де Голъ каза:” стига сме воували съ Германия заради Руръ. Нека дадемъ на народа тамъ да си каже думата. При референдума 95% казаха, че искатъ да сѫ съ Германия. Де Голъ и Франция уважиха това желаниве на народа въ областьта Руръ. Гърция за съжеление още не е родила такъвъ държявникъ.” Моятъ грътцки “ приятелъ” не знаеше какъ да смени темата.

При другъ разговоръ Теодоросъ ми казва, “защо не кажете на ваще хора въ Леринъ и Воденъ, че тѣ не са македонци а българи. Ако тѣ кажятъ, че сѫ българи ние ще ги признаемъ, нема да имаме изборъ.” Казвамъ му. “Защо вие не имъ кажете, че сѫ българи като, и вие и тѣ го знаятъ.” Споредъ наши който сѫ принудени да стоятъ къмъ грътцкитѣ църкви ме уверяватъ че: Теодоросъ е гъркоманинъ и най опасниятъ гръцки шпионинъ.

Тогава въ Торонто беше известниятъ сдвещеникъ Църкнясъ, който грътцката църква бе извергнала. Братъ ми Гошо го взима на вечеря съ Отецъ Дранговъ. Той пита отецъ Дранговъ,- кога ще се присъединитѣ къмъ македонската църква?- Отецъ Дранговъ му отговаря -Такава църква няма. Азъ имъ дадохъ мирото съ, което тѣ сега си служятъ.-
Братъ ми Гошо му казва- вие знаете че сте българи, защо не си кажете истината. Тогава и България и Гърция ще иматъ друго становище спремо васъ.- Църкнясъ тогава му отговаря.” Какъ да се признаемъ за българи, когато Жянъ Виденовъ не ни иска, като казва, че,- въ Егейска Македония нѣма българи.-

Анонимен каза...

Цялата политичска класа в РМ боледува от своеобрзна форма на юго+расизм.
безпардонност,нахалство,нискапросветеност и моментен тарикатлък.
Грую е типичен представител.

Писмото -ГРЕШКА.
Причините/освен горните/-чуство за поднебестност и безнаказаност наследени от Тито и изпробвани от Милошевич.

Решение-Република Македония има нужда от "денацификация" с подобни методи на тази в ПостХитлерова Германия.
Започва се от:
Лошо-Убивам
Добро-НеУбивам и т.н.

Гърция НЕ е права, но НЯМА друг избор.
Аргументът им е -виновник за трагедията на егейците от Гражданската война, е не съвременна Гърция, а Тито и Сталин които предизвикаха тази война с цел завладяване на Адриатика и Беломорието за световният комунизъм.
България-Никаква позиция, но и пасивната е по добра от това ТАМ в РМ да се репресира и отрича ВСИЧКО българско, а ние да ги подкрепяме."Тие ни плюат, а ние мислим, дека дожд вали".

Анонимен каза...

Сигурно"нема" връзка, но в последните седмица-две натискът срещу всички български елементи в република Македония се усилва.

Назначен е "нов" директор на службата за сигурност която рабои против България.
Смесен Църногорец и Словенец- Зоран Кнжевик.

Сигурно е "случайно".Шефът на Службата - Сашо Миялков обаче е най-близкият на Груевски.Първи братовчед му е.

ФРИЗЕР .Само това е решението.

Анонимен каза...

Комитата е сто посто ПРАВ.

Димо каза...

Родното село на Караманлис се казва Проти (Кюпкьой) и е било в Зъхненска кааза. Има ясно гръцко мнозинство още по османско време. Повече с. този линк

Хесапов каза...

Всички знаят за жестоката асимилаторска политика на Гърция - и преди и сега. Всички знаят историята - затварянето на българските църкви 1913г, прогонването на българите през 1925г., историите с гражданската война в Гърция и пр.(В България имаше около 40000 бегълци от Беломорието след тази война. Познавах лично няколко, но никой от тях не е твърдял пред мен, че е македонец - смятаха се за гърци, даже децата им ходиха на вечерни гръцки училища. След 90 година тези хора се прибраха в Гърция, не знам някой да е отишъл в Македония.)
...Ноооо повечето факти са приети на приципа бития - бит, ебания - ебан и "за ебано дупе на съд не се ходи". Простете за вулгарните цитати, но след толкова години те, цитатите ми обясняват положението. По-разумните политици биха се съобразили с фактите и биха действали в техния контекст за намиране решение на главните въпроси стоящи пред дадена страна, в случая Македония.
Ако приемем, че най-важното което трябва да свърши правителството на страната е преговори за ЕУ и влизане в НАТО, защото това са основните предпоставки за запазване на държавата БЮРМ, като държава изобщо, тогава писмото на Груев изобщо не е продуктивно. То поставя под съмнение много важни части от националната доктрина и митология на Гърция, отделно Груев не е в позиция да се ебава с гърците. В такъв случай защо се упражнява като писател? Защо по-рано не се сети за "македонците" в Гърция?
Според мен отговорите са два. Първо, Груев просто е много тъп, комплексиран, провинциялен, дребен шмекер, станал по някаква случайност министър председател на този оперетна държавичка. Втория отговор, по-важния, е че министър -председателя на Македония прави всичко възможно да прекъсне пътищата на страната към интегрирането в съвременния свят, за сметка на това да засили изолацията на страната, като накрая, може би, е решил да си прави нова Югославия със Сърбия. Ако това не стане, Груев ще се чуства чудесно, като вожд на два милиона идиота, които ще може да стриже до кожа.

Belomore каза...

Да обобщим информацията за Караманлията, че е много по-интересен от Груйо:
Костадин е роден в Проти.
Баща му Георги е от Горно Броди (една от многото "Малки Софии" в Македония), т.е. родът е от там. Това се потвърждава и от моите лични семейни източници. Бащата Георги е гъркоман патриаршист (също потвърдено от моите източници), поради което е преследван (и в крайна сметка затрит - по Младенов) от ВМРО. Заради това десетилетия по-късно е обявен за гръцки герой - македонски борец.
Всичко пасва в картинката.
-
Бек ту Груйо.
При толку стручняци, интересно ми е да чуя какво трябва да направи според вас при вече случилото се?
Како знаем и вицепремиери читат овде ;)

Димо каза...

В гръцките източници не намирам никакви сведения Георгиос Караманлис (1880-1932) да има връзка с. Горно Броди. Това ми прилича на някаква нашенска легенда.

За справка сайт на село Проти

Димо каза...

Ето тука още информации за Йоргос К., даскала на Кюпкьой и известен деец на андартското движение. Оказва се, че е прекарал 1917-1918 г. като "трудоваки" в Татарцко :) Константин му е роден син. Няма никакви данни да е осиновен син, иначе по произход от Горно Броди. Майката Фотини Дологлу си е пак местна.

Belomore каза...

Източниците гръцки ли са?
Сметам да прекратим темата за момента, пък да я продължим в друго време, че е яко оф топик.

Димо каза...

Важи. Ке дискутираме некъде другаде житието-битието на този величав син на Серско, който по успех отстъпва само на Мустафа Кемал в класацията на успели македонци ( и неговите родители съм изследвал откъде са и що са:))

Търновец каза...

A Шаркози(ски), къде го заборавихте ? И той е мАкедонец, все пак :))))

komitata каза...

Абре татарчишта, не гледате ли дека сите ни ги украдовте македонските лидери. Турция ни го открадна Ататурк, Франция - Саркоски, Бугария - Станишев, Гърция - Караманлис. Абе овие сите се од Македония и дедовците им са растурали по Солунските меани заедно. Я упропастивте Македония, алооо!

Димо каза...

бе не се научивте оти се вика макЕдонец. Връзката на Сарко-Шарко с МК, колкото да ни уверява в противното, е доста слаба.

Belomore каза...

Айде пак инсинуации...
Врската на Сарко со коня Шарко* на Марко** е исто толку цврста, колку врската на макЕдонскиот народ со Букефал!
Амин.
-
* Шарколия
** Кралески, од Прилеп

Bukarski каза...

Belomore фантастично разлупа, размавна, аргументирано, тип-топ меѓу кои и лицемерниот дволичен либерал Комитата.

Нели, кога сака да изигрува новинар секогаш има две страни, овде Комитата не држи ни најпристоен баланс, да објасни дека егејскиот егзодус е реалност и за тоа Грција не рече ни едно “извини“.

Да не зборувам за шовинистичките закони од 1982 и 1985 г. според кој, може да се вратат протераните граѓани од граѓанската војна од 1946-1949 само што се Грци по род!!!

Значи, ако не си грк по род и да имаш австралијански пасош, (какви што имаат најчесто Егејците) или било кој друг странски и ако во него пишува дека си роден во некое егејско град, гратче, село, а притоа не се декларираш како грк нема влегување.

Лесно е да се зборува, направете остапки, во ред, јас сум секогаш за рационализам, за компромисност, за добрососедство, за разбирање, културна соработка и просперитет.

Ама ова Грците (грчката државна политика) е тотално грозна, несомнено после Србите (кои нели малце сега се кондосолидираат на тој план, иако со тешкотии) грчкиот национализам е еден од најпламенитите, најрадикалните, најбезумните.

Американските дипломати може да му речат на легендарниот наци-новинар Лаброс дека постои македонски јазик и нација, но тоа не важи за Грчката дипломатија.


Да скратам...

Да пробаваме вака...

Ајде да ти рече некој - Не постои Бугарија, бугарски јазик и (не мора за името) ајде да направиме КОМПРОМИС.

Како така? Треба ли да дрдорам сега за правото на национално самоопределување според ООН, дотаму стигна работата?

Што се однесува до писмото. Може не е најдобро напишано. Т.е. ужасно е напишано гледано од дипломатски, јазичен аспект, но тоа не е толку важно.

Тајмингот и тој можеби не е во најдобро време. Што вика belomore тоа е по се изгледа послен обид да се зададе “тежок“ удар.

Проблемот со македонското малцинство, но и останатите, па и бугарското треба да се реши.


Може Грција да се луксузира само затоа што некои поглавја од античкото доба се “поклопуваат“ и се “заеднички“, а ваму за живи луѓем, за стотици судбини, за нивните права да ги пикаме работите под тепих?


Прашање е воопшто во последно време накај оди и Бугарската државна политика. Во ситење и непринципиелно поддржување на Грција.


За жал, вие како луѓе кои добро ја познавате македонската култура и политичка ситуација (а не верувам дека вака читате грчки весници и книги, како македонски) ја поддржувате таа политика

Во ред, не мора да агитирате за сељакот Грујо, но барем не солете памет. Особено тоа се однесува на Коце кој кога е во прашање туѓ газ се согласува од прва да му се удрат сто стапа!


Поздрав од Битола.

Bukarski каза...

Мислам, било што да преземи Македонија за да се заштити себеси од очигледните напади на Грција треба да не боли газот за грчките националисти како Караџаферис кои ќе се вознемиреле, возбуделе. изиритирале...

Македонија во однос на сите соседи, особено Албанците и Грците направи неверојатно отстапки.

За Грците - ја носиме онаа срамна референца FYROM, парадоксална, нелогична, апсурдна. “Привремено“ 17 години.

Го сменивме знамето за кое тие пред 1988 ич не им беше гајле. Го извадивме ние од нашето, уште една голема отстапка, денес тоа исто знаме се вее во цела Егејска Македонија.

Да не зборувам дека најдобрите фирми македонски, магнати, индустриски капацитети, телефонија, нафта отиде во грчки раце.

Никој од грчкиот капитал никогаш не се пожалил од Македонија. Напротив со “ОКТА“ Љубчо Георгиевски потпиша криминален договор па згора на тоа и не добија во некоја пресуда па плаќаме тешки оштети.

Има организација “Виножито“. Со Павле Васкопулос се познавам и лично.

Ако не си запознаен со проблемите и животот на Македонците во Р. Грција ти препорачувам да го посетиш неговиот сајт.

Павле е извонреден интелектуалец, современ во секој поглед, политички писмен, про-европски про-западно ориентиран.

Да не говорам дека во поглед на надворешната политика Македонија се однесува неверојатно сервилно и послушно спрема кон Меѓународната заедница или Друштвото на Заебаните Империјалисти.

Кога веќе ја информираш бугарската блог јавност за “американската“ поддршка кон Македонија фино би било да напоменеш дека таа скапоцено се плаќа. Водови од македонски единици има во Авганистан, Ирак и на други жаришта каде Американците се стационирани и војуваат.

А Грција не испраќа војници или испраќа помалку од Македонија.

Да не забораваме дека Грција е земја која до 1986 беше полоша од тодор живковка Бугарија а камоли од титова и пост-титова Југославија и со европските фондови добро се нафајдија за да ден денес водат шизофрена политика на час малку на Исток час малку на Запад. Со дистанца која често варира кон НАТО сојузот.

komitata каза...

Важи бе, Алекс, няма бугарска нация и език, мора да направиме компромис. Ако мора, ке направиме. ;-)

Алекс, забравяш че България го мина вече тоя път. И затварянето на спорните въпроси с Гърция (имоти на бежанци, води на реки, контролни пунктове по границата) и американската помощ — участваме във всички американски кампании. Мислиш не направихме компромиси ли? Направихме, платихме си цената. Ако целта си заслужава, плащаш.

komitata каза...

Само да добавя, че и аз съм от "егейско" семейство и много добре ми е ясна цялата проблематика.

Търновец каза...

Айде да се преброим - И АЗ имам свако от семейство егейци, бежанци от Солунско и два броя първи братоучеди по тая линия, с единия от които си приличаме като да ни е една майка раждала. Шо праим сега ?

Анонимен каза...

Сър Алекс, толкова дълго си го написал, че чак няма време да го прочете човек докрай, ама може ли да ти отговоря съвсем кратко на твоите болки относно писмото на Груевски, политиката на Гърция и мястото на България в тази разправия?
Македония е една много болна държава (политически, икономически и чисто психически), както и македонската нация, а Гърция и гърците като добри търговци и всеизвестни тарикати просто се възползват от тази ситуация. Просто и ясно като две и две четири. Какво би трябвало да направи България в тази ситуация? Ами очигледно след като Македония и македонците не ни признават за хора, не ни остава нищо друго освен да гледаме сеир отстрани или да си гоним нашия интерес. Доколкото на нашите политици им достига мъдрост, биха могли стратегически да не се намесват в този спор.
Ако става въпрос за принаването на македонско малцинство в Гърция, за мене това искане е толкова абсурдно от лингвистична гледна точка, че нашите политици или трябва да застанат на страната на Гърция или да поискат признаването на българско малцинство там, където Р Македония смята, че има македонско малцинство. Защото това "македонско" малцинство никога не е говорело на македонски език, т. е. на днешната лингвистична приумица на Блаже-Благой, а на македонски диалект на българския език. Схващаш ли, че от българска гледна точка в Гърция просто не съществува такова явление "македонско малцинство", а само и единствено българско малцинство? И аз като Комитата съм потомък точно на такова българско малцинство от Беломорска Тракия по бащина линия, а по майчина линия на българското мнозинство в Македония. И от тази гледна точка не одобрявам категорично извиването на ръце от страна на Гърция спрямо Македония, но пък и Македония бих казала, че просто си го е заслужила със своята безумна политика. Войводата Груйо тотално се изложи трайно и окончателно с това писмо. Ако то е част от някаква политическа игра и стратегия, направо недоумявам каква ще да е тя. На фона на маскарада с хунзкия цар Киро ситуацията с това писмо щеше да изглежда почти гротескна, ако не намирисваше на дърпане на конци из-зад кулисите. Да не би някой пак да има излишъци от оръжие за продан?

Анонимен каза...

Букарски, по повод на

"Ајде да ти рече некој - Не постои Бугарија, бугарски јазик и (не мора за името) ајде да направиме КОМПРОМИС."

ще ти напомня, че да, точно това прави македонската държава - отрича съществуването на българска държава, история и език в Македония. Само че... някак не виждам да се задава компромис. Поне засега. :-)

АнонименЪ

Анонимен каза...

И за да не съм неподкрепен от примери, ето това се чете на страницата на министерството на Антонио Милошоски:

After the death of Bulgarian czar Peter (969), an uprising started intended to overthrow central Bulgarian rule. The Macedonian brothers David, Moses, Aaron and Samuel headed the uprising. Historical sources indicate that later there were uprisings against the Byzantine Empire as well. When three of the brothers, David, Moses and Aaron, were killed in the battles against the Bulgarians and Byzantines, Samuel (976 - 1014) took over all power. Applying similar battle tactics as Alexander the Great in his numerous quests, Samuel managed to liberate the entire territory of ethnic Macedonia and even expand his kingdom through neighbouring territories reaching Danube in Bulgaria, Peloponnesus in current day Greece, Epirus and current day Albania, Zeta and Srem current day Serbia. At the peak of his kingdom, Samuel moved the seat of his kingdom from the island St. Achilles, Prespa to Ohrid where he was crowned king. In the period from 969 until 1018, a vast empire of the Macedonians emerged, second empire of the Macedonians after the empire of Alexander the Great, the Empire of King Samuel with its capital in Ohrid.

http://www.mfa.gov.mk/default1.aspx?ItemID=291


На сайта на Македонската православна църква освен че има линк към безумията на Тентов и Бошевски за Розетския камък, присъства също и следният текст:

Делото на светиот апостол Павле и светиот цар Јустинијан I го продолжуваат светите браќа Методиј и Кирил и нивните ученици светите Климент и Наум Охридски. Во втората половина на X век, во рамките на Самуиловата држава е организирана Охридската автокефална Архиепископија, врз темели на Јустинијана Прима, во достоинство на патријаршија. Подоцна, по паѓањето на Самуиловото Царство, повторно е сведена на степен на архиепископија и како таква постои цели осум века...

http://www.mpc.org.mk/MPC/istorija.asp

И нито дума за България и св. княз Борис I наред с апостол Павле и светиот цар Јустинијан I... Та по какво се различава Република Македония от Гърция в национализма си, Букарски?!

АнонименЪ

Анонимен каза...

До българката. Нека не прекаляваме и не почваме да звучим екстремистки и националистически. Това, че лично за теб искането за признаване на македонско малцинство в гръцка Македония било абсурдно от езикова гледна точка, съвсем не означава, че в гръцка Македония няма хора, които се смятат за етнически македонци. Мога да те уверя, че например споменатият от Букарски Павле Васкопулос говори прекрасно точно на "днешната лингвистична приумица на Блаже-Благой". :-)

АнонименЪ

Belomore каза...

Я? Кое егейско сборище било тоа... Ай да си организираме еден Егей-парад, не сакате ли? :)
За статистиката - бая разлика има, другови, в статута въобще и уредбата на имотните въпроси между бежанците от 20те години по спогодбите между България и Гърция, бежанците от 1944та, за които също има международноправна уредба по Парижкия договор, от една страна и, от друга, бежанците от Гражданската война в Гърция. Друга разликата е, че в България бежанците от Беломорието са преимуществено от първия, докато в РМ от втория тип. Това определя и много други крепежни емелементи в градежа на камбанарията, от която секой гледа.
Хубаво е, че освен орелските криля сте метнали и орелски очи и виждате всяка грешка на братчедите, ама мало претерате ми се чини.
Комитис, друже, кой точно компромис и кои точно жертви сме направили ние съзнателно, би ли ми припомнил, плииз? За водите на Места? Дето Виденов ги хариза на андартите ей така? Или подкрепата на Калфин за тях за без пари? Или отказът от същия Виденов и всички останали от претенции за малцинство (друг е въпросът дали биха били основателни) и права? Къде го компромиса, бе, братче?! Нямаше компромис, в смисъл на обществено осъзнат такъв. Никога не сме били в ситуацията на братчедите. При нас едни политици си направиха некои политики, щото душата ги тегли по навик към ПАСОК, дори когато ПАСОК не е на власт.
Никакви компромиси, в смисъл на осъзнати жертви, не сме правили ние, така че примерът ти просто не е коректен или приложим.
Единственото, което можем да дадем за пример е преболяването - преболяхме много неща, никакви компромиси не сме правили, просто хората и спомените си умират и времето лекува. Толкоз.
За финал пак ще повторя тезата си, че нашата външна политика направи фундаментална грешка, но вие продължавайте да търсите поводи да набиете канчето на Груйовци, щом от това се чувствате по-добре.
Айде лека, че стана вчера, а има и капитализъм за градене :)

komitata каза...

Точно за катастрофалната политика на Виденов ми е думата (но не само за нея, просто тя е най-прясна). Значит, ние го имавме късметът(!) да ни се случи икономическа катастрофа и хиперинфлация точно в момента, когато Виденов правеше концесии с Гърция, та затова тия въпроси някак си отминаха незабелязани. Гърците ги умеят тия работи с преговорите. Ти знаеш че и при бай Тодор, и преди него има разни подпишани работи по егейцките въпроси. Има някакви механизми за компенсация, ама те служат главно за замазване на протеста у дома, а и както ти казваш, разликата от 20 години си казва думата (не че тук няма бежанци от грагянската война, ама са значително по-малко).

Преживяхме го, дет се вика и в момента, когато сме вече членове на ЕС, кеф ти Серес, кеф ти Солун, кеф ти Костур... обикаляй, купи си къща, зборай си мариндриновата или блажеконевичевата форма, на никой не правиш впечатление.

Ама не, македончинята държат някой да им направи евала, преди да ги пусне в клуба. Катастрофална политика, при положение, че това далеч не им е най-битния проблем.

Димо каза...

По соломоновски ще отсека дека и Комитис и Беломоропулос са во право. Калфин постъпва неразумно с подкрепата си за гърците. Нищо няма да спечели за България, само ще нанесе вреди. Имахме преди месец-два дебат по тая тема в този блог.

Комитатата е прав, че България има много по-нормални и балансирани отношения с южните комшии, от които печелеят между другото и нашите си егейци. Така беше още преди Шенген'01 - спомням си как още 1996 г. гледах видео кадри от Дъмбени (пардон, Д'мбени), засенети от един софиянец, роден там. Live and let live. Немам проблеми гърците да си ходят по родните места на дядо-баба в Пловдив, Мелник и Несебър, както и те немат проблеми да пишат на български ресторантските менюта по Халкидики.

Анонимен каза...

"споменатият от Букарски Павле Васкопулос говори прекрасно точно на "днешната лингвистична приумица на Блаже-Благой". :-)"

Анонимен, Павле може и да говори на днешната лингвистична приумица на Благойчо, но очевидно сега я е учил от медии, а може би и от югоучебници по македонски. Този език, който сега се говори и пише в Македония, преди 45-та година никъде по света не се е говорил, в това число и в Егейска Македония. Не съм краен екстремист, а просто обичам фактите. Тези егейци, които се смятат за етнически македонци, би трябвало да говорят на езика на Александър Македонски, който принадлежи към индо-европейските езици и още в античноста е преминал в раздела "Мъртви езици" и от него днес са запазени в писмени паметници едва около десетина думи. А езикът, който говорят сега егейските македонци, винаги се е определял като диалект на българския език и е основа на кирило-методиевия език.
Самите македонци от Р Македония, като понечат да кажат на публично място нещо на български така, както си го говорят вкъщи, все ще се намери някой, който да им каже че това не е на литературен македонски и трябва да използват сръбската или латинската дума, наложена им от Блаже и компания. Повярвай ми, Анонимен, знам за какво говоря.
Самата аз по отношение на Македония нямам крайните позиции на нашите политически партии. На мнение съм, че западните ни братовчеди нека си се определят както си искат, колкото и болно да ни е от тяхната глупост, но това си е техен избор. За който един ден ще си платят, разбира се, но дано тогава на нещо да се научат. Мисълта ми беше, че ако днес те биха могли да претендират за отделна македонска нация и самостоятелен език (аз и това подлагам на известно съмнение, но признавам, че съвременният литературен македонски на Блаже и компания е твърде отдалечен вече от българския), то такива претенции по отношение на македноците извън Р Македония просто няма как да имат.

nickname778 каза...

Откровено си признавам че от политика много не разбирам. Прави ми лошо впечатление обаче не само написаното в писмото, а и начина му на поднасяне - аз ли не следя достатъчно световната политическа сцена или за първи път виждам кореспонденция на най-високо ниво чрез отворени писма?

Какво може да накара Македония да пише отворено писмо до Гърция ?
Не знам защо, но си мисля, че основната цел на писмото не е комуникация между гръцката и македонската страна, ами привличане на подкрепа от някой силен. Как тогава македонската страна ще постигне така желаната сувереност, след като в днешната действителност никой няма да дойде да те подпре заради каузата ( особено пък Америка ), а трябва да има някаква изгода - или блага ( в случая блага мисля че няма ) или признателност под формата на 1 милион македонци в стойка Г, към Америка или там които дойде.

Анонимен каза...

Алекссовият коментар тръгва от погрешно заключение, че РМ има право над името Македония.

А то за международниоят правен мир е ГРЪЦКО.
Значи ако дадем пример това е да 1991 година бабата на Грую илби Букарски да правела у дома сок-лимоната и да лажела унуците дека тоа е COCA COLA .

Проблемат се получил кога децата земат после 1991 година бабината лимотата и со име Кока Кола започват да я предлагат по светот и у домо со изпечатени надписи исто коко на THE COCA COLA COMPANI INK.

E сега братовчедите не само делат КОКА КОЛА ами и твърдат дека не постои THE COCA COLA COMPANI INK.

Мисля, че така нештата на Букарски и Грую ще им се изянат подобре относно ТОВА чие е авторското право над Кока Колата.

Всичко друго е от- лукаваго/простете -од Хунза во Хиндокуш./

В никакъв случай повече Бълтгария не трябва да подкрепя Македония.Паодкрепата е престъпление защото там няма достатъчно демокрация и се извършват репресии над граждани които се самоопределят за Българи.

Споделените неща на Комитата

Виж какво споделям , заслужава си повече от това, което пиша. (старите споделени неща)